Κάντε follow το πρόγραμμα για να ενημερώνεστε μέσω email για προκηρύξεις και σχετικά νέα.
Πρέπει να είσαστε συνδεδεμένοι στο λογαριασμό σας.
Περίοδος υποβολής αιτήσεων: 25 Αυγούστου έως 8 Σεπτεµβρίου 2025
Το Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Πολιτική Ανάλυση» του Τµήµατος Πολιτικών Επιστηµών του Α.Π.Θ. προσκαλεί τους/τις ενδιαφερόµενους/ες να υποβάλουν αίτηση για την εισαγωγή τους στον νέο κύκλο του Προγράµµατος (2025-2026).
Το Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών οδηγεί στη λήψη Μεταπτυχιακού Διπλώµατος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στην Πολιτική Ανάλυση.
Στο Π.Μ.Σ. «Πολιτική Ανάλυση» του Τµήµατος Πολιτικών Επιστηµών γίνονται δεκτοί/ές πτυχιούχοι ιδρυµάτων τριτοβάθµιας εκπαίδευσης του εσωτερικού καθώς και αναγνωρισµένων οµοταγών ιδρυµάτων της αλλοδαπής.
Η αίτηση για τη συµµετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις του προγράµµατος, µαζί µε τα συνοδευτικά έγγραφα, πρέπει να κατατεθεί στη Γραµµατεία του Τµήµατος Πολιτικών Επιστηµών Α.Π.Θ., ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ, από τη Δευτέρα 25 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 08 Σεπτεµβρίου 2025.
Η αίτηση για την εισαγωγή στο Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών συνοδεύεται, κατά την υποβολή της, από τα ακόλουθα έγγραφα:
Πλέον των παραπάνω απαιτούμενων δικαιολογητικών ο υποψήφιος δύναται να υποβάλει, εφόσον τα διαθέτει:
Τα ανωτέρω δικαιολογητικά υποβάλλονται είτε ως ακριβές αντίγραφο είτε ως απλή φωτοτυπία.
Εξετάσεις για την εισαγωγή στο Πρόγραµµα
Η αξιολόγηση και η κατάταξη των υποψήφιων µεταπτυχιακών φοιτητών/τριών πραγµατοποιείται µετά από την συµµετοχή τους σε γραπτές εξετάσεις και συνέντευξη σύµφωνα µε τον Κανονισµό του Π.Μ.Σ.
Πτυχιούχοι που έχουν εξασφαλίσει -µετά από ειδικές εξετάσεις- υποτροφία του ΙΚΥ ή αλλοδαποί υπότροφοι του ελληνικού κράτους, γίνονται δεκτοί στο ΠΜΣ ως υπεράριθμοι.
Α) Γραπτή εξέταση
Β) Συνέντευξη
Οι επιτυχόντες/ούσες στις εξετάσεις καλούνται σε συνέντευξη ενώπιον της Επιτροπής Επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών (ΕΕΜΦ). . Αντικείμενο της συνέντευξης είναι η κατατεθειμένη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και το κριτήριο αξιολόγησης είναι η εκτίμηση της ικανότητας των υποψηφίων να παρακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν με επιτυχία τοΠ.Μ.Σ. Η συνέντευξη βαθµολογείται από όλα τα παρόντα µέλη της ΕΕΜΦ (σε κλίµακα 0-10, άριστα=10, βάση=5). Υπολογίζεται κατόπιν για κάθε υποψήφιο/α ο µέσος όρος των βαθµών. Επιτυχόντες/ούσες στη συνέντευξη θεωρούνται, καταρχήν, όσοι/ες έχουν λάβει τουλάχιστον τη βάση (5) ως µέσο όρο.
Αφού επικυρωθούν από τη Συνέλευση του Τμήματος, τα τελικά αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων εκδίδονται και δημοσιοποιούνται από τη Γραμματεία του Τμήματος με ευθύνη της Συντονιστικής Επιτροπής του Π.Μ.Σ.
Οι εξετάσεις και η επιλογή των υποψηφίων θα διεξαχθούν το δεύτερο δεκαπενθήµερο του Σεπτεµβρίου 2025 σε ηµεροµηνίες που θα ανακοινωθούν µετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων εισαγωγής. Τα µαθήµατα του πρώτου εξαµήνου προβλέπεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2025
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα του ΜΠΣ εδώ, ή στη Γραµµατεία του Τµήµατος Πολιτικών Επιστηµών του Α.Π.Θ4., Πανεπιστηµιούπολη Α.Π.Θ., κτίριο Σχολών Νοµικής και Κ.Ο.Ε., ισόγειο, Τ.Κ.54124, Τηλ. 2310995270, e-mail: info@polsci.auth.gr.
Σε σχέση με τις εισαγωγικές εξετάσεις για το ΠΜΣ “Πολιτική Ανάλυση” του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, παρατίθενται παρακάτω εξεταστέα ύλη και σχετική βιβλιογραφία
Εξέταση στο μάθημα «Το Ελληνικό Πολιτικό Σύστημα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (Εκλογές, Κόμματα, Θεσμοί και Ανταγωνισμοί)»
Η εξέταση του μαθήματος «Το Ελληνικό Πολιτικό Σύστημα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (Εκλογές, Κόμματα, Θεσμοί και Ανταγωνισμοί)» επικεντρώνεται στην πορεία του ελληνικού πολιτικού και διοικητικού συστήματος, με ιδιαίτερη έμφαση στην περίοδο από το 1974 έως και τις βουλευτικές εκλογές του 2023. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και των αλλαγών στο κομματικό σύστημα της χώρας. Ειδικότερα, εξετάζεται η συγκρότηση των πολιτικών δυνάμεων, οι οργανωτικές, ιδεολογικές και πολιτικές τους αρχές, τα πρόσωπα που τις εκπροσωπούν, καθώς και οι κοινωνικές ομάδες στις οποίες απευθύνονται. Αντικείμενο της μελέτης αποτελούν επίσης οι εκλογικοί ανταγωνισμοί, τα εκλογικά συστήματα που εφαρμόστηκαν σε κάθε αναμέτρηση, οι κομματικές και πολιτικές συμμαχίες, οι πολιτικές και κοινωνικές διαιρέσεις, η λειτουργία των θεσμών, οι παραταξιακές ιδεολογίες και η επίδρασή τους στη χάραξη πολιτικής. Στην εξέταση συμπεριλαμβάνεται η διεξοδική μελέτη της εκλογικής δύναμης των κομμάτων και συνδυασμών, τα κυριότερα ζητήματα κάθε εκλογικής αναμέτρησης, θέματα πολιτικής συμμετοχής, απάθειας και αποχής. Τέλος, δίνεται έμφαση στη μελέτη διαστάσεων της εκλογικής συμπεριφοράς καθώς και ο ρόλος των πολιτικών προσώπων στην πορεία και τη διαμόρφωση του πολιτικού συστήματος κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Ενδεικτική βιβλιογραφία:
Close, David, Η Ελλάδα 1945 – 2004. Πολιτική, κοινωνία, οικονομία, Αθήνα, Θύραθεν, 2006.
Αρανίτου, Βάλια, Βασιλική Γεωργιάδου και Μάνος Τσατσάνης (επιμ) Η εκλογική συμπεριφορά των Ελλήνων. Ανάμεσα στα Μνημόνια και την Πανδημία: Στάσεις, αντιλήψεις, στοιχίσεις και αποστοιχίσεις, Αθήνα, Εκδόσεις Gutenberg, 2022.
Βερναρδάκης, Χριστόφορος, Γεωργαντάς, Ηλίας, Γράβαρης, Διονύσης & Κοτρόγιαννος, Δημήτρης (επιμέλεια) Τριάντα χρόνια δημοκρατία: Το πολιτικό σύστημα της τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας, 2 τόμοι, Αθήνα, Κριτική, 2004.
Βερναρδάκης, Χριστόφορος, Πολιτικά κόμματα, εκλογές & κομματικό σύστημα, 2η έκδ., Αθήνα, Εκδόσεις Σάκκουλας, 2023.
Βούλγαρης, Γιάννης Στην άκρη του γκρεμού Ελλάδα 2007-2019. Κρίση – πολιτικοί σεισμοί – ακροβασίες – διέξοδος, Αθήνα, Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2025.
Βούλγαρης, Γιάννης, Η Ελλάδα από τη μεταπολίτευση στην παγκοσμιοποίηση, Αθήνα, Πόλις, 2008.
Βούλγαρης, Γιάννης, Η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Σταθερή δημοκρατία σημαδεμένη από τη μεταπολεμική ιστορία, Αθήνα, Θεμέλιο, 2001.
Βούλγαρης, Γιάννης, Νικολακόπουλος, Ηλίας (επιμ) Ο διπλός εκλογικός σεισμός 2012, Αθήνα, Θεμέλιο, 2014.
Γεωργιάδου, Βασιλική Η Άκρα Δεξιά στην Ελλάδα. 1965-2018, Αθήνα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2019.
Γεωργιάδου, Βασιλική και Καφέ Αναστασία, Εκλογική Συμπεριφορά, Σειρά: Μικρές Εισαγωγές, Αθήνα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2018.
Ελευθερίου, Κώστας, Το πολιτικό κόμμα, Αθήνα, Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΈΝΑ, 2021.
Κωνσταντινίδης, Γιάννης, Μαραντζίδης Νίκος και Παππάς, Τάκης, Κόμματα και Πολιτική στην Ελλάδα, Αθήνα, Κριτική 2009.
Λυριντζής, Χρήστος, Νικολακόπουλος, Ηλίας και Σωτηρόπουλος, Δημήτρης Κοινωνία και Πολιτική. Όψεις της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας 1974-1994, Αθήνα, Θεμέλιο, 1996.
Χατζηπαντελής, Θ., & Ανδρεάδης, Ι. (2005). Μαθηματικά στις Πολιτικές Επιστήμες. Εκδόσεις Ζήτη.