Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός

 

Η Φυσική Αγωγή είναι η μελέτη της κίνησης, της ασφάλειας, της υγείας και της ευεξίας του σώματος. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη Φυσική Αγωγή, από τα αθλήματα και τον χορό μέχρι την άρση βαρών. Η Φυσική Αγωγή συντελεί στην ανάπτυξη και τη διατήρηση της αυτοπεποίθησης, της ευεξίας και των κοινωνικών δεξιοτήτων που μπορεί να είναι δυσκολότερο να αποκτηθούν μέσω άλλων κλάδων.

Η Φυσική Αγωγή είναι ένα μείγμα ορισμένων διαφορετικών κλάδων και εστιάζει πρωταρχικά στις επιστημονικές αρχές πίσω από την απόδοση της σωματικής άσκησης. Συνδυάζει κλάδους της επιστήμης, περιλαμβανομένης της φυσιολογίας, της ψυχολογίας, της αθλητικής βιομηχανικής και της διατροφής, με δεξιότητες των οικονομικών και της διαχείρισης ώστε να εκπαιδεύσει αποφοίτους που μπορούν να σταδιοδρομήσουν σε ποικίλους τομείς.

Η κύρια εστίαση της Φυσικής Αγωγής είναι η σχέση μεταξύ της άσκησης και του ανθρώπινου σώματος. Δεν αποτελεί έκπληξη πως η πιο συνηθισμένη σταδιοδρομία των αποφοίτων της Φυσικής Αγωγής είναι στον τομέα του αθλητισμού, καθώς η σημασία της άθλησης εξαπλώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με το Global Wellness Institute. 

Η Φυσική Αγωγή είναι ένας κλάδος που απαιτεί ομαδική δουλειά και προάγει την κοινωνικότητα. Ο/η φοιτητής/τρια μαθαίνει πώς να επικοινωνεί και να κοινωνικοποιείται με τους γύρω του, με αποτελεσματικό τρόπο. Όταν ξεκινήσει να εργάζεται, συναντά ανθρώπους από πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα, και ο καθένας από αυτούς έχει διαφορετική προσωπικότητα. Η μελέτη της Φυσικής Αγωγής βοηθάει να μάθει πώς να επικοινωνεί με τον βέλτιστο τρόπο με τους ανθρώπους σε μια ομάδα προκειμένου να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τα τελευταία χρόνια, η Φυσική Αγωγή διαθέτει ένα πολύ δημοφιλές πρόγραμμα σπουδών. Οι σπουδές στο αντικειμενο αυτό, εισάγουν τους/τις φοιτητές/τριες σε επιστήμες που συνδέονται με τη σωματική άσκηση και το ανθρώπινο σώμα. Στην πορεία του προγράμματος σπουδών οι φοιτητές/τριες αποκτούν γνώσεις φυσιολογίας, ψυχολογίας, νευροφυσιολογίας, αθλητικής βιομηχανικής, βιοχημείας, ψυχοφυσιολογίας, ανατομίας, βιοκινητικής, μηχανικής των μυών και ανοσολογίας. Μαθαίνοντας για όλες αυτές τις επιστήμες οι φοιτητές/τριες Φυσικής Αγωγής αποκτούν ένα ευρύ θεμέλιο γνώσης που τους βοηθά να επιλέξουν ποια επαγγελματική σταδιοδρομία είναι η καταλληλότερη για εκείνους.

Για να εισαχθεί κανείς στα τμήματα Φυσικής Αγωγής πρέπει να δώσει Πανελλήνιες εξετάσεις και εξετάσεις σε αθλήματα. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επιτύχουν σε υγειονομικές εξετάσεις αλλά και να αγωνιστούν σε πρακτικές δοκιμασίες.

Ειδικότερα, όσοι επιθυμούν την εισαγωγή τους στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) απαιτείται να προσκομίσουν παθολογικές, οφθαλμολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις, καθώς και πρακτική δοκιμασία σε τρία από τα τέσσερα αγωνίσματα.  

  Για τα αγόρια τα αγωνίσματα είναι ο δρόμος 200 μ, το άλμα σε μήκος, η σφαιροβολία (βάρος 6k.) και η κολύμβηση (50 μέτρα ελεύθερο). Για τα κορίτσια τα αθλήματα είναι τα ίδια απλώς για τη σφαιροβολία το βάρος της σφαίρας είναι 4k. 

O Δρ. Γιάννης Πιτσιλαδής, Διευθυντής του εργαστηρίου Φυσιολογίας της άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον, στη Μ. Βρετανία. Το αντι-ντόπινγκ τεστ που ανέπτυξε το 2019 αναγνωρίστηκε ως η σημαντικότερη ανακάλυψη στον τομέα τα τελευταία 10 έτη, και υιοθετήθηκε αμέσως από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Σήμερα η έρευνα στην επιστήμη των σπορ είναι πολυδιάστατη και συχνά έχει ως στόχο να βελτιώσει τις επιδόσεις των αθλητών με θεμιτά, επιστημονικά μέσα, σε αντίθεση με τη χρήση απαγορευμένων ουσιών (ντόπινγκ) που αποτελεί πληγή για τον αθλητισμό.

Επίσης,  κατ’ εφαρμογή του άρ. 25 του Ν.5057/2023 (ΦΕΚ Α/164) αν κάποιος/α αθλητής/τρια έχει διάκριση πριν δώσει Πανελλήνιες, έχει συγκεκριμένα προνόμια στην εισαγωγή του στη Σχολή και συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο νόμος:

  • Οι αθλητές/τριες που κατέκτησαν εξαιρετική αγωνιστική διάκριση εισάγονται στις Σχολές Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α. - Τ.Ε.Φ.Α.Α.) και εγγράφονται σε αυτές, καθ` υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων που ορίζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.

Το πρόγραμμα σπουδών των Τμημάτων είναι συνήθως διαρθρωμένο σε οκτώ εξάμηνα που είναι και ο ελάχιστος χρόνος για την απόκτηση του πτυχίου. Αποτελείται από μαθήματα κορμού θεωρητικά και εφαρμογής, μαθήματα κατεύθυνσης και μαθήματα ελεύθερης επιλογής (θεωρητικά και εφαρμογής).

  • Ένα πρόγραμμα σπουδών πραγματεύεται τη μελέτη, την έρευνα και τη διδασκαλία όλων των εκφάνσεων της Κίνησης. Ενδιαφέρεται ολιστικά, αλλά εξετάζει λεπτομερειακά την Κίνηση του Ανθρωπίνου Σώματος. Αποτελεί ένα γνωστικό αντικείμενο με διεπιστημονική προσέγγιση. Αποτελεί μείγμα κλασικής και θετικής επιστήμης και αναπτύσσει την ψυχική, νοητική και βιολογική αγωγή και υγεία, όλων των ατόμων, μέσα από τη συμμετοχή στον αθλητικό αγώνα. 

Τα μαθήματα συνήθως περιλαμβάνουν εξίσου και την πρακτική εργασία. Τα προγράμματα σπουδών της Φυσικής Αγωγής ποικίλουν ως προς τη δομή τους, παρόλο που τα περισσότερα περιλαμβάνουν μια πτυχιακή εργασία στο τελευταίο έτος των σπουδών, ενώ οι γραπτές και προφορικές εξετάσεις καθώς και οι γραπτές εργασίες και τα εργαστήρια είναι οι υπόλοιποι τρόποι αξιολόγησης. Στο τέλος, ο/η απόφοιτος/η φέρει τίτλους όπως καθηγητής/τρια Φυσικής Αγωγής, γυμναστής/τρια, προπονητής/τρια και Αθλητικός Επιστήμονας. 

 

 

«Η καλή φυσική κατάσταση δεν είναι μόνο ένα από τα πιο σημαντικά κλειδιά για ένα υγιές σώμα, αλλά και η βάση της δυναμικής και δημιουργικής πνευματικής δραστηριότητας». Αυτή η φράση ανήκει στον πρόεδρο της Αμερικής, John F. Kennedy και δείχνει την αξία της γυμναστικής στη ζωή μας. 

Οικογένεια παρακολουθεί online πρόγραμμα εκγύμνασης. Η σύγκρουση της τάσης για υγιεινή ζωή και μεγαλύτερη ευεξία, με τον περιορισμένο χρόνο της καθημερινότητας οδηγούν όλο και περισσότερους σε παρόμοια online προγράμματα, συμπληρώνοντας ή ακόμα και αντικαθιστώντας τη φυσική τους παρουσία σε γυμναστήρια. Προπονητές χρησιμοποιούν τεχνολογία για να παρακολουθούν απομακρυσμένα τη προσπάθεια και τις επιδόσεις των αθλητών τους, και κοινωνικά δίκτυα και apps προάγουν την άμιλλα μεταξύ φίλων που δεν μπορούν να προπονηθούν μαζί. Οι προκλήσεις που αντιπροσωπεύουν αυτές οι τάσεις για τους σπουδαστές Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, πρεσβεύουν παράλληλα και μεγάλες επαγγελματικές ευκαρίες.

Τρεις ακόμα λόγοι για να σπουδάσει κάποιος Φυσική Αγωγή: 

Η φύση της Φυσικής Αγωγής: Η Φυσική Αγωγή περιλαμβάνει αρκετούς τομείς που με τη μελέτη τους οδηγούν τον/την σπουδαστή/στρια στην αναζήτηση τρόπων βελτίωσης της ζωής του συνολικά. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα χρήσιμη δεξιότητα και για την καριέρα σου, καθώς συχνά θα πρέπει να αξιολογείς την ίδια σου τη δουλειά και να προσδιορίζεις τα σημεία που επιδέχονται βελτίωση. 

Σωματική ευεξία: Ο/η φοιτητής/τρια Φυσικής Αγωγής επωφελείται από το να είναι σωματικά σε φόρμα! Αυτό όχι μόνο βοηθάει στη σωματική πλευρά των μαθημάτων, αλλά και βελτιώνει γενικότερα την ευεξία. Η συστηματική σωματική άσκηση έχει αποδειχθεί πως εξαλείφει το άγχος και προάγει την καλή πνευματική υγεία. 

Επικοινωνιακές δεξιότητες: Σπουδάζοντας Φυσική Αγωγή αποκτά κανείς πολλές πολύτιμες δεξιότητες. Μία από αυτές είναι οι επικοινωνιακές. Πολλές πτυχές της Φυσικής Αγωγής περιλαμβάνουν την εργασία σε ομάδες για έναν κοινό στόχο. Παίζοντας ομαδικά αθλήματα και επιλύοντας προβλήματα μαζί με άλλους, αναπτύσσει κανείς τέτοιες επικοινωνιακές δεξιότητες που είναι χρήσιμες σε όλους τους τομείς. Κάθε εργοδότης αναζητά υποψήφιους που μπορούν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά και να έχουν ομαδικό πνεύμα. 

 

 

Ο κόσμος της φυσικής αγωγής, του αθλητισμού και των σπορ, είναι ένας αρκετά ανταγωνιστικός κόσμος σε επαγγελματικό επίπεδο.

  • Οι επαγγελματίες, οι προπονητές, οι ειδικοί φυσικής αγωγής και αποκατάστασης είναι αντιμέτωποι με πιέσεις, με αστάθμητους παράγοντες (το ανθρώπινο σώμα είναι φθαρτό και μπορεί να μην ανταποκρίνεται πάντα με τον ίδιο τρόπο), με οικονομική ανασφάλεια πολλές φορές, με σωματική και πνευματική κούραση.

Επίσης, σε κάποια στιγμή της ζωή σου ίσως αντιμετωπίσεις ηθικά διλήμματα, όπως αυτά που προκύπτουν από διαμάχες, από κινδύνους doping, από οικονομικά συμφέροντα κ.λπ. Η ακεραιότητα και η ηθική σου, θα σε βοηθούν όμως πάντα να τα ξεπερνάς.

 

 

Ελλάδα

 To Tμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου  ανήκει στον κλάδο του Αθλητισμού, όχι της Φυσικής Αγωγής. 

Κύπρος

 

 

Οι σπουδές Φυσικής Αγωγής μπορούν να οδηγήσουν σε ποικίλες και ενδιαφέρουσες σταδιοδρομίες στον τομέα. Οι χώροι που παρουσιάζεται ζήτηση για αποφοίτους είναι από σχολεία και αθλητικούς συλλόγους μέχρι ακαδημίες και κέντρα φυσικής αποκατάστασης.

  • Η Φυσική Αγωγή εκτείνεται σε ένα φάσμα από καριέρες στον αθλητισμό και τον τομέα της ευεξίας (wellness) καθώς και σε άλλους κλάδους, όπως για παράδειγμα, διατροφολογία, φυσικοθεραπευτική, και χειροπρακτική. 

Την ώρα που οι κλάδοι του αθλητισμού και της υγείας συνεχώς επεκτείνονται, η επιστήμη της Φυσικής Αγωγής αποτελεί μια ευέλικτη επιλογή, καθώς αναδεικνύει στην αρμονική συνύπαρξη κίνησης και υγείας.

Επιπλέον, με τις κατάλληλες μεταπτυχιακές σπουδές ένας/μία απόφοιτος/η έχει ευρείες προοπτικές απασχόλησης.

Στον σημερινό κόσμο που έχει την υγεία, σωματική και ψυχική, ως υψηλή προτεραιότητα, οι αθλητικοί ψυχολόγοι, οι εργοφυσιολόγοι και οι κινησιολόγοι έχουν επίσης έναν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν, διατηρώντας τους/τις επαγγελματίες αθλητές/τριες αλλά και όσους/όσες αθλούνται ερασιτεχνικά σε άριστη κατάσταση ή/και συμβάλλοντας στην απόδοση ή/και αποκατάσταση τους,  

  • Επιπλέον, με μια μεταπτυχιακή εξειδίκευση σε νέα γνωστικά αντικείμενα, όπως στις Νευροεπιστήμες και τα Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα ή την Αξιολόγηση και Συνταγογράφηση, οι απόφοιτοι/ες σε συνεργασία με επαγγελματίες υγείας και θεράποντες ιατρούς μπορούν να στελεχώσουν δομές εποπτεύοντας την άσκηση ασθενών με Νευροεκφυλιστικά Νοσημάτα (Alzheimer, Parkinson αλλά και Συγγενείς Διαταραχές) ή άλλες σχετικές παθήσεις.

O Joel Embidd, παίκτης σέντερ στο ΝΒΑ στους Philadelphia 76ers. Η νέα γενιά επιστημόνων του αθλητισμού έχουν επιβάλει στο NBA καινούριους τρόπους διαχείρισης των παικτών και της καριέρας τους. Το λεγόμενο "load management" αφορά την κατανόηση από πλευράς των επιστημόνων της ανάγκης για προσεκτική εξισορρόπηση των δυνάμεων του παίχτη με σκοπό την μεγιστοποίηση της απόδοσης και την ελαχιστοποίηση των τραυματισμών. Έτσι, οι 76ers διαχειρίζονται πλέον προσεκτικά κάθε λεπτό συμμετοχής των παικτών τους σε προπονήσεις και αγώνες. Οι συνεχείς βελτιώσεις της επιστήμης των σπορ έχουν πλέον απτά αποτελέσματα, καθώς οι παίχτες διατηρούνται σε φόρμα για όλο και περισσότερα χρόνια: από το 2010 έχει εκτοξευθεί ο αριθμός των παιχτών του ΝΒΑ με ηλικία άνω των 37 ετών που συνεχίζουν να παίζουν κατά μέσο όρο 20 λεπτά ανά παιχνίδι.

Επιπλέον, οι απόφοιτοι/ες μπορούν να σταδιοδρομήσουν στην Οργάνωση και Διοίκηση με πεδία εφαρμογής τον Αθλητισμό, την Αναψυχή και τον Αθλητικό Τουρισμό. 

  • Συγκεκριμένα, με την κατάλληλη μεταπτυχιακή εξειδίκευση οι απόφοιτοι/ες μπορούν να εστιάσουν στο Μάρκετινγκ, την Καταναλωτική Συμπεριφορά, τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, τη Διοίκηση Λειτουργιών, την Οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, σε κάθε αθλητική εγκατάσταση / κέντρο, καλύπτοντας όλο το φάσμα των δημοτικών, κρατικών (ΕΑΚ), και ιδιωτικών οργανισμών και σωματείων της αθλητικής αγοράς στην Ελλάδα.

 Μια ακόμα επιστήμη, σχετιζόμενη με τη Φυσική Αγωγή, που αναπτύσσεται -προς το παρόν- περισσότερο στο εξωτερικό είναι η Εμβιομηχανική (Biomechanics), δηλαδή η μηχανική των έμβιων όντων και ειδικότερα του ανθρώπινου σώματος. Μια ειδίκευση στην εμβιομηχανική και στον τρόπο που το νευρομυϊκό σύστημα συμμετέχει στις αθλητικές δραστηριότητες σε συνάρτηση τα αθλητικά όργανα και τον αθλητικό εξοπλισμό, είναι κάτι που θα βλέπουμε όλο και περισσότερο.

 Μια εξειδίκευση στην Οργάνωση και Διαχείριση Αθλητικών Δραστηριοτήτων για άτομα με αναπηρίες (Α.με.Α) προετοιμάζει τους/τις αποφοίτους ως στελέχη οργάνωσης κέντρων αποκατάστασης για ΑμεΑ στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Επίσης, μια καριέρα στην εκπαίδευση είναι μια προοπτική για έναν/μία πτυχιούχο Φυσικής Αγωγής. Για όσους/όσες ενδιαφέρονται για τη διδασκαλία, η αθλητική εκπαίδευση ίσως αποτελεί μια καλή επιλογή καριέρας. 

  • Για μία σταδιοδρομία στην εκπαίδευση, οι πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής μπορούν να ενταχθούν στον Κλάδο ΠΕ 11 Φυσικής Αγωγής.  

 

 Για θέσεις αναπληρωτών καθηγητών Ειδικής-Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής, τα τυπικά προσόντα για να εργαστεί ένας/μία απόφοιτος/η σε μονάδες ειδικής αγωγής είναι:

  • Πτυχίο ΤΕΦΑΑ των Πανεπιστημίων της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο του εξωτερικού με κύρια ειδικότητα την "ΕΑΕ" ή την "Ειδική Φυσική Αγωγή" ή την "Ειδική Φυσική Αγωγή-Θεραπευτική Γυμναστική" ή την "Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή" ή την "Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή" ή την "Άσκηση σε χρόνιες παθήσεις και Αναπηρία".

 

Όσον αφορά θέσεις προπονητή/τριας, η άσκηση του επαγγέλματος αυτού επιτρέπεται μόνο στον/στην κάτοχο άδειας, που χορηγείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

  • Η απόφαση  χορήγησης της άδειας κοινοποιείται στην οικεία αθλητική ομοσπονδία, η οποία τηρεί μητρώο Προπονητών για κάθε κλάδο άθλησης, καθώς και στον οικείο σύνδεσμο ή ομοσπονδία προπονητών. Όλα αυτά ορίζονται στα άρθρα 36 και 37 του ΦΕΚ Α/102/19.06.2021.

 Να τονιστεί ότι η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή Α.Μ.Ε.Α. επιτρέπεται μόνο στον κάτοχο ειδικής άδειας, που χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ίδιου νόμου. Ειδικά για τη χορήγηση ειδικής άδειας άσκησης του επαγγέλματος του προπονητή Α.Μ.Ε.Α, απαιτείται πτυχίο Τ.Ε.Φ.Α.Α ή ισότιμης σχολής του εξωτερικού.

 

Τέλος, ένας/μία απόφοιτος/η μπορεί να ακολουθήσει καριέρα αυτοαπασχολούμενου.

  • Ειδικά τα τελευταία χρόνια, το επάγγελμα των personal trainers - προπονητών υγείας με την υλοποίηση εξατομικευμένων προγραμμάτων άσκησης γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση αφού αρκετοί άνθρωποι επιλέγουν ένα πρόγραμμα γυμναστικής επικεντρωμένο στις ανάγκες τους. 

 

Ακόμη, αρκετοί απόφοιτοι/ες επιλέγουν να εξειδικευτούν στον χορό και να εργαστούν σε δημοτικούς, κρατικούς και ιδιωτικούς πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς στην Ελλάδα.


 

 

Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός

 Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Δείτε περισσότερα, εδώ

Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής. Δείτε περισσότερα, εδώ.  

Ελληνική Εταιρεία Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης. Δείτε περισσότερα, εδώ

Ο.Α.Κ.Α. Δείτε περισσότερα, εδώ

Πανελλήνια Ένωση Προπονητών Ποδοσφαίρου. Δείτε περισσότερα, εδώ.

Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης. Δείτε περισσότερα, εδώ.  

Σύλλογος Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών. Δείτε περισσότερα, εδώ

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο