Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πώς να φτιάξω ένα σωστό portfolio

Για κάποιες δουλειές ή κάποιες αιτήσεις σπουδών, ίσως σου ζητήσουν να έχεις ένα portfolio, δηλαδή ένα flipbook με δείγματα από πρότζεκτ που έχεις κάνει στο παρελθόν. Εδώ θα σε προετοιμάσουμε ώστε να ξέρεις αν χρειάζεσαι κάτι τέτοιο, αλλά και πώς θα το φτιάξεις.

Αναλόγως του κλάδου στον οποίο κινείσαι, ένα portfolio μπορεί να είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα για το CV σου. Είναι σαν… το τυρί στα μακαρόνια με κιμά, ή σαν… την επικάλυψη σοκολάτας στο αγαπημένο σου μελομακάρονο. Δηλαδή συνοδεύει το βιογραφικό σου και το εμπλουτίζει. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, το portfolio «μιλάει» για σένα πιο καθαρά απ’ ό,τι το CV σου, και μπορεί να το αντικαθιστά κιόλας.

Ποιοι κλάδοι συνήθως ζητούν να έχεις portfolio;

  • designers
  • graphic designers
  • web designers
  • digital marketeers
  • social media specialists
  • αρχιτέκτονες
  • δημοσιογράφοι, κειμενογράφοι, δημιουργοί περιεχομένου
  • φωτογράφοι, βιντεογράφοι
  • software engineers

κλπ

*Ακόμα και μερικά Μεταπτυχιακά Προγράμματα ζητούν να έχεις portfolio, όπως αυτό, αυτό, αλλά και αυτό.

Τι περιλαμβάνει το portfolio;

Ένα portfolio πρέπει να περιλαμβάνει οπτικά δείγματα της δουλειάς σου, δηλαδή εικόνες ή videos από πράγματα που έχεις κάνει, σχέδιά σου αν είσαι designer, κείμενά σου που έχουν δημοσιευθεί αν είσαι κειμενογράφος, κλπ. Με λίγα λόγια δικές σου, μοναδικές δημιουργίες που νιώθεις ότι σε αντιπροσωπεύουν.

Εικόνα: Παράδειγμα-Portfolio Behance (από Google)

Πώς μπορώ να δημιουργήσω ένα portfolio;

Μπορείς να εμπνευστείς, να πάρεις ιδέες αλλά και να δημιουργήσεις ένα άρτιο portfolio, κάνοντας μια digital βόλτα σε αυτές τις σελίδες:

Behance: είναι ίσως η πιο δημοφιλής πλατφόρμα για Designers. Οι χρήστες μπορούν να μοιραστούν τα σχέδιά τους και να λάβουν σχόλια για τη δουλειά τους από άλλους σχεδιαστές. Η κοινότητα της Behance είναι ό,τι καλύτερο για να επεκτείνεις το network σου, και να δεις τι φτιάχνουν άλλα ταλέντα εκεί έξω.

Flipsnack: έχει πολύ ωραία templates για portfolio ώστε να συγκεντρώσεις και να «δέσεις» τα δείγματα δουλειάς σου με επαγγελματικό τρόπο.

Wordpress Portfolio: το προτιμούν αρκετά οι δημοσιογράφοι, κειμενογράφοι και δημιουργοί περιεχομένου.

Πολύ όμορφα portfolios μπορείς να φτιάξεις και με άλλες σελίδες όπως το Squarespace, η Wix, το Portfoliobox, το Canva κ.ά. Ή αν ασχολείσαι με τον Προγραμματισμό, σίγουρα θα εκτιμήσεις το Github.

 

Εικόνα: Παράδειγμα - Portfolio Squarespace (από Google)

Σε τι μορφή πρέπει να έχω το portfolio μου;

Προτείνουμε να το έχεις:

  • σε online μορφή σε ένα link (που μπορείς να το βάλεις και μέσα στο CV σου)
  • σε μορφή PDF αποθηκευμένο στον Υπολογιστή σου ώστε να μπορείς να το στέλνεις μαζί με τις αιτήσεις σου ή να το τυπώσεις για να το δείξεις δια ζώσης σε κάποια συνέντευξη

*Γιατί προτείνουμε PDF αντί για άλλο αρχείο εικόνας; Επειδή το portfolio σου μπορεί να περάσει μέσα από τα αυτοματοποιημένα συστήματα εντοπισμού κατάλληλων υποψηφίων (τα λεγόμενα ATS) που διαθέτουν αρκετές εταιρείες. Τα συστήματα αυτά ψάχνουν για λέξεις-κλειδιά ώστε να δουν αν είσαι ο κατάλληλος ή η κατάλληλη, και το PDF είναι η κατεξοχήν μορφή αρχείου που μπορεί να «διαβαστεί». 

Άλλες πολύτιμες συμβουλές για να ξεχωρίσει η δουλειά σου μέσα στο πλήθος:

  1. Για κάθε διαφορετική αίτηση που θα κάνεις, προτείνουμε να τροποποιείς και να προσαρμόζεις το portfolio σου. Δηλαδή να βλέπεις τι περίπου ψάχνει η Σχολή ή η εταιρεία που θα το στείλεις και να το διαμορφώνεις αντιστοίχως.
  2. Ανάλογα με το ποιος είναι ο παραλήπτης, μπορείς επίσης να κάνεις διαβαθμίσεις στο πόσο… creative θα είναι το portfolio σου. Αν διαπιστώσεις ότι στον παραλήπτη αρέσουν οι πολύ δημιουργικές ιδέες μπορείς να βάλεις τα πιο πρωτοποριακά σχέδιά σου, αλλιώς «παίξε» με πιο ασφαλείς επιλογές.
  3. Το portfolio μπορεί να έχει και ρόλο CV. Δηλαδή να ενσωματώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για σένα. 
  4. Μην γράψεις πολλά λόγια. Σε ένα portfolio πρέπει να μιλάει η δουλειά σου, τα δείγματα που θα διαλέξεις να βάλεις. Μπορείς απλώς να καταγράψεις το όνομα κάθε project, το πότε το έκανες, και ποιο στόχο είχες.
  5. Δεν χρειάζεται να βάλεις μόνο «επαγγελματικά» πρότζεκτ. Μπορείς να βάλεις και προσωπικά σου πρότζεκτ που έκανες για δική σου ευχαρίστηση.
  6. Άσε έξω από το portfolio σου κάθε τι που δεν θεωρείς ότι σε εκφράζει.
  7. Τσέκαρέ το για λάθη: ορθογραφικά, τυπογραφικά, λάθη συνοχής (consistency) ή άλλα.
  8. Δείξε το σε ανθρώπους που εμπιστεύεσαι να σου πουν την άποψή τους, να σου δώσουν το feedback τους.

Αν έχεις ακολουθήσει όλα αυτά, τότε σίγουρα έχεις φτιάξει κάτι όμορφο, κάτι που σε λίγες σελίδες απεικονίζει τις δημιουργικές και τεχνικές κλίσεις σου. Μην ξεχνάς όμως: ένα portfolio δεν μένει ποτέ στατικό. Η αποστολή του είναι συνέχεια να αλλάζει, να «αγκαλιάζει» τα νέα πρότζεκτ σου και τους νέους στόχους σου. Το portfolio σου είναι εκ φύσεως το απόλυτο... “work in progress” σου.

Κείμενο: Δημήτρης Φαλλιέρος

Εικόνες: Unsplash, Pexels & Google 

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο