Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Αρχαία Ελληνική Γραφή: Φορείς και Περιεχόμενο
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ, Τμήμα Φιλολογίας ΕΚΠΑ
Full/Part Time

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Αρχαία Ελληνική Γραφή: Φορείς και Περιεχόμενο (2024-2025)

Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 (Ανακοίνωση)

Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. λειτουργεί από το ακ. έτος 2022 - 2023 το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο «ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗ: ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ».

Το Δ.Π.Μ.Σ. έχει ως γνωστικό αντικείμενο τη συστηματική και ενδελεχή μελέτη των κειμένων της ελληνικής αρχαιότητας, κυρίως λογοτεχνικών, που παραδίδονται σε πάπυρο και άλλους συναφείς φορείς γραφής (όστρακα, ξύλινες πινακίδες, υφάσματα κ.λπ.), χειρόγραφα και επιγραφές. Ταυτόχρονα, αποτελεί και μια πρώτη εισαγωγή σε βαθύτερο επίπεδο, μέσω της τελικής μεταπτυχιακής εργασίας, στην εκτεταμένη έρευνα και την εκτεταμένη παρουσίαση ενός επιστημονικού επιχειρήματος.

Απώτερος στόχος είναι η κατάρτιση εξειδικευμένων επιστημόνων, οι οποίοι θα στελεχώσουν την εκπαίδευση, τα ερευνητικά ιδρύματα, τη δημόσια διοίκηση, τους πολιτιστικούς φορείς και τα πανεπιστήμια, θα είναι σε θέση να εκπονήσουν διδακτορικές διατριβές στον χώρο της Παπυρολογίας, της Παλαιογραφίας και της Επιγραφικής καθώς και της ευρύτερης Κλασικής Φιλολογίας και Ιστορίας. Οι απόφοιτοι αναμένεται να έχουν σημαντικές επαγγελματικές ευκαιρίες και προοπτικές εξέλιξης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο, όσο και σε ένα ευρύ φάσμα εταιρειών, λειτουργώντας συνθετικά σε διεπιστημονικές ομάδες.

Η διδασκαλία γίνεται υποχρεωτικά με την σύγχρονη μέθοδο (δηλ. σε πραγματικό χρόνο) και περιλαμβάνει 13 τρίωρα. Προβλέπεται και διδασκαλία με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες των διδασκόντων ή των μεταπτυχιακών φοιτητών. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση διεξάγεται μέσω των εκάστοτε ηλεκτρονικών εφαρμογών που διαθέτει το Δ.Π.Θ. και το Ε.Κ.Π.Α.

Το Δ.Π.Μ.Σ. «Αρχαία Ελληνική Γραφή» εκπαιδεύει τους φοιτητές να γίνουν ειδικοί στη μελέτη κειμένων γραμμένων στα ελληνικά σε παπύρους, χειρόγραφα, επιγραφές και συναφή υλικά. Σκοπός του προγράμματος είναι να παρέχει ποιοτική και υψηλού επιπέδου επιστημονική γνώση που αφορά στα γνωστικά πεδία της Παπυρολογίας, της Παλαιογραφίας και της Επιγραφικής μέσω της ανάπτυξης συγκεκριμένων γνωστικών δεξιοτήτων, όπως:

1. Ευχέρεια στην ανάγνωση και τη μελέτη των κειμένων που διασώζονται σε παπύρους, χειρόγραφα και επιγραφές.

2. Ερμηνεία των δεδομένων από τα κείμενα με ορθό επιστημονικό τρόπο.

3. Κατανόηση του τρόπου αξιοποίησης των ως άνω διασωζόμενων κειμένων για τη μελέτη του αρχαίου κόσμου, της γλώσσας, της γραμματείας και της ιστορίας του.

4. Χρήση συναφών τεχνολογικών μέσων και βάσεων δεδομένων.

5. Ικανότητα μελέτης νέων κειμένων.

Μετά το τέλος του προγράμματος οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν:

  • αναπτύξει μια βαθύτερη γνώση του κλάδου των Κλασικών σπουδών που θα επιλέξουν και του κριτικού διαλόγου που γίνεται μέσα σε αυτόν.
  • καταλήξει σε εννοιολογική κατανόηση που επιτρέπει την αξιολόγηση της τρέχουσας έρευνας και των μεθοδολογιών που εφαρμόζει.
  • αποκτήσει και ενοποιήσει τις γλωσσικές, τεχνικές και βοηθητικές δεξιότητες που είναι κατάλληλες για την έρευνα στον επιλεγμένο επιστημονικό κλάδο.
  • επιδείξει ανεξάρτητη κριτική ικανότητα, με βάση την προσωπική τους έρευνα.
  • παρουσιάσει τις δικές τους ιδέες σε ένα δημόσιο forum και να έχουν μάθει να συμβάλλουν εποικοδομητικά στο διεθνή χώρο.

Αναλυτικότερα, με την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος, κάθε φοιτητής αναμένεται να έχει:

  • εξειδικεύσει και να εφαρμόσει γνώσεις στον συγκεκριμένο τομέα των κλασικών γλωσσών και λογοτεχνιών.
  • αναπτύξει άρτια επιστημονική προσέγγιση στις κοινωνίες και τους αρχαίους πολιτισμούς που έδρασαν οι Έλληνες.
  • ολοκληρώσει με επιτυχία ατομικές ερευνητικές εργασίες στον τομέα των κλασικών σπουδών και παρουσιάσει τα αποτελέσματα.
  • αποκτήσει και αναπτύξει γενικές δεξιότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επαγγελματικό περιβάλλον.
  • αναπτύξει την επιστημονική προσέγγιση στην κλασική φιλολογία με επίκεντρο την έρευνα.
  • αποκτήσει τις απαραίτητες ικανότητες για να διδάσκει αποτελεσματικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στον τομέα των Αρχαίων Γλωσσών και Λογοτεχνίας και Ιστορίας.

Κατά την έναρξη των μαθημάτων ορίζεται για τον κάθε φοιτητή ένας ακαδημαϊκός σύμβουλος με τον οποίο έχει τακτικές συναντήσεις με σκοπό να εποπτεύσει, να συμβουλεύσει, να κατευθύνει και να βοηθήσει την πορεία του στο πρόγραμμα. Η αξιολόγηση των μεταπτυχιακών φοιτητών και η επίδοσή τους στα μαθήματα που υποχρεούνται να παρακολουθήσουν στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών πραγματοποιείται με γραπτές εξετάσεις ή με εκπόνηση εργασιών στο τέλος ή καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Ο τρόπος αξιολόγησης για κάθε μάθημα ορίζεται από τον διδάσκοντα του κάθε μαθήματος, ο οποίος καθορίζει και τα κριτήρια αξιολόγησης.

Μετά το πέρας των μαθημάτων ορίζεται επιβλέπων καθηγητής για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας του ο οποίος αποτελεί για τον φοιτητή τον υποστηρικτικό παράγοντα που τον οδηγεί στην ολοκλήρωση της διπλωματικής εργασίας και στην απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου. Ο επιβλέπων καθηγητής παρέχει την απαραίτητη συμβουλευτική και φροντίζει να διατηρεί επικοινωνία με το φοιτητή, από το αρχικό στάδιο που προσπαθεί να καθορίσει το ερευνητικό ερώτημα και το θέμα της εργασίας έως το τελικό που πρέπει να την παρουσιάσει. Τόσο ο ακαδημαϊκός σύμβουλος όσο και ο επόπτης καθηγητής ενός φοιτητή παραμένει ο ίδιος μέχρι την περάτωση των σπουδών του. Η διπλωματική εργασία υποβάλλεται σε τριμελή επιτροπή και συνοδεύεται από την προφορική παρουσίασή της. Τα κριτήρια αξιολόγησης και ο τελικός βαθμός καθορίζονται από το ποσοστό κάλυψης των στόχων της εργασίας, το εύρος της βιβλιογραφικής έρευνας, τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, την ανάπτυξη και οργάνωση του θέματος και την ορθότητα της εξαγωγής συμπερασμάτων.

Κατά την έναρξη και το Α’ εξάμηνο σπουδών υπάρχει ιδιαίτερη πρόβλεψη για τους φοιτητές που προέρχονται από άλλους επιστημονικούς κλάδους ή αισθάνονται αδύναμοι να παρακολουθήσουν προ-εκπαιδευτικές εντατικές δραστηριότητες και σειρές σεμιναρίων σχετικά με τις δεξιότητες έρευνας για τους κλασικούς φιλολόγους και ιστορικούς, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα τα μαθήματα χωρίς να χρειάζεται να καλύψουν μόνοι τους βασικά ερευνητικά κενά.

Κατά το Β’ και Γ’ εξάμηνο δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις δεξιότητες παρουσίασης, καθώς οι φοιτητές παρουσιάζουν τις δικές τους εργασίες. Αν και προβλέπονται πολλά μαθήματα, σεμινάρια και διαλέξεις και από επισκέπτες ομιλητές, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους αφιερώνεται για αυτό-κατευθυνόμενη μελέτη.

Μετά το πέρας των υποχρεωτικών μαθημάτων, διαλέξεων και σεμιναρίων, οι φοιτητές αναλαμβάνουν την τελική μεταπτυχιακή τους εργασία από αυτά που προτείνει ο επιβλέπων μέσα από τα θεματικά πεδία που συνάπτονται με την Παπυρολογία, την Παλαιογραφία και την Επιγραφική.

Για την απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών απαιτούνται συνολικά 120 πιστωτικές μονάδες (ECTS). Οι πιστωτικές μονάδες του κάθε μαθήματος είναι 10, ενώ της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας (Μ.Δ.Ε.) είναι 30. Κάθε ECTS αντιστοιχεί σε 25 ώρες φόρτου εργασίας.

Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο Δ.Π.Μ.Σ. ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα για το πρόγραμμα πλήρους φοίτησης, και έως μέγιστο τα οκτώ (8) εξάμηνα για το πρόγραμμα μερικής φοίτησης. Στη διάρκεια αυτή περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.

Ο αριθμός των εισακτέων ορίζεται σε εβδομήντα (70) ανά έτος.

Το ύψος των προβλεπόμενων τελών φοίτησης για το σύνολο του προγράμματος καθορίζεται στο ποσό των 4.400 ευρώ. Η καταβολή των διδάκτρων θα γίνεται εφάπαξ ή σε τέσσερις (4) ισόποσες δόσεις κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο εκάστου των τεσσάρων (4) εξαμήνων. Ειδικά για το πρώτο εξάμηνο η καταβολή των διδάκτρων μπορεί να παραταθεί έως τη 10η Νοεμβρίου. Από τα τέλη φοίτησης απαλλάσσονται οι φοιτήτριες/ές που εμπίπτουν στις προβλέψεις του άρθρου 35 του Ν. 4485/2017.

Στο Δ.Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Φιλολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, καθώς και οποιασδήποτε άλλης σχολής (υπό προϋποθέσεις) της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Αιτήσεις υποψηφιότητας θα γίνονται δεκτές από 6/6/2024 έως και 04/10/2024, αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο scripts@helit.duth.gr

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν τα εξής δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση υποψηφιότητας (επισυνάπτεται).
  2. Βιογραφικό σημείωμα (βλ υπόδειγμα).
  3. Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου.
  4. Βεβαίωση Α.Μ.Κ.Α.
  5. Αποδεικτικό Α.Φ.Μ. & Δ.Ο.Υ.
  6. Επικυρωμένο Αντίγραφο Πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών.
  7. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας.
  8. Πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης ξένης γλώσσας επιπέδου Β2.
  9. Αντίτυπα τυχόν δημοσιευμάτων σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.
  10. Αντίγραφα τυχόν επιπλέον πτυχίων ή πιστοποιητικών.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να αποστείλουν το σύνολο των παραπάνω δικαιολογητικών σε ένα και μόνο ηλεκτρονικό μήνυμα (email) με θέμα «Υποψηφιότητα για το Δ.Π.Μ.Σ. Αρχαία Ελληνική Γραφή».

Οι υποψήφιοι, εφόσον πληρούν τα κριτήρια της προκήρυξης, θα κληθούν σε προφορική συνέντευξη. Στη συνέχεια, με βάση τα παρακάτω συνολικά κριτήρια, θα καταρτιστεί ο τελικός πίνακας αξιολόγησης των υποψηφίων και θα ακολουθήσει η διαδικασία εγγραφής στο Δ.Π.Μ.Σ.

Προθεσμία αιτήσεων υποψηφιότητας: 04/10/2024

Η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος τελεί υπό την αίρεση έκδοσης σχετικών αποφάσεων του αρμοδίου φορέα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Δ.Π.Μ.Σ. στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ., τηλ. 25310-39916, email: scripts@helit.duth.gr.

Προκήρυξη

Αίτηση


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Σχετικά Προγράμματα

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο