Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

ΑΠΘ σε συνεργασία με 41 Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ευρωπαϊκό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τον Εκδημοκρατισμό (European Master’s in Human Rights and Democratisation-Ε.ΜΑ) (2023-2024)

Το Global Campus of Human Rights (GC) ανακοινώνειτην έναρξη των αιτήσεων για το European Master’s Programme in Human Rights and Democratisation (EMA).

Το EMA (European Master’s Programme in Human Rights and Democratisation - Ευρωπαϊκό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τον Εκδημοκρατισμό) είναι ένα ετήσιο ακαδημαϊκό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών που εκπαιδεύει κάθε χρόνο επαγγελματίες στο πεδίο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Εκδημοκρατισμού. Ιδρύθηκε το 1997 χάρη στο όραμα 10 πρωτοπόρων Πανεπιστημίων και είναι το παλαιότερο Mεταπτυχιακό Πρόγραμμα που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα το ΕΜΑ βασίζεται στη συμμετοχή 42 Πανεπιστημίων και Κέντρων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία. Το ΑΠΘ είναι, διά της Έδρας UNESCO για την Εκπαίδευση στα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Δημοκρατία και την Ειρήνη, ένα από τα ιδρυτικά Α.Ε.Ι. του Προγράμματος και το συντονίζον Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα προσφέρει μια προσέγγιση στη μάθηση, η οποία είναι προσανατολισμένη στην πράξη και συνδυάζει νομικές, πολιτικές, ιστορικές, ανθρωπολογικές και φιλοσοφικές προσεγγίσεις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Εκδημοκρατισμού. Πρόκειται για διεπιστημονικό Πρόγραμμα που περιλαμβάνει διαλέξεις, σεμινάρια, εργαστήρια, φροντιστήρια, συνεδρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και άσκηση με επίσκεψη στο πεδίο (field trip).

Το ΕΜΑ παρέχει τα θεμέλια για μία καριέρα σε εθνικούς, διεθνείς, κυβερνητικούς διακυβερνητικούς και μη-κυβερνητικούς οργανισμούς, καθώς και σε ακαδημαϊκά ιδρύματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα του ανθρώπου και τον εκδημοκρατισμό.

Διάρθρωση του Προγράμματος & Στοιχεία για το Δίπλωμα

Το ακαδημαϊκό έτος του ΕΜΑ διαιρείται ως ακολούθως: 

  • Α' εξάμηνο – από Σεπτέμβριο έως Ιανουάριο στη Βενετία (Lido), Ιταλία (50% του συνολικού βαθμού, αντιστοιχεί σε 30 μονάδες ECTS)
  • Β' εξάμηνο – από Φεβρουάριο έως Ιούλιο σε ένα από τα 42 συμμετέχοντα Πανεπιστήμια σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία, με την προϋπόθεση οι φοιτητές να βρίσκονται σε άλλη χώρα από τη δική τους (15% του συνολικού βαθμού, αντιστοιχεί σε 9 μονάδες ECTS
  • Διπλωματική εργασία – έρευνα υπό την εποπτεία ενός καθηγητή και υποβολή της εργασίας σε ένα από τα συμμετέχοντα Πανεπιστήμια, αποφοίτηση τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο στη Βενετία, Ιταλία (35% του συνολικού βαθμού, αντιστοιχεί σε 21 μονάδες ECTS).

Μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση των εξετάσεων και της μεταπτυχιακής εργασίας, οι φοιτητές λαμβάνουν το ʺΕυρωπαϊκό Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (επιπέδου Master) στα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τον Εκδημοκρατισμόʺ, το οποίο αντιστοιχεί σε 60 μονάδες ECTS. Το πτυχίο απονέμεται από κοινού από τα Πανεπιστήμια του δικτύου GC/EMA που έχουν επικυρώσει τη σχετική Συμφωνία (Joint Degree Agreement).

Προϋποθέσεις συμμετοχής στο Πρόγραμμα

Το ΕΜΑ είναι ανοιχτό στους πολίτες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κριτήρια που συνεκτιμώνται κατά τη διαδικασία της επιλογής είναι τα εξής: η ακαδημαϊκή ικανότητα και το ακαδημαϊκό υπόβαθρο, η σχετική με το αντικείμενο ακαδημαϊκή εργασία, παρακολούθηση μαθημάτων ή δημοσιεύσεις, η σχετική πρακτική εμπειρία, τα κίνητρα συμμετοχής και η γλωσσική επάρκεια.

Οι υποψήφιοι πρέπει να κατέχουν πανεπιστημιακό πτυχίο υψηλών προδιαγραφών σε πεδίο σχετικό με τα δικαιώματα του ανθρώπου –όπως το Δίκαιο, οι Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες– που αντιστοιχεί τουλάχιστον σε 180 μονάδες ECTS (Bachelor/Γενικό Πτυχίο). Η αποδεδειγμένη επάρκεια στην αγγλική γλώσσα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα.

Σχετικά με το Global Campus of Human Rights

Το Global Campus of Human Rights (GC) είναι ένα διεπιστημονικό κέντρο αριστείας που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας ως στόχο την επιδίωξη της συνεχούς προώθησης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του εκδημοκρατισμού μέσω της εκπαίδευσης, της εξειδικευμένης κατάρτισης και συνεργασίας για την έρευνα σε διεθνές επίπεδο, διαμέσου ενός δικτύου περιφερειακών συνεργατών. Η κύρια έδρα του Global Campus βρίσκεται στη Βενετία/Ιταλία, ενώ οι έδρες των περιφερειακών συνεργατών βρίσκονται στην Αργεντινή, την Αρμενία, τη ΒοσνίαΕρζεγοβίνη, τον Λίβανο, τη Νότια Αφρική και την Ταϊλάνδη.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στο ΕΜΑ καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση on-line και να την υποβάλουν, μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μέσω της έτοιμης φόρμας που υπάρχει στην ιστοσελίδα του.

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές σε συνεχή βάση, ως εξής:

  • Προθεσμία αιτούντων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και αιτούντων για υποτροφίες: 13 Φεβρουαρίου 2023
  • Προθεσμία αυτοχρηματοδοτούμενων αιτούντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση: 18 Απριλίου 2023

O σύνδεσμος για τις αιτήσεις του Προγράμματος EMA 2023-2024 καθώς και αναλυτικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα υπάρχουν στην ιστοσελίδα εδώ!

Δείετ αναλυτικά την προκήρυξη στα ελληνικά εδώ και στα αγγλικά εδώ!


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Σχετικά Προγράμματα
Σχολιάστε...

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο