Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Επιστ. Πεδίο
3ο

ΓΕΛ:  13.540

ΕΠΑΛ: 17.830

Βάση 2022
14.470
Εισακτέοι
115
Συντ. Ε.Β.Ε.
1,20
Αντικείμενο
Κωδικός Σχολής
1613
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Πρόσθετες Πληροφορίες

 

 

Ο σκοπός του τμήματος είναι να εκπαιδεύει φοιτητές/τριες σε θέματα που σχετίζονται με:

  • Την επίδραση της διατροφής στην ανάπτυξη, διατήρηση και υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.
  • Τη σύσταση, τεχνολογία, επεξεργασία, διακίνηση και νομοθεσία των τροφίμων.
  • Το σχεδιασμό και παρασκευή διαιτολογίων για φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις.

 

 

 

  • Διαιτολογίας και Αθλητικής Διατροφής
  • Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφικής Συμπεριφοράς
  • Πληροφοριακών Συστημάτων στη Διατροφή (NISLAB)
  • Χημικής Βιολογίας

 

ΕΠΑΛ

Στο τμήμα μπορούν να ενταχθούν απόφοιτοι ΕΠΑΛ του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας - Ευεξίας και του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος

 

 Οι σπουδές στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας ΔΙ.ΠΑ.Ε.

  • διαρθρώνονται σε οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα και
  • αντιστοιχούν σε 240 πιστωτικές μονάδες ( ECTS).

 

 

Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος υποστηρίζει πενήντα οκτώ (58) μαθήματα, συμπεριλαμβανόμενης της Πτυχιακής Εργασίας και της Πρακτικής Άσκησης, εκ των οποίων

  • σαράντα τέσσερα (44) είναι υποχρεωτικά μαθήματα,
  • δέκα τρία (13) είναι επιλογής υποχρεωτικά μαθήματα και
  • ένα (1) είναι προαιρετικό μάθημα.

 Η Πρακτική Άσκηση ανήκει στα υποχρεωτικά μαθήματα.

 Η Πτυχιακή Εργασία ανήκει στα επιλογής υποχρεωτικά μαθήματα.

 

 

Η εκπόνηση της Πτυχιακής Εργασίας ως μάθημα Επιλογής Υποχρεωτικό είναι προαιρετική και ισοδυναμεί με 9 μονάδες ECTS.

  • Ο χρόνος έναρξης της ορίζεται το 8ο Εξάμηνο Σπουδών, υπό την προϋπόθεση ότι ο/η φοιτητής/τρια, δεν οφείλει πάνω από πέντε (5) μαθήματα ανεξαρτήτου ειδικότητας.

Η χρονική διάρκεια εκπόνησής της Πτυχιακής ορίζεται από ένα (1) μέχρι τρία (3) εξάμηνα.

 

 

Η Πρακτική Άσκηση (ΠΑ) στο επάγγελμα είναι υποχρεωτική για όλους τους φοιτητές/ήτριες, διαρκεί πέντε (5) μήνες και περιλαμβάνεται στο 8ο εξάμηνο σπουδών.

Η ΠΑ διαρκεί πέντε (5) μήνες και μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο σε φορείς υποδοχής (ΦΥ) του Δημοσίου, όσο και του Ιδιωτικού Τομέα, της ημεδαπής, καθώς επίσης και σε Ερευνητικά Κέντρα, φορείς ή επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια των προγραμμάτων Erasmus.

  • Ειδικότερα, πιθανοί φορείς απασχόλησης περιλαμβάνουν ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης, υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών τροφίμων, προγράμματα ευεξίας, υπηρεσίες υγείας στο σπίτι, σωματεία υγείας, κυβερνητικά προγράμματα, έρευνα, συμβουλευτικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις.

 Οι προϋποθέσεις για να έχουν δικαίωμα εκπόνησης ΠΑ οι φοιτητές/τριες είναι οι εξής: από το 8ο εξάμηνο και με την προϋπόθεση ότι οι φοιτητές/τριες έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς όλα τα μαθήματα ειδικότητας του ΠΠΣ και συνολικά έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 170 ECTS.

 

 

1ο Εξάμηνο

  • ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 
  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 
  • ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΕΙΑ 
  • ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΥΤΤΑΡΟΥ 
  • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ 
  • ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 
  • ΓΕΝΕΤΙΚΗ

2ο Εξάμηνο

  • ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ 
  • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ
  • ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
  • ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ 
  • ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

3ο Εξάμηνο

  • ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ 
  • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 
  • ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ 
  • ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 
  • ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ 
  • ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ
  • ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
  • ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ


4ο Εξάμηνο

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΥΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΟΥ 
  • ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
  • ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
  • ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ
  • ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ
  • ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΘΡΕΨΗΣ

5ο Εξάμηνο

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΛΙΚΗ ΖΩΗ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ 
  • ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ 
  • ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
  • ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ 
  • ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 
  • ΔΙΑΤΡΟΦΟΓΕΝΕΤΙΚΗ


6ο Εξάμηνο

  • ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ 
  • ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ - ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 
  • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 
  • ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ
  • ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7ο Εξάμηνο

  • ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ 
  • ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ 
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 
  • ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
  • ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ
  • ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ

8ο Εξάμηνο

  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ 
  • ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 
  • ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 
  • ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ 
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 
  • ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 
  • ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Δείτε την αναλυτική βιβλιογραφία των μαθημάτων εδώ.

 

Οδηγός Σπουδών

Οι απόφοιτοι/ες του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας ΔΙ.ΠΑ.Ε. έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα σύμφωνα με τα  π.δ. 133/2014 (Α’ 213) και Αρ. 32 του ν. 4999/2022.

 Μπορούν να εργαστούν ως Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι στον τομέα της υγείας, σε επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων, στον τομέα της κοινότητας ή να ασκήσουν το επάγγελμα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου ιδιωτικά.

 Ωστόσο, για αρκετές προοπτικές καριέρας, οι μεταπτυχιακές σπουδές θεωρούνται απαραίτητες για τους/τις αποφοίτους καθώς προσφέρουν πολλαπλές δυνατότητες και επιλογές για επαγγελματική αποκατάσταση.

Ενδεικτικές Mεταπτυχιακές εξειδικεύσεις

Πιο συγκεκριμένα, 

 

  • στη δημόσια και ιδιωτική Νοσοκομειακή περίθαλψη (Νοσοκομεία, Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά ιατρεία),

 Oι απόφοιτοι/ες του Τμήματος εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ Διαιτολογίας.
 

  • στην Κοινότητα (Παιδικοί σταθμοί, Γηροκομεία, Κέντρα Αποκατάστασης, ΚΑΠΗ, Δημοτικά ιατρεία, Κατασκηνώσεις),
  • σε αθλητικές Ομοσπονδίες, αθλητικούς συλλόγους και γυμναστήρια,
  • στη Βιομηχανία Τροφίμων, σκευασμάτων τροφίμων με αντικείμενα όπως:
    • Κατάρτιση διαιτολογίων και επίβλεψη της εφαρμογής τους
    • Μελέτη της θρεπτικής αξίας των τροφίμων
    • Κατάρτιση διατροφικής ετικέτας
    • Συμμετοχή στην κατάρτιση προδιαγραφών παρασκευής νέων προϊόντων
    • Ανάληψη της υπευθυνότητας και επίβλεψη της μαζικής παραγωγής γευμάτων
  • σε Μονάδες μαζικής εστίασης,
  • στη Δευτεροβάθμια και μεταλυκειακή Εκπαίδευση

 Oι απόφοιτοι/ες του Τμήματος εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ 88.04 Διατροφής.
 

  • σε Ερευνητικά Κέντρα και Ερευνητικά Ινστιτούτα,

Ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή υπάλληλοι σε

  • Διαιτολογικά Γραφεία,
  • Διαιτητικά Κέντρα,
  • Ινστιτούτα.

 

Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο