Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Υποτροφίες για το Erasmus Mundus μεταπτυχιακό στην Επιστήμη Υλικών Αρχαιολογικού Ενδιαφέροντος. Σπουδάστε στην Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Χημείας), διοργανώνει από κοινού με το Πανεπιστήμιο της Έβορα στην Πορτογαλία και το Πανεπιστήμιο La Sapienza στη Ρώμη- Ιταλία, μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Επιστήμη των Υλικών Αρχαιολογικού Ενδιαφέροντος (Erasmus Mundus Master in Archeological Materials Science) με έναρξη σπουδών τον Σεπτέμβριο του 2017.

 

Διάρκεια:

Το πρόγραμμα διαρκεί 4 εξάμηνα και δίνει τη μοναδική ευκαιρία στους φοιτητές να σπουδάσουν σε τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία. Το 1o εξάμηνο η φοίτηση γίνεται στο Πανεπιστήμιο της Έβορα- Πορτογαλία, το 2ο στο Αριστοτέλειο και το 3ο στο Πανεπιστήμιο Sapienza di Roma- Ιταλία. Στο 4ο εξάμηνο οι φοιτητές επιλέγουν σε ποιό από τα τρία παραπάνω Πανεπιστήμια θα πραγματοποιήσουν τη διπλωματική τους εργασία. Επίσης, εκτός από τα παράπανω τρία πανεπιστήμια, στο πρόγραμμα συμμετέχουν πέντε (5) ακόμη πανεπιστημιακά ιδρύματα από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο και Βραζιλία καθώς και επιστημονικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, όπως τo επιστημονικό εργαστήριο του Μουσείου του Βατικανού, το José de Figueiredo Laboratory του Υπουργείο Πολιτισμού της Πορτογαλίας καθώς και  το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους οι συμμετέχοντες φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαλέξεις από καθηγητές όλων των ιδρυμάτων  που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση στα παραπάνω μουσεία και επιστημονικά κέντρα.

 

Σε ποιους απευθύνεται:

Το μεταπτυχιακό απευθύνεται σε απόφοιτους Θετικών Επιστημών (Χημείας, Φυσικής Γεωλογίας, Βιολογίας, Βιοχημείας), Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ιστορίας και Αρχαιολογίας) και άλλων συναφών τμημάτων Πανεπιστημίων του εσωτερικού και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων του εξωτερικού, σε όσους ασχολούνται στο πεδίο της Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Μουσειολόγους κτλ)  καθώς και σε αποφοίτους ΤΕΙ Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης καθώς και άλλων Τμημάτων Τ.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

 

Σκοπός του προγράμματος:

Η μελέτη και διατήρηση υλικών πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένα πεδίο έρευνας που απαιτεί δεξιότητες τόσο από το πεδίο των Ανθρωπιστικών όσο και των Θετικών Επιστημών. Το μεταπτυχιακό προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για φοιτητές με διαφορετικό εκπαιδευτικό υπόβαθρο για να κατανοήσουν τις προηγμένες επιστημονικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην έρευνα αρχαιολογικών υλικών και να δημιουργήσει εξειδικευμένους επαγγελματίες στο αναδυόμενο επιστημονικό πεδίο της Αρχαιομετρίας. Οι φοιτητές θα εκπαιδευθούν στο χαρακτηρισμό, τη διάγνωση φθοράς και τη διάσωση υλικών και αντικειμένων πολιτισμικού ενδιαφέροντος, καθώς και στον έλεγχο και τη βελτίωση ποικίλων υλικών και μεθόδων προστασίας τους. Οι απόφοιτοι του Προγράμματος θα είναι σε θέση να διερευνήσουν τη φύση, προέλευση, χρονολόγηση και κατασκευαστική τεχνολογία των υλικών και αντικειμένων, και περαιτέρω να κατανοήσουν την παθολογία τους και να σχεδιάσουν προστατευτικά υλικά και διεργασίες.

 

Δίδακτρα-Υποτροφίες:

To πρόγραμμα προσφέρει έναν αριθμό υποτροφιών σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τρίτων χωρών.  Οι υποτροφίες  περιλαμβάνουν το ποσό των διδάκτρων (8000 ευρώ συνολικά για πολίτες της Ε.Ε.,  16.000 για πολίτες τρίτων χωρών), ασφαλιστική κάλυψη, συνεισφορά στα έξοδα ταξιδίων και πρώτης εγκατάστασης και επίδομα 1000 ευρώ/μήνα. Σημειωτέον, ότι το μηνιαίο επίδομα δεν δίνεται στους φοιτητές κατά τη διάρκεια σπουδών στη χώρα καταγωγής τους. Επομένως, οι Έλληνες πολίτες δικαιούνται μηνιαίο επίδομα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στη Πορτογαλία και την Ιταλία.

Για τους φοιτητές που δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν υποτροφία ισχύουν μειωμένα δίδακτρα 1500 ευρώ το εξάμηνο ή 6000 ευρώ συνολικά για όλη τη διάρκεια σπουδών.

 

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων:

Αιτήσεις υποβάλλονται on-line έως τις 27 Ιανουαρίου 2016. Αίτηση μπορούν να υποβάλουν και τελειόφοιτοι με την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους ως τον Σεπτέμβριο του 2016.

Για να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος εδώ  http://www.erasmusmundus-archmat.uevora.pt/

--------

Το eduguide, το μόνο site στην Ελλάδα με την πιο πλήρη μηχανή αναζήτησης μεταπτυχιακών προγραμμάτων της χώρας σας, ενημερώνει για όλες τις ευκαιρίες που υπάρχουν για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα καθώς και για σπουδές σε αξιόλογα προγράμματα του εξωτερικού.

Μπορείτε να εξευρευνήσετε τη βάση δεδομένων μέ όλα τα μεταπτυχιακά της χώρας από τη μηχανή αναζήτησης της κεντρικής μας σελίδας: www.eduguide.gr

Για προκηρύξεις μεταπτυχιακών υποτροφιών δείτε:  

www.eduguide.gr/ypotrofies (μπορείτε να τις φιλτράρετε με βάση την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων)

  • Κάνοντας εγγραφή στο site μας μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας profile και να ενημερώνεστε μέσω mail για  όλες τις νέες προκηρύξεις μεταπτυχιακών υποτροφιών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων στον κλάδο/κλάδους που σας ενδιαφέρουν! 

              https://www.eduguide.gr/accounts/register/

  • Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλες τις προκηρύξεις μεταπτυχιακών καθώς και υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.​

Επιμέλεια άρθρου: 

Μαρία Αλεξίου,

Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Επαγγελματικού Προσανατολισμού

 

Για αναπαραγωγή των άρθρων του eduguide από άλλες ιστοσελίδες, παρακαλούμε συμβουλευτείτε πρώτα τους όρους χρήσης του eduguide, παραγραφος 4

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο