Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πώς να βρεις εργασία στο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει χωρίς σχετική προϋπηρεσία

Το μεγαλύτερο εμπόδιο που θα συναντήσει κάποιος που μόλις αποφοίτησε από τη σχολή του και αναζητά την πρώτη του – σχετική με το αντικείμενο σπουδών του – εργασιακή εμπειρία, είναι χωρίς καμία αμφιβολία η έλλειψη προϋπηρεσίας. Το ίδιο ισχύει και για κάποιον, ίσως μεγαλύτερο ηλικιακά, που έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μία στροφή στην καριέρα του και προσπαθεί να κάνει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στον καινούριο τομέα που επέλεξε να ακολουθήσει.

Το ερώτημα, λοιπόν, που συνήθως προκύπτει σε αυτήν την περίπτωση είναι το εξής: Πώς θα προσληφθείς χωρίς προϋπηρεσία, αλλά και πώς θα αποκτήσεις εμπειρία χωρίς πρώτα να προσληφθείς ; Εάν έχεις αναρωτηθεί κάποια στιγμή και εσύ το ίδιο, τότε το άρθρο αυτό μπορεί να σου φανεί χρήσιμο. Στις παραγράφους που ακολουθούν, θα προσπαθήσουμε να σου δώσουμε ορισμένα tips σχετικά με το πώς να ξεπεράσεις αυτό το εμπόδιο στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας σου.

1. Επικεντρώσου σε ρεαλιστικές επιλογές

Είναι πολύ σημαντικό για έναν νέο απόφοιτο, που τώρα εισέρχεται για πρώτη φορά στον εργασιακό στίβο, να αντιλαμβάνεται πως σε αυτό το πρώιμο στάδιο της καριέρας του θα χρειαστεί να ξεκινήσει από τα χαμηλά κλιμάκια της ιεραρχίας. Μία entry level θέση ή ένας junior ρόλος, μπορεί να μην προσφέρουν το status ή τις αποδοχές που ενδεχομένως να ονειρεύεσαι, ωστόσο μπορούν να σε εφοδιάσουν με πολύτιμες εμπειρίες και να σε βοηθήσουν να χτίσεις σταδιακά το επαγγελματικό σου προφίλ. Με μία σύντομη αναζήτηση στο LinkedIn ή σε κάποια άλλη πλατφόρμα εύρεσης εργασίας, όπως το kariera.gr, το skywalker.gr, ή το indeed.com θα εντοπίσεις αρκετές αγγελίες για τέτοιες θέσεις, χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα φίλτρα για τον τύπο εργασίας, την επιθυμητή περιοχή κ.ά. Κινούμενος προς την ίδια κατεύθυνση, μπορείς επίσης να αναζητήσεις ευκαιρίες πρακτικής άσκησης, ιδίως αν δεν έχεις ήδη κάνει κάτι παρόμοιο, ή και πράξεις με εθελοντικό χαρακτήρα.

2. Φτιάξε “έξυπνα” το βιογραφικό σου

Ένα σωστά δομημένο βιογραφικό σημείωμα μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον εργοδοτών ή στελεχών HR, ακόμη και αν δεν περιέχει εμφανή εργασιακή εμπειρία. Προσπάθησε να εστιάσεις σε στοιχεία του χαρακτήρα σου ή σε άλλα skills που διαθέτεις, ο συνδυασμός των οποίων μπορεί να φανεί εξαιρετικά ενδιαφέρων σε κάποιον που θα διαβάσει το CV σου. Δώσε επίσης την απαραίτητη έμφαση στα soft skills που τυχόν έχεις, όπως για παράδειγμα η ομαδικότητα, η θέληση για βελτίωση και μάθηση ή η καλή διαχείριση του χρόνου σου. Τέλος, μη διστάσεις να συμπεριλάβεις οποιαδήποτε ενασχόλησή σου, από την οποία αποκόμισες πράγματα στο παρελθόν, ακόμη και αν δεν πρόκειται για κανονική εργασία. Μία εθελοντική σου συμμετοχή μπορεί να δείξει σε έναν recruiter το κίνητρο σου για ανιδιοτελή προσφορά και την εργατικότητά σου. Πατώντας εδώ θα βρεις ακόμη περισσότερες συμβουλές σχετικά με το πώς να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου, εάν δεν έχεις την απαιτούμενη προϋπηρεσία.

3. Δικτυώσου

Προσπάθησε να διευρύνεις τον κύκλο σου με άτομα που εργάζονται στον κλάδο για τον οποίον ενδιαφέρεσαι. Δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που θα παρέβλεπαν ένα κενό στην προϋπηρεσία σου, εάν σε πρότεινε για τη θέση κάποιο άτομο που πραγματικά εκτιμούν και εμπιστεύονται. Ο τρόπος για να πετύχεις κάτι τέτοιο είναι η συμμετοχή σε ανοιχτές εκδηλώσεις, όπως οι διάφορες career days που διοργανώνονται τακτικά από εταιρείες ή Πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς και τα social media.

4. Συνέχισε να μαθαίνεις

Ένας ακόμη καλός τρόπος για να γίνεις πιο ελκυστικός υποψήφιος στην αγορά εργασίας είναι να αναπτύξεις δεξιότητες που είναι περιζήτητες στον τομέα ενδιαφέροντός σου. Προσπάθησε να αναζητήσεις λέξεις κλειδιά που συναντάς συχνά σε αγγελίες για θέσεις που εξετάζεις και βελτίωσε αυτά τα skills. Σε αυτό μπορούν να σε βοηθήσουν αρκετά οι δεκάδες ιστοσελίδες που υπάρχουν με δωρεάν μαθήματα.

5. Δείξε επιμονή

Το να προσπαθείς να βρεις δουλειά με λίγη ή καθόλου εμπειρία δεν είναι εύκολο, αλλά να είσαι σίγουρος ότι είναι ένα στάδιο από το οποίο – λίγο ή πολύ - όλοι έχουν περάσει. Με τις κατάλληλες, όμως, κινήσεις και την απαραίτητη επιμονή, είναι δεδομένο πως τελικά θα βρεις αυτό που ψάχνεις.

Επιμέλεια κειμένου: Θωμάς Ντίνας

Εικόνα: Unsplash

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο