Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Ευφυή Συστήματα Πληροφορικής (2024-2025)

Το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ίδρυσε από το ακαδ. έτος 2020-21 σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4485/17, και συνεχίζει τη λειτουργία του από το ακαδημαϊκό έτος 2023-24 σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 957/2022 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) μέσω Έρευνας (by Research) με τίτλο «Ευφυή Συστήματα Πληροφορικής». Η παρούσα Πρόσκληση αφορά την επιλογή μεταπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών για το ακαδημαϊκό έτος 2024‐2025. Το Π.Μ.Σ. διαρκεί τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα και απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στη θεματική των Ευφυών Συστημάτων (Intelligent Systems).

Σκοπός /Αντικείμενο του ΠΜΣ

Σκοπός του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών μέσω Έρευνας «Ευφυή Συστήματα Πληροφορικής» είναι να ενισχύσει την ικανότητα νέων επιστημόνων να μελετούν, να σχεδιάζουν, να οργανώνουν και να υλοποιούν έρευνα σε Ευφυή Συστήματα Πληροφορικής.

Το ΠΜΣ αναμένεται να έχει καθοριστική συμβολή στη θεωρητική αλλά και πρακτική προετοιμασία μελλοντικών υποψηφίων διδακτόρων αλλά και μελλοντικών επιστημόνων Πληροφορικής με ισχυρό ερευνητικό υπόβαθρο. Για την υλοποίηση του στόχου αυτού, το αντικείμενο των σπουδών των φοιτητών περιλαμβάνει: (α) κατά το πρώτο εξάμηνο, κύκλο μαθημάτων που παρέχουν τα απαραίτητα εφόδια για έναν εν δυνάμει ερευνητή στα Ευφυή Συστήματα Πληροφορικής, επικεντρώνοντας σε μεθοδολογίες έρευνας και σε εξειδικευμένα θέματα Ευφυών Συστημάτων, (β) στο δεύτερο και το τρίτο εξάμηνο, την επιλογή ενός ερευνητικού θέματος από κάθε σπουδαστή/στρια υπό την επίβλεψη μέλους ΔΕΠ με εξειδίκευση σε συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, ο οποίος/α θα είναι υπεύθυνος για την καθοδήγηση του/της φοιτητή/τριας σε όλα τα απαραίτητα στάδια έρευνας όπως βιβλιογραφική ανασκόπηση, κριτική επιλογή, διατύπωση ερευνητικού ερωτήματος, σχεδιασμός και υλοποίηση της επίλυσής του προβλήματος, αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και αναγνώριση ανοικτών ζητημάτων προς μελλοντική επίλυση. Ως εκ τούτου, στα δύο τελευταία εξάμηνα, η εκπαιδευτική διαδικασία πλαισιώνεται με συγγραφή επιστημονικών άρθρων, τα οποία θα πρέπει να υποβληθούν σε διεθνές συνέδριο και σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό με κριτές. Η στρατηγική αυτή ακολουθεί το πρότυπο επιστημονικό πρόγραμμα διεθνών εκπαιδευτικών οργανισμών και ανάλογων ΠΜΣ διεθνώς.

Η επιλογή των ερευνητικών θεμάτων στο ΠΜΣ μέσω Έρευνας «Ευφυή Συστήματα Πληροφορικής» θα πραγματοποιηθεί βάσει των παρακάτω τεσσάρων (4) θεματικών περιοχών έρευνας:

  • Θεματική Περιοχή 1 - Τρισδιάστατη Οπτικοποίηση και Μοντελοποίηση (3DVisualization): Η θεματική αφορά στα πεδία της Όρασης Υπολογιστή, στις τεχνολογίες 3Δ γραφικών, Μοντελοποίηση Πραγματικότητας (Reality Modeling), Μικτής Πραγματικότητας (Mixed Reality) και Τηλεπισκόπησης (Remote Sensing) με επίγεια και εναέρια μέσα για την υλοποίηση ευφυών εφαρμογών Πληροφορικής και Ψηφιακού Πολιτισμού (Digital Culture).
  • Θεματική Περιοχή 2 - Υπολογιστική Νοημοσύνη (Computational Intelligence): Η θεματική αφορά στο πεδίο της Υπολογιστικής Νοημοσύνης, η οποία εμπεριέχει ερευνητικά θέματα που αφορούν τα Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα (Artificial Neural Networks), την Βαθιά Μάθηση (Deep Learning), τα Ασαφή Συστήματα (Fuzzy Systems), τα Βαθιά Νεύρο-Ασαφή Δίκτυα (Deep Neuro-Fuzzy Networks), τους Εξελικτικούς Αλγόριθμους (Evolutionary Algorithms) και τα Έμπειρα Συστήματα (Expert Systems).
  • Θεματική Περιοχή 3 - Ευφυής Αλληλεπίδραση (Intelligent Interaction): Η θεματική αφορά στην εφαρμογή Ευφυών Συστημάτων στην Αλληλεπίδραση Ανθρώπου Υπολογιστή και ενδεικτικά στα πεδία της Συναισθηματικής Υπολογιστικής, στη Ψηφιακή Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Πολιτισμική Εμπειρία Χρήστη, στην Επαυξημένη/Εικονική Πραγματικότητα, και Διάχυτη Υπολογιστική. Παράλληλα θα εξεταστούν εφαρμογές σε επίπεδο Ψηφιακών Παιχνιδιών Σοβαρού Σκοπού (Serious Games), Ψηφιακής Αφήγησης, Εξατομίκευσης και Συστημάτων Συστάσεων.
  • Θεματική Περιοχή 4 - Σημασιολογικός Ιστός και Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Semantic Web and IoT): Η θεματική αφορά στην Αναπαράσταση Γνώσης, στην Μηχανική Οντολογιών, στις Τεχνολογίες Σημασιολογικού Ιστού, στη Σημασιολογική (πολιτιστική) Διαχείριση Δεδομένων, στη Σημασιολογική Ενοποίηση Δεδομένων, στο Σημασιολογικό Ιστό και στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΔτΠ).

Απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, είδος και χρονική διάρκεια φοίτησης.

Το Πρόγραμμα είναι πλήρους φοίτησης και δεν προβλέπεται η δυνατότητα μερικής φοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών. Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο Π.Μ.Σ. που οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Μ.Δ.Σ.) ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης διπλωματικής εργασίας.

Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. ανέρχονται σε ενενήντα (90). Όλα τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά. Δεν υπάρχουν κατευθύνσεις στο εν λόγω ΠΜΣ, ενώ τα μαθήματα του Β’ και Γ’ εξαμήνου προσαρμόζονται ανάλογα με το ερευνητικό θέμα που επιλέγεται από τον/την υποψήφιο/α και τον/την επιβλέποντα/ουσα καθηγητή και μπορεί να εμπίπτουν σε οποιοδήποτε από τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει το ΠΜΣ «Ευφυή Συστήματα Πληροφορικής». Οι ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες κατανέμονται ισόποσα σε κάθε εξάμηνο σπουδών (30 ECTS/εξάμηνο).

Οι φοιτητές/τριες καλούνται να παρακολουθήσουν συνολικά επτά (7) υποχρεωτικά μαθήματα. Μετά το πέρας του πρώτου εξαμήνου, απαιτείται η παρακολούθηση δύο (2) υποχρεωτικών μαθημάτων σε κάθε εξάμηνο σε συνεννόηση με τον/την επιβλέποντα/ουσα καθηγητή/τρια, επιλέγοντας πεδίο έρευνας, οπότε και καθορίζεται το θέμα της Μεταπτυχιακής Διατριβής. Η ολοκλήρωση και δημόσια παρουσίαση της Διπλωματικής Διατριβής οφείλει να λάβει χώρα εντός της διάρκειας φοίτησης, όπως αυτή προβλέπεται στον εσωτερικό κανονισμό και προϋποθέτει τη συγγραφή δύο επιστημονικών άρθρων εκ των οποίων: α) το πρώτο θα πρέπει να έχει υποβληθεί και να έχει γίνει δεκτό προς παρουσίαση σε διεθνές συνέδριο και β) το δεύτερο θα πρέπει να έχει τουλάχιστον υποβληθεί σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό με κριτές.

Τρόπος παρακολούθησης - οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας

Στο ΠΜΣ μέσω Έρευνας «Ευφυή Συστήματα Πληροφορικής» η εκπαιδευτική διαδικασία πραγματοποιείται αποκλειστικά με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (σε ποσοστό 100%) εκ των οποίων το 25% των πιστωτικών μονάδων περιλαμβάνει και χρήση μεθόδων ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Γλώσσα διδασκαλίας

Η γλώσσα διδασκαλίας των μαθημάτων είναι η Ελληνική. Η γλώσσα συγγραφής της Διπλωματικής Διατριβής είναι η Ελληνική ή η Αγγλική. Η υποβολή των δημοσιεύσεων γίνεται υποχρεωτικά στην Αγγλική γλώσσα.

Αριθμός Εισακτέων

Ο αριθμός εισακτέων κατ’ έτος ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε δέκα (10) μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες.

Κατηγορίες πτυχιούχων/διπλωματούχων για την εισαγωγή στο ΠΜΣ

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί/ες πτυχιούχοι Τμημάτων Πληροφορικής, Μηχανικών, Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας ή άλλων συναφών γνωστικών αντικειμένων με την Πληροφορική Τμημάτων ή Σχολών καθώς και διπλωματούχοι Τμημάτων Μηχανικών και Πληροφορικής της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί/ες και πτυχιούχοι Τμημάτων ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Επίσης, γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι.) (άρθρα 1 και 88 Ν. 3883/2010 - ΦΕΚ 167/Α΄/24.09.2010), τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (παρ. 5 άρθρο 38 Ν. 4249/2014 - ΦΕΚ 73/Α΄/24.03.2014), τη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (παρ. 14 άρθρο 69 Ν. 4249/2014 2014 - ΦΕΚ 73/Α΄/24.03.2014) και τη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Σ.Δ.Σ.Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.) (άρθρο 1 ΠΔ 75/2018 – ΦΕΚ 145/Α΄/07.08.2018).

Η αξιολόγηση και τελική επιλογή των υποψήφιων φοιτητών θα γίνεται από την Επιτροπή Επιλογής του ΤΠΤΕ βάση συγκεκριμένων κριτηρίων που καθορίζονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του προτεινόμενου ΠΜΣ.

Υποβολή αιτήσεων και αξιολόγηση υποψηφιοτήτων

Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να υποβάλλουν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» του Πανεπιστημίου Αιγαίου https://nautilus.aegean.gr/ (παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι/ες να ακολουθήσουν προσεκτικά τις οδηγίες που περιέχονται στο εγχειρίδιο χρήσης https://nautilus.aegean.gr/applicant_manual.pdf) έως και την Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2024 τα παρακάτω δικαιολογητικά:

Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:

  1. Αίτηση υποβολής υποψηφιότητας
  2. Βιογραφικό σημείωμα
  3. Φωτοτυπία πτυχίου/διπλώματος ή Βεβαίωση Περάτωσης Σπουδών
  4. Πιστοποιητικό Αναλυτικής Βαθμολογίας προπτυχιακών μαθημάτων όπου θα αναγράφεται ο βαθμός πτυχίου/διπλώματος
  5. Δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, εάν υπάρχουν
  6.  Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν
  7.  Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
  8. Δύο συστατικές επιστολές
  9. Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας Αγγλικής γλώσσας, επιπέδου Β2. Όσοι/ες δεν διαθέτουν σχετικό πιστοποιητικό μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο Π.Μ.Σ. με την προϋπόθεση ότι θα εξεταστούν επιτυχώς στην Αγγλική γλώσσα στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. πριν από την προσωπική συνέντευξη.
  10. Πιστοποιητικό επάρκειας της ελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς/ες υποψήφιους/ες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχετικά με την ηλεκτρονική κατάθεση στο σύστημα «ΝΑΥΤΙΛΟΣ», το βιογραφικό σημείωμα, η φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας και κάθε άλλο στοιχείο, θα πρέπει να επισυναφθούν στο πεδίο «Βιογραφικό» σε μορφή αρχείου .zip.

Επίσης οι υποψήφιοι/ες καλούνται: α) σε προφορική συνέντευξη (εφόσον έχουν καταθέσει πλήρως τα δικαιολογητικά που απαιτούνται). Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, οι υποψήφιοι θα κληθούν να αναφέρουν με σειρά προτεραιότητας τις 4 θεματικές σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά τους.

β) να εξεταστούν για επάρκεια στην Αγγλική γλώσσα, σε περίπτωση που δεν έχουν καταθέσει πιστοποιητικό γνώσης της Αγγλικής σε επίπεδο B2 τουλάχιστον.

Η εξέταση στην Αγγλική γλώσσα καθώς και η συνέντευξη θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα. Οι ημερομηνίες θα αναρτηθούν εγκαίρως στην Ιστοσελίδα του Τμήματος http://www.ct.aegean.gr/) και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος (https://ics.aegean.gr/).

Κριτήρια επιλογής και μοριοδότηση κριτηρίων:

Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια και την σταθμισμένη μοριοδότηση που αναγράφεται αντίστοιχα: 

  • Βαθμός Πτυχίου/Διπλώματος σε ποσοστό 5%. 
  • Αναλυτική βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα, που είναι σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ. (μέσος όρος βαθμολογίας) σε ποσοστό 10%.
  • Επίδοση στην Διπλωματική Εργασία, όπου αυτή προβλέπεται στον πρώτο κύκλο σπουδών και είναι σχετική με το αντικείμενο του ΠΜΣ, σε ποσοστό 15%.
  • Πιστοποιημένη γνώση της Αγγλικής γλώσσας, τουλάχιστον επιπέδου Β2 ή βαθμός εξέτασης γλώσσας, σε ποσοστό 10%.
  • Ερευνητική εμπειρία, δημοσιεύσεις ή/και συγγραφική δραστηριότητα σχετική με το αντικείμενο του ΠΜΣ, σε ποσοστό σε ποσοστό 20%.
  • Προφορική συνέντευξη σε ποσοστό 40%.

Τα αποτελέσματα επιλογής των υποψηφίων θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Τμήματος και του ΠΜΣ.

Εγγραφή επιλεγέντων/εισων στο ΠΜΣ

Οι επιλεγέντες/εισες εγγράφονται στο ΠΜΣ εντός της προθεσμίας που ανακοινώνεται από τη Γραμματεία προσκομίζοντας για την εγγραφή τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην Ανακοίνωση.

Δίδακτρα και ανταποδοτικές παροχές προς Μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες

Για την παρακολούθηση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) μέσω Έρευνας «Ευφυή Συστήματα Πληροφορικής», δεν προβλέπονται δίδακτρα. Τα έξοδα που απαιτούνται για τις δημοσιεύσεις και την παρουσίαση σε συνέδριο (εγγραφές και μετακίνηση), βαρύνουν τους μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες, ενώ ανάλογα με την διαθεσιμότητα υποτροφιών ανά έτος (βλ. σημείο 3, Παροχές παρακάτω) δύναται να επιστραφούν υπό μορφή υποτροφίας.

Παροχές:

  1. Στους/στις μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης υποτροφιών, καθώς και δωρεάν σίτισης και στέγασης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Νόμο και τους Κανονισμούς του Ιδρύματος.
  2. Το Ίδρυμα έχει θεσπίσει Βραβεία Αριστείας για μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες τα οποία προκηρύσσει περιοδικά και καλύπτουν το σύνολο των επιστημονικών πεδίων που θεραπεύει το Ίδρυμα (Βλ. εδώ)
  3. Στο ΠΜΣ έχει προβλεφθεί ετήσια δαπάνη για υποτροφίες/ενίσχυση φοιτητών/τριων για την ενίσχυση της έρευνας (εγγραφές εργασιών και μετακινήσεις), οι οποίες θα παρέχονται αναλογικά σε αυτούς/ες με την προϋπόθεση ότι πραγματοποιείται κάθε έτος η αντίστοιχη προβλεπόμενη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι/ες προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικότερα για κάθε θέμα που αφορά στην λειτουργία του Π.Μ.Σ μέσω Έρευνας «Ευφυή Συστήματα Πληροφορικής», όπως π.χ., τη δομή του, τα όργανα λειτουργίας του, τον τρόπο και τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, το πρόγραμμα μαθημάτων ανά εξάμηνο, το περίγραμμα του κάθε μαθήματος κ.λπ., να λάβουν γνώση του Κανονισμού Λειτουργίας του που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ. (https://ics.aegean.gr/).

Για κάθε πρόσθετη πληροφορία ως προς την υποβολή αίτησης οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ μέσω Έρευνας «Ευφυή Συστήματα Πληροφορικής» (κ. Έφη Δημοπούλου, τηλ. επικοινωνίας: 22510-36606, Fax: 22510-36609, E-mail: E.Dimopoulou@aegean.gr). Για πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο του ΠΜΣ οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στον Διευθυντή του ΠΜΣ, Καθηγητή Χ.Ν. Αναγνωστόπουλο (Τηλέφωνο: 22510-36624, Email: canag@aegean.gr).

Προκήρυξη


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Σχετικά Προγράμματα

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο