Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πώς είναι να είσαι Kομίστας;

Πώς είναι να είσαι Kομίστας;

Ο δημιουργός κόμικς Θανάσης Πέτρου απαντάει σε ερωτήσεις του eduguide και μας δίνει μια εικόνα για το επάγγελμά του.

1. Πώς είναι να είσαι κομίστας; Τι είναι αυτό που διακρίνει τους κομίστες; 

Δυστυχώς στην Ελλάδα λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να πουν ότι έχουν αρκετά οικονομικά έσοδα από τη δημιουργία κόμικς, ώστε αυτό να θεωρηθεί η αποκλειστική επαγγελματική τους δραστηριότητα. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν, μάλλον μόνον, οι λίγοι Έλληνες δημιουργοί που έχουν συνεργασίες αποκλειστικά στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στην Αμερική. Οι περισσότεροι δημιουργοί κόμικς ασχολούνται και με άλλες, θα έλεγα, κοντινές δραστηριότητες για να βγάλουν τα προς το ζην (εικονογραφήσεις εξωφύλλων, βιβλίων, storyboard, εκπαίδευση κ.λπ.). Σε ό,τι αφορά την οικονομική πρόσοδο από τις ίδιες τις εκδόσεις κόμικς, αμειβόμαστε συνήθως, όπως και όλοι οι συγγραφείς, δηλαδή με ποσοστό επί των πωλήσεων.

Σε γενικές γραμμές θα μπορούσα να πω ότι το να ασχοληθείς σοβαρά και με διάρκεια με τη δημιουργία κόμικς, θέλει υπομονή, επιμονή, πολλή και πολυεπίπεδη δουλειά και κυρίως πάθος γι’ αυτό που κάνεις, ευελπιστώντας ότι τελικά θα βρεθεί το αναγνωστικό κοινό που θα στηρίξει και αγοραστικά τη δουλειά σου. 

Η φωτογραφία είναι μια ευγενική παραχώρηση του Θανάση Πέτρου

2. Πώς από σπουδές Γαλλικής Φιλολογίας και Κοινωνιογλωσσολογίας, βρεθήκατε στον κόσμο των κόμικς;

Η αγάπη μου για τα κόμικς και το σχέδιο ξεκίνησε ήδη από την παιδική μου ηλικία. Στα 31 μου, το 2002, συμμετείχα σε έναν διαγωνισμό κόμικς που οργάνωνε το ένθετο περιοδικό «9» της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και κέρδισα το 1ο βραβείο στην κατηγορία των «Νέων Ταλέντων». Αυτό το βραβείο συνοδευόταν από μια πλήρη υποτροφία για τριετείς σπουδές στο τμήμα κόμικς της σχολής ΑΚΤΟ. Την περίοδο 2002-2005 παρακολούθησα το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών ενώ παράλληλα δημοσίευσα και κάποιες ιστορίες μου στο περιοδικό «9». Στη συνέχεια, από το 2005 μέχρι το 2011, εργάστηκα ως μεταφραστής, επιμελητής κειμένων και γραφίστας στο «9», ενώ ήδη από το 2008 άρχισαν να δημοσιεύονται σε ανεξάρτητα βιβλία τα κόμικς που έκανα, κυρίως σε συνεργασίες με σεναριογράφους. Τελικά, σήμερα, το 2025, ο αριθμός των βιβλίων μου που έχουν εκδοθεί από διάφορους εκδοτικούς οίκους έχει φτάσει στα 21 (στα 7 από τα οποία έχω κάνει τόσο το σχέδιο όσο και το σενάριο).

3. Πώς είναι στην Ελλάδα το οικοσύστημα των δημιουργών κόμικς και graphic novels; Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον/α που ξεκινάει τώρα;

Θα το έλεγα πολυποίκιλο όσον αφορά τον αριθμό, το φύλο και την ηλικία των δημιουργών, αλλά και τη θεματολογία του. Στα φεστιβάλ κόμικς που γίνονται στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις εμφανίζονται συνεχώς νέες και νέοι δημιουργοί, ιδίως στον χώρο των αυτοεκδόσεων, θέλοντας να παρουσιάσουν στο κοινό τη δουλειά τους. Αντίστοιχα, και οι πιο γνωστοί εκδοτικοί οίκοι στην Ελλάδα στρέφουν σιγά σιγά το ενδιαφέρον τους στις ελληνικές δημιουργίες κόμικς, γεγονός που θα το χαρακτήριζα πολύ θετικό.

Όσο για συμβουλές δεν έχω πολλά να πω. Χρειάζεται πολύ διάβασμα, πολλή προσπάθεια, πολλή και συνεχή δουλειά, καλή οργάνωση σε ό,τι κάνουμε και να έχουμε τους ορίζοντές μας ανοιχτούς στα ερεθίσματα που δεχόμαστε από οπουδήποτε.

*Ο Θανάσης Πέτρου σπούδασε Γαλλική φιλολογία, Κοινωνιογλωσσολογία και δημιουργία κόμικς. Έχει συνεργαστεί με σημαντικά έντυπα και είναι γνωστός για τη μεταφορά σε κόμικς έργων κορυφαίων Ελλήνων λογοτεχνών. Από το 2012 διδάσκει στον ΑΚΤΟ. Είναι ο φετινός τιμώμενος καλλιτέχνης του Comicdom CON Athens που πραγματοποιείται στις 16-17-18 Μαΐου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

 

----------------------------------------

#Σπουδές στο Graphic Design

Αν το Graphic Design είναι ο τομέας που σε συναρπάζει, μπορείς να ενημερωθείς εδώ για όλα τα προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Από την άλλη, αν έχεις ήδη ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές σου και αναζητάς ευκαιρίες για μεταπτυχιακή εξειδίκευση, μπορείς να ψάξεις το μεταπτυχιακό που σε ενδιαφέρει από τη μηχανή αναζήτησης του eduguide, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά όπως «Γραφιστική», «Graphic Design» κ.λπ.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο