Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Τεχνητή Νοημοσύνη και Εφαρμογές (Artificial Intelligence and Applications)
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
Full Time

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Τεχνητή Νοημοσύνη και Εφαρμογές (Artificial Intelligence and Applications) (2025-2026)

Περίοδος υποβολής αιτήσεων από Δευτέρα 19 Μαΐου 2025 έως Κυριακή 29 Ιουνίου 2025.

Το Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Π. Θ.), ανακοινώνει τη λειτουργία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Τεχνητή Νοημοσύνη και Εφαρμογές»

Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. είναι η επιστημονικά τεκμηριωμένη παραγωγή και μετάδοση προηγμένων γνώσεων, τεχνογνωσίας, μεθοδολογιών, υπολογιστικών εργαλείων, τεχνικών και ερευνητικών αποτελεσμάτων στον επιστημονικό χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης, με έμφαση στη βαθιά μηχανική μάθηση, την ανάλυση δεδομένων και βελτιστοποίηση, την υπολογιστική όραση, τα κυβερνοφυσικά συστήματα, τα ευφυή ρομποτικά οχήματα και τις τηλεπικοινωνίες.

Σκοποί του προγράμματος είναι:

  • Η προαγωγή της γνώσης και η ανάπτυξη της έρευνας στις συναφείς με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. επιστημονικές περιοχές της Τεχνητής Νοημοσύνης και των εφαρμογών της.
  • Η δημιουργία υψηλού επιπέδου επιστημόνων τεχνολογικής και θετικής εξειδίκευσης προς όφελος της παραγωγής και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών.
  • Η επιβράδυνση της εκροής Ελλήνων επιστημόνων προς το εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της Ελληνικής οικονομίας.

Στόχος του Π.Μ.Σ. είναι η απόκτηση εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης και δεξιοτήτων έτσι ώστε οι απόφοιτοι:

  • Να αποκτήσουν ικανότητα αξιολόγησης και σύνθεσης της υπάρχουσας γνώσης πάνω στο εξειδικευμένο αντικείμενο του Π.Μ.Σ.
  • Να αναπτύξουν τις απαραίτητες ειδικές δεξιότητες για τη διατύπωση ερευνητικών υποθέσεων, το σχεδιασμό και τη διεξαγωγή έρευνας, καθώς και την αξιολόγηση, ανάλυση, και ερμηνεία ερευνητικών αποτελεσμάτων.
  • Να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια και τις ειδικές δεξιότητες που απαιτούνται, τόσο για την επαγγελματική, όσο και για την Ακαδημαϊκή και ερευνητική τους σταδιοδρομία στις ανταγωνιστικές συνθήκες που διαμορφώνονται στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό περιβάλλον αλλά και Παγκοσμίως.
  • Να αποκτήσουν υψηλή επιστημονική κατάρτιση με σκοπό την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών που σχετίζονται με τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και παραγωγής.

Δικαίωμα εγγραφής
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί μετά από επιλογή απόφοιτοι ΑΕI της χώρας, θετικής κατεύθυνσης, απόφοιτοι Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας, απόφοιτοι ΑΕΙ του εξωτερικού, θετικής κατεύθυνσης με πτυχίο επιπέδου M. Sc. ή Μ. Eng., ή άλλου ισοδύναμου τίτλου.

Επιπλέον, γίνονται δεκτοί επί πτυχίω φοιτητές/τριες των ιδρυμάτων της ημεδαπής, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους και θα έχουν προσκομίσει σχετική βεβαίωση περάτωσης σπουδών μέχρι την έναρξη των μαθημάτων.

Ο αριθμός εισακτέων κατ’ ανώτατο όριο ορίζεται σε σαράντα (40), εκ των οποίων το 30% (ήτοι 12 φοιτητές) θα έχουν δικαίωμα απαλλαγής από τα δίδακτρα σύμφωνα με τη παρ. 2 του άρθρου 35 του Ν. 4485/2017.

Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών θα γίνει με συνεκτίμηση κυρίως των ακόλουθων κριτηρίων:

  1. Επίδοση σε προπτυχιακές σπουδές συναφείς με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ.
  2. Συνάφεια Διπλωματικής Εργασίας με τους στόχους του Π.Μ.Σ.
  3. Διαθέσιμη Επαγγελματική εμπειρία, σχετική με το Π.Μ.Σ.
  4. Επιστημονικό & Ερευνητικό έργο, όπως μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, επιστημονικές εργασίες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά ή πρακτικά συνεδρίων, σχετικά με το Π.Μ.Σ.
  5. Επίπεδο γνώσης Αγγλικής γλώσσας
  6. Συστατικές Επιστολές (συνολικά)
  7. Συνέντευξη

Φοίτηση
Το Π.Μ.Σ. οδηγεί στην απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο: «Τεχνητή Νοημοσύνη και Εφαρμογές» (MSc in Artificial Intelligence and Applications) και η διάρκειά του ορίζεται σε δύο (2) ακαδημαϊκά εξάμηνα από την ημερομηνία της εγγραφής.

Το πρώτο εξάμηνο (Α’) αφιερώνεται στην παρακολούθηση πέντε (5) υποχρεωτικών μαθημάτων, ενώ το δεύτερο (Β’) στην παρακολούθηση δύο (2) υποχρεωτικών μαθημάτων, ενός (1) επιλογής καθώς και για τη συγγραφή και εξέταση της διπλωματικής εργασίας, στην οποία δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα (12 πιστωτικές μονάδες).

Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική. Το ανώτερο όριο των επιτρεπόμενων απουσιών για κάθε μάθημα ορίζεται στο 30%.

Το Δ.Μ.Σ. απονέμεται μετά τη συμπλήρωση τουλάχιστον 60 πιστωτικών μονάδων (ECTS), που κατανέμονται ως εξής:

1. Τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες στο Α΄ Εξάμηνο, δεκαοχτώ (18) πιστωτικές μονάδες στο Β΄ Εξάμηνο. Οι πιστωτικές μονάδες συγκεντρώνονται με την επιτυχημένη παρακολούθηση και εξέταση σε σειρά μεταπτυχιακών μαθημάτων και

2. Δώδεκα (12) πιστωτικές μονάδες στο Β΄ Εξάμηνο με την επιτυχή εκπόνηση και παρουσίαση της μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Η διδασκαλία των μαθημάτων χρησιμοποιεί την υλικοτεχνική υποδομή του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία και υποστηρίζεται με σύγχρονα μέσα διδασκαλίας εξ αποστάσεως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Για την παρακολούθηση και απόκτηση του Μ.Σ. οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται να καταβάλλουν δίδακτρα, ύψους 1.600€, με εξαίρεση τους φοιτητές που εμπίπτουν στις προβλέψεις του άρθρου 35 (παρ. 1,2,3) του Ν.4485/2017. Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται τμηματικά, κατά την εγγραφή των φοιτητών στα δύο εξάμηνα.

Υποβολή αιτήσεων – Δικαιολογητικά
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά, τα οποία θα υποβληθούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Δικτυακού Τόπου του Π.Μ.Σ. https://aia.dit.uth.gr/ στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. (τα δικαιολογητικά προωθούνται αυτόματα στη Γραμματεία με την ηλεκτρονική υποβολή τους):

  1. Αίτηση η οποία θα κατατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή μέσω ειδικής φόρμας διαθέσιμης στο Δικτυακό Τόπο του Π.Μ.Σ.
  2. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.
  3. Αντίγραφο πτυχίου / διπλώματος.
  4. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας ή Παραρτήματος Διπλώματος.
  5. Αποδεικτικά επαγγελματικής εμπειρίας, εάν υπάρχουν (επικυρωμένα έγγραφα από Ασφαλιστικό Φορέα ή από Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία).
  6. Επιστημονικές δημοσιεύσεις ή ανακοινώσεις σε συνέδρια, διακρίσεις (εάν υπάρχουν), κ.λπ.
  7. Δύο Συστατικές Επιστολές, κατά προτίμηση από μέλη ΔΕΠ (οι συστατικές επιστολές αποστέλλονται από τους συντάκτες τους απ’ ευθείας στο email του Π.Μ.Σ. pms-aia@uth.gr με θέμα: «Συστατική Επιστολή – Ονοματεπώνυμο Υποψηφίου») – Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υπόδειγμα συστατικής επιστολής που έχει αναρτηθεί στον ακόλουθο σύνδεσμο: Χρήσιμα Έγγραφα – Τεχνητή Νοημοσύνη και Εφαρμογές
  8. Αντίγραφο Διπλωματικής Εργασίας.
  9. Φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή άλλο επίσημο έγγραφο ταυτοποίησης στοιχείων.
  10. Πιστοποιητικά γνώσης χρήσης Η/Υ (εάν υπάρχουν).
  11. Επιπρόσθετα προσόντα όπως ειδικά σεμινάρια, μελέτες, πτυχία συμπληρωματικής εκπαίδευσης, κ.λπ.
  12. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γνώση της αγγλικής γλώσσας. H καλή γνώση της τεκμηριώνεται με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
    • Τίτλο σπουδών από Εκπαιδευτικό Ίδρυμα αγγλόφωνης χώρας ή αγγλόφωνου Π.Σ..
    • Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας επιπέδου Β2.
       

Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις, οι υποψήφιοι θα αξιολογούνται από την Επιτροπή Επιλογής του Π.Μ.Σ., ώστε να διαπιστώνεται η ικανότητα κατανόησης και έγγραφης διατύπωσης στην αγγλική γλώσσα.

Οι υποψήφιοι θα κληθούν να δώσουν συνέντευξη σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί. Υποψήφιος ο οποίος κατά την υποβολή δεν είναι κάτοχος Πτυχίου ή Διπλώματος, είναι υποχρεωμένος να το προσκομίσει κατά την ημερομηνία εγγραφής του (εφόσον επιλεγεί).

Η περίοδος υποβολής των φακέλων υποψηφιότητας είναι από Δευτέρα 19 Μαΐου 2025 έως Κυριακή 29 Ιουνίου 2025.

Το Αναλυτικό Βιογραφικό σημείωμα θα κατατεθεί ξεχωριστά στη φόρμα υποβολής των δικαιολογητικών ενώ όλα τα υπόλοιπα ως άνω δικαιολογητικά θα πρέπει υποχρεωτικά να αποθηκευτούν σε κοινόχρηστο με τη Γραμματεία του Τμήματος φάκελο (π.χ., dropbox, google drive) το URL του οποίου θα αναγραφεί σε συγκεκριμένο πεδίο της φόρμας υποβολής (στο όνομα του κάθε αρχείου αναφέρεται το είδος του δικαιολογητικού).

Πληροφορίες στα τηλέφωνα +30 22310 60191 κα. Καρανίκα Αθανασία.

Προκήρυξη


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr


Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο