Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Εξ αποστάσεως σπουδές: to do or not to do!

Να κάνω αίτηση σε ένα εξ αποστάσεως πρόγραμμα; Θα είναι το ίδιο με το να πήγαινα στο αμφιθέατρο στο πανεπιστήμιο; Θα είμαι συνεπής με τις απαιτήσεις του εξ αποστάσεως προγράμματος; Αυτά και άλλα τόσα ερωτήματα μπορεί να ταλανίζουν το μυαλό σου εάν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις κάποιο εξ αποστάσεως πρόγραμμα σπουδών. 

Ένα είναι το μόνο σίγουρο· η συνεχώς βελτιούμενη φήμη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης την έκανε μια από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές επιλογές σπουδών τα τελευταία χρόνια και φαίνεται να ήρθε για να μείνει. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή μέθοδο διδασκαλίας η εξ αποστάσεως εκπαίδευση κάνει τη μάθηση απλούστερη, ευκολότερη και πιο αποτελεσματική. 

Ακολουθούν τα πέντε (5) βασικά χαρακτηριστικά της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που την καθιστούν πλέον μια πολύ καλή επιλογή για σπουδές:

 1. Προσαρμόζεται πλήρως στις ανάγκες σου
  Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει τις ανάγκες όλων και να ταιριάζει σε όλους. Τα εξ αποστάσεως προγράμματα μπορούν να τα παρακολουθήσουν τελειόφοιτοι μαθητές, πρόσφατα απόφοιτοι, εργαζόμενοι, και οποιοσδήποτε δυσκολεύεται να προσαρμόσει το πρόγραμμα των υποχρεώσεων του με το πρόγραμμα παράδοσης των διαλέξεων. Ο καθένας παρακολουθεί το μάθημα τη στιγμή που τον βολεύει. Έχεις την ελευθερία να επιλέξεις να μελετήσεις τις πιο παραγωγικές ώρες και πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να διαβάσουν τα Σαββατοκύριακα ή τα βράδια. 
   
 2. Παρακολούθηση των διαλέξεων όσες φορές επιθυμείς 
  Σε αντίθεση με τη διδασκαλία στα αμφιθέατρα και τις τάξεις, με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχεις πρόσβαση στο περιεχόμενο απεριόριστες φορές. Αυτό απαιτείται ιδιαίτερα την περίοδο προετοιμασίας για τις εξετάσεις. Στην παραδοσιακή μορφή μάθησης, εάν δεν μπορείς να παρακολουθήσεις τη διάλεξη, τότε πρέπει να προετοιμαστείς μόνος/η σου. Στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μπορείς να παρακολουθήσεις τις διαλέξεις όποτε θέλεις με ευκολία. 
   
 3. Διαθέσιμη οπουδήποτε υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο 
  Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση σου δίνει τη δυνατότητα να σπουδάζεις από οπουδήποτε στον κόσμο. Πολλοί Έλληνες φοιτητές επιλέγουν εξ αποστάσεως προγράμματα από πανεπιστήμια της Κύπρου ή Έλληνες του εξωτερικού επιλέγουν προγράμματα σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα (αν και τώρα άρχισαν κάποια προγράμματα να προσφέρονται εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως. Έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά μας!). Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να μετακινείσαι από το ένα μέρος στο άλλο ή να ακολουθήσεις ένα αυστηρό πρόγραμμα. Εξοικονοµείς έτσι και χρόνο και χρήμα! 
   
 4. Πιο οικονομική από την παραδοσιακή εκπαίδευση
  Εξοικονομείς χρήματα μετακίνησης και ενοικίασης σπιτιού στις περιπτώσεις που το πανεπιστήμιο βρίσκεται εκτός της περιοχής της μόνιμης κατοικίας σου. Επιπλέον, στην πλειοψηφία τους τα πανεπιστήμια προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών πληρωμής μεταξύ αυτών και η εξόφληση διδάκτρων σε δόσεις. Εκτός αυτού, προσφέρουν υποτροφίες ή εκπτώσεις σε ειδικές κατηγορίες φοιτητών. 
   
 5. Απόκτηση νέων δεξιοτήτων πέρα από το περιεχόμενο των σπουδών
  • Προετοιμάζει τους φοιτητές για να εργαστούν από το σπίτι στο μέλλον
   Αν και υπάρχουν πολλά οφέλη από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η εξ αποστάσεως εργασία έχει ακόμη περισσότερα οφέλη. Όλο και περισσότεροι υποψήφιοι που αναζητούν εργασία δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ευελιξία που τους προσφέρει μία θέση. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν πλέον να εργάζονται από το σπίτι. Τα επόμενα χρόνια (μην πας πολύ μακριά) μπορεί και εσύ να καταλήξεις να εργάζεσαι από το σπίτι. Το να εξασκηθείς στην τέχνη του να παραμένεις ενεργός/ή και παραγωγικός/ή σε νεαρή ηλικία είναι εξαιρετική πρακτική για το μέλλον.
  • Διδάσκει διαχείριση χρόνου
   Ενώ ορισμένοι φοιτητές μπορεί να θεωρούν δύσκολη την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τους δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες διαχείρισης χρόνου. Αυτές οι βασικές δεξιότητες θα βοηθήσουν στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και θα προσφέρουν στους φοιτητές την ευκαιρία να ολοκληρώσουν έργα πριν από τις προθεσμίες. Το να μάθεις πώς να διαχειρίζεσαι καλύτερα τον ελεύθερο χρόνο σου θα φανεί πολύ χρήσιμο σε διάφορους τομείς της ζωής σου. Στο σημείο αυτό δες επίσης και την αλλόκοτη διαχείριση χρόνου που (δεν) κάνουμε
  • Παρέχει εξαιρετικές ευκαιρίες δικτύωσης
   Ενώ χάνεις την ευκαιρία να δικτυωθείς με τους συμφοιτητές σου στα έδρανα του πανεπιστημίου, κερδίζεις συχνά ένα πιο σημαντικό δίκτυο όταν επιλέγεις την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ξαφνικά, ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται στα χέρια σου. Αυτό το είδος ευκαιρίας μπορεί να ανοίξει πολλές πόρτες. Για παράδειγμα, μπορεί να σε ενδιαφέρει η Ειδική και Ενιαία Εκπαίδευση, το Ψηφιακό Μαρκετινγκ, η Διοίκηση Επιχειρήσεων και η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού ή ακόμη κάποιος τομέας στο οποίο δεν προσφέρονται δια ζώσης προγράμματα στην Ελλάδα όπως η Εγκληματολογική Λογιστική. Πριν από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα έμοιαζε σαν να μην υπήρχε επιλογή. Τώρα, όμως, ο καθένας μπορεί να μάθει σε όλο τον κόσμο από διακεκριμένους καθηγητές και να δικτυωθεί με συμφοιτητές από διαφορετικά backgrounds, κουλτούρες και νοοτροπίες.

Αυτοί είναι μόνο μερικοί λόγοι για να επιλέξεις ένα εξ αποστάσεως πρόγραμμα σπουδών και 90% των φοιτητών σήμερα πιστεύουν ότι αυτή η μορφή μάθησης είναι ίδια ή καλύτερη από την παραδοσιακή εμπειρία στα αμφιθέατρα και τις τάξεις. 

Καθένας από εσάς πρέπει να αξιολογήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να αποφασίσει ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους του. Αδιαμφισβήτητα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι μια βολική επιλογή με δεκάδες ευκαιρίες μάθησης σε όλο τον κόσμο. 

Αν τώρα τελείωσες τις προπτυχιακές σου σπουδές και ενδιαφέρεσαι για εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό ή τελείωσες το σχολείο και δεν εξασφάλισες μια θέσει σε ελληνικό ή κυπριακό πανεπιστήμιο και τώρα αποφάσισες να ψαχτείς για εξ αποστάσεως σπουδές, ή ακόμη κι αν σκέφτεσαι να αλλάξεις επαγγελματική κατεύθυνση ή είσαι εργαζόμενος και θα ήθελες παράλληλα να αρχίσεις μεταπτυχιακές σπουδές για προσωπική και επαγγελματική ανέλιξη αλλά να βολεύουν οι ώρες μάθησης με τις ώρες εργασίας και να μπορείς να σπουδάσεις στο δικό σου ρυθμό, τότε είσαι στο κατάλληλο σημείο! 

Στο eduguide.gr μέσω της μηχανής αναζήτησης θα βρεις όλες τις διαθέσιμες επιλογές σε εξ αποστάσεως προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρουν τα ελληνικά και κυπριακά Πανεπιστήμια. 

Μεταπτυχιακά:

 • Πατώντας στο https://www.eduguide.gr/grad/, μπορείς να εντοπίσεις μέσα από τη μηχανή αναζήτησης όποιο εξ αποστάσεως πρόγραμμα μεταπτυχιακού Ελληνικού ή Κυπριακού Πανεπιστημίου σε ενδιαφέρει. Για τη διευκόλυνση της αναζήτησής σους, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις το φίλτρο «Παρακολούθηση» και να επιλέξεις τον όρο «Online / Ευέλικτη Παρακολούθηση» και τέλος «Προβολή». Στη συνέχεια θα εμφανιστεί η λίστα με όλα τα εξ αποστάσεως προπτυχιακά προγράμματα. Μπορείς, επίσης, στο φίλτρο «Προθεσμία» να επιλέξεις τον όρο «Ενεργή περίοδος αιτήσεων» και σου εμφανίσει τα προγράμματα που τώρα δέχονται αιτήσεις. 

Προπτυχιακά:

 • Πατώντας στο https://www.eduguide.gr/undergrad/, μπορείς να εντοπίσεις μέσα από τη μηχανή αναζήτησης όποιο εξ αποστάσεως πρόγραμμα πτυχίου Ελληνικού ή Κυπριακού Πανεπιστημίου σε ενδιαφέρει. Για τη διευκόλυνση της αναζήτησής σου, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις το φίλτρο «Παρακολούθηση» και να επιλέξεις τον όρο «Online» και τέλος «Προβολή». Στη συνέχεια θα εμφανιστεί η λίστα με όλα τα εξ αποστάσεως προπτυχιακά προγράμματα. 

 Δες αναλυτικές πληροφορίες για κάθε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα και συμπλήρωσε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εμφανίζεται στο τέλος της σελίδας του προγράμματος που σε ενδιαφέρει. Εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων θα επικοινωνήσουν μαζί σου για να σε ενημερώσουν για τα προγράμματα, τα δίδακτρα και όποια άλλη πληροφορία χρειαστείς.

Δες, επίσης, τα Εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά σε Ελλάδα και Κύπρο - Η πλήρης λίστα.


Επιμέλεια Κειμένου: Κωνσταντίνα Δημητρίου, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Εικόνα: Pexels

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο