Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Επείγουσα και Εντατική Θεραπεία Παίδων, Εφήβων και Νέων (ΜSc in Emergencies and Ιntensive Care in Children, Αdolescents and Υουng Αdults)
Mixed Mode
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Ιατρικής
103 followers

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Επείγουσα και Εντατική Θεραπεία Παίδων, Εφήβων και Νέων (2024-2025)

Παράταση υποβολής αιτήσεων έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2024

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης οργανώνει και λειτουργεί, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, τις διατάξεις του Νόμου 4957/2022 και του ΦΕΚ (1046, τ.β’/13.02.2024), το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο "Επείγουσα και Εντατική Θεραπεία Παίδων, Εφήβων και Νέων", το οποίο οδηγεί στην απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στην «Επείγουσα και Εντατική Θεραπεία Παίδων, Εφήβων και Νέων» (MSc in "Emergency and Intensive Care in Children, Adolescents and Young Adults") επιπέδου επτά (7) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων Διά Βίου Μάθησης και του Πλαισίου Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, μετά από σπουδές διάρκειας τριών (3) ακαδημαϊκών εξαμήνων.

Αντικείμενο του Προγράμματος είναι η προαγωγή της γνώσης και η έρευνα σε όλα τα σύγχρονα θέματα της Επείγουσας και Εντατικής Θεραπείας Παίδων, Εφήβων και Νέων. Στα πλαίσια του μετεκπαιδευτικού αυτού προγράμματος, προσεγγίζονται οι βασικές αρχές έρευνας, βιοηθικές και νομικές πτυχές, η δομημένη προσέγγιση και αντιμετώπιση κρίσιμων για τη ζωή καταστάσεων, οι αρχές και σχεδιασμός Επείγουσας Ιατρικής όπως αυτές διατυπώνονται σήμερα και πρακτική εφαρμογή αυτών, οι εξελίξεις και τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες στον χώρο της Εντατικής Θεραπείας Παιδιών, Εφήβων και Νέων ενηλίκων, καθώς και συναφή σύγχρονα θέματα παθοφυσιολογίας, γενετικής, επιδημιολογίας, φαρμακολογίας, νέων τεχνολογιών απεικόνισης, εξελίξεων στο χώρο της ανοσολογίας, επιτήρησης πολυανθεκτικών παθογόνων και αναδυόμενων νέων λοιμώξεων.

Σκοπός του Προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει νέους επιστήμονες, έτσι ώστε να αποκτήσουν ένα ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο, εμπειρία και τεχνογνωσία σε μια ιδιαίτερα επίκαιρη και δυναμική περιοχή της σύγχρονης επιστήμης όπως είναι η Επείγουσα και Εντατική Θεραπεία Παίδων, Εφήβων και Νέων, με ιδιαίτερη εξειδίκευση στο γνωσιολογικό και επιστημονικό πεδίο των πρόσφατα δυναμικά αναπτυσσόμενων πολυδύναμων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Μαθησιακά αποτελέσματα και επαγγελματικά προσόντα που αποκτώνται από την επιτυχή παρακολούθηση του Προγράμματος είναι:

  • Η προετοιμασία για μεταπτυχιακές σπουδές διδακτορικού επιπέδου.
  • Η προετοιμασία για επιτυχημένη σταδιοδρομία σε ερευνητικά ιδρύματα και στον παραγωγικό τομέα. Η προώθηση της σύγχρονης έρευνας στον ταχύτατα εξελισσόμενο τομέα της επείγουσας και εντατικής θεραπείας.
  • Η δυνατότητα διδασκαλίας σε υψηλού επιπέδου σεμινάρια σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του Προγράμματος.
  • Η στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα που καλύπτουν ευρέως φάσματος ηλικίες, και ιδιαίτερα εκείνων των ΜΕΘ που καλύπτουν την παιδική, εφηβική ή νεανική ηλικία.
  • Η στελέχωση Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) που καλύπτουν ασθενείς ενός ευρέως φάσματος ηλικιών, ιδιαίτερα παιδικής, εφηβικής και νεανικής ηλικίας. Η στελέχωση Κινητών Μονάδων για παροχή υπηρεσιών σε προ-νοσοκομειακό επίπεδο.
  • Η απασχόληση σε ανάλογες θέσεις που απαιτούν υψηλό επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων του γνωστικού αντικειμένου του Προγράμματος (ΤΕΠ, χειρουργεία, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), ερευνητικά κέντρα, εργαστήρια βιοτεχνολογίας, εφαρμογές ψηφιακής ιατρικής, κοινωνικές υπηρεσίες, κέντρα αποκατάστασης, υπουργεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες υγείας, κ.ά.).
  • Η παροχή αποτελεσματικών και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας σε επείγουσες καταστάσεις, επιδημίες, πανδημίες, μαζικές καταστροφές και θεομηνίες.

Η χρονική διάρκεια φοίτησης για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.), είναι τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα: δύο (2) εξάμηνα παρακολούθησης μαθημάτων και ένα (1) εξάμηνο για την εκπόνηση και συγγραφή της μεταπτυχιακής εργασίας.

Το Πρόγραμμα είναι πλήρους φοίτησης και η παρακολούθηση υποχρεωτική. H διάρθρωση των μαθημάτων θα είναι τέτοια ώστε να καθίσταται εφικτή η παρακολούθηση του Προγράμματος και από εργαζόμενους.

Η οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας προβλέπεται να πραγματοποιείται με μεικτό σύστημα εκπαίδευσης (Blended Learning), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4957/2022 και του ΦΕΚ 1079/28.02.2023,τ. Β’, μέσα από τον συνδυασμό δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με τη χρήση μεθόδων σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης.

Η Γλώσσα του Προγράμματος τόσο στη διδασκαλία όσο και στη συγγραφή της μεταπτυχιακής εργασίας είναι η ελληνική.

Ο αριθμός των εισακτέων στο Πρόγραμμα ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε είκοσι πέντε (25) φοιτητές ετησίως. Καθ’ υπέρβασιν του αριθμού των εισακτέων μπορούν να εισαχθούν στο Πρόγραμμα μέχρι δύο (2) υποψήφιοι στους οποίους έχει απονεμηθεί υποτροφία μεταπτυχιακών σπουδών από Κράτη, Ιδρύματα Κρατικών Υποτροφιών, Διεθνείς Οργανισμούς, Διεθνή Προγράμματα, κ.α., εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Ο κατώτατος αριθμός εισακτέων ορίζεται σε οκτώ (8) φοιτητές ετησίως.

Στο Πρόγραμμα γίνονται δεκτοί: κάτοχοι πτυχίων του πανεπιστημιακού ή του πρώην τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ή ακαδημαϊκά αναγνωρισμένων τίτλων ανώτατων ιδρυμάτων της αλλοδαπής προερχόμενοι από Τμήματα Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Βιολογίας, Μοριακής Βιολογίας, Βιοχημείας, Βιοτεχνολογίας, Φαρμακολογίας, Ιατρικής Πληροφορικής (ΑΙ) καθώς και από Τμήματα ή Σχολές με συναφή αντικείμενα.

Αίτηση μπορούν να υποβάλουν και φοιτητές που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους αλλά πρόκειται να τις ολοκληρώσουν πριν την εγγραφή τους στο Πρόγραμμα (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2024).

Υποβολή Αίτησης και Δικαιολογητικών
Υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών γίνεται MONO ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας https://postgrad.cict.uoc.gr στην οποία οι υποψήφιοι θα πρέπει να δημιουργήσουν λογαριασμό χρήστη, να επεξεργαστούν την αίτησή τους, να επισυνάψουν (upload) τα δικαιολογητικά τους και να την υποβάλλουν οριστικά πριν τη λήξη της προθεσμίας.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν:

  1. Αίτηση συμμετοχής : στην ιστοσελίδα https://postgrad.cict.uoc.gr και τα παρακάτω πιστοποιητικά ή αρχεία
  2. Πτυχίο
    1. Για πτυχιούχους
      1. Αντίγραφο Πτυχίου
      2. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας μαθημάτων
    2. Για πτυχιούχους Πανεπιστημίων του εξωτερικού
      1. Πιστοποιητικό ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ (εφόσον υπάρχει). Σε διαφορετική περίπτωση η διαπίστωση της αναγνώρισης του ιδρύματος της αλλοδαπής και του χορηγούμενου τίτλου ιδρύματος της αλλοδαπής γίνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης εφόσον τα ως άνω εντάσσονται στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής και στο Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της Αλλοδαπής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 304 του ν. 4957/2022.
    3. Για τελειόφοιτους:
      1. Υποβολή Πιστοποιητικού αναλυτικής βαθμολογίας μαθημάτων 2.3.2. Βεβαίωση περάτωσης σπουδών (εφόσον υπάρχει)
  3. Πιστοποιητικό γνώσης Αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο τουλάχιστον Β2 με βάση το Κοινό Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για τις γλώσσες ή εναλλακτικά τίτλο σπουδών από Εκπαιδευτικό Ίδρυμα αγγλόφωνης χώρας ή αγγλόφωνου προγράμματος σπουδών, διαφορετικά οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στην αγγλική γλώσσα. Η εξέταση διεξάγεται μόνο με γραπτή δοκιμασία σε επίπεδο Β2. Ελάχιστος βαθμός για να θεωρηθεί επιτυχής η εξέταση είναι το πέντε (5) με άριστα το δέκα (10). Η επιτυχής εξέταση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη συνέντευξη και την τελική διαδικασία επιλογής.
  4. Κατάλογος δημοσιεύσεων και εργασιών σε συνέδρια εφόσον υπάρχουν (σε αρχείο pdf)
  5. Βιογραφικό σημείωμα
  6. Φωτογραφία
    1. Για τα σαρωμένα πιστοποιητικά και τα αρχεία
      Μπορείτε να επισυνάψετε μόνο αρχεία τύπου pdf
      Μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος κάθε αρχείου = 2MB Συνολικό μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αρχείων = 20MB
    2. Για τη Φωτογραφία
      Μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία τύπου: .png, .jpeg
      Μέγιστο Μέγεθος: 2MB
      Διαστάσεις: 200px x 200px
  7. Δύο (2) συστατικές επιστολές

Οι Συστατικές Επιστολές πρέπει να υποβληθούν:

  1. είτε μέσα από την εφαρμογή της υποβολής των αιτήσεων. Σε αυτήν την περίπτωση οι Συστατικές Επιστολές στέλνονται από τους συντάκτες τους μέσω της εφαρμογής υποβολής των αιτήσεων. Τα άτομα που θα αναγράψει ο υποψήφιος μέσα στην αίτησή του, θα λάβουν σχετική πρόσκληση/ειδοποίηση μετά την οριστική υποβολή της αίτησης. Ο υποψήφιος πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσει στην αίτηση υποψηφιότητάς του: τη διεύθυνση email του φορέα στον οποίο ανήκει/εργάζεται ο συντάκτης ώστε εν συνεχεία η εφαρμογή να ειδοποιήσει ηλεκτρονικά τον συντάκτη, καθώς και την επίσημη ιδιότητα και τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συντάκτη. Η ανάρτηση των συστατικών επιστολών από τους συντάκτες στην εφαρμογή της υποβολής των αιτήσεων πρέπει να γίνει μέχρι τις 05 Σεπτεμβρίου 2024
  2. είτε μέσω email από τον συντάκτη της συστατικής επιστολής στη διεύθυνση postgradsecr@med.uoc.gr με την ένδειξη «Συστατική Επιστολή για τον/την υποψήφιο/α κ. (ΕΠΩΝΥΜΟ) του ΠΜΣ «Επείγουσα και Εντατική Θεραπεία Παίδων, Εφήβων και Νέων». Η αποστολή του email να γίνει από διεύθυνση email του φορέα στον οποίο ανήκει/εργάζεται ο συντάκτης, διαφορετικά από την προσωπική διεύθυνση email του συντάκτη. Το email με τη Συστατική Επιστολή πρέπει να περιλαμβάνει την ιδιότητα και τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συντάκτη.Η ηλεκτρονική αποστολή των συστατικών επιστολών από τους συντάκτες πρέπει να γίνει μέχρι τις 05 Σεπτεμβρίου 2024.

Κριτήρια Αξιολόγησης Υποψηφίων και Διαδικασία Επιλογής
Οι υποψήφιοι αξιολογούνται με κριτήρια που περιλαμβάνουν: 1) το βαθμό πτυχίου ή και δεύτερου τίτλου σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης, 2) τη βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα συναφή με το αντικείμενο του Προγράμματος, 3) την επίδοση στη διπλωματική εργασία, εάν αυτή προβλέπεται στο προπτυχιακό επίπεδο σπουδών, 4) τα βραβεία ή τους επαίνους ή τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας 5) τις τυχόν δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές και συμμετοχή σε συνέδρια, 6) την τυχόν συναφή ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου, 7) τη συναφή επαγγελματική δραστηριότητα του υποψηφίου, 8) τις συστατικές επιστολές, 9) τη γνώση της Αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο τουλάχιστον Β2 με βάση το Κοινό Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για τις γλώσσες, και 10) την επίδοση στην προσωπική συνέντευξη.

Στόχος των συνεντεύξεων είναι να διαπιστωθεί ποιοι υποψήφιοι είναι ικανοί να ανταποκριθούν ουσιαστικά στις απαιτήσεις του Προγράμματος, συνεκτιμώντας το κίνητρο και το ενδιαφέρον αλλά και τη συνολικότερη συγκρότηση και επιστημονική επάρκειά τους σε σχέση με το αντικείμενο της Επείγουσας και Εντατικής Θεραπείας.

Διαδικασία και Τρόπος Αξιολόγησης Κριτηρίων
Το Πρόγραμμα διοργανώνει διαδικασία επιλογής κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος η οποία αναρτάται στη Διαύγεια και στην ιστοσελίδα του Προγράμματος. Οι υποψήφιοι υποβάλουν τα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και επιλέγονται με κριτήρια που περιλαμβάνουν: 1) βαθμό πτυχίου, 2) βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα τα σχετικά με το αντικείμενο του Προγράμματος, 3) επίδοση στην πτυχιακή εργασία εάν αυτή προβλέπεται στο προπτυχιακό επίπεδο σπουδών, 4) τυχόν ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου, 5) αξιολόγηση συστατικών επιστολών, 6) επαρκή γνώση της Αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο τουλάχιστον Β2 με βάση το Κοινό Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για τις γλώσσες και 7) την επίδοση στην προσωπική συνέντευξη.

Τα παραπάνω κριτήρια συνεκτιμώνται σε βαθμολογική κλίμακα αξιολόγησης 1-10 (με το 10 να είναι η υψηλότερη βαθμολογία).

Σε περίπτωση ισοβαθμίας οι υποψήφιοι γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι.

Μετά την ολοκλήρωση των συνεντεύξεων, η Επιτροπή Επιλογής καταρτίζει τους αρχικούς πίνακες των επιτυχόντων και τυχόν επιλαχόντων φοιτητών με βάση τη σειρά κατάταξης με φθίνουσα σειρά. Τυχόν ενστάσεις (οι οποίες πρέπει να είναι αιτιολογημένες και συγκεκριμένες) γίνονται μέσα σε επτά (7) ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία ανακοίνωσης των αρχικών πινάκων και εξετάζονται από 3μελή Επιτροπή Ενστάσεων.

Οι οριστικοί πίνακες επιτυχόντων και τυχόν επιλαχόντων φοιτητών αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Προγράμματος.

Εφόσον Μεταπτυχιακός Φοιτητής που έχει επιλεχθεί να φοιτήσει στο Πρόγραμμα ενημερώσει εγγράφως ή ηλεκτρονικά τη Γραμματεία του Προγράμματος ότι δεν επιθυμεί εν τέλει να εγγραφεί, ή παρέλθει η ημερομηνία εγγραφής, και διαπιστωμένα η μη εγγραφή του δεν οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας, τότε με απόφαση του αρμοδίου οργάνου οι κενές θέσεις επιτυχόντων δύναται να καλυφθούν από τους επιλαχόντες, εφόσον υπάρχουν, σύμφωνα με τη σειρά κατάταξής τους.

Τέλη Φοίτησης
Για τη φοίτηση στο Πρόγραμμα απαιτείται η καταβολή τελών φοίτησης σε τραπεζικό λογαριασμό ΕΛΠΕ ύψους 3.800 ευρώ, για το σ΄θνολο των σπουδών του Προγράμματος.

Ενδεικτική καταβολή τελών φοίτησης:

  • 1η δόση – Εγγραφή στο Πρόγραμμα: 800 ευρώ - Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2024
  • 2η δόση: 600 ευρώ - Νοέμβριος 2024
  • 3η δόση: 600 ευρώ - Ιανουάριος 2025
  • 4η δόση: 600 ευρώ - Μάρτιος 2025
  • 5η δόση: 600 ευρώ - Μάιος 2025
  • 6η δόση: 600 ευρώ - Ιούλιος 2025

Σε περίπτωση διακοπής της φοίτησης για οποιοδήποτε λόγο, τα καταβληθέντα τέλη φοίτησης δεν επιστρέφονται.

Χρονοδιάγραμμα

  • 05 Σεπτεμβρίου 2024: Λήξη διορίας υποβολής αιτήσεων και συστατικών επιστολών
  • 12 Σεπτεμβρίου 2024: Εξέταση Αγγλικής Γλώσσας Για την ακριβή ώρα της εξέτασης και το χώρο διεξαγωγής της θα ενημερωθούν οι υποψήφιοι μέσω e-mail.
  • 12 Σεπτεμβρίου 2024: Συνέντευξη Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού υποψήφιων θα διεξαχθούν συνεντεύξεις και στις 13 Σεπτεμβρίου 2024. Για την ακριβή ώρα των συνεντεύξεων και τον τρόπο διεξαγωγής τους θα ενημερωθούν οι υποψήφιοι μέσω e-mail.
  • 17 Σεπτεμβρίου 2024: Ανακοίνωση Αρχικού Πίνακα Επιτυχόντων και τυχόν Επιλαχόντων Φοιτητών
  • 23 Σεπτεμβρίου 2024: Προθεσμία υποβολής ενστάσεων
  • Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2024: Ανακοίνωση Τελικού Πίνακα Επιτυχόντων και τυχόν Επιλαχόντων Φοιτητών
  • Οκτώβριος 2024:

Εγγραφές με προσκόμιση των παρακάτω:

  1. Έντυπο εγγραφής
  2. Αντίγραφο πτυχίου και πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας (αφορά μόνον σε όσους δεν είχαν προσκομίσει τα σχετικά πιστοποιητικά κατά τη διάρκεια των αιτήσεων) ή βεβαίωση ολοκλήρωσης προπτυχιακών σπουδών, για όσους δεν είχαν λάβει το πτυχίο τους
  3. Αντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή αντίστοιχου για ξένους υπηκόους
  4. Υπεύθυνη δήλωση του Μεταπτυχιακού Φοιτητή (του άρθρου 8 παρ. 4 του Ν. 1599/1986) όπου θα αναγράφει ότι έχει λάβει γνώση και αποδέχεται τους κανόνες του Προγράμματος όπως αυτοί περιγράφονται στο ΦΕΚ 1046/13-02-2024, τ.Β'
  5. Αποδεικτικό πληρωμής της πρώτης δόσης των τελών φοίτησης

Σε περίπτωση που τα παραπάνω δεν κατατεθούν εμπρόθεσμα, ΔΕΝ θα είναι εφικτή η εγγραφή.

Έναρξη μαθημάτων - Οκτώβριος 2024

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στo τηλ. 2810-392119 και στο email julietaperezg@med.uoc.gr

Προκήρυξη/Παράταση


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Σχετικά Προγράμματα

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο