Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Νευροεπιστήμες. Διασύνδεση βασικής έρευνας με κλινική εφαρμογή (2023-2024)

Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ προκηρύσσει την εισαγωγή, κατ’ ανώτατο όριο, σαράντα (40) θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών, για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Νευροεπιστήμες. Διασύνδεση βασικής έρευνας με κλινική εφαρμογή» (ΦΕΚ Ίδρυσης 966/Β’/03.03.2022).

Το εν λόγω ΠΜΣ στοχεύει στην παροχή υψηλού βαθμού διδασκαλίας και εκπαίδευσης στον τομέα της διασύνδεσης των νευροεπιστημών. Οι πτυχιούχοι του προγράμματος θα αποκτήσουν εμπεριστατωμένη γνώση σε πεδία των βασικών και κλινικών νευροεπιστημών.

Κατηγορίες εισακτέων
Στο εν λόγω Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών γίνονται δεκτοί ως μεταπτυχιακοί φοιτητές:

  1. Πτυχιούχοι των Τμημάτων Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Φαρμακευτικής και άλλων συναφών Τμημάτων και Σχολών ΑΕΙ της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής (άρθρο 34, παρ. 1, 7 και 8 του Ν. 4485/2017) και γενικά πτυχιούχοι με ενδιαφέρον για τις νευροεπιστήμες.
  2. Μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 34 του Ν.4485/2017, μπορούν να εγγραφούν ως υπεράριθμοι και μόνο ένας ετησίως ανά ΠΜΣ, που οργανώνεται σε Τμήματα του Ιδρύματος που υπηρετούν, το οποίο είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών και το έργο που επιτελούν στο οικείο Ίδρυμα.

Διάρκεια μαθημάτων
Η χρονική διάρκεια φοίτησης είναι δύο (2) ακαδημαϊκά εξάμηνα και οδηγεί, μετά την επιτυχή εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας, στην απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών. Το ΠΜΣ πιστώνεται συνολικά με εβδομήντα πέντε (75) διδακτικές μονάδες (ECTS) σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα. 

Αναλυτικότερα:

  1. Εξήντα (60) ECTS από την επιτυχή παρακολούθηση στα προσφερόμενα μαθήματα, τη συμμετοχή στις υποχρεωτικές πρακτικές παρακολουθήσεις και την έναρξη της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας.
  2. Δέκα πέντε (15) ECTS από την ολοκλήρωση και παρουσίαση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας. Για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ), ο μεταπτυχιακός φοιτητής θα πρέπει να παρακολουθήσει και να εξετασθεί επιτυχώς σε δέκα (10) μαθήματα, να εκπονήσει τη Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία και να συγκεντρώσει συνολικά εβδομήντα πέντε (75) πιστωτικές μονάδες.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά
Με την αίτησή του/της ο/η υποψήφιος/-ια υποβάλλει τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση συμμετοχής στο ΠΜΣ (διαθέσιμη σε έντυπη μορφή από τη γραμματεία του ΠΜΣ – Τμήμα Ανατομίας & Χειρουργικής Ανατομίας Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ και σε ηλεκτρονική μορφή από την αντίστοιχη ιστοσελίδα του ΠΜΣ- https://neuroscience.med.auth.gr/).
  2. Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών Ελληνικού Πανεπιστημίου και σε περίπτωση πτυχιούχων Πανεπιστημίων της αλλοδαπής, πιστοποιητικό αντιστοιχίας και ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ.
  3. Βεβαίωση αναλυτικής βαθμολογίας όλων των προπτυχιακών μαθημάτων στην οποία αναγράφεται και ο βαθμός πτυχίου.
  4. Βιογραφικό σημείωμα στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι σπουδές, η επαγγελματική εμπειρία και ερευνητική δραστηριότητα, εφόσον υπάρχουν.
  5. Σύντομο υπόμνημα περίπου 500 λέξεων, στο οποίο να αναφέρονται τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του/της υποψηφίου/-ίας, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει σπουδές στο συγκεκριμένο ΠΜΣ.
  6. Για τη συμμετοχή των υποψηφίων στη διαδικασία επιλογής απαραίτητη θεωρείται, εκτός της ελληνικής, η γνώση και μιας ξένης γλώσσας η οποία, όταν δεν είναι βεβαιωμένα η μητρική τους, πιστοποιείται είτε με πτυχίο αντίστοιχου ξενόγλωσσου Πανεπιστημιακού Τμήματος, είτε με την κατοχή τουλάχιστον αναγνωρισμένων διπλωμάτων επάρκειας επιπέδου Β2. Σε περίπτωση αλλοδαπού/-ής υποψήφιου/-ίας, απαιτείται πιστοποιημένη γνώση της ελληνικής γλώσσας επιπέδου Β2. Για τη συμμετοχή των υποψηφίων στο ΠΜΣ απαραίτητη θεωρείται η πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, επιπέδου τουλάχιστον Β2. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο επίσημο αποδεικτικό ξένης γλώσσας ο/η υποψήφιος/-ια εξετάζεται προφορικά για την εξακρίβωση της γνώσης.
  7. Αποδεικτικά στοιχεία για τυχόν ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα, για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα κινητικότητας σπουδαστών/-τριών, καθώς και για επαγγελματική εμπειρία συναφή προς το γνωστικό πεδίο του ΠΜΣ.
  8. Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
  9. Δύο συστατικές επιστολές από  μέλη ΔΕΠ ή τον εργοδοτικό φορέα του/της υποψηφίου/-ίας.
  10. Μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών.
  11. Πιστοποιημένη γνώση χειρισμού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Επιλογή υποψηφίων
Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνεται με αξιολόγηση του φακέλου των δικαιολογητικών και συνέντευξη από την τριμελή Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων. Τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων και η σχετική στάθμισή τους είναι:

  • Βαθμός πτυχίου (10 Μονάδες)
  • Προηγούμενη ερευνητική/εκπαιδευτική δραστηριότητα (10 Μονάδες)
  • Επαγγελματική εμπειρία/συναφής με το γνωστικό αντικείμενο ειδικότητα ή ειδίκευση (10 Μονάδες)
  • Μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών (5 Μονάδες)
  • Βαθμολογία σε συναφή με το γνωστικό αντικείμενο προπτυχιακά 5 μαθήματα (5 Μονάδες)
  • Προσωπική συνέντευξη/υπόμνημα (35 Μονάδες)
  • Πιστοποιημένη γνώση χειρισμού Η/Υ (5 Μονάδες)

Σύνολο: 80 Μονάδες

Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται από τη Συντονιστική Επιτροπή του ΠΜΣ και επικυρώνεται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ.

Στην προφορική συνέντευξη αξιολογούνται η επιστημονική κατάρτιση, η ερευνητική εμπειρία, η συναφής εξωπανεπιστημιακή δραστηριότητα και τυχόν ειδικά προσόντα.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης του φακέλου δικαιολογητικών και της συνέντευξης, και βάσει της τελικής βαθμολογίας κάθε υποψηφίου, καταρτίζεται κατάλογος με αξιολογική σειρά και ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων επικυρώνεται από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ.

Υποβολή αιτήσεων
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν τις αιτήσεις τους από 12.06.2023 έως 10.09.2023, μαζί με τα απαιτούμενα συνοδευτικά έγγραφα, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις διευθύνσεις: neuroscience@med.auth.gr ή romaleap@auth.gr ή ptsitsopoulos@auth.gr, είτε με συστημένη ταχυδρομική αποστολή του φακέλου υποψηφιότητας στην παρακάτω ταχυδρομική διεύθυνση (με θέμα «Υποβολή υποψηφιότητας στο ΠΜΣ- Ονοματεπώνυμο):
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Ιατρικής, Εργαστήριο Ανατομίας και Χειρουργικής Ανατομίας, Γραμματεία, ΤΚ 54124, Θεσσαλονίκη

Δίδακτρα
Για τη φοίτηση στο πρόγραμμα «Νευροεπιστήμες. Διασύνδεση βασικής έρευνας με κλινική εφαρμογή», καταβάλλονται συνολικά δίδακτρα ύψους δύο χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (2.500 €) ευρώ.

Το ύψος των τελών φοίτησης και ο τρόπος καταβολής ενδέχεται να αναπροσαρμοστούν με πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος, απόφαση από τη Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής και επικύρωση αυτής από τη Σύγκλητο του οικείου Ιδρύματος. Η καταβολή των τελών φοίτησης γίνεται σε δύο ισόποσες δόσεις, η πρώτη κατά την εγγραφή και η δεύτερη πριν από την έναρξη του Β ́ εξαμήνου, σε τηρούμενο τραπεζικό λογαριασμό του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΠΘ.
Από τα τέλη φοίτησης απαλλάσσονται οι μεταπτυχιακοί φοιτητές οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια όπως αυτά αναφέρονται στο ΦΕΚ Τεύχος Β’ 4899/16.09.2022 με τίτλο «Ρύθμιση των θεμάτων σχετικά με τη διαδικασία δωρεάν φοίτησης σε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τέλη φοίτησης)».

Έναρξη μαθημάτων
Τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2023. Η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνεται διά ζώσης και εξ ́ αποστάσεως, καθιστώντας εφικτή την παρακολούθηση του προγράμματος και από εργαζόμενους.

Προκήρυξη


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Σχετικά Προγράμματα

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο