Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πανεπιστήμιο Κρήτης: ΠΜΣ Χημείας (2023-2024)

Το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης δέχεται αιτήσεις εισαγωγής, για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2023-24, στα ακόλουθα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.):

  1. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ
  2. ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ (ΑΣΦΔ)
  3. ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΕΜΠ)

Τα ΠΜΣ είναι διετούς διάρκειας και παρέχουν τη δυνατότητα στους/στις μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/φοιτήτριες να διευρύνουν και να ενισχύσουν τις γνώσεις τους σε ένα μεγάλο εύρος αντικειμένων της σύγχρονης Χημείας και παράλληλα να διεξαγάγουν έρευνα σε θέματα αιχμής, προάγοντας το πεδίο της επιστήμης τους και διασφαλίζοντας υψηλές επαγγελματικές προοπτικές. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους οι απόφοιτοι/ες λαμβάνουν Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.), αντίστοιχο του πτυχίου Master of Science (MSc).

Στα ανωτέρω Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί/ες πτυχιούχοι Σχολών Θετικών Επιστημών και άλλων Πανεπιστημιακών ή Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής (π.χ. Χημικοί, Βιολόγοι, Φυσικοί, Περιβαλλοντολόγοι, Γεωπόνοι, Χημικοί Μηχανικοί κλπ) και εν γένει απόφοιτοι/ες ΑΕΙ σε αντικείμενα συναφή το γνωστικά πεδία του ΠΜΣ.

Η φοίτηση στα Π.Μ.Σ. είναι πλήρης και η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται στην Ελληνική ή στην Αγγλική γλώσσα. Στο πλαίσιο του ΠΜΣ οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/φοιτήτριες εκπονούν Διπλωματική Εργασία σε Ερευνητικά Εργαστήρια του Τμήματος Χημείας ή Συνεργαζόμενων Φορέων. Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) ορίζεται σε τέσσερα (4) εξάμηνα. Σε έκτακτες περιπτώσεις παρέχεται δυνατότητα παράτασης της φοίτησης, σύμφωνα με τον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΠΜΣ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις χορηγείται αναστολή φοίτησης μέχρι δώδεκα (12) μήνες.

Ο αριθμός εισακτέων στο ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε σαράντα (40) ανά έτος, ενώ στα ΠΜΣ ΑΣΦΔ και ΕΜΠ σε δέκα (10) ανά έτος.

Αξιολόγηση αιτήσεων και επιλογή μεταπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών

Η επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών γίνεται με συνεκτίμηση των εξής κριτηρίων:

α) τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, όπως αυτά προκύπτουν από τα υποβληθέντα δικαιολογητικά (λαμβανομένων υπόψη των συνολικών ετών φοίτησης για την απόκτηση πτυχίου), τη βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα, επίδοση σε πτυχιακή/διπλωματική εργασία (εφόσον έχει εκπονηθεί) και ερευνητική δραστηριότητα του/της υποψηφίου/ας,
β) την προφορική ή/και γραπτή εξέταση,
γ) την άριστη ή πολύ καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας. 

Απαραίτητο κριτήριο εισαγωγής στο ΠΜΣ είναι ο βαθμός πτυχίου του/της υποψηφίου/υποψήφιας να είναι τουλάχιστον επτά (7/10). Γίνονται δεκτές αιτήσεις και στην περίπτωση που εκκρεμούν μαθήματα για τη λήψη πτυχίου, με την προϋπόθεση ότι ο τελικός βαθμός πτυχίου θα είναι τουλάχιστον επτά (7/10). Υποψήφιοι/ες από χώρες με σύστημα GRE, που αδυνατούν να παραστούν στις συνεντεύξεις, υποχρεούνται να υποβάλουν πλέον των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αποτελέσματα εξετάσεων GRE στη Χημεία.

Η προφορική συνέντευξη (ή γραπτή εξέταση) πραγματοποιείται από επιτροπή διδασκόντων του Τμήματος Χημείας, κινείται σε θέματα ευρύτερου επιστημονικού ενδιαφέροντος και αποβλέπει: α) στην διαπίστωση της γενικής επιστημονικής κατάρτισης των υποψηφίων, β) στην αξιολόγηση άλλων χαρακτηριστικών των υποψηφίων και γ) στον προσδιορισμό πιθανών ελλείψεων που θα επέβαλαν παρακολούθηση συμπληρωματικών προπτυχιακών μαθημάτων κ.λ.π.

Απαραίτητα Δικαιολογητικά
1. ΑΙΤΗΣΗ (συμπληρωμένη στο ειδικό έντυπο)
Οι υποψήφιοι/ες δύνανται να δηλώσουν στην αίτησή τους περισσότερα από ένα Π.Μ.Σ, με σειρά προτεραιότητας.
2. ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΠΤΥΧΙΟΥ / ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ή Βεβαίωση της Γραμματείας ότι έχουν ολοκληρωθεί οι υποχρεώσεις για την απόκτηση του πτυχίου και εκκρεμεί η ορκωμοσία.
3. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΔΟΑΤΑΠ (όπου απαιτείται, για πτυχιούχους ΑΕΙ της αλλοδαπής). Ο έλεγχος θα γίνει σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, Ν. 4957/τ.Α΄/21-07-2022.
4. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
5. ΣΤΟΙΧΕΙΑ (ειδίκευση, τίτλος, περίληψη) ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ/ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (εάν υπάρχει)
6. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
7. ΔΥΟ (2) ΣΥΣΤΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ με πλήρη στοιχεία συντάκτη (πρέπει να αποσταλούν από τον/την συντάκτη, υπογεγραμμένες, μέσω e-mail στη διεύθυνση: tsolis@uoc.gr).
8. ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΓΝΩΣΗΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ (εάν υπάρχουν)
9. ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ (εάν υπάρχουν)
10. ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΕΝΤΥΠΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
11. ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (μέχρι 1 σελίδα) (Οδηγίες)

Κατάθεση δικαιολογητικών: Από 01/12/2023 μέχρι 29/12/2023

Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να υποβάλουν ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι την 29 Δεκεμβρίου 2023 στη Γραμματεία Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Χημείας (υπόψη κ. Β. Τσώλη, e-mail: tsolis@uoc.gr). Τα πρωτότυπα δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατεθούν μετά την επιλογή των υποψηφίων.

Οι συνεντεύξεις των υποψηφίων μεταπτυχιακών φοιτητών για το εαρινό εξάμηνο 2023-2024 θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 08 και Τρίτη 09 Ιανουαρίου 2024 στο κτήριο του Τμήματος Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Πανεπιστημιούπολη Ηρακλείου) σε χώρο και ώρα που θα ανακοινωθούν από τη Γραμματεία.

Προκήρυξη


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Σχολιάστε...

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο