Κάντε follow το πρόγραμμα για να ενημερώνεστε μέσω email για προκηρύξεις και σχετικά νέα.
Πρέπει να είσαστε συνδεδεμένοι στο λογαριασμό σας.
Περίοδος υποβολής αιτήσεων από Δευτέρα 07 Ιουλίου έως και Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2025.
Το Τμήμα Γεωπονίας προκηρύσσει δεκαπέντε (15) θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών/τριων που επιθυμούν να συμμετάσχουν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Επιστήμη Τροφίμων & Διατροφή».
Σκοπός του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) είναι να συμβάλλει αφενός στη διεύρυνση των γνώσεων στον Τομέα της Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής και αφετέρου στη δημιουργία νέων επαγγελματικών διεξόδων για τους πτυχιούχους του Τμήματος Γεωπονίας και άλλων συναφών Τμημάτων, παρέχοντας τη δυνατότητα για τη συνέχιση των σπουδών τους στην Ελλάδα και αποφυγή απώλειας των διακεκριμένων πτυχιούχων στο εξωτερικό. Επιπλέον στόχος είναι, η παροχή χρήσιμων και σύγχρονων γνώσεων σε πτυχιούχους που απασχολούνται ήδη επαγγελματικά σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες στο χώρο των τροφίμων, ώστε να διευρύνουν και να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους.
Συγκεκριμένα, το παρόν Π.Μ.Σ. είναι σχεδιασμένο να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων τροφίμων, μικρής ή μεγάλης κλίμακας. Επιπλέον οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν σε μια κρατική αρχή (δημόσιοι οργανισμοί ελέγχου), στον ακαδημαϊκό χώρο ή σε άλλους οργανισμούς (εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, κ.τ.λ.). Επιπροσθέτως, οι απόφοιτοι που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, έχουν τη δυνατότητα να εκπονήσουν διδακτορική διατριβή υπό την επίβλεψη των διδασκόντων του Π.Μ.Σ.
Το ΠΜΣ είναι εντατικό και η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται σε τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα και μία θερινή περίοδο. Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (European Credit Transfer System - ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ανέρχεται σε εκατό πέντε (105), οι οποίες κατανέμονται σε τριάντα (30) ECTS το 1ο εξάμηνο φοίτησης, τριάντα (30) ECTS το 2ο εξάμηνο, δεκαπέντε (15) ECTS τη θερινή περίοδο και τριάντα (30) ECTS το 3ο εξάμηνο.
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο: «Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφή».
H γλώσσα διδασκαλίας είναι η ελληνική.
Για την παρακολούθηση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών δεν προβλέπεται η καταβολή τελών φοίτησης.
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών Τμημάτων Α.Ε.Ι. της ημεδαπής και της αλλοδαπής και ειδικότερα των Τμημάτων Γεωπονίας, Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Χημείας, Κτηνιατρικής, Χημικών Μηχανικών, Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας, Διαιτολογίας και Διατροφής ή συναφών Τμημάτων Α.Ε.Ι. (ήτοι Πανεπιστημίων και πρώην Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Αίτηση μπορούν να υποβάλουν και τελειόφοιτοι φοιτητές προπτυχιακών προγραμμάτων, βάσει πιστοποιητικού αναλυτικής βαθμολογίας, από το οποίο θα προκύπτει η δυνατότητά τους να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέχρι την έναρξη του Π.Μ.Σ. Σε αυτήν την περίπτωση, η έγκριση της αίτησής τους είναι προσωρινή και σε περίπτωση επιλογής τους, οριστικοποιείται μόνο εφόσον προσκομισθεί αναλυτική βαθμολογία που επιβεβαιώνει την ολοκλήρωση των σπουδών τους έως την καταληκτική ημερομηνία των εγγραφών των επιτυχόντων στο Π.Μ.Σ. του ιδίου έτους.
Η αναγνώριση τίτλων σπουδών της αλλοδαπής για εισαγωγή στο Π.Μ.Σ., γίνεται από το Τμήμα. Σε περίπτωση που ο πρώτος κύκλος σπουδών έχει πραγματοποιηθεί στην αλλοδαπή, ο υποψήφιος δεν υποχρεούται να φέρει την ισοτιμία τίτλων σπουδών από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) Ακόμα κι αν προσκομίσει ισοτιμία, η αναγνώριση πάλι γίνεται από το Τμήμα. Το Ακαδημαϊκό Τμήμα έχει την ευθύνη της ακαδημαϊκής και μόνο αναγνώρισης των τίτλων σπουδών και όχι της ισοτιμίας. Για την ισοτιμία των τίτλων σπουδών, την ευθύνη εξακολουθεί να έχει ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
Οι υποψήφιοι μεταπτυχιακοί/κες φοιτητές/τριες θα πρέπει να υποβάλουν εμπρόθεσμα τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέτουν οι υποψήφιοι/ες είναι:
Για τη συμμετοχή των υποψηφίων που δεν θα προσκομίσουν πτυχίο στη διαδικασία επιλογής, αντί του αντίγραφου πτυχίου, πρέπει να προσκομίζεται βεβαίωση σπουδών με αναλυτική βαθμολογία. Σε περίπτωση επιλογής, η οριστικοποίηση της εγγραφής τους θα γίνεται μετά την προσκόμιση του αντιγράφου του πτυχίου.
Η μοριοδότηση των υποψηφίων για εισαγωγή στο Π.Μ.Σ. προκύπτει ως ακολούθως:
α) Η βαθμολογία στα δύο γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα εκ των τριών μαθημάτων υποβάθρου, με βαθμολογική κλίμακα έξι έως δέκα (6 - 10), με συντελεστή αξιολόγησης 1,5 και μέγιστη βαθμολογία τα δεκαπέντε (15) μόρια/μάθημα (10 Χ 1,5=15*2=30 μόρια). Το μάθημα της αγγλικής γλώσσας με βαθμολογική κλίμακα έξι έως δέκα (6 - 10), με συντελεστή αξιολόγησης 0,5 και μέγιστη βαθμολογία τα πέντε (5) μόρια (10 Χ 0,5=5 μόρια).
β) Ο βαθμός πτυχίου, με βαθμολογική κλίμακα πέντε ως δέκα (5 – 10), με συντελεστή αξιολόγησης 2,5 και μέγιστη βαθμολογία τα είκοσι πέντε (25) μόρια (10 Χ 2,5=25 μόρια).
γ) Η κατοχή διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών σχετικού με την επιστήμη των τροφίμων [συμπεριλαμβάνεται και ο ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master)] με βαθμολογία δωδεκάμισι (12,5) μόρια. Σε περίπτωση μη κατοχής διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών σχετικού με την επιστήμη των τροφίμων, τότε και μόνο τότε, αναγνωρίζεται ο αριθμός προπτυχιακών μαθημάτων σχετικών με την επιστήμη των τροφίμων με ανώτατο όριο τα είκοσι (20) μαθήματα και με συντελεστή αξιολόγησης 0,45 και μέγιστη βαθμολογία τα εννέα (9) μόρια (0,45 Χ 20=9 μόρια).
δ) Η ερευνητική εμπειρία (σχετική με την επιστήμη των τροφίμων) βάσει συγγραφής εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά ή πρακτικά συνεδρίων, ή συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα [μέγιστο επτάμισι (7,5) μόρια]. Υπολογίζεται ενδεικτικά ως εξής: τέσσερα (4) μόρια/δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό με κριτές με Impact Factor (Clarivate-Web of Science JCR), ενάμισι (1,5) μόρια/παρουσίαση σε διεθνές συνέδριο, ένα (1)
μόριο/παρουσίαση σε εθνικό συνέδριο, ένα (1) μόριο/μήνα συμμετοχής σε ερευνητικό πρόγραμμα.
ε) Η προφορική συνέντευξη του υποψηφίου [μέγιστο είκοσι (20) μόρια].
Οι αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνση: evgeniac@agro.auth.gr, nkaffe@agro.auth.gr. Στη συνέχεια, κατά τις εγγραφές, οι επιτυχόντες θα πρέπει να προσκομίσουν τα πρωτότυπα όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι από τη Δευτέρα 07 Ιουλίου έως και την Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2025.
Για υποστήριξη κατά τη διαδικασία ολοκλήρωσης της αίτησης, τα άτομα που ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2310991631, 2310991658, καθώς και ηλεκτρονικά αποστέλλοντας e-mail στις διευθύνσεις: evgeniac@agro.auth.gr, nkaffe@agro.auth.gr και athgou@agro.auth.gr.
Σχετικές πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ (https://foodsn.agro.auth.gr/index).
Για το πανεπιστημιακό έτος 2025-26, η αξιολόγηση των υποψήφιων για την εισαγωγή τους στο ΠΜΣ περιλαμβάνει:
α) γραπτές εξετάσεις σε τρία μαθήματα υποβάθρου της Επιστήμης Τροφίμων (Επεξεργασία και Συντήρηση Τροφίμων, Μικροβιολογία Τροφίμων, Χημεία Τροφίμων). Η εξέταση για τους υποψηφίους γίνεται σε δύο από τα τρία αυτά μαθήματα, κατόπιν επιλογής τους.
β) γραπτές εξετάσεις στην Αγγλική γλώσσα.
γ) προφορική συνέντευξη των υποψηφίων.
Η αξιολόγηση των υποψήφιων για την εισαγωγή τους στο ΠΜΣ θα γίνει τη Δευτέρα 15/9/2025. Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στο Νέο Κτίριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αγρόκτημα ΑΠΘ. Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν σχετικά με το χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης, μέσω σχετικής ανακοίνωσης.
Βρείτε την προκήρυξη, την εξεταστέα ύλη και την αίτηση εδώ.