Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Πολιτική Επιστήμη και Νεότερη Ιστορία
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας
Full Time

Πάντειο Πανεπιστήμιο: Πολιτική Επιστήμη και Νεότερη Ιστορία (2025-2026)

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στις διαδικασίες επιλογής μεταπτυχιακών φοιτητών στο ΠΜΣ «Πολιτική Επιστήμη και Νεότερη Ιστορία» για το ακαδημαϊκό έτος 2025–2026.

Δεκτοί γίνονται πτυχιούχοι Τμημάτων Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει η κείμενη νομοθεσία.

Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ως εξής:

  • Ειδίκευση "Πολιτικής Επιστήμης", στις Θεματικές Ενότητες: i. "Πολιτική Κοινωνιολογία και Συγκριτική Πολιτική" ii. "Κοινωνική Θεωρία και Πολιτική Φιλοσοφία"
  • Ειδίκευση "Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας".

Το ΠΜΣ διαρκεί δύο διδακτικά εξάμηνα και ένα επιπλέον για την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική και η φοίτηση για κάθε φοιτητή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο (2) έτη. Το ΠΜΣ για το ακαδημαϊκό έτος 2025–2026 θα επιλέξει έως πενήντα (50) υποψήφιους· εικοσιπέντε (25) για την Ειδίκευση «Πολιτική Επιστήμη» και εικοσιπέντε (25) για την Ειδίκευση «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία».

Οι αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται μόνο με αποστολή φακέλου (ταχυμεταφορική ή απλό ταχυδρομείο) έως και την 16η Μαΐου 2025 (σφραγίδα ταχυδρομείου) στη διεύθυνση:

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΜΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ 136
ΑΘΗΝΑ, ΤΚ 17671

Πληροφορίες για την προκήρυξη δίνονται μόνο με αποστολή e-mail στο: pms.polhist@panteion.gr.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Απαραίτητα δικαιολογητικά για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής είναι:

  • Συμπληρωμένη αίτηση υποψηφιότητας εγγραφής στο ΠΜΣ "Πολιτική Επιστήμη και Νεότερη Ιστορία για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 (είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ-> Έντυπα). 
  • Φωτοαντίγραφο αστυνομικού δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου.
  • Φωτοαντίγραφο πτυχίου ημεδαπής ή αλλοδαπής.
  • Πιστοποιητικό που αποδεικνύει την γνώση (επίπεδο B2) της αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής γλώσσας· εάν ο υποψήφιος έχει προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, ο τίτλος σπουδών του νοείται ως πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης της ξένης γλώσσας· το ίδιο ισχύει σε περίπτωση που ο υποψήφιος έχει την ξένη γλώσσα ως μητρική.
  • Οι αλλοδαποί υποψήφιοι οφείλουν να γνωρίζουν επαρκώς (επίπεδο Β2 τουλάχιστον) την ελληνική γλώσσα τόσο για τη συμμετοχή τους στη γραπτή και προφορική εξέταση (οι οποίες διεξάγονται αποκλειστικά στην ελληνική γλώσσα) όσο και για την παρακολούθηση των μαθημάτων (συγγραφή εργασιών). Η γνώση της ελληνικής γλώσσας τεκμαίρεται από την κατάθεση Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας του αντίστοιχου επιπέδου
  • Ειδικά για τους επί πτυχίω φοιτητές που θα αποφοιτήσουν τον Σεπτέμβριο του 2025, απαιτείται η αναλυτική βαθμολογία προπτυχιακών σπουδών και υπεύθυνη δήλωση ότι θα καταθέσουν το πτυχίο τους έως τον Δεκέμβριο 2025. Οι φοιτητές που είναι επί πτυχίω θα πρέπει να αναγράψουν στην υπεύθυνη δήλωση με δική τους ευθύνη τον μέσο όρο των μαθημάτων που έχουν περάσει ως τη στιγμή που θα καταθέσουν την αίτηση υποψηφιότητας.

Πέραν των παραπάνω δικαιολογητικών, οι υποψήφιοι καταθέτουν υποχρεωτικά και Δήλωση Ερευνητικού Ενδιαφέροντος με έκταση έως τρεις (3) σελίδες το πολύ. Στη Δήλωση αυτή αναγράφουν την Ειδίκευση και την Θεματική Ενότητα που έχουν επιλέξει και εκθέτουν αναλυτικά:

i. τα γενικότερα ακαδημαϊκά τους ενδιαφέροντα, το ειδικότερο γνωστικό πεδίο στο οποίο προτίθενται να εντάξουν τη διπλωματική τους εργασία, και το θέμα της έρευνάς τους, εάν το έχουν ήδη προσδιορίσει·

ii. την προηγούμενη ακαδημαϊκή ή εξω-ακαδημαϊκή εμπειρία που τους έχει προετοιμάσει για μεταπτυχιακές σπουδές στο αντικείμενο που επέλεξαν·

iii. τους λόγους για τους οποίους επιθυμούν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη Ειδίκευση και Θεματική Ενότητα που προσφέρει το ΠΜΣ του Τμήματος.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν την Δήλωση Ερευνητικού Ενδιαφέροντος εκτυπωμένη στον φάκελο που θα αποστείλουν, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να την στείλουν σε μορφή pdf και στο μέηλ του ΠΜΣ: pms.polhist@panteion.gr

Σημείωση: Δεν απαιτείται επικύρωση των φωτοαντιγράφων που προσκομίζονται.

Επιπλέον των ανωτέρω, οι υποψήφιοι/ες μπορούν να καταθέτουν:

  • Πιστοποιημένη ερευνητική δραστηριότητα και δημοσιευμένες μελέτες
  • Πιστοποιητικά γνώσης ξένης γλώσσας, πέραν της μιας υποχρεωτικής (δεν γίνονται δεκτά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας μετά την κατάθεση της αίτησης)
  • Συστατικές επιστολές (έως δύο)
  • Πτυχιακή εργασία (εφ' όσον υπάρχει) ή/και προπτυχιακές εργασίες σχετικές με τις γνωστικές περιοχές του ΠΜΣ

ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΤΥΠΙΚΩΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ

Μετά την συλλογή όλων των υποψηφιοτήτων, η Επιτροπή του ΠΜΣ εξετάζει κατά πόσον ανταποκρίνονται στις τυπικές προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν ανωτέρω. Στον ιστότοπο του ΠΜΣ αναρτώνται τα ονόματα όσων διαθέτουν τις τυπικές προϋποθέσεις και οι οποίοι καλούνται στην επόμενη φάση.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Μετά την ανάρτηση των ονομάτων των υποψηφίων που ανταποκρίνονται στις τυπικές προϋποθέσεις, οι επιλεγέντες θα προσέλθουν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σε γραπτή δοκιμασία το Σάββατο 21 Ιουνίου 2025 και ώρα 11.00 πμ,, για να εξετασθούν σε ένα από τα παρακάτω γνωστικά πεδία:

  1. Πολιτική Επιστήμη – Πολιτική Κοινωνιολογία και Συγκριτική Πολιτική
  2. Πολιτική Επιστήμη – Κοινωνική Θεωρία και Πολιτική Φιλοσοφία
  3. Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία (19ος – 20ος αιώνας)

Οι φοιτητές μπορούν να ενημερώνονται για την εξεταστέα ύλη των γνωστικών πεδίων από την ιστοσελίδα του ΠΜΣ.

Οι αίθουσες στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις θα γνωστοποιηθούν στην ιστοσελίδα του Τμήματος μία βδομάδα πριν τη διενέργεια της γραπτής εξέτασης.

ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Όσοι πέτυχαν στις γραπτές εξετάσεις (προβιβάσιμος βαθμός από 10/20 έως 20/20) καλούνται σε Συνέντευξη, όπου αναπτύσσουν όσα εκθέτουν στη Δήλωση Ερευνητικού Ενδιαφέροντος. Οι συνεντεύξεις θα διεξαχθούν εντός του Ιουλίου 2025 (η ακριβής ημερομηνία θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του Τμήματος), ενώπιον Επιτροπής από Καθηγητές της αντίστοιχης Ειδίκευσης και Θεματικής Ενότητας.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Για την τελική επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών λαμβάνονται υπόψη:

  • Η βαθμολογία στη γραπτή εξέταση
  • Η δήλωση ερευνητικού ενδιαφέροντος
  • Η αξιολόγηση της συνέντευξης
  • Ο βαθμός πτυχίου και η βαθμολογία σε προπτυχιακά μαθήματα
  • Η συνάφεια των τίτλων σπουδών με το αντικείμενο του ΠΜΣ
  • Η Πτυχιακή εργασία και οι προπτυχιακές εργασίες (εφόσον είναι συναφείς με το ΠΜΣ)
  • Ερευνητική εμπειρία και δημοσιεύσεις
  • Συνάφεια επαγγελματικής εμπειρίας με το αντικείμενο του ΠΜΣ
  • Γλωσσομάθεια
  • Συστατικές επιστολές

Ειδικότερα, ως προς τη γλωσσομάθεια, η πιστοποιημένη γνώση ξένης γλώσσας (Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής) πιστώνει τον υποψήφιο: με δύο (2) μονάδες για δίπλωμα επιπέδου Β2, με τρεις (3) μονάδες για γνώση επιπέδου C1 και με πέντε (5) μονάδες για γνώση επιπέδου C2. Οι μονάδες αυτές θα προσμετρηθούν στην τελική βαθμολογία. 

Σε περίπτωση κατοχής άλλου πιστοποιημένου διπλώματος, ο υποψήφιος οφείλει να σημειώσει στην αίτηση την αντιστοιχία του προς το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς Γλωσσών.

Για την πιστοποιημένη γνώση δεύτερης ή τρίτης ξένης γλώσσας οι υποψήφιοι πιστώνονται με πέντε (5) μονάδες, κατ’ ανώτατο όριο.

Ο τελικός βαθμός θα προκύψει από τη συνεκτίμηση του φακέλου των υποψηφίων ως εξής:

  • Βαθμός πτυχίου, μεταπτυχιακές σπουδές, ερευνητικό και συγγραφικό έργο, γλωσσομάθεια (έως 30%)
  • Επίδοση στις γραπτές εξετάσεις (έως 30%)
  • Αξιολόγηση της Δήλωσης Ερευνητικού Ενδιαφέροντος και της προφορικής συνέντευξης (έως 40%).

Προκήρυξη 2025-2026: εδώ 

Εξεταστέα ύλη 2025-2026: εδώ

 


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr


Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο