Κάντε follow το πρόγραμμα για να ενημερώνεστε μέσω email για προκηρύξεις και σχετικά νέα.
Πρέπει να είσαστε συνδεδεμένοι στο λογαριασμό σας.
Περίοδος υποβολής αιτήσεων: 14/07/2025 έως 31/08/2025
Το Τμήμα Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 την εισαγωγή δεκατεσσάρων (14) μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών, στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο "Φαρμακευτική Τεχνολογία", (ΦΕΚ ίδρυσης Π.Μ.Σ. 6226/Β’/12.11.2024).
Σκοπός του προτεινόμενου ΠΜΣ είναι η εξειδικευμένη και σε βάθος κατάρτιση των φοιτητών/φοιτητριών τους στο γνωστικό πεδίο της επιστήμης της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας χρησιμοποιώντας νέες μεθοδολογίες ανάπτυξης και χαρακτηρισμού φαρμακοτεχνικών μορφών με εφαρμογές στην έρευνα αλλά και την κλινική πράξη.
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του προτεινόμενου ΠΜΣ θα εκπαιδευτούν στα κάτωθι γνωστικά αντικείμενα:
A’ εξάμηνο (Σύνολο ECTS 30)
Β’ εξάμηνο (Σύνολο ECTS 30)
Γ ΄ εξάμηνο (Σύνολο ECTS 30)
H χρονική διάρκεια φοίτησης που οδηγεί στην απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) του προτεινόμενου ΠΜΣ ορίζεται κατ’ ελάχιστο σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης και εξέτασης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
Το ΠΜΣ πιστώνεται συνολικά με 90 ECTS σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πιστωτικών Μονάδων. Περιλαμβάνει δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα πλήρους φοίτησης, ενώ στο τρίτο εξάμηνο πραγματοποιείται η εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Το ΠΜΣ περιλαμβάνει συνολικά έξι (6) μαθήματα στα εξάμηνα Α΄ και Β΄, ενώ στο Γ΄ εξάμηνο γίνεται η εκπόνηση της διπλωματικής μεταπτυχιακής εργασίας. Όλα τα μαθήματα ορίζονται ως υποχρεωτικά.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε α) παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση των διδασκόμενων μαθημάτων και εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας η οποία είναι ερευνητική. Η γλώσσα διδασκαλίας του Προγράμματος και η γλώσσα εκπόνησης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας ορίζεται η Ελληνική. Η διδασκαλία των μαθημάτων προβλέπεται να γίνεται διά ζώσης και γίνεται κάθε δεύτερη εβδομάδα της ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, ώστε να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι φοιτητές και οι φοιτητές που δε διαμένουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Οι κατηγορίες των υποψηφίων που μπορούν να γίνουν δεκτοί για την παρακολούθηση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, είναι:
1. Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Συγκεκριμένα δικαίωμα αίτησης συμμετοχής έχουν πτυχιούχοι των Τμημάτων Φαρμακευτικής, Χημικών Μηχανικών, Χημείας, Φυσικής, Ιατρικής, Τεχνολογίας Τροφίμων και συναφών Τμημάτων των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
2. Μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι και μόνο ένας κατ΄ έτος ανά Π.Μ.Σ., που οργανώνεται σε Τμήματα του Ιδρύματος που υπηρετούν, το οποίο είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.
3. Υποψηφιότητα για το Π.Μ.Σ. μπορούν να θέσουν και τελειόφοιτοι φοιτητές ή τελειόφοιτες φοιτήτριες των παραπάνω Τμημάτων, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους και θα εκκρεμεί μόνο η ορκωμοσία τους πριν την έγκριση του τελικού πίνακα των υποψηφίων, οι οποίοι γίνονται δεκτοί στο Π.Μ.Σ.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο σύστημα προεγγραφών του Α.Π.Θ. στην ιστοσελίδα https://enrollment.auth.gr/ τα παρακάτω δικαιολογητικά:
I. Τίτλο Σπουδών (ή Βεβαίωση Περάτωσης Σπουδών για τους τελειόφοιτους φοιτητές).
II. Αναλυτική Βαθμολογία.
III. Επίδοση στην Πτυχιακή Εργασία, όπου αυτή προβλέπεται στον πρώτο κύκλο σπουδών (εφόσον η πτυχιακή εργασία δεν περιλαμβάνεται στο πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας).
IV. Πιστοποιητικό καλής (επιπέδου B2) ή πολύ καλής (επιπέδου C1) ή άριστης γνώσης (επιπέδου C2) της αγγλικής γλώσσας, σύμφωνα με το σύστημα του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο γίνεται αποδεκτό από το Α.Σ.Ε.Π. Εναλλακτικά μπορεί να υποβληθεί πτυχίο ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ελληνικού Πανεπιστημίου ή ομοταγούς Πανεπιστημίου της αλλοδαπής, από το οποίο προκύπτει η επιτυχής ολοκλήρωση αγγλόφωνου προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού προγράμματος. Η πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας μπορεί να τεκμηριωθεί από τον υποψήφιο με γραπτή εξέταση που πραγματοποιείται με ευθύνη του Διευθυντή σε καθορισμένο τόπο και χρόνο.
V. Τουλάχιστον δύο συστατικές επιστολές.
VI. Επιστολή κινήτρων (σύμφωνα με το πρότυπο εδώ).
VIII. Πλέον των παραπάνω δικαιολογητικών ο υποψήφιος δύναται να υποβάλλει, εφόσον τα διαθέτει:
α. Δίπλωμα ή διπλώματα μεταπτυχιακών σπουδών σε ελληνικό Πανεπιστήμιο ή ομοταγές Ίδρυμα της αλλοδαπής.
β. Διδακτορικό τίτλο ελληνικού Πανεπιστημίου ή ομοταγούς Ιδρύματος της αλλοδαπής.
γ. Πιστοποιητικά για πιθανή πολύ καλή γνώση της γαλλικής, γερμανικής, ιταλικής ή ισπανικής γλώσσας. Εάν ο/η υποψήφιος είναι αλλοδαπός μπορεί να καταθέσει πιστοποιητικά για τη γνώση και της ελληνικής γλώσσας.
δ. Αποδεικτικά έγγραφα για τυχόν ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα, για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα κινητικότητας σπουδαστών και για επαγγελματική εμπειρία συναφούς στο πεδίο ειδίκευσης του ΠΜΣ.
Τα ανωτέρω δικαιολογητικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο σύστημα προεγγραφών του Α.Π.Θ. στην ιστοσελίδα https://enrollment.auth.gr/.
Ο τρόπος αξιολόγησης (μοριοδότηση) των ανωτέρω κριτηρίων ανήκει στην αρμοδιότητα της Συντονιστικής Επιτροπής (ΣΕ). H αξιολόγηση των υποψηφίων για εισαγωγή στο ΠΜΣ γίνεται από τριμελή επιτροπή που αποτελείται από τα μέλη της ΣΕ και έχουν αναλάβει μεταπτυχιακό έργο.
Η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων με απόφαση της ΣΕ γίνεται από αρμόδια Τριμελή Επιτροπή Επιλογής και Εξέτασης απαρτιζόμενη από μέλη της ΣΕ.
Η Επιτροπή καταρτίζει πλήρη κατάλογο με όλους τους υποψηφίους και ύστερα από τον σχετικό έλεγχο, απορρίπτει όσους δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια που έχουν καθοριστεί από το οικείο Τμήμα και καλεί σε συνέντευξη, τους προκρινόμενους υποψηφίους που έχουν συγκεντρώσει τα προαπαιτούμενα.
Αναλυτικά, η μοριοδότηση των υποψηφίων για εισαγωγή στο ΠΜΣ περιλαμβάνει:
1. Βαθμός πτυχίου (σε ποσοστό 25%).
2. Ερευνητική δραστηριότητα συναφής με το ΠΜΣ (σε ποσοστό 5%).
3. Επαγγελματική εμπειρία σχετική με το ΠΜΣ (σε ποσοστό 10%).
4. Κατοχή δεύτερου πτυχίου (σε ποσοστό 10%).
5. Κατοχή άλλου μεταπτυχιακού τίτλου (σε ποσοστό 5%).
6. Η επίδοση σε σχετική με το ΠΜΣ πτυχιακής εργασίας (σε ποσοστό 5%).
7. Ο βαθμός (στην κλίμακα 0-10) της προφορικής συνέντευξης (σε ποσοστό 20%). Η συνέντευξη διεξάγεται αυτοπροσώπως ή διαδικτυακά από μέλη της Τριμελούς Επιτροπής Επιλογής και Εξέτασης σύμφωνα με το κριτήριο VII.
8. Η πιστοποιημένη ή μετά από εξετάσεις γνώση της Αγγλικής γλώσσας (σε ποσοστό 15%).
9. Η πιστοποιημένη γνώση άλλων ξένων γλωσσών (σε ποσοστό 5%).
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο σύστημα προεγγραφών του Α.Π.Θ. στην ιστοσελίδα https://enrollment.auth.gr/ από 14/07/2025 έως και 31/08/2025 εμπρόθεσμα την «Αίτηση Υποψηφιότητας». Η επιλογή των εισακτέων προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τέλη Σεπτεμβρίου και τα μαθήματα θα ξεκινήσουν αρχές του Οκτωβρίου 2025.
Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα προβλέπονται τέλη φοίτησης, συνολικού ύψους τεσσάρων χιλιάδων πεντακοσίων (4.500) ευρώ και η καταβολή τους θα γίνεται σε τρεις (3) δόσεις και σε ημερομηνίες που θα οριστούν στην αρχή του Α΄ Εξαμήνου. Η εγγραφή των φοιτητών θεωρείται οριστική μετά την καταβολή της πρώτης δόσης των τελών φοίτησης.
Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στα τηλέφωνα 2310997635, 6987187407, e-mail: msc-pharmtech@pharm.auth.gr και στην ιστοσελίδα https://websites.auth.gr/pharmtech/.