Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Επιστ. Πεδίο
2ο, 3ο

ΓΕΛ:  8.980

ΕΠΑΛ: 8.100

Βάση 2022
9.470
Εισακτέοι
200
Συντ. Ε.Β.Ε.
0,80

ΓΕΛ

2o πεδίο

 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 20%

 Φυσική 20%

 Χημεία 40%

 Μαθηματικά 20%

 

3ο πεδίο

 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία 20%

 Φυσική 20%

 Χημεία 30%

 Βιολογία 30%

 

EΠΑΛ

Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος

 Μαθηματικά ( Άλγεβρα)  20%

 Νέα Ελληνικά 20%

 Μάθημα Ειδικότητας 1  30%

 Μάθημα Ειδικότητας 2   30%

Αντικείμενο
Κωδικός Σχολής
1633
Τομείς ΕΠΑΛ
  • Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος
Πόλη
Δράμα
Κατευθύνσεις

1. Aγροτικής Βιοτεχνολογίας
2. Οινολογίας

Πρόσθετες Πληροφορίες

 

 

Το Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας ΔΠΘ στοχεύει στην παροχή ανώτατου επιπέδου εφαρμοσμένης επιστημονικής γνώσης στη Βιοτεχνολογία Αγροτικών προϊόντων και υποπροϊόντων καθώς και στην Οινολογία ενώ παράλληλα αναπτύσσει συνεργασίες με άλλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και των άλλων χωρών, καθώς και με φορείς και επιχειρήσεις συναφείς με τον κλάδο της Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας.

 

 

  • Εδαφολογίας
  • Ηλεκτρονικών Μικροσκοπίων
  • Πληροφορικής
  • Έρευνας Μάρκετινγκ και Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων Τροφίμων και Ποτών

 

 

 

Η φοίτηση στο Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας ΔΠΘ

  • διαρθρώνεται σε δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα και
  • αντιστοιχεί σε 300 πιστωτικές μονάδες ( ECTS).

 

 

Όλα τα μαθήματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σπουδών ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες:

α. Υποχρεωτικά Μαθήματα

β. Υποχρεωτικά Μαθήματα Επιλογής

γ. Προαιρετικά Μαθήματα

 

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του τμήματος περιλαμβάνει:

  • πενήντα ένα (51) υποχρεωτικά μαθήματα και 
  • δεκατέσσερα (14) επιλογής υποχρεωτικά μαθήματα.

 

 

Στο 10ο εξάμηνο πραγματοποιείται η συγγραφή της πτυχιακής εργασίας. 

 

 

H πρακτική άσκηση πραγματοποιείται το θερινό δίμηνο μεταξύ 4ου και 5ου έτους.

  • Είναι καθοδηγούμενη και αξιολογούμενη.

 

1o Eξάμηνο

  • Βιολογία  Κυττάρου
  • Γενική Γεωργία
  • Γενική & Ανόργανη Χημεία
  • Εφαρμοσμένη Πληροφορική
  • Μαθηματικά
  • Φυσική
  • Ξένη Γλώσσα

2ο Εξάμηνο

  • Βιοχημεία Βιομορίων
  • Γενική Μικροβιολογία
  • Οργανική Χημεία
  • Μορφολογία & Φυσιολογία Φυτών
  • Φυτοπαθολογία
  • Στατιστική

3ο Εξάμηνο

  • Φυσικοχημεία
  • Γενετική
  • Εδαφολογία
  • Αμπελουργία
  • Σύσταση και Ανάλυση Γλεύκων και Οίνων
  • Φυσικές Διεργασίες
  • Γενική και Μοριακή Οικολογία

4ο Εξάμηνο

  • Βιοχημεία Μεταβολισμού
  • Ποσοτική Γενετική
  • Μικροβιολογία Οίνων
  • Ενόργανη Χημική Ανάλυση
  • Βιοπληροφορική
  • Πρώτες ύλες


5ο Εξάμηνο

  • Μικροοργανισμοί και ζυμώσεις
  • Μικροβιακή Βιοτεχνολογία
  • Αρχές Βιοτεχνολογίας Τροφίμων και Οίνου
  • Ειδικές Τεχνικές Οινοποίησης
  • Εντομολογία


6ο Εξάμηνο

  • Μηχανική Τροφίμων και Ποτών
  • Αναλυτική Βιοτεχνολογία
  • Ενζυμική Βιοτεχνολογία
  • Οργανοληπτικός Έλεγχος Τροφίμων και Οίνου


7ο Εξάμηνο

  • Γεωργικά Φάρμακα
  • Μικροβιολογία Τροφίμων
  • Βιοτεχνολογία Φυτών
  • Επεξεργασία Οίνου


8ο Εξάμηνο

  • Ανάπτυξη Φυτών
  • Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων και Οίνων
  • Αμπελογραφία
  • Αλληλεπιδράσεις Φυτών - Μικροοργανισμών


9ο Εξάμηνο

  • Βιολογία Συστημάτων
  • Βιομηχανικές ζυμώσεις
  • Αρχές & Μέθοδοι Βελτίωσης Φυτών
  • Επεξεργασία και αξιοποίηση αποβλήτων
     

10o Eξάμηνο

  • Πτυχιακή Εργασία
  • Πρακτική Άσκηση

 

Δείτε την αναλυτική βιβλιογραφία των μαθημάτων ΕΔΩ

 

Οδηγός Σπουδών

Σύμφωνα με το άρθρο 131 του Νόμου 5039/2023 παρ. 1  οι απόφοιτοι/ες του τμήματος Αμπελουργίας και Οινολογίας ΔΠΘ δύνανται να ασκήσουν το επάγγελμα του/της Γεωπόνου.

Πιο συγκεκριμένα,

 

  • στη γενετική ανάλυση και πιστοποίηση ποικιλιών
  • στη βιομηχανική ανάλυση αγροτικών προϊόντων και παραγώγων αυτών για την πιστοποίηση ποιότητας, οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και βιοϊατρικής αξίας
  • στη μοριακή ανίχνευση και πιστοποίηση παθογόνων των φυτών
  • στην κατασκευή και διαχείριση βάσεων δεδομένων που αφορούν αγροτική βιοτεχνολογία και οινολογία
  • στην αξιοποίηση φυτικών αποβλήτων γεωργικών και οινοποιητικών επιχειρήσεων
  • στην απομόνωση ή σύνθεση με μεθόδους βιοτεχνολογίας, χρήσιμων φαρμακευτικών και βιομηχανικών φυτικών προϊόντων
  • στην κατασκευή οίνων και ποτών
  • στη διαχείριση επιχειρήσεων και εμπορία φυτικών υποπροϊόντων και οίνων
  • στη δημιουργία νέων ποικιλιών φυτών
  • στην επεξεργασία και συσκευασία τροφίμων
  • στην εφαρμογή μεθόδων ρομποτικής και βιοπληροφορικής στη διαχείριση καλλιεργειών.

 

 Ωστόσο, για αρκετές προοπτικές καριέρας, οι μεταπτυχιακές σπουδές θεωρούνται απαραίτητες για τους/τις αποφοίτους καθώς προσφέρουν πολλαπλές δυνατότητες και επιλογές για επαγγελματική αποκατάσταση.

Ενδεικτικές Μεταπτυχιακές εξειδικεύσεις

Ειδικότερα

 

Ως Βιοτεχνολόγοι αγροτικών προϊόντων  

  • στην εκπόνηση ή συμμετοχή στην εκπόνηση κάθε είδους μελετών, που αφορούν στη διαχείριση, σχεδίαση και ανάπτυξη επιχειρήσεων οινολογίας, αποσταγματοποιϊας και βιοτεχνολογίας.
  • στο σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας που αφορούν δραστηριότητες οινολογίας, αποσταγματοποιϊας και βιοτεχνολογίας.
  • στην παροχή συμβουλών για θέματα αγροτικής βιοτεχνολογίας.

 

Ως Οινολόγοι

  • στην παραγωγή και ποιοτικό έλεγχο οίνων και ποτών σε αντίστοιχες βιομηχανίες και βιοτεχνίες είτε ως υπεύθυνοι παραγωγής των μονάδων αυτών είτε ως υπεύθυνοι ποιοτικού ελέγχου, είτε ως υπεύθυνοι τμημάτων τους.
  • στην ίδρυση και λειτουργία οινολογικών εργαστηρίων και εργαστηρίου ανάλυσης και ελέγχου ποτών σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία.
  • στην εμπορία και διακίνηση εξοπλισμού βιομηχανιών και βιοτεχνιών οίνου και ποτών.
  • στην εμπορία και διακίνηση προσθέτων υλών που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες οίνου και ποτών.
  • στην εκπόνηση και επίβλεψη μελέτης ή συμμετοχή στην εκπόνηση και επίβλεψη μελέτης οικονομοτεχνικής σκοπιμότητας, για ίδρυση ή επέκταση βιομηχανιών και βιοτεχνιών οίνων και ποτών σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία.
  • σε μελέτες για ίδρυση και καλλιέργεια αμπελώνων.
  • στα δίκτυα προώθησης και διανομής των σχετικών προϊόντων.
  • σε σημεία πώλησης των σχετικών προϊόντων όπως: κάβες, εστιατόρια, σουπερμάρκετ.
  • σε εξειδικευμένα και μη έντυπα και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης.

 

 Επίσης οι απόφοιτοι/ες του Τμήματος μπορούν:

  • να ασκούν καθήκοντα εμπειρογνώμονα σε αγορανομικά ή άλλα δικαστήρια και σε υπηρεσίες ελέγχου, για την πιστοποίηση της ποιότητας και καταλληλότητας των οίνων και ποτών.
  • να εξελίσσονται σε όλο το φάσμα της διοικητικής και τεχνικής ιεραρχίας σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες οίνων και ποτών καθώς και σε σχετικές υπηρεσίες.
  • να καλύπτουν τις θέσεις υπεύθυνων στελεχών που προβλέπονται από τη νομοθεσία που ισχύει κάθε φορά για τη λειτουργία των επιχειρήσεων των σχετικών με την επεξεργασία, παραγωγή και εκμετάλλευση οίνων, ποτών και σχετικών παραγώγων. 

 

Επιπλέον, 

Ως Γεωπόνοι μπορούν να απασχοληθούν

  • Στο Δημόσιο Τομέα, ως σύμβουλοι στα διάφορα τμήματα και φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

  • Στον Ιδιωτικό Τομέα, ως στελέχη και σύμβουλοι
    • σε εταιρείες παρασκευής, συσκευασίας και εμπορίας γεωργικών φαρμάκων,
    • σε βιομηχανίες μεταποίησης γεωργικών προϊόντων αλλά και
    • σε γεωργικούς συνεταιρισμούς,
    • γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες,
    • θερμοκήπια. 

 

Ως ελεύθεροι επαγγελματίες

  • με δική τους επιχείρηση εμπορίας γεωργικών φαρμάκων, πολλαπλασιαστικού υλικού (φυτώρια δενδροκομικών ειδών, καλλωπιστικών και εταιρίες σποροπαραγωγής), κυκλοφορίας και εισαγωγής λιπασμάτων.

 

Ως μελετητές/τριες

  • σχεδίων βελτίωσης & δράσεων γεωργικών εκμεταλλεύσεων αλλά και σε γραφεία ποιοτικού ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας τροφίμων και οίνου.

 

Ως σύμβουλοι

  • σε εταιρείες βιοτεχνολογίας και
  • σε οργανισμούς πιστοποίησης γεωργικών προϊόντων (Ολοκληρωμένη Διαχείριση, Βιολογική Γεωργία).

 

Ως εκπαιδευτικοί

  • στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανήκουν στον Κλάδο ΠΕ88 Γεωπονίας, Διατροφής και Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα στην ειδικότητα ΠΕ88.01 Γεωπόνοι

 

Ως ερευνητές/ τριες 

  • στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και
  • σε εταιρείες εκτέλεσης πειραμάτων αξιολόγησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και πολλαπλασιαστικού υλικού (GEP- Good Efficacy Practices).

 

Ως στελέχη

  • αγροτουριστικών επιχειρήσεων,
  • εταιρειών εμπορίας γεωργικών εφοδίων,
  • γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμών.

 

Τομείς με προοπτικές

Καθώς η βιομηχανία κρασιού εξελίσσεται και η τεχνολογία προχωρά, νέα επαγγελματικά πεδία αναδύονται για τους/ τις πτυχιούχους του Τμήματος.

Έτσι, οι απόφοιτοι/ες του Τμήματος με εξειδίκευση:

 Στη Σύγχρονη Τεχνολογία Τροφίμων, εργάζονται στην ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνικών οινοποίησης, όπως εναλλακτικές μεθόδους ζύμωσης, νέες διαδικασίες παλαίωσης και καινοτόμες λύσεις συσκευασίας, βελτιώνοντας όχι μόνο την παραγωγή αλλά και την ποιότητα του κρασιού.

 Στον Οινοτουρισμό, που αποτελεί έναν αναπτυσσόμενο κλάδο, διεκδικούν ευκαιρίες σταδιοδρομίας που περιλαμβάνουν περιηγήσεις σε αμπελώνες, γευσιγνωσίες, εκδηλώσεις και γαστρονομικές εμπειρίες όπως επίσης και την προώθηση (branding, marketing) περιοχών κρασιού ως τουριστικών προορισμών.

 Στη Χημεία και την Ανάλυση Οίνου, διεξάγουν σε βάθος χημικές και αισθητηριακές αναλύσεις κρασιών προκειμένου να αξιολογήσουν την ποιότητα, την αυθεντικότητα και τη συμμόρφωση με τα βιομηχανικά πρότυπα. Μπορούν επίσης να αναπτύξουν νέες αναλυτικές τεχνικές και εργαλεία για την ανίχνευση ρύπων, πρόσθετων και ελαττωμάτων κρασιού.

 

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την επιστήμη της Γεωπονίας στο άρθρο μας εδώ.   
 

 

 

Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο