Πώς είναι να είσαι Research Analyst
Ο Research Analyst στον ναυλομεσιτικό τομέα, Νίκος Ταγκούλης απαντάει σε ερωτήσεις του eduguide και μας δίνει μια εικόνα για το επάγγελμά του.
1. Πώς είναι να ασχολείσαι με τα οικονομικά ως επιστήμη; Τι απαιτήσεις έχει αυτός ο κλάδος;
Ξεκινώντας από το τελευταίο σκέλος της ερώτησης, θεωρώ ότι η ενασχόληση με τον κλάδο των Οικονομικών προϋποθέτει ένα ικανοποιητικό επίπεδο εξοικείωσης με τα Μαθηματικά, δεδομένου ότι τα Οικονομικά αντλούν και χρησιμοποιούν αρκετές μαθηματικές έννοιες. Επιπλέον, απαιτείται ένα φάσμα ικανοτήτων, όπως η ανάλυση δεδομένων και εμπορικών μοτίβων (με απλά λόγια το ποιες διαδρομές ακολουθούν τα πλοία και ποιες είναι οι εμπορευματικές ροές), οι δεξιότητες χρήσης τεχνολογίας, η συνδυαστική και λογική σκέψη. Κατά τη γνώμη μου, ένα θεμελιώδες soft skill είναι η έμφυτη περιέργεια και η διαρκής θέληση για μάθηση, που θα ωθήσει τον επαγγελματία στον οικονομικό κλάδο να εμβαθύνει σε επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων.
Εάν υπάρχει αυτό το στοιχείο, πρόκειται για έναν άκρως ενδιαφέροντα κλάδο με πληθώρα ρόλων και εξειδικεύσεων: Μακροοικονομία, Μικροοικονομία, Χρηματοδότηση και Δημόσια Οικονομική είναι ενδεικτικά πεδία. Το αντικείμενο της Οικονομικής Επιστήμης και τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει σχετικά με την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, τη βελτιστοποίηση των οικονομικών πόρων ή τις επιλογές των οικονομικών υποκειμένων, καθώς και η αλληλεπίδρασή της με άλλες επιστήμες (όπως η Ψυχολογία και οι Διεθνείς Σχέσεις), προσδίδουν στα Οικονομικά ένα, κατά την άποψή μου, συναρπαστικό στοιχείο.
2. Εσείς συγκεκριμένα τι κάνετε στην εργασιακή καθημερινότητά σας;
Στην εργασιακή μου καθημερινότητα, ως Research Analyst, ασχολούμαι με τις οικονομικές πλευρές μιας ναυλομεσιτικής εταιρείας, παρακολουθώ τις αγορές, και κάνω την απαραίτητη έρευνα για να βοηθήσω την ναυλομεσιτική εταιρεία και τους πελάτες της (δηλαδή τις ναυτιλιακές εταιρείες) να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις, κ.λπ.
Πιο συγκεκριμένα, τα καθήκοντά μου περιλαμβάνουν:
- Συστηματική συλλογή και ανάλυση δεδομένων από ποικίλες πηγές, με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων για τις ναυτιλιακές αγορές.
- Εκπόνηση τακτικών (εβδομαδιαίων, μηνιαίων) και έκτακτων αναφορών και αναλύσεων, που καλύπτουν τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς και τις μελλοντικές προοπτικές.
- Διαμόρφωση προβλέψεων για την αγορά και αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων διαφόρων γεγονότων ή παραγόντων (οικονομικών, γεωπολιτικών, κανονιστικών).
- Διεξαγωγή ποσοτικών και ποιοτικών αναλύσεων για την υποστήριξη των επιχειρηματικών αποφάσεων.
- Επικοινωνία με τους πελάτες για την παρουσίαση των αναλύσεων και την απάντηση σε ερωτήσεις.
- Συμμετοχή σε συνέδρια και εκδηλώσεις για ενημέρωση και δικτύωση.
- Συνεχής παρακολούθηση της οικονομικής, πολιτικής και γεωστρατηγικής επικαιρότητας.
3. Έχει ευκαιρίες πιστεύετε ο κλάδος των Οικονομικών σήμερα για νέους/ες πτυχιούχους; Ποιοι τομείς είναι πιο «υποσχόμενοι» για κάποιον που έχει Οικονομικές σπουδές;
Λόγω της διαχρονικής σημασίας και της ευρύτητας των πεδίων του, ο κλάδος των Οικονομικών παρουσιάζει σταθερά σημαντικές ευκαιρίες για τους νέους και νέες αποφοίτους. Ωστόσο, η παρακολούθηση των πιο πρόσφατων εξελίξεων και η ανάπτυξη ανταγωνιστικών δεξιοτήτων, ιδίως στις εφαρμογές της Τεχνολογίας στα Οικονομικά (όπως το FinTech, τα Big Data και η Τεχνητή Νοημοσύνη), είναι σημαντική για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά εργασίας.
Σχετικά με τους υποσχόμενους τομείς, η Ναυτιλία προσφέρει αναμφισβήτητα αξιόλογες επαγγελματικές ευκαιρίες για τους αποφοίτους οικονομικών σχολών, δεδομένης της ηγετικής θέσης της χώρας μας στον συγκεκριμένο τομέα. Επιπλέον, τα Χρηματοοικονομικά παραμένουν ένας παραδοσιακά ισχυρός κλάδος με πληθώρα ευκαιριών, ενώ ο ταχέως αναπτυσσόμενος χώρος του FinTech, που συνδυάζει οικονομικές γνώσεις και τεχνολογικές δεξιότητες, παρουσιάζει κατά τη γνώμη μου εξαιρετικές προοπτικές.
Πέρα από τους παραπάνω τομείς, θεωρώ υψίστης σημασίας για έναν νέο επαγγελματία να κατανοήσει ποιος κλάδος τον ελκύει και του ταιριάζει περισσότερο, ώστε να επιδιώξει την εργασία του σε αυτόν. Αυτή η εσωτερική κινητήρια δύναμη θα αποτελέσει τον καταλύτη για την προσωπική και επαγγελματική του ανάπτυξη, ωθώντας τον στην υπέρβαση των τυπικών καθηκόντων και στην αντιμετώπιση της εργασίας ως μια ευκαιρία για ουσιαστική εξέλιξη, και όχι ως απλή υποχρέωση.
*Ο Νίκος Ταγκούλης σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και έκανε μεταπτυχιακό στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Έχει εργαστεί ως Πιστωτικός και Χρηματοοικονομικός Αναλυτής στην Aegean Baltic Bank καθώς και σε εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Σήμερα είναι Research Analyst στην εταιρεία ναυλομεσιτικών υπηρεσιών Intermodal.
----------------------------------------
#Σπουδές στις Οικονομικές Επιστήμες
Αν τα Οικονομικά είναι ο τομέας που σε συναρπάζει, μπορείς να διαβάσεις εδώ περισσότερα για αυτή την επιστήμη ενώ μπορείς να ενημερωθείς εδώ για όλα τα προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Από την άλλη, αν έχεις ήδη ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές σου και αναζητάς ευκαιρίες για μεταπτυχιακή εξειδίκευση, μπορείς να ψάξεις το μεταπτυχιακό που σε ενδιαφέρει από τη μηχανή αναζήτησης του eduguide, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά όπως «Χρηματοοικονομικά», «FinTech» κ.λπ.