Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Επιστ. Πεδίο
3ο

ΓΕΛ:  12.135

ΕΠΑΛ: 17.260

Βάση 2022
12.820
Εισακτέοι
120
Συντ. Ε.Β.Ε.
1,00

ΓΕΛ

3ο πεδίο

 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 25%

 Φυσική   20%

 Χημεία   25%

 Βιολογία   30%

 

ΕΠΑΛ

Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος

 Μαθηματικά ( Άλγεβρα) 30%

 Νέα Ελληνικά  30%

 Μάθημα Ειδικότητας 1  20%

 Μάθημα Ειδικότητας 2  20%

 

Tομέας Υγείας και Πρόνοιας - Ευεξίας

 Μαθηματικά ( Άλγεβρα) 25%

 Νέα Ελληνικά  25%

 Μάθημα Ειδικότητας 1  30%

 Μάθημα Ειδικότητας 2  20%

Αντικείμενο
Κωδικός Σχολής
1426
Πόλη
Τρίκαλα
Πρόσθετες Πληροφορίες

 

 

Σκοπός του Τμήματος είναι η κατάρτιση επιστημόνων, που θα εφαρμόσουν την επιστήμη της Διαιτολογίας και Διατροφολογίας για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, της υγείας, της ευεξίας και της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.

Απώτερος σκοπός του Τμήματος είναι να καταστεί ένα Κέντρο αναφοράς σε θέματα που σχετίζονται με τη διαιτολογία και τη διατροφή, χρησιμοποιώντας ως μέσο τη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία.

  • Τα μέλη του Τμήματος φιλοδοξούν προς την καταξίωσή του ως το καλύτερο στην Ελλάδα και ένα από τα σημεία αναφοράς στην Ευρώπη αναφορικά με την εκπαιδευτική διαδικασία παροχής γνώσης και παραγωγής έρευνας σε θέματα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας.
     

 

 

  • Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας
  • Χημείας, Βιοχημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων
  • Κλινικής Εργοφυσιολογίας και Διατροφής

 

ΕΠΑΛ

Στο τμήμα μπορούν να ενταχθούν απόφοιτοι ΕΠΑΛ του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας - Ευεξίας και του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος

 

 Οι σπουδές στο Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 

  • διαρθρώνονται σε οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα και
  • αντιστοιχούν σε 240 πιστωτικές μονάδες ( ECTS).

 

 

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει:

  • τριάντα εννιά (39) υποχρεωτικά μαθήματα (ΥΠ),
  • δώδεκα (12) προσφερόμενα κατά επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα (ΚΕΥ) από τα οποία οι φοιτητές/τριες πρέπει να επιλέξουν υποχρεωτικά τα οκτώ (8), και
  • δεκατέσσερα (14) μαθήματα ελεύθερης επιλογής (ΕΕ) από τα οποία τα δύο (2) είναι διατμηματικά.

 

 

Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος προσφέρει επιπρόσθετα μαθήματα στους φοιτητές/τριες που επιθυμούν να αποκτήσουν πιστοποίηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας με σύνολο 34 πιστωτικών μονάδων.

 

 

Οι φοιτητές/τριες θα πρέπει να δηλώσουν το θέμα της πτυχιακής εργασίας στο τέλος του 6ου εξαμήνου.

Για να αναλάβει πτυχιακή εργασία ο/η φοιτητής/τρια θα πρέπει να έχει:

  1. Εξεταστεί επιτυχώς στα 2/3 των Υ/ΚΕΥ μαθημάτων συνολικά (120 ECTS).
  2. Εξεταστεί επιτυχώς στα μαθήματα τα οποία είναι σχετικά με το αντικείμενο της πτυχιακής εργασίας, ώστε να έχει την ουσιαστική υποδομή για την εκπόνησή της.
  3. Ολοκληρώσει τουλάχιστον το 6ο εξάμηνο σπουδών.

 

 

Η Πρακτική Άσκηση είναι υποχρεωτική, διάρκειας πέντε (5) μηνών και πραγματοποιείται στο 4ο έτος σπουδών (8ο εξάμηνο) είτε στην Κοινότητα είτε σε Φορείς της Υγείας.

 

 

1ο Εξάμηνο

  • Γενική Ανόργανη Χημεία  
  • Βιολογία  
  • Βιοστατιστική  
  • Φυσιολογία του Ανθρώπου  
  • Εισαγωγή στην Επιστήμη των Τροφίμων και της
  • Διατροφής  
  • Αγγλική Ορολογία Ι

2ο Εξάμηνο

  • Οργανική Χημεία 
  • Μικροβιολογία Τροφίμων 
  • Εισαγωγή στην Ψυχολογία 
  • Διατροφική Αξιολόγηση 
  • Αγγλική Ορολογία ΙΙ 
  • Φυσική Δραστηριότητα, Ψυχική Υγεία και Ποιότητα Ζωής
     

3ο Εξάμηνο

  • Χημεία και Ανάλυση Τροφίμων 
  • Βιοχημεία 
  • Μεθοδολογία Έρευνας 
  • Διατροφή στα Στάδια της Ζωής 
  • Μεταβολισμός Ι 
  • Διατροφική Αγωγή 

4ο Εξάμηνο

  • Τοξικολογία Τροφίμων 
  • Αρχές Κλινικής Διαιτολογίας 
  • Φυσιολογία της Άσκησης
  • Μεταβολισμός ΙΙ 
  • Επιδημιολογία της Διατροφής 
  • Συμβουλευτική της Διατροφής και Διαπροσωπικές Σχέσεις 
  • Παθολογική Φυσιολογία
     

5ο Εξάμηνο

  • Κλινική Διατροφή Ι 
  • Μοριακή Βιολογία 
  • Αθλητική Διατροφή 
  • Εισαγωγή στη Συστηματική Ανασκόπηση Βιβλιογραφίας 
  • Κλινική Παιδιατρική Διατροφή 
  • Εισαγωγή στην Τεκμηριωμένη Πρακτική στις Επιστήμες Υγείας 
  • Φαρμακολογία 
  • Αναπτυξιακή Ψυχολογία Ι 
  • Ηθική και Δεοντολογία 
  • Εφαρμοσμένη Ανατομία 
  • Εισαγωγή στην Επιχειρηματικότητα (Διατμηματικό)

6ο Εξάμηνο

  • Τεχνητή Διατροφή  
  • Διατροφή και Δημόσια Υγεία  
  • Κλινική Εργοφυσιολογία  
  • Τεχνολογία, Ασφάλεια και Ποιοτικός Έλεγχος Τροφίμων  
  • Κλινική Διατροφή ΙΙ  
  • Αναπτυξιακή Ψυχολογία ΙΙ  
  • Λειτουργικά Τρόφιμα  
  • Marketing Προϊόντων και Υπηρεσιών  
  • Αγωγή Υγείας  
  • Παθοφυσιολογία Μεταβολικών και Καρδιαγγειακών Νοσημάτων και Γαστρεντερικού Συστήματος 
  • Ανθρωπολογία της Διατροφής 
  • Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Σχεδίων (Διατμηματικό)  
  • Οικονομικά της Υγείας 
  • Ιστορία Τροφίμων και η Συμβολή τους στην Υγεία 

7ο Εξάμηνο

  • Διατροφογενετική - Διατροφογενωμική  
  • Διατροφή και Γήρανση  
  • Διαιτητική Αντιμετώπιση Νοσημάτων στην Παιδική Ηλικία  
  • Ψυχολογία και Διατροφή  
  • Συγγραφή Επιστημονικών Εργασιών με χρήση ΤΠΕ
  • Έρευνα και Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων  
  • Επίκαιρα Θέματα Διατροφής και Άσκησης  
  • Ελεύθερες Ρίζες και Αντιοξειδωτικά στη Διατροφή  
  • Υγιεινή και Διαχείριση Μονάδων Διατροφής  
  • Γενετική Προδιάθεση και Τρόπος Ζωής - Κριτική
  • Αξιολόγηση της Βιβλιογραφίας με χρήση ΤΠΕ  
  • Εκπαιδευτική Ψυχολογία  
  • Διδασκαλία Δεξιοτήτων Μάθησης στην Εκπαίδευση  
  • Σύγχρονες Παιδαγωγικές Κατευθύνσεις  
  • Πρακτική Άσκηση σε Σχολικές Μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης  
  • Βιοπληροφορική 

8ο Εξάμηνο

  • Πτυχιακή Εργασία  
  • Πρακτική Άσκηση

 

Δείτε την αναλυτική βιβλιογραφία των μαθημάτων εδώ.

 

 

 

Οδηγός Σπουδών

Οι απόφοιτοι/ες του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα σύμφωνα με τα  π.δ. 133/2014 (Α’ 213) και Αρ. 32 του ν. 4999/2022.

 Μπορούν να εργαστούν ως Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι στον τομέα της υγείας, σε επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων, στον τομέα της κοινότητας ή να ασκήσουν το επάγγελμα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου ιδιωτικά.

 Ωστόσο, για αρκετές προοπτικές καριέρας, οι μεταπτυχιακές σπουδές θεωρούνται απαραίτητες για τους/τις αποφοίτους καθώς προσφέρουν πολλαπλές δυνατότητες και επιλογές για επαγγελματική αποκατάσταση.

Ενδεικτικές Mεταπτυχιακές εξειδικεύσεις

Πιο συγκεκριμένα, 

 

  • στη δημόσια και ιδιωτική Νοσοκομειακή περίθαλψη (Νοσοκομεία, Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά ιατρεία),

 Oι απόφοιτοι/ες του Τμήματος εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ Διαιτολογίας.
 

  • στην Κοινότητα (Παιδικοί σταθμοί, Γηροκομεία, Κέντρα Αποκατάστασης, ΚΑΠΗ, Δημοτικά ιατρεία, Κατασκηνώσεις),
  • σε αθλητικές Ομοσπονδίες, αθλητικούς συλλόγους και γυμναστήρια,
  • στη Βιομηχανία Τροφίμων, σκευασμάτων τροφίμων με αντικείμενα όπως:
    • Κατάρτιση διαιτολογίων και επίβλεψη της εφαρμογής τους
    • Μελέτη της θρεπτικής αξίας των τροφίμων
    • Κατάρτιση διατροφικής ετικέτας
    • Συμμετοχή στην κατάρτιση προδιαγραφών παρασκευής νέων προϊόντων
    • Ανάληψη της υπευθυνότητας και επίβλεψη της μαζικής παραγωγής γευμάτων
  • σε Μονάδες μαζικής εστίασης,
  • στη Δευτεροβάθμια και μεταλυκειακή Εκπαίδευση

 Oι απόφοιτοι/ες του Τμήματος εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ 88.04 Διατροφής.
 

  • σε Ερευνητικά Κέντρα και Ερευνητικά Ινστιτούτα,

Ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή υπάλληλοι σε

  • Διαιτολογικά Γραφεία,
  • Διαιτητικά Κέντρα,
  • Ινστιτούτα.

 

Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο