Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Γενετική, Βελτίωση Φυτών και Παραγωγή Πολλαπλασιαστικού Υλικού (2023-2024)

Το Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ στη Συνέλευση με αριθμό 951/29.6.2023 αποφάσισε και προκηρύσσει έως δεκαπέντε (15) θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών/τριων που επιθυμούν να συμμετάσχουν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο: "Γενετική, Βελτίωση Φυτών και Παραγωγή Πολλαπλασιαστικού Υλικού (Genetics, Plant Breeding and Production of Plant Propagation Material)" (ΦΕΚ 4272/27-9-2018, Τεύχος Β). Το πρόγραμμα αυτό που άρχισε να λειτουργεί την Ακαδημαϊκή χρονιά 2018-2019, αποτελεί εξέλιξη/αναμόρφωση της πρώτης μεταπτυχιακής ειδίκευσης του Τμήματος Γεωπονίας που είχε ως τίτλο ‘Γενετική Βελτίωση των Φυτών και Γεωργία’, η οποία λειτούργησε αδιάκοπα από το 1972 έως το 2018.

Σκοπός του ΠΜΣ είναι να εισαγάγει τους φοιτητές των Γεωπονικών και Βιολογικών επιστημών στο γνωστικό αντικείμενο της Βελτίωσης των φυτών και να βοηθήσει στην κατανόηση των αρχών και σύγχρονων μεθόδων που διέπουν τη βελτιωτική διαδικασία, παρέχοντας τη δυνατότητα για τη συνέχιση των σπουδών τους στην Ελλάδα και αποφυγή απώλειας των διακεκριμένων πτυχιούχων στο εξωτερικό. Επιπλέον στόχος είναι, και η παροχή χρήσιμων και σύγχρονων γνώσεων σε πτυχιούχους που απασχολούνται ήδη επαγγελματικά σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες στο χώρο της παραγωγής σπόρου και πολλαπλασιαστικού υλικού. Περισσότερα στοιχεία για το ΠΜΣ μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενες/οι στην ιστοσελίδα εδώ.

Το Π.Μ.Σ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, είναι εντατικό (υποχρεωτικές παρακολουθήσεις τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της εβδομάδας) και διαρκεί τρία (3) διδακτικά εξάμηνα.

Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (European Credit Transfer System-ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ανέρχονται σε εκατόν πέντε (105), οι οποίες κατανέμονται ως εξής:

  • τριάντα (30) ECTS το πρώτο εξάμηνο,
  • τριάντα (30) ECTS το δεύτερο εξάμηνο,
  • τριάντα (30) ECTS το τρίτο εξάμηνο, και
  • δεκαπέντε (15) ECTS η διπλωματική εργασία. 

Το Πρόγραμμα απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Γενετική, Βελτίωση Φυτών και Παραγωγή Πολλαπλασιαστικού Υλικού»

H γλώσσα διδασκαλίας είναι η ελληνική.

Ο αριθμός και οι κατηγορίες των πτυχιούχων που γίνονται δεκτοί

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας ή συναφών Τμημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών τμημάτων της αλλοδαπής. Ο αριθμός των εισακτέων στο πρόγραμμα για την ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024, ορίζεται στους δεκαπέντε (15) μεταπτυχιακούς φοιτητές. Επιπλέον του αριθμού αυτού των εισακτέων γίνονται δεκτοί υπότροφοι του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), ή και άλλων φορέων (Έλληνες ή αλλοδαποί).

Δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν οι υποψήφιες/οι τα κριτήρια αξιολόγησης και η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων περιγράφονται αναλυτικά στον εσωτερικό κανονισμό του ΠΜΣ (ΦΕΚ Τεύχος B’ 1322/13.04.2020).

Τα δικαιολογητικά είναι:
1. Αίτηση σε ειδικό έντυπο, όπου εκτός των άλλων θα δηλώνουν και σε ποια επιστημονική περιοχή επιθυμούν να ασχοληθούν.
2. Επικυρωμένο αντίγραφο διπλώματος ή πτυχίου και βεβαίωση ισοτιμίας από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., όπου απαιτείται.
3. Επικυρωμένο πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας.
4. Βιογραφικό σημείωμα.
5. Μια ερευνητική πρόταση 12-15 σελίδων με θέμα σχετικό με το αντίστοιχη επιστημονική περιοχή με την οποίο ενδιαφέρεται να ασχοληθεί ο/η υποψήφιος/α. Η γραπτή ερευνητική πρόταση, μετά την αξιολόγησή της, θα υποστηρίζεται και προφορικά ενώπιον της Επιτροπής Επιλογής η οποία απαρτίζεται από όλους της διδάσκοντες στο Π.Μ.Σ.
6. Επιστημονικές δημοσιεύσεις/Αποδεικτικά Επαγγελματικής εμπειρίας.
7. Δύο (2) συστατικές επιστολές.
8. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.
9. Μία πρόσφατη φωτογραφία. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν δεκτοί στο Π.Μ.Σ. είναι να συγκεντρώνουν μέσο όρο βαθμού πτυχίου τουλάχιστον έξι (6) με κλίμακα 1 έως 10. Εφόσον το πτυχίο του υποψηφίου προέρχεται από χώρα της αλλοδαπής, ο υποψήφιος υποχρεούται να προσκομίσει βεβαίωση ισοτιμίας του πτυχίου του από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή αντίγραφο αίτησης για χορήγηση ισοτιμίας από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Στην τελευταία περίπτωση, ο υποψήφιος μπορεί να εγγραφεί στο Π.Μ.Σ. εφόσον έχει τα σχετικά προσόντα με την υποχρέωση να προσκομίσει τη βεβαίωση ισοτιμίας του πτυχίου του πριν την έναρξη των μαθημάτων.

Κριτήρια Αξιολόγησης

Η αξιολόγηση των υποψηφίων, που μέσα της προβλεπόμενες προθεσμίες έχουν προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, γίνεται σε δυο φάσεις.

Η πρώτη φάση είναι προκριματική (μέγιστο 70 μόρια)
Τα κριτήρια αξιολόγησης και οι αντίστοιχοι συντελεστές βαρύτητας ορίζονται ως ακολούθως:

  • Γενικός βαθμός διπλώματος ή πτυχίου. Τα μόρια υπολογίζονται βάσει του τύπου (ΒΑΘΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥ Χ 3) με μέγιστο 30 και ελάχιστο 18.
  • Ο χρόνος διάρκειας σπουδών (μέγιστο 10 μόρια). Τα αντίστοιχα μόρια είναι: 3 έτη – 4 μόρια, 4έτη – 6 μόρια, 5 έτη – 8 μόρια, 5 έτη – Master 10 – μόρια.
  • Η συνάφεια σπουδών (μέγιστο 10 μόρια): Πτυχιούχοι του Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ από την προπτυχιακή κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής έχουν βαθμό συνάφειας 10 μόρια και από της υπόλοιπες 8 μόρια. Ανάλογα θα καθορίζεται και για τα άλλα Γεωπονικά Τμήματα. Πτυχιούχοι μη Γεωπονικών Τμημάτων και ΑΤΕΙ: 7 μόρια.
  • Αξιολόγηση της ερευνητικής πρότασης (10 μόρια).
  • Κατοχή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ 2 μόρια).
  • Κατοχή 2ου Πτυχίου (2 μόρια).
  • Δημοσιευμένες εργασίες και παρουσιάσεις σε συνέδρια (2 μόρια).
  • Διαθέσιμη ερευνητική ή επαγγελματική πείρα του υποψηφίου, που θα πρέπει να πιστοποιείται με σχετικές βεβαιώσεις (2 μόρια).
  • Δύο συστατικές επιστολές από πρόσωπα με ακαδημαϊκή ιδιότητα ή ερευνητική δραστηριότητα (2 μόρια).
  • Επίπεδο γνώσεων αγγλικής γλώσσας που πιστοποιείται με εξετάσεις, ανεξάρτητα από την κατοχή πτυχίου επάρκειας, με της οποίες χαρακτηρίζεται ο υποψήφιος ως επιτυχών (Ε) ή αποτυχών (Α). Σε περίπτωση αποτυχίας της εξετάσεις της αγγλικής γλώσσας ο υποψήφιος απορρίπτεται.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει:

  • Προσωπική συνέντευξη και προφορική υποστήριξη της γραπτής ερευνητικής πρότασης που έχει αξιολογηθεί ενώπιον της Επιτροπής Επιλογής (30 μόρια).

Από τη συνδυασμένη βαθμολογία στην πρώτη και δεύτερη φάση καταρτίζεται πίνακας που περιλαμβάνει της υποψηφίους οι οποίοι κρίνονται κατάλληλοι για την παρακολούθηση του προγράμματος. Σε περιπτώσεις τελικής ισοβαθμίας προβλέπεται η εισαγωγή των ισοβαθμησάντων ως υπεράριθμων.

Ο πίνακας επικυρώνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος. Ο τελικός πίνακας επιτυχόντων και τυχόν επιλαχόντων αφού επικυρωθεί από την Συνέλευση αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων της Γραμματείας και στην ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά στο χρονικό διάστημα από 24/7/2023 έως και 9/9/2023, ηλεκτρονικά στο email: pms.genetics@agro.auth.gr (όλα τα δικαιολογητικά πρέπει να κατατεθούν και έντυπα από τους επιτυχόντες)

Πληροφορίες δίνονται καθημερινά 11:00-13:00 στα τηλ. 2310-998617, 998727 ή με e-mail στo pms.genetics@agro.auth.gr

Προκήρυξη | Αίτηση


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Σχετικά Προγράμματα

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο