Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Το ΔΠΜΣ ξεκινά το χειμερινό εξάμηνο κάθε ακαδημαϊκού έτους. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, που υπάρχουν ειδικές συνθήκες, μπορεί να ξεκινήσει το εαρινό εξάμηνο, μετά από απόφαση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών του ΔΠΜΣ. 

Για την απόκτηση διπλώματος του ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Τα προσφερόμενα μαθήματα είναι δώδεκα (12), με συνολικό αριθμό ECTS ενενήντα (90: 12 μαθήματα με 7,5 ECTS το καθένα), αριθμό στον οποίο προστίθενται οι 30 ECTS της διπλωματικής εργασίας (γενικό σύνολο 120 ECTS). Όλα τα μαθήματα διδάσκονται εβδομαδιαίως και, κατά περίπτωση, περιλαμβάνουν υποχρεωτικά σεμινάρια, διαλέξεις σε ζητήματα αιχμής, πρακτική άσκηση και βιωματικά εργαστήρια, τα οποία πραγματοποιούνται από επιστήμονες στο αντίστοιχο γνωστικό αντικείμενο και συμβάλλουν στον εμπλουτισμό και στην περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη των διαστάσεων του εκάστοτε μαθήματος, σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και προκειμένου να υπηρετούνται αποτελεσματικότερα ο σκοπός και οι στόχοι του ΔΠΜΣ.

Η γλώσσα διδασκαλίας και συγγραφής της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική. Ορισμένα μαθήματα ή σεμινάρια ή διαλέξεις κ.λπ. μπορεί να διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί/ ές φοιτητές/τριες υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση όλων των μεταπτυχιακών μαθημάτων (των σεμιναρίων, πρακτικών κ.λπ., που προβλέπονται σε κάθε μάθημα), σε ερευνητική απασχόληση και συγγραφή επιστημονικών εργασιών κ. ά., καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

Η εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας πραγματοποιείται στο τέταρτο εξάμηνο σπουδών και πιστώνεται με τριάντα (30) ECTS.

Με απόφαση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών που λαμβάνεται για κάθε κύκλο σπουδών του ΔΠΜΣ, μπορεί να προσφέρεται η δυνατότητα στους/ στις φοιτητές/τριες προαιρετικής γενικής (πέραν των υποχρεωτικών ειδικών πρακτικών ασκήσεων που εντάσσονται σε ορισμένα μαθήματα) πρακτικής άσκησης είτε τριακοσίων (300) είτε πεντακοσίων (500) ωρών (κατά την επιλογή του/της φοιτητή/τριας), χωρίς καταβολή πρόσθετων τελών φοίτησης.

Η προαιρετική γενική πρακτική άσκηση συγκροτείται από διαφορετικούς άξονες, προς απόκτηση σημαντικής πρακτικής εμπειρίας σε διαφορετικούς τομείς, κατ’ επιλογή του/της φοιτητή/τριας και πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο, σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε κοινωνικοπαιδαγωγικά ιδρύματα και φορείς, σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς και φορείς που σχετίζονται με την (τυπική και μη τυπική) Εκπαίδευση και την Υγεία, σε σωφρονιστικά καταστήματα, σε κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, σε φορείς που σχετίζονται με τη διαχείριση των ανθρωπίνων πόρων, τη διά βίου μάθηση και επιμόρφωση και γενικά σε φορείς που ασκούν εκπαιδευτικό, κοινωνικό, ιατροπαιδαγωγικό έργο κ.ά. Η (προαιρετική) Πρακτική Άσκηση των τριακοσίων (300) ωρών λαμβάνει 12 ECTS και των πεντακοσίων (500) ωρών λαμβάνει 20 ECTS. Η προαιρετική γενική Πρακτική Άσκηση με απόφαση της ΕΠΣ μπορεί να επιμερίζεται σε όλα τα εξάμηνα σπουδών και γίνεται με τη συνεργασία/επίβλεψη των διδασκόντων στο ΔΠΜΣ. Οι σχετικές εργασίες αναρτώνται σε ειδική ηλεκτρονική τάξη και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση, οι φοιτητές/τριες αιτούνται την έκδοση Βεβαίωσης Πιστοποίησης Πρακτικής Άσκησης των αντίστοιχων ωρών.

Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται κυρίως διά ζώσης με την πρόσθετη δυνατότητα (έχει προβλεφθεί και στο ΦΕΚ ίδρυσης του ΔΠΜΣ) επιμέρους χρήσης μεθόδων σύγχρονης εξ αποστάσεως (ή/και μεικτής σε ειδικές περιπτώσεις) εκπαίδευσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Η επιλογή του τρόπου διδασκαλίας για κάθε περίπτωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας (μάθημα, σεμινάριο κ.λπ.) κρίνεται από την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών του ΔΠΜΣ, αναλόγως με τη φύση, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κάθε διαδικασίας. 

Το ενδεικτικό πρόγραμμα των μαθημάτων του ΔΠΜΣ παρουσιάζεται στον Πίνακα που ακολουθεί.

Μαθήματα υποχρεωτικά

Α΄ Εξάμηνο

  • Εισαγωγή στις Νευροεπιστήμες και στην Κοινωνική Νευροεπιστήμη (Introduction to Neurosciences and Social Neuroscience) 7,5 ECTS
  • Κοινωνική Παιδαγωγική (Social Pedagogy) 7,5 ECTS
  • Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Έρευνας (Educational and Social Research Methodology) 7,5 ECTS
  • Εφαρμογές Κοινωνικής Πληροφορικής στις Επιστήμες της Αγωγής (Social Computing Applications in Education) 7,5 ECTS

Σύνολο 30 ECTS

Β΄ Εξάμηνο

  • Εγκέφαλος, Νόηση και Εκπαίδευση (Brain, Mind and Education) 7,5 ECTS
  • Διδακτική Μεθοδολογία και Πρακτική Άσκηση (Teaching Methodology and Teaching Practice) 7,5 ECTS
  • Διαχείριση κρίσεων, λήψη αποφάσεων και επίλυση προβλημάτων (Crisis Management, Decision Making and Problem Solving) 7,5 ECTS
  • Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ηθική δεοντολογία στην Εκπαίδευση (Human Rights and Ethics in Education) 7,5 ECTS

Σύνολο 30 ECTS

Γ΄ Εξάμηνο

  • Κοινωνική Νευροεπιστήμη και Εκπαίδευση (Social Neuroscience and Education) 7,5 ECTS
  • Σχεδιασμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων από την Κοινωνική Παιδαγωγική και την Κοινωνική Νευροεπιστήμη (Educational Instructional Design informed by Social Pedagogy and Social Neuroscience) 7,5 ECTS
  • Μάθημα κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό (Compulsory elective module) 7,5 ECTS
  • Μάθημα κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό (Compulsory elective module) 7,5 ECTS

Σύνολο 30 ECTS

Δ΄ Εξάμηνο

  • Εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας (Master’s thesis) 30 ECTS

Σύνολο 30 ECTS

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ECTS 120 ECTS

Η παραπάνω κατανομή των μαθημάτων στα εξάμηνα είναι ενδεικτική. Με απόφαση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών μπορεί να γίνει ανακατανομή των μαθημάτων μεταξύ των εξαμήνων.

Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Σχετικά Προγράμματα

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο