Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Επιστ. Πεδίο
2ο, 3ο

ΓΕΛ: 9.325

ΕΠΑΛ: 15.375

Βάση 2022
9.525
Εισακτέοι
150
Συντ. Ε.Β.Ε.
0,80

ΓΕΛ

2ο πεδίο

 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία  25%

 Φυσική   25%

 Χημεία   25%

 Μαθηματικά  25%

 

3ο πεδίο

 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία  25%

 Φυσική   25%

 Χημεία   25%

 Βιολογία 25%

 

ΕΠΑΛ

Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος

 Μαθηματικά ( Άλγεβρα)  25%

 Νέα Ελληνικά   25%

 Μάθημα Ειδικότητας 1   25%

 Μάθημα Ειδικότητας 2   25%

 

Τομέας Υγείας και Πρόνοιας - Ευεξίας

 Μαθηματικά ( Άλγεβρα)   25%

 Νέα Ελληνικά   25%

 Μάθημα Ειδικότητας 1   25%

 Μάθημα Ειδικότητας 2   25%

Κωδικός Σχολής
0372
Τομείς ΕΠΑΛ
  • Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος
  • Υγείας - Πρόνοιας - Ευεξίας
Πόλη
Λήμνος
Πρόσθετες Πληροφορίες

 

 

Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχει ως αντικείμενο την ολοκληρωμένη μελέτη των τροφίμων, μέσω της άρτιας εκπαίδευσης των φοιτητών/τριών του, έτσι ώστε ως μελλοντικοί Επιστήμονες Τροφίμων και Διατροφής να συνεισφέρουν καθοριστικά στην παραγωγή, επεξεργασία και διακίνηση τροφίμων που θα καλύπτουν ποιοτικά και ποσοτικά τις ανάγκες του ανθρώπου-καταναλωτή, θα είναι ασφαλή και θα έχουν υψηλή διατροφική αξία.

 

 

  • Μελέτης Αντιδράσεων Καταναλωτή και Οργανοληπτικής Ανάλυσης Τροφίμων & Ποτών 
  • Διατροφής και Δημόσιας Υγείας 
  • Αξιοποίησης Υποπροϊόντων Βιομηχανίας Τροφίμων με Φυσικοχημικές και Βιοτεχνολογικές Διεργασίες (ΦΥΧΗΒΙΟ)
  • Αειφόρου Αγροδιατροφής και Ευφυούς Γεωργίας (ΕΑΑΔΕΓ)
  • Υπολογιστικών Προσομοιώσεων, Γονιδιωματικής και Ανάλυσης Δεδομένων (ΠΥΓΑΔ)  
  • Προηγμένων λειτουργικών υλικών και Νανοτεχνολογίας (ΠΟΛΥΝΑΝΟ)

 

 

 Η φοίτηση στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου

  • διαρθρώνεται σε οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα και
  • αντιστοιχεί σε 240 πιστωτικές μονάδες ( ECTS).

 

 

Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος, αποτελείται από:

  • Μαθήματα κορμού: τα οποία είναι υποχρεωτικά για όλους τους φοιτητές
  • Κατ’ επιλογή Μαθήματα: τα οποία επιτρέπουν τον εμπλουτισμό του προγράμματος σπουδών με θέματα σημαντικά για την διαμόρφωση της συνολικής κατάρτισης και των δεξιοτήτων ενός σύγχρονου επιστήμονα τροφίμων & διατροφής.

 

Για τη λήψη του πτυχίου απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση και εξέταση σαράντα πέντε (45) μαθημάτων, στα οποία περιλαμβάνονται:

  • τριάντα πέντε (35) υποχρεωτικά, συμπεριλαμβανομένης της Πτυχιακής Μελέτης, και
  • δέκα (10) κατ' επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα, συμπεριλαμβανομένης της Πρακτικής Άσκησης.

 Η παρακολούθηση και επιτυχής εκτέλεση των εργαστηριακών ασκήσεων που αφορούν συγκεκριμένα μαθήματα είναι υποχρεωτική για τους/τις φοιτητές/τριες προκειμένου να κατοχυρώσουν τα μαθήματα αυτά.

 

Χορήγηση βεβαίωσης γνώσης χειρισμού Η/Υ

Η χορήγηση βεβαίωσης γνώσης χειρισμού Η/Υ προϋποθέτει τη λήψη πτυχίου και συμπεριλαμβάνει την επιτυχή εξέταση σε τουλάχιστον τέσσερα (4) μαθήματα του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών από τα παρακάτω:

  • Πληροφορική,
  • Βιοχημεία,
  • Βιοχημεια Τροφίμων,
  • Εφαρμογές Πληροφορικής και υπολογιστικές προσομοιώσεις στην Επιστήμη των Τροφίμων και Διατροφής,
  • Βιοστατιστική,
  • Βασικές αρχές Στατιστικής,

 

 

Η Πτυχιακή Μελέτη (ΠΜ) αποτελεί υποχρεωτικό μάθημα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής και εκπονείται στο 4ο έτος σπουδών.

 Οι φοιτητές/τριες δηλώνουν το μάθημα της ΠΜ ως υποχρεωτικό μάθημα του 8ου εαρινού εξαμήνου εφόσον πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

έχουν εξεταστεί επιτυχώς

  • σε τριάντα (30) υποχρεωτικά μαθήματα και
  • σε τουλάχιστον εφτά (7) κατ’ επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα

 

 

Η Πρακτική Άσκηση αποτελεί κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα του εβδόμου εξαμήνου στο οποίο αντιστοιχούν πέντε (5) πιστωτικές μονάδες.

H πρακτική άσκηση πραγματοποιείται κατά τους θερινούς μήνες, μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου και έχει διάρκεια 2 μήνες.

  • Η προτεινόμενη διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης είναι από την 1η Ιουλίου έως και την 31η Αυγούστου κάθε ακαδημαϊκού έτους και

 υλοποιείται σε επιχειρήσεις και οργανισμούς τροφίμων σε όλη την Ελλάδα (δημόσιους φορείς ελέγχου τροφίμων, βιομηχανίες τροφίμων, εργαστήρια αναλύσεων τροφίμων, εταιρείες πιστοποίησης τροφίμων, οργανισμούς διατροφικής
συμβουλευτικής κ.α.).

 

1ο Εξάμηνο

Yποχρεωτικά Μαθήματα

  • Αγγλικά Ι 
  • Ανόργανη Χημεία 
  • Βιολογία Κυττάρου 
  • Εισαγωγή στη Βιομηχανία Τροφίμων Ι 
  • Μαθηματικά 
  • Φυσική 
  • Εισαγωγή στην Επιστήμη της Διατροφής
  • Πληροφορική

2ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

  • Γενική Μικροβιολογία
  • Οργανική Χημεία
  • Αρχές Γενετικής
  • Βιοποικιλότητα – Βιοτικοί Πόροι
  • Μεθοδολογία Ερευνας
  • Ρομποτική και αυτοματισμοί στην επιστήμη τροφίμων και διατροφής
  • Διατροφικές Πολιτικές και Δημόσια Υγεία 
  • Αγγλικά ΙΙ
     

3ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

  • Βιοχημεία
  • Μικροβιολογία Τροφίμων Ι
  • Βασικές αρχές Στατιστικής
  • Φυσιολογία του Ανθρώπου Ι
  • Χημεία Τροφίμων Ι
  • Διαχείριση και Αξιοποίηση Υποπροϊόντων Βιομηχανιών Τροφίμων
  • Βιώσιμα Αγροδιατροφικά Συστήματα

4ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

  • Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων
  • Φυσιολογία του Ανθρώπου ΙI
  • Χημεία Τροφίμων II
  • Βιοστατιστική
  • Νανοτεχνολογία
  • Βιοτεχνολογία Τροφίμων
  • Νομοθεσία Τροφίμων

5ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

  • Βιοχημεία Τροφίμων
  • Διατροφή στα Στάδια της Ζωής
  • Μηχανική Τροφίμων – Φυσικές Διεργασίες
  • Τεχνολογία Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης
  • Τοξικολογία Τροφίμων
  • Μοριακή Βιολογία

6ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

  • Διατροφή και Μεταβολισμός
  • Επεξεργασία και Συντήρηση Τροφίμων
  • Παθοφυσιολογία
  • Τεχνολογία Τροφίμων Φυτικής Προέλευσης
  • Συσκευασία Τροφίμων
  • Συμπεριφορά καταναλωτή και αισθητηριακή ανάλυση τροφίμων

Κατ’ επιλογή Μαθήματα

  • Μικροβιολογία Τροφίμων ΙΙ
  • Τεχνολογία Γάλακτος
  • Στρατηγικό Μάρκετινγκ
  • Εφαρμογές Πληροφορικής και Υπολογιστικές Προσομοιώσεις στην Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφής
  • Λειτουργικά Τρόφιμα
  • Μεταφορά τεχνολογίας και Σχεδιασμός Νεοφυών Επιχειρήσεων

7ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

  • Ασφάλεια και Ποιότητα Τροφίμων

Κατ’ επιλογή Μαθήματα

  • Τεχνητή νοημοσύνη στην Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφής
  • Πρακτική άσκηση
  • Διατροφή στην Άσκηση και τη Σωματική Δραστηριότητα
  • Γενετική και Διατροφή
  • Διατροφή και Νόσοι
  • Αγγλικά ΙΙΙ
  • Οικονομική των Επιχειρήσεων

8ο Εξάμηνο

Υποχρεωτικά Μαθήματα

  • Πτυχιακή Μελέτη

 

Δείτε την αναλυτική βιβλιογραφία των μαθημάτων εδώ.

 

 

Οδηγός Σπουδών
Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο