Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης (2023-2024)

Το ΠΜΣ «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης» του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που ιδρύθηκε με την απόφαση 687/08-05-2018 (ΦΕΚ 2060/Β ́/7-6-2018) και λειτουργεί βάσει του Κανονισμού του (ΦΕΚ 3505/Β’/25-05-2023), προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 διαγωνισμό εισαγωγής 30 σπουδαστών/στριών.

Η διάρκεια φοίτησης στο ΠΜΣ ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα ή σε έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα (μόνο για εργαζόμενους μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες ή για ειδικές περιπτώσεις φοιτητών/τριών που αναφέρονται στον Κανονισμό του Προγράμματος).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις ειδικεύσεις:

  1. Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία: ελληνοβενετικός, οθωμανικός, νεότερος ελληνικός κόσμος
  2. Ευρωπαϊκή Ιστορία 
  3. Ιστορία της Τέχνης.

Ο αριθμός των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 κατά ειδίκευση ορίζεται ως εξής:

  • Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία: ελληνοβενετικός, οθωμανικός, νεότερος ελληνικός κόσμος - 18
  • Ευρωπαϊκή Ιστορία - 8 
  • Ιστορία της Τέχνης - 4

1. ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ/ΕΣ
Στο ΠΜΣ «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης – Modern and Contemporary History and History of Art» γίνονται δεκτοί/ες κατόπιν εξετάσεων, οι κάτοχοι πτυχίου των τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, καθώς και απόφοιτοι άλλων Τμημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων της αλλοδαπής.

Επιπλέον του αριθμού εισακτέων γίνεται δεκτό ένα (1) μέλος των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ κατ’  έτος, εφόσον το έργο που επιτελεί στο Ίδρυμα είναι συναφές με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ.

Οι υπότροφοι του ΙΚΥ, οι αλλοδαποί υπότροφοι του ελληνικού κράτους, για το ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο με αυτό του ΠΜΣ, απαλλάσσονται από τη γραπτή εξέταση.

2. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Οι ενδιαφερόμενοι/ες οφείλουν να υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική αίτηση κατά το χρονικό διάστημα: από 7-6-2023 έως και 7-7-2023

Οι υποψηφιότητες μπορούν να υποβληθούν ΜΟΝΟΝ ηλεκτρονικά. Αιτήσεις που θα υποβληθούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο δεν θα γίνονται δεκτές.

Κατά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης απαιτούνται:

  1. Βιογραφικό σημείωμα,
  2. Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας,
  3. Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση ολοκλήρωσης σπουδών. Οι υποψήφιοι/ες που κατά το διάστημα υποβολής της αίτησης δεν είναι ακόμη κάτοχοι πτυχίου ή δεν έχουν περατώσει τις σπουδές τους, μπορούν να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση ότι: «Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις(3), που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986, δηλώνω ότι: Αναμένω να αποφοιτήσω κατά την επόμενη εξεταστική περίοδο (Ιουνίου ή Σεπτεμβρίου 2022-2023) και, σε περίπτωση που επιτύχω στις εξετάσεις ένταξης στο ΠΜΣ, θα καταθέσω υποχρεωτικά βεβαίωση περάτωσης σπουδών πριν από την εγγραφή μου, διαφορετικά δεν θα είναι δυνατή η εγγραφή μου στο Πρόγραμμα».
  4. Αναλυτική βαθμολογία προπτυχιακών μαθημάτων,
  5. Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής ή ιταλικής γλώσσας (επιπέδου τουλάχιστον Β2),
  6. Επιστημονικές δημοσιεύσεις, εάν υπάρχουν,
  7. Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν,
  8. Πιστοποιητικό ελληνομάθειας ή επαρκής, διαπιστωμένη από την Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων του ΠΜΣ, γνώση της ελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς/ές υποψηφίους,
  9. Αναγνώριση ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών της αλλοδαπής, Οι φοιτητές/ήτριες από ιδρύματα της αλλοδαπής οφείλουν να προσκομίσουν πιστοποιητικό αντιστοιχίας και ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ σύμφωνα με τον ν. 3328/2005 ή πιστοποιητικό ακαδημαϊκής ισοδυναμίας σύμφωνα με τον ν. 4957/2022. Για τους/τις φοιτητές/ήτριες από ιδρύματα της αλλοδαπής, που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό αναγνώρισης ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται στον Κανονισμό Λειτουργίας του ΠΜΣ.
  10. Για τους υποψήφιους που θα επιλέξουν να εξεταστούν στην ειδίκευση «Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία: ελληνοβενετικός, οθωμανικός, νεότερος ελληνικός κόσμος» απαιτείται η υποβολή κειμένου 500 περίπου λέξεων όπου θα αναπτύσσουν το ειδικότερο αντικείμενο με το οποίο θα θελήσουν να ασχοληθούν κατά τη φοίτησή τους στο μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Με την ολοκλήρωση υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης, οι υποψήφιοι/ιες οφείλουν να εκτυπώσουν το μήνυμα επιτυχούς υποβολής με τον αριθμό πρωτοκόλλου που έλαβε η αίτηση και να τον κρατήσουν για μεταγενέστερη χρήση (εξετάσεις, εγγραφή).

Αίτηση υποψηφιότητας
Όλα τα δικαιολογητικά τα οποία θα υποβληθούν κατά τη διαδικασία της αίτησης θα πρέπει να είναι σε μορφή αρχείου .PDF (ή ZIP εάν πρόκειται για αρχεία μεγάλης χωρητικότητας)

3. ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Η αξιολόγηση των υποψηφίων και η επιλογή των εισακτέων γίνεται με βάση την επίδοσή τους:

  • στις γραπτές εισαγωγικές εξετάσεις του ΠΜΣ (ποσοστό 50%), με ερωτήσεις επί του πεδίου ειδίκευσης των υποψηφίων στη βάση βιβλιογραφίας η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα. (Η προτεινόμενη ενδεικτική βιβλιογραφία ανά ειδίκευση βρίσκεται εδώ).
  • στην προφορική εξέταση-συνέντευξη (ποσοστό 50%)., που περιλαμβάνει ερωτήσεις επί του πεδίου ειδίκευσης των υποψηφίων στη βάση βιβλιογραφίας η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα.

Ο βαθμός της γραπτής εξέτασης είναι τελικός. Δεν προβλέπεται διαδικασία αναβαθμολόγησης.
Βάση εισαγωγής στο ΠΜΣ ορίζεται ο βαθμός 7 (επτά) ως μέσος όρος της προφορικής και της γραπτής εξέτασης.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας (με μαθηματική στρογγυλοποίηση στην ακέραιη μονάδα της κλίμακας 100), εισάγονται οι ισοβαθμήσαντες/ισοβαθμήσασες υποψήφιοι/ες, σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10% του ανώτατου αριθμού εισακτέων.

Με βάση τα συνολικά κριτήρια, η ΣΕ (Συντονιστική Επιτροπή) καταρτίζει τον Πίνακα Αξιολόγησης των υποψηφίων και τον καταθέτει προς έγκριση στη Συνέλευση του Τμήματος.

Ο πίνακας των επιτυχόντων δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Ο πίνακας δημοσιεύεται βάσει του αρ. πρωτ. των αιτήσεων υποψηφιότητας.

Κατά την εγγραφή τους οι επιτυχόντες/ούσες θα κληθούν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τα οποία είχαν υποβάλει σε ψηφιακή μορφή, μαζί με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους.

Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών/τριών, θα κληθούν να εγγραφούν στο Πρόγραμμα οι επιλαχόντες/ούσες, αν υπάρχουν, με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα.

Η γραπτή εξέταση και η προφορική εξέταση-συνέντευξη θα διενεργηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 και σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν.

Προκήρυξη


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Σχετικά Προγράμματα

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο