Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

5 τρόποι να ενισχύσεις το βιογραφικό σου ενώ είσαι στο πανεπιστήμιο

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσεις να μαθαίνεις μια νέα δεξιότητα ή να συμμετέχεις σε ομάδες εθελοντισμού και να κερδίζεις πιστοποιήσεις που μπορεί να προστεθούν στο βιογραφικό σου, σε μια εποχή που πλέον όλοι - ή σχεδόν όλοι - έχουν πτυχίο. Το να βρεις νωρίς τρόπους να ξεχωρίσεις από τους συνομηλίκους σου θα αποδώσει καρπούς όταν θα είσαι έτοιμος/η να επιδείξεις τα προσόντα σου στον ανταγωνιστικό κόσμο της αγοράς εργασίας. 

Γι’ αυτό και εμείς σου έχουμε μαζέψει τους πέντε (5) τρόπους που θα σε βοηθήσουν να ενισχύσεις το βιογραφικό σου ενώ βρίσκεσαι ακόμα στο πανεπιστήμιο.

1.    Γίνε μέλος σε (φοιτητικές) ομάδες

Μπορεί να μην το γνωρίζεις, αλλά το πανεπιστήμιό σου έχει αρκετές δράσεις στις οποίες μπορείς να συμμετάσχεις και θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις πολύτιμη εμπειρία. Μερικές από τις καλύτερες δραστηριότητες για να εγγραφείς περιλαμβάνουν:

  • Προγράμματα καθοδήγησης φοιτητών (δείχνει υπευθυνότητα).
  • Πολιτιστικές Ομάδες (δείχνει ομαδικό πνεύμα).
  • Οργάνωση εκδηλώσεων (δείχνει πρωτοβουλία).
  • Φοιτητικές επιτροπές (δείχνει ότι έχετε πάθος).

Η ενεργή συμμετοχή σε φοιτητικούς συλλόγους αναδεικνύουν τη δέσμευσή σου και την ικανότητά σου να εργάζεσαι σε ομαδικό περιβάλλον και να εξισορροπείς τις προσωπικές με τις κοινωνικές υποχρεώσεις.

Στο βιογραφικό σου, εστίασε στις ενέργειες που έκανες και τι πέτυχες ως μέλος μιας ομάδας. Δεν έχει σημασία αν η ομάδα σχετίζεται με το πτυχίο σου - εστίασε σε αποφάσεις, δραστηριότητες, εκδηλώσεις και στο πώς έκανες τη διαφορά.

Εάν είσαι ήδη μέλος μιας ομάδας, μάθε πώς μπορείς να γίνεις μέλος της επιτροπής. Και αν δεν έχεις βρει ακόμα τη θέση σου, γιατί να μην ξεκινήσεις και τη δική σου ομάδα; Αυτό, εκτός από πρωτοβουλία, θα αναδείξει και το επιχειρηματικό σου πνεύμα.

2.    Γίνε εθελοντής/τρια

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι ένα σημαντικό θέμα στον κόσμο των επιχειρήσεων και οι υπεύθυνοι προσλήψεων αναζητούν υποψηφίους που δείχνουν ενδιαφέρον για τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Υπάρχουν διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις στο πανεπιστήμιο ή στην πόλη σου. 

Κάνε εγγραφή και γίνε ενεργό μέλος σε μια φιλανθρωπική οργάνωση ή οργάνωσε ακόμα και τη δική σου εκδήλωση και συγκέντρωσε χρήματα για καλό σκοπό. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δείξεις αντοχή και αποφασιστικότητα – βασικές δεξιότητες που αναζητούν οι επιχειρήσεις στους μελλοντικούς υπαλλήλους τους.

Γίνε εθελοντής: Θα κάνει καλό στην καριέρα σου, στον εαυτό σου και στον κόσμο! Μάθε περισσότερα για το εθελοντισμό εδώ

3.    Κάνε πρακτική άσκηση στη διάρκεια των σπουδών σου

Η πρακτική άσκηση είναι μια πολύ καλή επιλογή να ξεκινήσεις την καριέρα σου.  Ορισμένες τοποθετήσεις πληρώνονται και άλλες όχι, αλλά στόχος σου θα πρέπει να είναι το να κάνεις καλή εντύπωση. Πολλοί από τους φοιτητές συνεχίζουν να εργάζονται στις εταιρείες στις οποίες πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση. 

Το Γραφείο Διασύνδεσης του πανεπιστημίου σου θα σε βοηθήσει να βρεις την κατάλληλη για εσένα θέση και να αναλάβεις καθήκοντα σχετικά με τις σπουδές σου. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να τους επισκεφτείς και να μάθεις τις διαθέσιμες επιλογές! 

Μπορείς, επίσης, να επικοινωνήσεις και εσύ με εταιρείες που σε ενδιαφέρουν και να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου. Ψάξε στο διαδίκτυο και επικοινώνησε μαζί τους μέσω email ή LinkedIn. Μπορείς ακόμη να ψάξεις θέσεις πρακτικής άσκησης σε μεγάλα ιδρύματα/οργανισμούς της χώρας ή σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς. Περισσότερες θέσεις θα βρεις εδώ

4.    Βρες εργασία μερικής απασχόλησης

Με το να εργάζεσαι, ακόμη και σε μη σχετική με τις σπουδές σου θέση, έχεις και πάλι πολλά να κερδίσεις, και αυτό θα είναι ένα σημαντικό στοιχείο στο βιογραφικό σου. Μπορεί να πιστεύεις ότι η part-time εργασία σε καφετέρια δεν είναι σχετική, αλλά θα αποκτήσεις εμπειρία που θα σου φανεί χρήσιμη στο μέλλον. Για παράδειγμα, η ενασχόληση με έναν δύσκολο πελάτη διαμορφώνει τις δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων.

Να θυμάσαι· οποιαδήποτε δουλειά δεν παύει να είναι δουλειά. Το να εργάζεσαι στη διάρκεια των σπουδών σου, ακόμα κι αν δεν είναι στον τομέα που θέλεις να χτίσεις την καριέρα σου, δείχνει στον εργοδότη ότι είσαι δυναμικός/ή και εργάζεσαι σκληρά. 

5.    Μάθε μια νέα δεξιότητα και πάρε πιστοποιήσεις 

Βρισκόμαστε στην εποχή της online εκπαίδευσης και είναι η στιγμή να μάθεις μια νέα δεξιότητα. Δες εδώ τις 47 ιστοσελίδες με δωρεάν μαθήματα και βρες αυτά που σου ταιριάζουν. 

Σε ιστοσελίδες με δωρεάν συμμετοχή, όπως το Coursera, μπορείς να επιλέξεις να παρακολουθήσεις ένα μάθημα ή ολόκληρο πρόγραμμα και να αποκτήσεις μια πιστοποίηση ή ακόμα και ένα πτυχίο. Αυτές οι ιστοσελίδες διαθέτουν μαθήματα που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις επαγγελματικές δεξιότητες σε οποιοδήποτε τομέα και τα μαθήματα μπορείς να τα παρακολουθείς και να τα ολοκληρώσεις ανά πάσα στιγμή. 

Ενώ ο φόρτος εργασίας του πανεπιστημίου μπορεί να είναι αρκετά μεγάλος από μόνος του, η προσθήκη ενός ή δύο μαθημάτων δείχνει στους πιθανούς εργοδότες ότι έχεις πρωτοβουλία, δέσμευση σε έναν τομέα ενδιαφέροντος και επιθυμία για μάθηση και ανάπτυξη.

Η δημιουργία μιας επαγγελματικής πορείας αποτελεί πρόκληση, ειδικά όταν βρίσκεσαι στα πρώτα σου βήματα και ακριβώς μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σου. Καθώς προσπαθείς να δημιουργήσεις ένα αξιοπρεπές βιογραφικό, ο χρόνος σου μοιράζεται μεταξύ μαθημάτων, σεμιναρίων και πολλών άλλων δραστηριοτήτων. Να θυμάσαι όμως ότι η σωστή προετοιμασία μπορεί να επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα αργότερα και η επιτυχία χρειάζεται προσπάθεια, υπομονή και επιμονή. 

Κείμενο: Κωνσταντίνα Δημητρίου 
Εικόνα: Canva

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο