Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Χειρουργικές Λοιμώξεις - Διάγνωση - Θεραπεία - Πρόληψη
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ιατρικής
Full Time

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Χειρουργικές Λοιμώξεις - Διάγνωση - Θεραπεία - Πρόληψη (2025-2026)

Το Τμήμα Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. προκηρύσσει την εισαγωγή, κατ' ανώτατο όριο τριάντα (30) θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών, για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Χειρουργικές Λοιμώξεις-Διάγνωση-Θεραπεία-Πρόληψη».

Η χρονική διάρκεια φοίτησης διαρκεί τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα και οδηγεί, μετά την επιτυχή εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας, στην απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στο γνωστικό αντικείμενο της " Χειρουργικές Λοιμώξεις-Διάγνωση-Θεραπεία-Πρόληψη ".

Το ΠΜΣ θα πιστώνεται συνολικά με 90 ECTS σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πιστωτικών Μονάδων και δεν διαχωρίζεται σε ειδικεύσεις, παρέχει ενιαίο πρόγραμμα σπουδών.

Η επίσημη γλώσσα διδασκαλίας των μαθημάτων είναι η ελληνική και η γλώσσα εκπόνησης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική.

Η έναρξη των μαθημάτων ορίζεται τον Οκτώβριο του 2025.

Οι κατηγορίες των υποψηφίων που μπορούν να γίνουν δεκτοί για την παρακολούθηση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, είναι: Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Συγκεκριμένα δικαίωμα αίτησης συμμετοχής έχουν πτυχιούχοι των Τμημάτων: Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Βιολογίας, Νοσηλευτικής, κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Κριτήρια επιλογής

Τα κριτήρια επιλογής των εισακτέων περιλαμβάνουν:

  1. Κατοχή πτυχίου/διπλώματος πρώτου κύκλου σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
  2. Αναγνωρισμένες μεταπτυχιακές σπουδές.
  3. Ανακοινώσεις σε ελληνικά ή/και διεθνή συνέδρια.
  4. Δημοσιεύσεις σε ελληνικά ή/και διεθνή περιοδικά.
  5. Η αναγνωρισμένη επαγγελματική εμπειρία.
  6. Επίδοση στην Διπλωματική Εργασία, όπου αυτή προβλέπεται στον πρώτο κύκλο σπουδών.
  7. Επαρκής γνώση της αγγλικής γλώσσας, τουλάχιστον σε επίπεδο Β2.
  8. Προφορική συνέντευξη.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλλουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση συμμετοχής στο Π.Μ.Σ. (διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή από την ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ. ή του Τμήματος Ιατρικής).
  2. Αντίγραφο πτυχίου ή πτυχίων ελληνικού Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. συναφούς Τμήματος. Σε περίπτωση υποψηφίων που κατέχουν τίτλο της αλλοδαπής, η Γραμματεία του Τμήματος κατά τα οριζόμενα της κείμενης νομοθεσίας (άρθρο 304,ν. 4957/2022), ελέγχει αν το ίδρυμα προέλευσης ανήκει στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής και αν ο τύπος αυτού ανήκει στο Εθνικό Μητρώο Τύπων Τίτλων Σπουδών Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
  3. Βιογραφικό σημείωμα στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η διδακτική ή/και επαγγελματική εμπειρία, η επιστημονική και κοινωνική δραστηριότητα του υποψηφίου.
  4. Για τη συμμετοχή των υποψηφίων στη διαδικασία επιλογής για το Π.Μ.Σ. απαραίτητη θεωρείται η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, η οποία, όταν δεν είναι βεβαιωμένα η μητρική τους, πιστοποιείται είτε με πτυχίο ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ελληνικού Πανεπιστημίου ή ομοταγούς Πανεπιστημίου της αλλοδαπής, από το οποίο προκύπτει η επιτυχής ολοκλήρωση αγγλόφωνου προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού προγράμματος είτε με κατοχή αναγνωρισμένων διπλωμάτων επάρκειας τουλάχιστον σε επίπεδο Β2, σύμφωνα με το σύστημα του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο γίνεται αποδεκτό από το Α.Σ.Ε.Π.
  5. Αποδεικτικά έγγραφα για τυχόν ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα, για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα κινητικότητας φοιτητών, καθώς και για επαγγελματική εμπειρία συναφή προς το γνωστικό αντικείμενο του προγράμματος.
  6. Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας.

Τα ανωτέρω δικαιολογητικά υποβάλλονται είτε ως ακριβές αντίγραφο είτε ως απλή φωτοτυπία. 

Διαδικασία επιλογής

Η επιλογή των εισακτέων γίνεται με βάση το βιογραφικό των υποψηφίων (αξιολόγηση του φακέλου των δικαιολογητικών) και συνέντευξη από την τριμελή Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων, η οποία αποτελείται από τρία (3) μέλη Δ.Ε.Π. του ιδίου ή συναφούς αντικειμένου που ανήκουν στη Σ.Ε. του Π.Μ.Σ.

Κατά την αξιολόγηση των υποψηφίων μοριοδοτούνται και συνεκτιμώνται:

  • Ο βαθμός πτυχίου [πέντε (5) μόρια για «Καλώς», επτά (7) μόρια για «Λίαν Καλώς» και δέκα (10) μόρια για «Άριστα»].
  • Οι αναγνωρισμένες μεταπτυχιακές σπουδές [έως δέκα (10) μόρια].
  • Η προσωπική συνέντευξη [έως εξήντα (60) μόρια].Στην προσωπική συνέντευξη αξιολογούνται η επιστημονική κατάρτιση [έως είκοσι (20) μόρια], η ερευνητική εμπειρία [έως είκοσι (20) μόρια], η συναφής έξω-πανεπιστημιακή δραστηριότητα και τυχόν ειδικά εξαιρετικά προσόντα [έως είκοσι (20) μόρια].
  • Οι ανακοινώσεις σε ελληνικά συνέδρια [έως πέντε (5)μόρια, ένα (1) μόριο/ανακοίνωση].
  • Οι ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια [έως δέκα (10)μόρια, δύο (2) μόρια/ανά ανακοίνωση].
  • Οι δημοσιεύσεις σε ελληνικά περιοδικά [πέντε (5)μόρια/δημοσίευση, έως δεκαπέντε (15) μόρια].
  • Οι δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά [δέκα (10) μόρια/δημοσίευση, έως τριάντα (30) μόρια].
  • Η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα [δέκα (10)μόρια/ανά πρόγραμμα, έως τριάντα (30) μόρια].
  • Η αναγνωρισμένη επαγγελματική εμπειρία [δέκα (10)μόρια/έτος, έως τρία (3) έτη εμπειρίας, ανώτατο όριο τα τριάντα (30) μόρια].

Ο ανώτατος αριθμός μορίων που μπορεί να συγκεντρώσει ο υποψήφιος καθορίζεται από τα παραπάνω κριτήρια και ανέρχεται στα διακόσια (200) μόρια.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας (αξιολόγηση με βάση τον φάκελο δικαιολογητικών και την συνέντευξη), καταρτίζεται ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας των υποψηφίων, στο Π.Μ.Σ. εισάγονται οι υποψήφιοι με το μεγαλύτερο βαθμό πτυχίου χωρίς υπέρβαση του ανώτατου αριθμού εισακτέων.

Ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων και τυχόν επιλαχόντων επικυρώνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος. Ενστάσεις επί των αποτελεσμάτων δύναται να κατατεθούν εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων.

Η εγγραφή των επιτυχόντων πραγματοποιείται κατόπιν ανακοίνωσης από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. εντός δέκα (10 ημερών).

Όσοι επιτυχόντες δεν εγγραφούν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, θα κληθούν να εγγραφούν, εφόσον υπάρχουν, οι επιλαχόντες με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα.

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα προβλέπεται η καταβολή τελών φοίτησης συνολικού ύψους τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 €). Η καταβολή των τελών φοίτησης γίνεται είτε στο σύνολό τους είτε σε δύο (2) ισόποσες δόσεις.

Τρόπος υποβολής αίτησης

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν αίτηση από 2/6/2025 έως 12/09/2025, ηλεκτρονικά στην διεύθυνση: https://enrollment.auth.gr, επιλέγοντας το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Χειρουργικές Λοιμώξεις-Διάγνωση-Θεραπεία Πρόληψη» και να επισυνάψουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε μορφή αρχείου pdf. Στην ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ. και του Τμήματος είναι διαθέσιμες οι οδηγίες για την υποβολή της αίτησης μέσω του https://enrollment.auth.gr.

Οι προφορικές συνεντεύξεις θα πραγματοποιηθούν μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Περισσότερες πληροφορίες για το Π.Μ.Σ. «Χειρουργικές Λοιμώξεις-Διάγνωση-Θεραπεία Πρόληψη» είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: surginfections.web.auth.gr.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τις αιτήσεις και την υποβολή των δικαιολογητικών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. (κ. Δημήτριο Μυλωνά) τηλεφωνικώς στο 2313308241και μέσω e-mail: dimmilonas@auth.gr.

Προκήρυξη 

Αίτηση


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr


Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο