Κάντε follow το πρόγραμμα για να ενημερώνεστε μέσω email για προκηρύξεις και σχετικά νέα.
Πρέπει να είσαστε συνδεδεμένοι στο λογαριασμό σας.
Περίδος υποβολής αιτήσεων από την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2025 έως και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2025
Το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Π.Α., το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου προκηρύσσει διαγωνισμό για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών/-τριών στο ιδρυθέν Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ) «Λαογραφία και πολιτιστική διαχείριση» (Folklore, Folkloristics and Cultural Management), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4485/2017 (ΦΕΚ Α΄ 114) και σε συνδυασμό με την παρ. 1 του άρθρου 455 του ν. 4957/2022 (τεύχ. Α΄ 141) (βλ. ΦΕΚ Ίδρυσης Δ.Π.Μ.Σ. 4726 Τ. Β΄/08-09-2022) και ΦΕΚ Τροποποίησης Κανονισμού Δ.Π.Μ.Σ. 1739 Τ.Β΄/19-03-2024, σε συνδυασμό με τον Κανονισμό Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών του ΕΚΠΑ (ΦΕΚ 392 Β΄/2023), όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, για το ακαδημαϊκό έτος 2025- 2026
Το Δ.Π.Μ.Σ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στην «Λαογραφία και πολιτιστική διαχείριση» (Folklore, Folkloristics and Cultural Management).
Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο Δ.Π.Μ.Σ που οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης διπλωματικής εργασίας.
Η φοίτηση στο Δ.Π.Μ.Σ. «Λαογραφία και πολιτιστική διαχείριση» είναι 100% εξ αποστάσεως.
Στο Δ.Π.Μ.Σ «Λαογραφία και πολιτιστική διαχείριση» γίνονται δεκτοί/ές ως υποψήφιοι/-ιες:
- Πτυχιούχοι * των Σχολών/Τμημάτων Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
*Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχουν επίσης όσοι/-ες αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους μέχρι την προφορική συνέντευξη, η οποία θα διενεργηθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου/αρχές Οκτωβρίου. Οι υποψήφιοι/-ες σε αυτή την περίπτωση υποχρεούνται να υποβάλουν την τρέχουσα αναλυτική τους βαθμολογία.
- Υπότροφοι δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, εφόσον πληρούν τα κριτήρια εισδοχής στο Δ.Π.Μ.Σ.
Γίνονται δεκτοί, ως υπεράριθμοι:
- Ένα (1) μέλος των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. κατ’ έτος, εφόσον το έργο που επιτελεί στο Ίδρυμα είναι συναφές με το γνωστικό αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ.
- Οι υπότροφοι του ΙΚΥ και οι αλλοδαποί υπότροφοι του ελληνικού κράτους, για το ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο με αυτό του Δ.Π.Μ.Σ.
Οι επιτυχόντες/-ούσες στο Δ.Π.Μ.Σ πτυχιούχοι πανεπιστημίων της αλλοδαπής υποχρεούνται να προσκομίζουν πριν από την ολοκλήρωση των σπουδών τους βεβαίωση ισοτιμίας του πτυχίου τους από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
Για τη συμμετοχή τους στο Δ.Π.Μ.Σ «Λαογραφία και πολιτιστική διαχείριση» οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/-τριες καταβάλλουν τέλη φοίτησης που ανέρχονται στο ποσό των επτακοσίων πενήντα (750) ευρώ ανά εξάμηνο. Η καταβολή του τέλους γίνεται στην αρχή κάθε εξαμήνου, πριν από την έναρξη των μαθημάτων.
Με βάση τον νόμο ένα ποσοστό φοιτητών έχουν δικαίωμα για απαλλαγή διδάκτρων, εφόσον πληρούν τα οικονομικά κριτήρια που θέτει ο νόμος [άρθρο 86, παράγρ. 4 του ν. 4957/2022 (τεύχ. Α΄ 141)].
H εισαγωγή των μεταπτυχιακών φοιτητών/-τριών γίνεται με μοριοδότηση και προφορική συνέντευξη.
Οι υποψήφιοι/-ες υποβάλλουν φάκελο με τα εξής δικαιολογητικά:
· Οι Πτυχιούχοι από ιδρύματα της αλλοδαπής οφείλουν να καταθέσουν πιστοποιητικό αναγνώρισης του πτυχίου τους από τον ΔΟΑΤΑΠ ή βεβαίωση ότι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία έκδοσής του, εάν δεν το κατέχουν.
·Η επαρκής γνώση της ξένης γλώσσας πιστοποιείται από τα υποβαλλόμενα συνοδευτικά δικαιολογητικά. Τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας μπορούν να προέρχονται από οποιονδήποτε αναγνωρισμένο ελληνικό ή ξένο φορέα. Σε περίπτωση υποψηφίων που δεν διαθέτουν πιστοποίηση, θα υπάρχει δυνατότητα εξέτασης της γλωσσομάθειάς τους από την επιτροπή αξιολόγησης.
Η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας για τους αλλοδαπούς υποψήφιους πιστοποιείται από τα υποβαλλόμενα συνοδευτικά δικαιολογητικά. Τα πιστοποιητικά ελληνομάθειας μπορούν να προέρχονται από οποιονδήποτε αναγνωρισμένο ελληνικό ή ξένο φορέα. Σε περίπτωση υποψηφίων που δεν διαθέτουν πιστοποίηση, θα υπάρχει δυνατότητα εξέτασης της ελληνομάθειάς τους από την επιτροπή αξιολόγησης.
Η υποβολή συστατικής επιστολής δεν είναι απαραίτητη για αποφοίτους του Τμήματος Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α. και των συνεργαζόμενων Τμημάτων Π.Τ.Δ.Ε. του Ε.Κ.Π.Α., Τ.Ι.Ε. του Δ.Π.Θ. και Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Οι υποψήφιοι/-ες που υποβάλλουν πλήρεις φακέλους, εφόσον πληρούν τα κριτήρια της προκήρυξης, καλούνται σε προφορική συνέντευξη.
Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται με μοριοδότηση και οι επιτυχόντες/-ούσες κατατάσσονται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:
α. Βαθμός Πτυχίου:
β. βαθμός συναφών με την ειδίκευση προπτυχιακών μαθημάτων - διπλωματική ή πτυχιακή εργασία: έως 10 μονάδες
γ. Επιπλέον ξένη γλώσσα (τουλάχιστον Β2): 10 μονάδες
δ. Δεύτερο πτυχίο Α’ ή Β’ κύκλου σπουδών: 15 μονάδες
ε. Επιστημονικές δημοσιεύσεις σε συναφές αντικείμενο σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά/βιβλία: 10 μονάδες
στ. Προφορική Συνέντευξη: 40 μονάδες.
ΜΕΓΙΣΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΣΥΝΟΛΟ: 100 μονάδες
Οι υποψήφιοι/-ιες οφείλουν να αποστείλουν την αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2025 έως και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2025 σε ηλεκτρονική ψηφιοποιημένη μορφή και στις ακόλουθες 3 ηλεκτρονικές διευθύνσεις αναγράφοντας ως θέμα: Αίτηση και δικαιολογητικά για το Δ.Π.Μ.Σ «Λαογραφία και Πολιτιστική Διαχείριση».