Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Δεκατρείς (13) θέσεις υποψήφιων διδακτόρων στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Προκήρυξη:

Το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ανακοινώνει την παρακάτω Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την επιλογή υποψηφίων διδακτόρων για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, στα Πεδία έρευνας: «Παιδαγωγική της Μουσικής», «Ποιητική: Ερμηνεία και Εκτέλεση», «Έρευνα, Εκδοτική Επιμέλεια και Εκτέλεση Έργων για Σύνολα Πνευστών», «Σύνθεση», «Ανάλυση της Μουσικής», «Θεωρητικά της Παραδοσιακής Μουσικής- Μουσικές της Μεσογείου», «Φλάουτο: Ερμηνεία και Εκτέλεση», «Ερμηνεία και Εκτέλεση Κρουστών - Παραστατικές Τέχνες», «Ερμηνεία και Εκτέλεση Βυζαντινής Μουσικής».

Προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής:

1. Για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής απαιτούνται τα παρακάτω:

Α. Η κατοχή Μεταπτυχιακού Διπλώματος ή / και Διδακτορικού Διπλώματος Ειδίκευσης του Τμ.Μ.Ε.Τ ή αντίστοιχου διπλώματος άλλου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής αναγνωρισμένου ως προς την ισοτιμία του από το ΔΟΑΤΑΠ, σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με τα γνωστικά αντικείμενα τα οποία θεραπεύονται στο τμ. ΜΕΤ. Η συνάφεια του ως άνω διπλώματος με τα γνωστικά αντικείμενα τα οποια θεραπεύονται στο τμ. ΜΕΤ υπόκειται στην κρίση της Γενικής Συνέλευσης Ειδικής Σύνθεσης. Η ελάχιστη βαθμολογία του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης πρέπει να είναι «Λίαν Καλώς» (με ελάχιστον τον βαθμό 7 για ελληνικούς τίτλους).

Β. Για τους Έλληνες υποψηφίους, η γνώση σε επίπεδο επάρκειας της Αγγλικής γλώσσας. Η επάρκεια της Αγγλικής γλώσσας πιστοποιείται από δίπλωμα Proficiency των Πανεπιστημίων Cambridge ή Michigan, το οποίο αποκτήθηκε την τελευταία δεκαετία από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του υποψηφίου, ή πτυχίου IELTS (βαθμός τουλάχιστον 6) ή πτυχίο TOEFL (βαθμός τουλάχιστον 79 στο internet-based testing και βαθμός τουλάχιστον 213 στο computer-based testing) ή πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας ελληνικού Α.Ε.Ι., ή πτυχίο Α.Ε.Ι αγγλόφωνου πανεπιστημίου αναγνωρισμένου από το ΔΟΑΤΑΠ, ή κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας επιπέδου Γ2. Επιπλέον, αποδεικτικά επάρκειας σε γλώσσες πέραν της αγγλικής, θα συνεκτιμώνται κατά την αξιολόγηση των υποψηφίων.

Γ. Η κατοχή βασικών γνώσεων χρήσης Η/Υ ιδιαίτερα αναφορικά με προγράμματα επεξεργασίας κειμένου, επεξεργασίας μουσικού κειμένου (π.χ. Finale ή Sibelius) κ.λπ. Μολονότι δεν απαιτείται σχετικό πιστοποιητικό, η εκ μέρους του υποψήφιου διδάκτορα αποδοχή της υποψηφιότητάς του με την εγγραφή του και την έναρξη εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης ως προς την ευχερή χρήση των προγραμμάτων αυτών καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής.

Ειδικότερα, για τα προκηρυσσόμενα πεδία έρευνας, απαιτούνται:

Πεδία Έρευνας

Αριθμός υποψηφίων

Συνέντευξη / Ακρόαση

Παιδαγωγική της Μουσικής

έως 2

Προϋποθέσεις:

- Διδακτική προϋπηρεσία τουλάχιστον ενός (1) έτους

- Επαρκής γνώση της αγγλικής γλώσσας, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Εκπόνησης Διδακτορικής Διατριβής

- Υποβολή Φακέλου (βιογραφικό, δημοσιεύσεις, εργασίες)

- Υποβολή Ερευνητικής Πρότασης

Συνέντευξη

Ποιητική: Ερμηνεία και Εκτέλεση

έως 3

Ακρόαση συνολικής διάρκειας έως 45’ συνοδευόμενη από εκτυπωμένο πρόγραμμα με συνημμένα τα μουσικά κείμενα (παρτιτούρες):

· ερμηνεία έργων των υποψηφίων

· ερμηνεία τουλάχιστον πέντε (5) παραδοσιακών σκοπών από διαφορετικές περιοχές και μουσικές παραδόσεις του ελληνικού χώρου

· Συνέντευξη

Έρευνα, Εκδοτική Επιμέλεια και Εκτέλεση Έργων για Σύνολα Πνευστών

έως 1

Προϋποθέσεις:

· Ακρόαση προκειμένου να διαπιστωθούν οι αποκτηθείσες δεξιότητες μουσικού οργάνου ΣΥΝΑΦΟΥΣ με το υπό προκήρυξη γνωστικό αντικείμενο (κατά προτεραιό-τητα ξύλινο ή χάλκινο πνευστό, κρουστό όργανο, πιάνο/άρπα/κοντραμπάσο), με ελεύθερο πρόγραμμα διάρκειας 15-20’. Το υπό εκτέλεση πρόγραμμα πρέπει να είναι εκτυπωμένο με συνημμένα τα μουσικά κείμενα (παρτιτούρες).

· Διδακτική προϋπηρεσία τουλάχιστον ενός (1) έτους μετά την απόκτηση του βασικού τίτλου.

· Προφορική παρουσίαση και συνέντευξη συνολικής διάρκειας 20’ σε θέμα σχετικό με το υπό προκήρυξη γνωστικό πεδίο (το θέμα της εργασίας είναι επιλογής του υποψηφίου).

· Κάθε άλλη προϋπηρεσία από δραστηριότητα συναφή με το υπό προκήρυξη αντικείμενο (π.χ. στους τομείς της βιβλιοθηκονομίας, ψηφιοποίησης αρχείων, επεξεργασίας μουσικών κειμένων, ενοργάνωση, μεταγραφή μουσικών έργων κλπ.).

Σύνθεση

έως 1

· Κατάθεση portfolio έργων

· Υποστήριξη φακέλου διάρκειας 30'

· Παρουσίαση μικρής συναυλίας συνολικής διάρκειας 30'

Ανάλυση της Μουσικής

έως 1

Προϋπόθεση η επαρκής γνώση της αγγλικής γλώσσας, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Εκπόνησης Διδακτορικής Διατριβής

· Υποβολή φακέλου δημοσιεύσεων και εργασιών

· Προφορική παρουσίαση συνολικής διάρκειας 30' επάνω σε θέμα σχετικό με το υπό προκήρυξη γνωστικό πεδίο (το θέμα της εργασίας θα ανακοινωθεί μια εβδομάδα πριν την προκαθορισμένη ημέρα της παρουσίασης)

· Συνέντευξη

Θεωρητικά της Παραδοσιακής Μουσικής - Μουσικές της Μεσογείου

έως 2

· Υποβολή φακέλου καλλιτεχνικής δραστηριότητας (ηχογραφήσεις – βίντεο) δημοσιεύσεων και εργασιών.

· Συνέντευξη

Φλάουτο:

Ερμηνεία και Εκτέλεση

έως 1

· Ακρόαση συνολικής διάρκειας 30': 3 έργα διαφορετικής εποχής, εκ των οποίων το ένα ελληνικό 20-21ου αιώνα.

· Προφορική παρουσίαση ενός εκ των έργων, διάρκειας 5-10', με έμφαση στο ιστορικό πλαίσιο, τις τεχνικές και μορφολογικές ιδιαιτερότητες, αλληλεπι-δράσεις με άλλα έργα, επιρροές από αισθητικά ρεύματα της εποχής του.

Ερμηνεία και εκτέλεση κρουστών - παραστατικές τέχνες

έως 1

Οι προϋποθέσεις τίθενται σε τρία επίπεδα από τα οποία οι υποψήφιοι καλούνται να επιλέξουν:

1ο Επίπεδο (συμβατικό)

Στο επίπεδο αυτό είναι σαφής η πρόθεση για εξερεύνηση μεθόδων και τεχνικών που θα βοηθήσουν τις ερμηνευτικές ικανότητες στα κάτωθι όργανα: α) Μαρίμπα, β) Τύμπανα, γ) Βιμπράφωνο, δ) Ταμπούρο και ε) οποιοσδήποτε συνδυασμός κρουστών οργάνων

2ο Επίπεδο (σύγχρονο)

Βασικό κριτήριο που προστίθεται στο επίπεδο αυτό είναι η αυτοσχεδιαστική δυνατότητα. Με αυτή αυξάνεται η προοπτική, ώστε οι όποιες ικανότητες και ερμηνευτικές δυνατότητες να ενσωματωθούν στον τελικό στόχο, που σε αυτό το επίπεδο, αναμένεται να είναι η ολοκληρωμένη συνδυαστική παράσταση-integrated performance. Στη φάση αυτή τα κρουστά είναι ένα εργαλείο χρήσιμο για την προσέγγιση και άλλων τεχνών. Ενδεικτικά η ενδιάμεση φάση που μπορεί να οδηγήσει στις άλλες τέχνες μπορεί να είναι π.χ. η κινησιολογία συν body percussion, κάποιο επίπεδο υποκριτικής, η διεύρυνση του φάσματος της φωνητικής λειτουργίας, η ηχοποίηση αυτοσχέδιων ιστοριών, η χρήση multi media, η αντιστοίχηση ήχων και χρωμάτων.

3ο Επίπεδο

Μελέτη του έργου κάποιου συνθέτη σε σχέση με την χρήση των κρουστών οργάνων. (Εύρεση του ιδιαίτερου χαρακτηριστικού που προώθησε σε ανώτερο επίπεδο την οικογένεια των οργάνων αυτών)

---------

Ακρόαση έργων του 20ου και 21ου αιώνα σε κάθε ένα ξεχωριστά από τα κρουστά όργανα : Τυμπάνια, μαρίμπα, βιμπράφωνο, ταμπούρο, σύνολα. Η διάρκεια για κάθε κομμάτι μπορεί να κυμαίνεται από 3΄-10΄ και συνολικά από 30΄-40΄. Ένα ελληνικό έργο σε κάποιο από τα όργανα αυτά θα ήταν αρκούντως εκτιμητέο. Ο αυτοσχεδιασμός είναι ευπρόσδεκτος και μπορεί να αντικαταστήσει κάποιο κομμάτι.

Προφορική ακρόαση 5'-10' ενός εκ των έργων με έμφαση στο ιστορικό πλαίσιο, τις τεχνικές και μορφολογικές ιδιαιτερότητες, αλληλεπιδράσεις με άλλα έργα, επιρροές από αισθητικά ρεύματα της εποχής του.

Ερμηνεία και Εκτέλεση Βυζαντινής Μουσικής

έως 1

· Ανάλυση {Περιεχόμενο. Ένταξη σε μελοποιητική περίοδο. Λειτουργικό πλαίσιο χρήσεως. Ο μελοποιός. Τροπικά. Ρυθμικά. Μουσικοποιητική δομή (δομικοί φθόγγοι, επισήμανση "θέσεων")}

· Εκτέλεση ενός μέλους εκ του Δοξασταρίου του Ιακώβου Πρωτοψάλτου εκ των κάτωθι:

· Αυγούστου μοναρχήσαντος, ήχος β', τομ. α', σσ. 181-184.

· Ιωσήφ ειπέ ημίν, ήχος γ', τομ. α', σσ. 156-159.

· Όπου επισκιάσει, ήχος πλ. α', τομ α', σσ. 72-74.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικάστη Γραμματεία του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνηςεντός σαράντα (40) ημερών από την ημέρα της τελευταίας δημοσίευσης της προκήρυξης στον ημερήσιο τύπο, εξαιρουμένων των ημερών από 10 έως 14 Αυγούστου, ήτοι έως και 18/9/2015.

  1. Έντυπη αίτηση στην οποία να αναγράφεται το πεδίο έρευνας (σχετικό έντυπο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Τμήματος).
  2. Αντίγραφα του Πτυχίου και του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης πανεπιστημιακών τμημάτων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής αναγνωρισμένων από το ΔΟΑΤΑΠ.
  3. Αναλυτική βαθμολογία του Πτυχίου.
  4. Αντίτυπο της μεταπτυχιακής εργασίας.
  5. Πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης της Αγγλικής ή Γερμανικής ή Γαλλικής γλώσσας και τυχόν άλλων γλωσσών.
  6. Τρεις πρόσφατες συστατικές επιστολές.
  7. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα (έως 300 λέξεις).
  8. Συνοπτική έκθεση στην οποία ο υποψήφιος αναλύει τα καλλιτεχνικά/επιστημονικά του ενδιαφέροντα, τους επαγγελματικούς του στόχους και τους λόγους για τους οποίους επιλέγει το συγκεκριμένο Κ.Ε.Δ.Δ.
  9. Ένα αντίτυπο ή αντίγραφο τυχόν δημοσιεύσεων.
  10. Πρόταση διατριβής (έως 1500 λέξεις), η οποία περιέχει:
    • τον αρχικό τίτλο της διατριβής και τεκμηρίωση σε σχέση με τη συνάφειά της με το υπό προκήρυξη γνωστικό πεδίο του Δ.Δ.
    • συνοπτική περιγραφή του αντικειμένου
    • τους βασικούς άξονες του θέματος
    • αιτιολογημένες υποθέσεις ή ανοικτά ερωτήματα σχετικά με το αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής
    • σύντομη τεκμηρίωση του θέματος με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία

Οι ακροάσεις και οι συνεντεύξεις θα πραγματοποιηθούν κατά το μήνα Σεπτέμβριο 2015. Οι ακριβείς ημερομηνίες ανά πεδίο έρευνας θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στη Γραμματεία του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (κτίριο ΚΖ, ημιόροφος) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Εγνατία 156, 540 06 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 891248 ή 2310 891453 ή στην ιστοσελίδα του Τμήματος www.uom.gr - Σχολές και Τμήματα - Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης – Διδακτορικές Σπουδές.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος

Δημήτριος Χανδράκης

Καθηγητής

 

 

Online αίτηση εκπόνησης διδακτορικής διατριβής

 

 


Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο