Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Επιστ. Πεδίο
3ο

ΓΕΛ:  16.782

ΕΠΑΛ: 17.700

Βάση 2022
16.820
Εισακτέοι
68
Συντ. Ε.Β.Ε.
1,20

ΓΕΛ

2ο πεδίο

 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 24%

 Φυσική 24%

 Χημεία 26%

 Βιολογία 26%

 

ΕΠΑΛ

Τομέας Υγείας και Πρόνοιας - Ευεξίας

 Μαθηματικά ( Άλγεβρα)  30%

 Νέα Ελληνικά  30%

 Μάθημα Ειδίκευσης 1  20%

 Μάθημα Ειδίκευσης 2   20%

 

Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος

 Μαθηματικά ( Άλγεβρα)  30%

 Νέα Ελληνικά  30%

 Μάθημα Ειδίκευσης 1  20%

 Μάθημα Ειδίκευσης 2   20%

Αντικείμενο
Κωδικός Σχολής
0294
Πόλη
Αθήνα
Πρόσθετες Πληροφορίες

 

 

Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής καλύπτει την Επιστήμη της Διαιτολογίας-Διατροφής, σε όλο το εύρος του όρου δίαιτα, από τα θρεπτικά συστατικά και τα τρόφιμα έως τον τρόπο ζωής, με γνώμονα τον άνθρωπο και την υγεία.

Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό την εκπαίδευση επιστημόνων που θα εφαρμόζουν την Επιστήμη της Διαιτολογίας-Διατροφής, με στόχο τη βελτίωση των διαιτητικών συνηθειών και της κατάστασης θρέψης τόσο μεμονωμένων ατόμων όσο και ομάδων του πληθυσμού, υγιών ή ασθενών, σε όλο το εύρος των ηλικιών και στις διαστάσεις τόσο της πρόληψης όσο και της θεραπείας νόσων.

Η εκπαίδευση που παρέχεται στο Τμήμα καλύπτει το ευρύτερο φάσμα του γνωστικού αντικειμένου της Διατροφής, συνδυάζει τη θεωρητική εκπαίδευση με την εργαστηριακή και την πρακτική άσκηση, και συνάδει με τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις.

Στο Τμήμα καλλιεργείται επίσης έρευνα υψηλού επιπέδου συμβάλλοντας στην προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και της δημόσιας υγείας, καθώς και της οικονομικής και της κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας.
 

 

 

  • Βιολογίας, Βιοχημείας και Φυσιολογίας του Ανθρώπου και των Μικροοργανισμών
  • Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας
  • Χημείας-Βιοχημείας-Φυσικοχημείας Τροφίμων

 

ΕΠΑΛ

Στο τμήμα μπορούν να ενταχθούν απόφοιτοι ΕΠΑΛ του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας - Ευεξίας και του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος

 

 Οι σπουδές στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

  • διαρθρώνονται σε οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα και
  • αντιστοιχούν σε 240 πιστωτικές μονάδες ( ECTS).

 

 

Η Πρακτική Άσκηση του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής (ΤΕΔΔ) αποτελεί υποχρεωτική εκπαιδευτική διαδικασία, ενσωματωμένη στο Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος.

  • Είναι ενταγμένη στο 4ο έτος σπουδών και χωρίζεται σε δύο ευρύτερα πεδία άσκησης: σε μη Κλινικό Περιβάλλον (Πρακτική Άσκηση Ι) και σε Κλινικό Περιβάλλον (Πρακτική Άσκηση ΙΙ).

Η Πρακτική Άσκηση Ι αφορά την άσκηση σε φορείς Κοινότητας και σε Επιχειρήσεις του Κλάδου των Τροφίμων, και η Πρακτική Άσκηση ΙΙ την άσκηση σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα. Η Πρακτική Άσκηση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στον νομό Αττικής είτε σε νομούς της Περιφέρειας.

 

 

Το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής (Τ.Ε.Δ.Δ.) χορηγεί Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και  Διδακτικής Επάρκειας (Π.Π.Δ.Ε.) σε φοιτητές/τριες και απόφοιτους του Τμήματος, που έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς μαθήματα που εμπίπτουν στις θεματικές περιοχές της εκπαίδευσης και αγωγής, της μάθησης και διδασκαλίας, καθώς και της διδακτικής στο πεδίο της διατροφής.

 

 

1ο Εξάμηνο

  • Βιολογία Κυττάρου 
  • Γενική Χημεία 
  • Εισαγωγή στη Διατροφή 
  • Πληροφορική 
  • Οργανική Χημεία 
  • Βιοστατιστική 
  • Ξένη Γλώσσα

2ο Εξάμηνο

  • Φυσιολογία 
  • Βιοχημεία
  • Οικονομικά 
  • Ψυχολογία 
  • Βιοστατιστική
  • Φυσική 
  • Ξένη Γλώσσα
     

3ο Εξάμηνο

  • Φυσιολογία 
  • Βιοχημεία 
  • Χημεία Τροφίμων 
  • Γενική Μικροβιολογία 
  • Διατροφική Αξιολόγηση 
  • Διατροφή στα Στάδια της Ζωής
  • Επιδημιολογία Διατροφής 
     

4ο Εξάμηνο

  • Εφαρμοσμένη Μικροβιολογία 
  • Διατροφή και Μεταβολισμός Μακροσυστατικών 
  • Φυσικοχημεία Τροφίμων 
  • Εισαγωγή στην Κλινική Διατροφή
  • Ανθρωπολογία της Διατροφής 
  • Παθοφυσιολογία 
  • Φαρμακολογία 
     

5ο Εξάμηνο

  • Κλινική Διατροφή 
  • Τεχνητή Διατροφή 
  • Υγιεινή Μονάδων Διατροφής
  • Διατροφή και Δημόσια Υγεία
  • Διατροφή και Μεταβολισμός Μικροσυστατικών
  • Διατροφή και Άσκηση
  • Παθοφυσιολογία 

6ο Εξάμηνο

  • Κλινική Διατροφή
  • Τοξικολογία 
  • Διαχείριση Μονάδων Διατροφής 
  • Διατροφική Συμβουλευτική και Συμπεριφορά
  •  Μοριακή Βιολογία και Γενετική
  • Διατροφική Αγωγή
  • Μεθοδολογία Διατροφικής Έρευνας 

7ο Εξάμηνο

  • Οικονομικά της Υγείας 
  • Διαταραχές Ρύθμισης Ενέργειας και Μεταβολισμού 
  • Κλινική Παιδιατρική Διατροφή 
  • Βιοχημεία Τροφίμων 
  • Νομοθεσία Τροφίμων
  • Ειδικά Θέματα Ανάλυσης Δεδομένων 

8ο Εξάμηνο

  • Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων 
  • Μάρκετινγκ 
  • Αλληλεπιδράσεις Γονιδίων & Θρεπτικών Συστατικών 
  • Διατροφή ανά τον Κόσμο 
  • Βιοτεχνολογία Τροφίμων 
  • Διατροφή και Πρωταθλητισμός 
  • Διατροφή και Πρόληψη Νοσημάτων 
  • Μεταβολικά Νοσήματα

7ο & 8ο Εξάμηνα

  • Πρακτική Άσκηση 
  • Πτυχιακή Μελέτη 

Δείτε την αναλυτική βιβλιογραφία των μαθημάτων ΕΔΩ.

 

 

Οδηγός Σπουδών

Οι απόφοιτοι/ες του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα σύμφωνα με τα  π.δ. 133/2014 (Α’ 213) και Αρ. 32 του ν. 4999/2022.

 Μπορούν να εργαστούν ως Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι στον τομέα της υγείας, σε επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων, στον τομέα της κοινότητας ή να ασκήσουν το επάγγελμα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου ιδιωτικά.

 Ωστόσο, για αρκετές προοπτικές καριέρας, οι μεταπτυχιακές σπουδές θεωρούνται απαραίτητες για τους/τις αποφοίτους καθώς προσφέρουν πολλαπλές δυνατότητες και επιλογές για επαγγελματική αποκατάσταση.

Ενδεικτικές Mεταπτυχιακές εξειδικεύσεις

Πιο συγκεκριμένα, 

 

  • στη δημόσια και ιδιωτική Νοσοκομειακή περίθαλψη (Νοσοκομεία, Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά ιατρεία),

 Oι απόφοιτοι/ες του Τμήματος εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ Διαιτολογίας.
 

  • στην Κοινότητα (Παιδικοί σταθμοί, Γηροκομεία, Κέντρα Αποκατάστασης, ΚΑΠΗ, Δημοτικά ιατρεία, Κατασκηνώσεις),
  • σε αθλητικές Ομοσπονδίες, αθλητικούς συλλόγους και γυμναστήρια,
  • στη Βιομηχανία Τροφίμων, σκευασμάτων τροφίμων με αντικείμενα όπως:
    • Κατάρτιση διαιτολογίων και επίβλεψη της εφαρμογής τους
    • Μελέτη της θρεπτικής αξίας των τροφίμων
    • Κατάρτιση διατροφικής ετικέτας
    • Συμμετοχή στην κατάρτιση προδιαγραφών παρασκευής νέων προϊόντων
    • Ανάληψη της υπευθυνότητας και επίβλεψη της μαζικής παραγωγής γευμάτων
  • σε Μονάδες μαζικής εστίασης,
  • στη Δευτεροβάθμια και μεταλυκειακή Εκπαίδευση

 Oι απόφοιτοι/ες του Τμήματος εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ 88.04 Διατροφής.
 

  • σε Ερευνητικά Κέντρα και Ερευνητικά Ινστιτούτα,

Ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή υπάλληλοι σε

  • Διαιτολογικά Γραφεία,
  • Διαιτητικά Κέντρα,
  • Ινστιτούτα.

 

Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο