Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

8 σημαντικά λάθη που πρέπει να αποφύγεις όταν κάνεις αίτηση για δουλειά μέσω email

Ψάχνεις εργασία: Έχεις στείλει αρκετά email, χωρίς ανταπόκριση και αναρωτιέσαι τι κάνεις λάθος; Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε είσαι στο σωστό άρθρο!

O ανταγωνισμός για μια θέση εργασίας είναι μεγάλος και όλα κρίνονται στις μικρές, όχι όμως ασήμαντες λεπτομέρειες! Μια κρίσιμη πτυχή της διαδικασίας αναζήτησης εργασίας είναι η αποστολή email σε πιθανούς εργοδότες, καθώς το email που θα στείλεις θα είναι η πρώτη εικόνα που θα σχηματίσουν για εσένα.

Αν και οι συμβουλές που θα δεις παρακάτω θεωρούνται αυτονόητες, πίστεψε μας, δεν είναι! Πολλά άτομα που αναζητούν εργασία κάνουν κραυγαλέα λάθη στα email τους που τους "κοστίζουν" την πολυπόθητη θέση εργασίας. Στο eduguide έχουμε λάβει εκατοντάδες emails για θέση εργασίας στο site και μπορούμε να σου δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις όταν κάνεις αίτηση για δουλειά μέσω email. 

Tην επόμενη φορά, λοιπόν, πριν στείλεις ένα email για θέση εργασίας, έλεγξε προσεκτικά τα παρακάτω: 

1.    Κεφαλαία Γράμματα

Ένα email με κεφάλαια γράμματα σε κάνει να φαίνεσαι επιθετικός/ή ή μη επαγγελματίας. Τα emails γράφονται πάντα με πεζά γράμματα και ποτέ με κεφαλαία. Ένα ολόκληρο email με κεφαλαία είναι δύσκολο να διαβαστεί και γενικά δίνει άσχημη εικόνα στον παραλήπτη. 

2.    Ορθογραφικά και Γραμματικά Λάθη

Εάν έχεις ορθογραφικά ή γραμματικά λάθη να είσαι σίγουρος/η ότι ο εργοδότης δεν θα μπει καν στη διαδικασία να δει το βιογραφικό σου. Ένα email με λάθη δείχνει αμέλεια και έλλειψη προσοχής στις λεπτομέρειες. Βεβαιώσου ότι έχεις διαβάσει προσεκτικά το email πριν το στείλεις ή ζήτησε από έναν φίλο σου να το ελέγξει.
Tip: Καλύτερα πέρασέ το από ορθογράφο, ένας από αυτούς είναι και το neurolingo.gr (είναι δωρεάν)! 

3.    Δεν έχεις συμπληρώσει το θέμα του email

Αν αφήσεις κενή τη γραμμή θέματος ή χρησιμοποιήσεις ασαφές θέμα όπως "Αίτηση εργασίας", το email σου δεν θα διαβαστεί. Δημιούργησε μια συνοπτική, περιγραφική γραμμή θέματος που αποτυπώνει την ουσία του email, π.χ. "Αίτηση για [Θέση] - [Το όνομά σου]."
Tip: Πολλές εταιρείες ζητούν να γράψεις με συγκεκριμένο τρόπο το «Θέμα». Για αυτό και χρειάζεται να δώσεις προσοχή στις οδηγίες της αγγελίας. Ακόμα και αυτό είναι ένα πρώτο στοιχείο για εσένα, μην είναι λάθος! Θα σου "κοστίσει"! 

4.    To email σου είναι κενό ή έχει αχρείαστες πληροφορίες

Συχνό λάθος είναι, επίσης, η επισύναψη βιογραφικού χωρίς κείμενο. Είναι απαραίτητο το email  να περιλαμβάνει έστω και μια παράγραφο. Βέβαια, εδώ θέλει προσοχή! Οπωσδήποτε πρέπει να αποφεύγονται οι άσχετες/αχρείαστες πληροφορίες σχετικές με την ιστορία της ζωής σου, τα χόμπι ή τα προσωπικά σου προβλήματα. Το email πρέπει να είναι to the point, να δείχνει το ενδιαφέρον σου για τη συγκεκριμένη θέση και να τονίζει τα σχετικά σου προσόντα. 

5.    Χρησιμοποιείς ανεπίσημη γραφή και ύφος

Χρησιμοποίησε επαγγελματικό τόνο και γλώσσα. Απόφυγε τη χρήση αργκό, emoji ή υπερβολικά περιστασιακό λόγο. Το email πρέπει πάντα να αντικατοπτρίζει υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό.

6.    Το CV σου είναι σε λάθος μορφή αρχείου

Η μορφή του αρχείου CV! Όσο απλό ή ασήμαντο κι αν ακούγεται είναι πολύ σημαντικό. Το pdf είναι η καλύτερη επιλογή καθώς διατηρεί τη μορφοποίηση και είναι ευανάγνωστο. Όταν το αρχείο κατέβει στον υπολογιστή/κινητό/tablet σε μορφή word μπορεί να συμβούν άσκοπες αλλαγές στη διάταξη και τη μορφή του. Τι σημαίνει αυτό; Δεν θα διαβαστεί ποτέ! 
Tip: Προσοχή στην παράβλεψη οδηγιών! Εάν η αγγελία καθορίζει την προτιμώμενη μορφή αρχείου για τα συνημμένα (π.χ. PDF), φρόντισε να τηρείς αυτές τις οδηγίες. 

7.    Δεν έχεις επισυνάψει το βιογραφικό σου

Ξέχασες να επισυνάψεις το βιογραφικό σου; Μην περιμένεις ότι θα σου ζητήσουν να τους το στείλεις!  Δεν θα ασχοληθούν καν με τη δική σου περίπτωση όσο τέλειο κι αν είναι το email σου.  

8.    Δεν τηρείς τις οδηγίες της αγγελίας

Διάβασε προσεκτικά την αγγελία και ακολούθησε τις οδηγίες. Εάν η δημοσίευση απαιτεί συγκεκριμένες πληροφορίες ή σου ζητά να απαντήσεις σε ορισμένες ερωτήσεις, φρόντισε να το πράξεις. Η παράβλεψη αυτών των οδηγιών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απόρριψη της αίτησής σου.

Να θυμάσαι ότι το email σου είναι συχνά το πρώτο σημείο επαφής με έναν πιθανό εργοδότη. Η δημιουργία θετικής εντύπωσης σε αυτή την αρχική αλληλεπίδραση είναι ζωτικής σημασίας. Αποφεύγοντας αυτά τα κοινά λάθη θα αυξήσεις τις πιθανότητές να κάνεις μια πολύ καλή πρώτη εντύπωση και να προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο που είναι η συνέντευξη ακόμα και η πρόσληψη. Έτσι, αφιέρωσε χρόνο για να συνθέσεις ένα καλοφτιαγμένο, χωρίς λάθη email και δες τις προοπτικές εργασίας σου να βελτιώνονται.

✽ ✽ ✽

Δες το ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ που ετοίμασε η ομάδα του eduguide για εσένα και θα σε βοηθήσει να συντάξεις ένα καλό email και να αποφύγεις πιθανά λάθη που θα σταθούν εμπόδιο στην πρόσληψή σου.

 

✨ Καλή τύχη στην αναζήτηση εργασίας!


Κείμενο: Κωνσταντίνα Δημητρίου
Εικόνα: Canva

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο