Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

ΑΠΘ σε συνεργασία με 41 Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ευρωπαϊκό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τον Εκδημοκρατισμό (European Master’s in Human Rights and Democratisation-Ε.ΜΑ) (2024-2025)

Το Global Campus of Human Rights (GC) ανακοινώνει την έναρξη των αιτήσεων για το European Master’s Programme in Human Rights and Democratisation (EMA).

Το EMA (European Master’s Programme in Human Rights and Democratisation - Ευρωπαϊκό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τον Εκδημοκρατισμό) είναι ένα ετήσιο ακαδημαϊκό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών που εκπαιδεύει κάθε χρόνο επαγγελματίες στο πεδίο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Εκδημοκρατισμού. Ιδρύθηκε το 1997 χάρη στο όραμα 10 πρωτοπόρων Πανεπιστημίων και είναι το παλαιότερο Mεταπτυχιακό Πρόγραμμα που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΕΜΑ συμμετέχουν 43 Πανεπιστήμια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία. Το ΑΠΘ είναι, διά της Έδρας UNESCO για την Εκπαίδευση στα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Δημοκρατία και την Ειρήνη, ένα από τα ιδρυτικά Α.Ε.Ι. του Προγράμματος και το συντονίζον Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΕΜΑ προσφέρει μια προσέγγιση στη μάθηση, η οποία είναι προσανατολισμένη στην πράξη και συνδυάζει νομικές, πολιτικές, ιστορικές, ανθρωπολογικές και φιλοσοφικές προσεγγίσεις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Εκδημοκρατισμού με δραστηριότητες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και άσκηση με επίσκεψη στο πεδίο (field trip). Το διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΕΜΑ περιλαμβάνει διαλέξεις, σεμινάρια, εργαστήρια, φροντιστήρια, μαθήματα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ατομική έρευνα.

Το ΕΜΑ παρέχει τα θεμέλια για μία καριέρα σε εθνικούς, διεθνείς, κυβερνητικούς διακυβερνητικούς και μη-κυβερνητικούς οργανισμούς, καθώς και σε ακαδημαϊκά ιδρύματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα του ανθρώπου και τον εκδημοκρατισμό.

Διάρθρωση του Προγράμματος & Στοιχεία για το Δίπλωμα
Το ακαδημαϊκό έτος του ΕΜΑ διαιρείται ως ακολούθως:

  • Πρώτο εξάμηνο – από Σεπτέμβριο έως Ιανουάριο στη Βενετία (Lido), Ιταλία (50% του συνολικού βαθμού, αντιστοιχεί σε 30 μονάδες ECTS)
  • Δεύτερο εξάμηνο – από Φεβρουάριο έως Ιούλιο σε ένα από τα 43 συμμετέχοντα Πανεπιστήμια σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία, με την προϋπόθεση οι φοιτητές να βρίσκονται σε άλλη χώρα από τη δική τους (15% του συνολικού βαθμού, αντιστοιχεί σε 9 μονάδες ECTS)
  • Διπλωματική εργασία – έρευνα υπό την εποπτεία ενός καθηγητή και υποβολή της εργασίας σε ένα από τα συμμετέχοντα Πανεπιστήμια, αποφοίτηση τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο στη Βενετία, Ιταλία (35% του συνολικού βαθμού, αντιστοιχεί σε 21 μονάδες ECTS). Μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση των εξετάσεων και της μεταπτυχιακής εργασίας, οι φοιτητές λαμβάνουν το ʺΕυρωπαϊκό Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (επιπέδου Master) στα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τον Εκδημοκρατισμόʺ, το οποίο αντιστοιχεί σε 60 μονάδες ECTS. Το πτυχίο απονέμεται από κοινού από τα Πανεπιστήμια του δικτύου GC/EMA που έχουν επικυρώσει τη σχετική Συμφωνία (Joint Degree Agreement).

Προϋποθέσεις συμμετοχής στο Πρόγραμμα
Το ΕΜΑ είναι ανοιχτό στους πολίτες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κριτήρια που συνεκτιμώνται κατά τη διαδικασία της επιλογής είναι τα εξής: η ακαδημαϊκή ικανότητα και το ακαδημαϊκό υπόβαθρο, η σχετική με το αντικείμενο ακαδημαϊκή εργασία, παρακολούθηση μαθημάτων ή δημοσιεύσεις, η σχετική πρακτική εμπειρία, τα κίνητρα συμμετοχής και η γλωσσική επάρκεια.

Οι υποψήφιοι πρέπει να κατέχουν πανεπιστημιακό πτυχίο υψηλών προδιαγραφών σε πεδίο σχετικό με τα δικαιώματα του ανθρώπου –όπως το Δίκαιο, οι Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες– που αντιστοιχεί τουλάχιστον σε 180 μονάδες ECTS (Bachelor/Γενικό Πτυχίο). Η αποδεδειγμένη επάρκεια στην αγγλική γλώσσα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα.

Σχετικά με το Global Campus of Human Rights
Το Global Campus of Human Rights (GC) είναι ένα διεπιστημονικό κέντρο αριστείας που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει ως στόχο την προώθηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του εκδημοκρατισμού μέσω της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και έρευνας και διαμέσου ενός διεθνούς δικτύου περιφερειακών συνεργατών στην Αργεντινή, την Αρμενία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κιργιστάν, τον Λίβανο, τη Νότια Αφρική και την Ταϊλάνδη. Η κύρια έδρα του Global Campus βρίσκεται στη Βενετία/Ιταλία.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων
Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στο ΕΜΑ καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση on-line και να την υποβάλουν, μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μέσω της έτοιμης φόρμας που υπάρχει στην ιστοσελίδα του.

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές σε συνεχή βάση, ως εξής:

  • Προθεσμία αιτούντων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και αιτούντων υποτροφίας: 12 Φεβρουαρίου 2024
  • Προθεσμία αιτούντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς υποτροφία: 16 Απριλίου 2024

O σύνδεσμος για τις αιτήσεις του Προγράμματος EMA 2024-2025 καθώς και αναλυτικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα υπάρχουν στην ακόλουθη ιστοσελίδα: EMA - The European Master's Programme in Human Rights and Democratisation - Global Campus of Human Rights (gchumanrights.org)

Προκήρυξη


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Σχετικά Προγράμματα

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο