Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Χειρουργική Παχέος Εντέρου - Πρωκτού (2023-2024)

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ-ΠΡΩΚΤΟΥ»

Το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου επιλογής υποψηφίων καλεί εκ νέου τους/τις ενδιαφερόμενους/ες να υποβάλλουν υποψηφιότητα για την παρακολούθηση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο: «Χειρουργική Παχέος Εντέρου - Πρωκτού» για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, το οποίο οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Χειρουργική Παχέος Εντέρου - Πρωκτού», έχει ως αντικείμενο την παροχή υψηλού επιπέδου εξειδικευμένης και επικαιροποιημένης γνώσης, καθώς και διεξαγωγής έρευνας στο πεδίο της χειρουργικής παθολογίας του παχέος εντέρου και του πρωκτού, των καλοήθων και κακοήθων παθήσεων, έτσι ώστε οι πτυχιούχοι του να αποκτήσουν ισχυρό επιστημονικό θεωρητικό υπόβαθρο, εμπειρία και τεχνογνωσία σε σύγχρονα θέματα αντιμετώπισης των παθήσεων του παχέος εντέρου και του πρωκτού. Η αυξημένη επίπτωση τόσο των καλοήθων παθήσεων, αλλά και του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού στην κλινική πράξη, καθώς και η ταχεία εξέλιξη τόσο των διαγνωστικών όσο, και κυρίως, των θεραπευτικών επιλογών και στρατηγικών, καθιστά το πεδίο της χειρουργικής του παχέος εντέρου-πρωκτού ως ένα από τα σημαντικότερα πεδία εξειδίκευσης στην γενική χειρουργική διεθνώς. Αποδεδειγμένα, η εξειδίκευση οδηγεί σε βελτίωση των αποτελεσμάτων και έχει ευνοϊκή επίδραση στην δημόσια υγεία.

Βασικοί στόχοι του ΠΜΣ «Χειρουργική Παχέος Εντέρου-Πρωκτού» είναι:

  • η κατάρτιση και εξειδίκευση νέων ιατρών σε ένα ευρύ πεδίο αιχμής της σύγχρονης Χειρουργικής, όπως είναι η Χειρουργική Παχέος Εντέρου και Πρωκτού
  • η σε βάθος, διεξοδική και βασισμένη στα πλέον σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα εκπαίδευση του νέου επιστημονικού δυναμικού
  • η παροχή των απαραίτητων εφοδίων που θα οδηγήσουν στην παραγωγή νέας γνώσης από μεριάς των εκπαιδευομένων
  • η δημιουργία επιστημόνων με τις απαιτούμενες δεξιότητες για επιτυχή σταδιοδρομία στον ιδιωτικό, δημόσιο και ακαδημαϊκό τομέα
  • προετοιμασία για μεταπτυχιακές σπουδές διδακτορικού επιπέδου

Η χρονική διάρκεια σπουδών του ΠΜΣ είναι τρία (3) διδακτικά εξάμηνα:

  • 1ο (Χειμερινό) Εξάμηνο: Θεωρητική κατάρτιση - καλοήθεις παθήσεις
  • 2ο (Εαρινό) Εξάμηνο: Θεωρητική κατάρτιση - κακοήθεις παθήσεις
  • 3ο (Χειμερινό) Εξάμηνο: Πρακτική Εξάσκηση και Διπλωματική Εργασία με συνολικά 90 πιστωτικές μονάδες (ECTS).

Η έναρξη των μαθημάτων του ΠΜΣ θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2023. Τα μαθήματα διεξάγονται κυρίως δια ζώσης στα αμφιθέατρα και στις αίθουσες του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις δίνεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης χρησιμοποιώντας τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες του Πανεπιστημίου. Τα μαθήματα του ΠΜΣ πραγματοποιούνται 1-2 φορές τον μήνα (Παρασκευή απόγευμα, Σάββατο και Κυριακή πρωί).

Η πρακτική εξάσκηση περιλαμβάνει:
1. Παρακολούθηση επεμβάσεων σε πραγματικό χρόνο που υλοποιούνται στα χειρουργεία του ΠΓΝ Λάρισας. Τα περιστατικά των χειρουργείων σχετίζονται με το περιεχόμενο των μαθημάτων του ΠΜΣ και αφορούν τόσο τις καλοήθεις όσο και τις κακοήθεις παθήσεις του παχέος εντέρου και του πρωκτού.
2. Διενέργεια λαπαροσκοπικών επεμβάσεων παχέος εντέρου - ορθού (λαπαροσκοπικών κολεκτομών -δεξιά και αριστερή κολεκτομή-, λαπαροσκοπική εντερεκτομή, χαμηλή πρόσθια εκτομή και λαπαροσκοπική αναστόμωση) από τους εκπαιδευόμενους σε νωπά ανθρώπινα πτωματικά παρασκευάσματα υπό την εποπτεία και καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών, διδασκόντων στο Πρόγραμμα. Το διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται στο Ερευνητικό-Πειραματικό κέντρο της ΕΛΠΕΝ στην Αθήνα σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό NoDE Institute.
3. Πρακτική άσκηση σε Ειδικούς Προσομοιωτές με προσομοίωση επεμβάσεων.

Ο σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος και της πρακτικής άσκησης είναι η συντεταγμένη εκμάθηση χειρουργικών τεχνικών από τους συμμετέχοντες φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, ώστε να είναι σε θέση να αναπαράγουν τις επεμβάσεις αυτές σε ασθενείς υπό πραγματικές συνθήκες.

Η γλώσσα διδασκαλίας των μαθημάτων του ΠΜΣ είναι η Ελληνική ή/και η Αγγλική. Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική.

Τα δίδακτρα για το ΠΜΣ ανέρχονται στο ποσό των δύο χιλιάδων τετρακοσίων ευρώ (2.400€). Καταβάλλονται τμηματικά σε τρεις δόσεις των οκτακοσίων ευρώ (800 €) με την έναρξη κάθε εξαμήνου.

Προϋποθέσεις επιλογής

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι (ή τελειόφοιτοι, εφόσον αποφοιτήσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023) Τμημάτων Ιατρικής Σχολών Επιστημών Υγείας των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Οι κάτοχοι τίτλου ΑΕΙ της αλλοδαπής γίνονται δεκτοί από ιδρύματα τα οποία περιλαμβάνονται στο σχετικό μητρώο του ΔΟΑΤΑΠ σύμφωνα με το αρ. 304 του ν.4957/2022.

Η διαδικασία επιλογής θα βασίζεται στους φακέλους υποψηφιότητας και θα γίνει με κριτήρια όπως ο βαθμός πτυχίου, η γνώση ξένων γλωσσών (ιδίως της Αγγλικής), η κατοχή άλλων μεταπτυχιακών τίτλων, η επαγγελματική και η τυχόν ερευνητική δραστηριότητα (δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, ανακοινώσεις σε συνέδρια) οι συστατικές επιστολές. Σε μερικές περιπτώσεις οι υποψήφιοι μπορεί να κληθούν σε προσωπική συνέντευξη από τα μέλη της Επιτροπής Επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να καταθέσουν οι υποψήφιοι είναι:
1. Έντυπη αίτηση συμμετοχής (υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ).
2. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα με στοιχεία για τις σπουδές, την ερευνητική και επαγγελματική εμπειρία του υποψηφίου (με τα αντίστοιχα αποδεικτικά).
3. Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση ότι έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και αναμένεται η αποφοίτηση τους έως την ημέρα έναρξης των μαθημάτων (Σεπτέμβριος 2023).
4. Επιστημονικές δημοσιεύσεις, διακρίσεις, και αποδεικτικά ερευνητικής δραστηριότητας (εάν υπάρχουν).
5. Αποδεικτικά επαγγελματικής εμπειρίας (εάν υπάρχουν).
6. Αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας.
7. Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
8. Δύο (2) συστατικές επιστολές από Πανεπιστημιακούς δασκάλους, ερευνητές ή εξέχουσες προσωπικότητες.
9. Αποδεικτικά ξένων γλωσσών - και ιδιαίτερα της αγγλικής.
10. Μία πρόσφατη φωτογραφία (επισυνάπτεται στην αίτηση).

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: από 15 Ιουλίου 2023 έως 20 Σεπτεμβρίου 2023.

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να αποστείλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στο e-mail της γραμματείας colorectaluth@gmail.com προκειμένου να πρωτοκολληθεί. Στη συνέχεια πρέπει να υποβάλλουν φάκελο υποψηφιότητας με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη διεύθυνση της γραμματείας του ΠΜΣ (αποστολή με courier) εντός της προθεσμίας.

Διεύθυνση παραλαβής δικαιολογητικών και υποβολής αιτήσεων:
Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Πανεπιστημίου 3, Βιόπολις, τ.κ. 41500, Λάρισα
Κτήριο Βιβλιοθήκης ΤΙ, 1ος όροφος
Υπόψιν κα Μαρία Κυριτσάκα (Γραμματεία ΠΜΣ)

Τηλέφωνα πληροφοριών: 2410-685601 και 6946 398313
e-mail: colorectaluth@gmail.com
Ιστοχώρος: http://www.med.uth.gr/pmsCRS/
Facebook «Μεταπτυχιακό «Χειρουργική Παχέος Εντέρου-Πρωκτού»

Προκήρυξη


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Σχετικά Προγράμματα

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο