Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Κρίση και Ιστορική Αλλαγή (2024-2025)

Το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών στο εντατικό μονοετές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κρίση και Ιστορική Αλλαγή», το οποίο οδηγεί σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης.

Το πρόγραμμα θέτει στο επίκεντρο την ιστορική μεταβολή, δηλαδή τις μεγάλης κλίμακας και σημασίας αλλαγές στην κοινωνική οργάνωση, τις οικονομικές λειτουργίες, τους τρόπους σκέψης και την καθημερινή ζωή, οι οποίες συντελέστηκαν στην ανθρώπινη ιστορία. Η ιστορική έρευνα έχει δείξει ότι τέτοιες μείζονες μεταβολές, συχνά αλματώδεις, συνδέονται με ή συνοδεύονται από περιόδους κρίσης, καθώς το παλιό συγκρούεται με το καινούριο. Και, βέβαια, αυτές οι κρίσεις έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, ανάλογα με την εποχή και την κοινωνία. Οι έννοιες της κρίσης και της ιστορικής αλλαγής αποτελούν, λοιπόν, θεμελιώδη ερμηνευτικά εργαλεία κατανόησης της εξέλιξης των ανθρώπινων κοινωνιών, και βρίσκονται στην καρδιά της ιστορικής επιστήμης.

Το ΠΜΣ «Κρίση και Ιστορική Αλλαγή» προσφέρει μια σφαιρική εξέταση του ζητήματος της ιστορικής μεταβολής στα μείζονα πεδία της ανθρώπινης δράσης, μέσα από συγκεκριμένα κάθε φορά ιστορικά παραδείγματα, ενώ παράλληλα εκπαιδεύει τους φοιτητές/τριες στα μεθοδολογικά εργαλεία και τις αναλυτικές προσεγγίσεις της σύγχρονης ιστορικής έρευνας.

Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) ορίζεται σε δύο (2) εξάμηνα (συμπεριλαμβάνεται και η θερινή περίοδος). Για την απόκτηση του ΜΔΕ απαιτείται η επιτυχής εξέταση σε όλα τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών, η επιτυχής εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας και η συγκέντρωση συνολικά 75 πιστωτικών μονάδων (ECTS).

Το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 θα εισαχθούν στο ΠΜΣ «Κρίση και Ιστορική Αλλαγή» κατ’ ανώτατο όριο δώδεκα (12) μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες. Το Α ́ εξάμηνο ξεκινά στις 7 Οκτωβρίου 2024.

Τα μαθήματα γίνονται εξ αποστάσεως με συγχρονική διδασκαλία. Το επιστημονικό εργαστήριο του Ιουνίου και οι υποστηρίξεις των διπλωματικών εργασιών γίνονται με φυσική παρουσία, η οποία είναι υποχρεωτική. Υπάρχει δυνατότητα μερικής φοίτησης για εργαζόμενους φοιτητές και φοιτήτριες.
Οι ενδιαφερόμενοι/ες πρέπει να διαθέτουν πρόσβαση σε επαρκή ηλεκτρονικό εξοπλισμό (ηλεκτρονικό υπολογιστή με κάμερα και ήχο, καλή σύνδεση στο διαδίκτυο) ώστε να είναι εφικτή η απρόσκοπτη παρακολούθηση των μαθημάτων.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και την οργάνωση των σπουδών στην ιστοσελίδα.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΜΣ
Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί και δεκτές:

➢ κάτοχοι τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι (Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
➢ πτυχιούχοι από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι.) (άρθρα 1 και 88 Ν. 3883/2010 – ΦΕΚ 167/Α ́/24.09.2010)
➢ πτυχιούχοι από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (παρ. 5 άρθρο 38 Ν. 4249/2014 - ΦΕΚ 73/Α ́/24.03.2014)
➢ πτυχιούχοι από τη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (παρ. 14 άρθρο 69 Ν. 4249/2014 2014 - ΦΕΚ 73/Α ́/24.03.2014) ➢ πτυχιούχοι από τη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Σ.Δ.Σ.Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.) (άρθρο 1 ΠΔ 75/2018 – ΦΕΚ 145/Α ́/07.08.2018). Επίσης, γίνονται δεκτοί επί πτυχίω φοιτητές και φοιτήτριες των ιδρυμάτων της ημεδαπής, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους και θα έχουν προσκομίσει σχετική βεβαίωση μέχρι την ημερομηνία εξέτασης της υποψηφιότητάς τους από την Τριμελή Επιτροπή του ΠΜΣ.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
Το συνολικό κόστος σπουδών ανέρχεται σε 400,00 ευρώ που καταβάλλονται σε δύο ισόποσες δόσεις κατά την εγγραφή στο Α ́ και το Β ́ εξάμηνο. Οι υποψήφιοι που θα επιλεχθούν, αφού ολοκληρώσουν την εγγραφή τους (κατάθεση δικαιολογητικών, πληρωμή δόσης Α’ εξαμήνου κλπ), έχουν δικαίωμα, μετά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, να καταθέσουν αίτηση για απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής διδάκτρων, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν αποκλειστικά στο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων ΠΜΣ «Ναυτίλος» https://nautilus.aegean.gr/ τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση υποψηφιότητας(πρόκειται για την ηλεκτρονική συμπλήρωση της φόρμας στο https://nautilus.aegean.gr/)
  2. Βιογραφικό σημείωμα
  3. Φωτοτυπία πτυχίου/διπλώματος ή Βεβαίωση Περάτωσης Σπουδών
  4. Πιστοποιητικό Αναλυτικής Βαθμολογίας προπτυχιακών μαθημάτων όπου θα αναγράφεται ο βαθμός πτυχίου/διπλώματος
  5. Φωτοτυπία δεύτερου πτυχίου ή και μεταπτυχιακού διπλώματο εάν υπάρχουν
  6. Δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές εάν υπάρχουν
  7. Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας εάν υπάρχουν
  8. Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας (στο πεδίο επιπλέον στοιχεία)
  9. Δύο συστατικές επιστολές
  10. Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας αγγλικής επιπέδου Β2 ή ανωτέρου επιπέδου
  11. Πιστοποιητικό επάρκειας της ελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς/ές υποψήφιους/ες εφόσον απαιτείται
  12. Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας άλλων ξένων γλωσσών εάν υπάρχουν
  13. Φωτογραφία σε ψηφιακή μορφή

Τέλος, η/ο υποψήφια/ος μπορεί να καταθέσει κάθε άλλο στοιχείο που θεωρεί ότι θα μπορούσε να συμβάλει ώστε η Επιτροπή Αξιολόγησης να σχηματίσει πληρέστερη άποψη.

Το επίπεδο γλωσσομάθειας της ξένης γλώσσας αποδεικνύεται με τους εξής τρόπους:

  1. Κρατικό Πιστοποιητικό του Ν. 2740/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του Ν. 3149/2003,
  2. Πτυχίο Ξένης Γλώσσας και Φιλολογίας ή Πτυχίο Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας της ημεδαπής ή αντίστοιχο και ισότιμο σχολών της αλλοδαπής,
  3. Πτυχίο, προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ή διδακτορικό δίπλωμα οποιουδήποτε αναγνωρισμένου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής.
  4. Απολυτήριο τίτλο ισότιμο των ελληνικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον έχουν αποκτηθεί μετά από κανονική φοίτηση τουλάχιστον έξι ετών στην αλλοδαπή.
  5. Λοιπά πιστοποιητικά Γλωσσομάθειας επιπέδου Β2 όπως αυτά αναφέρονται στο εκάστοτε ισχύον Παράρτημα Απόδειξης Γλωσσομάθειας του ΑΣΕΠ.
    Η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας δεν αποδεικνύει τη γνώση ξένης γλώσσας (π.δ. 347/2003). Οι υποψήφιοι που είναι κάτοχοι της σχετικής άδειας πρέπει να προσκομίσουν επικυρωμένο αντίγραφο και ακριβή μετάφραση του τίτλου σπουδών βάσει του οποίου εκδόθηκε η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας.

Οι παραπάνω αιτήσεις και τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται μόνο μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη διεύθυνση: https://nautilus.aegean.gr/ έως τις 04.09.2024 και ώρα 23:59, αφού ακολουθήσουν προσεκτικά τις οδηγίες που περιέχονται στο εγχειρίδιο χρήσης.

Για την επισύναψη επιπλέον αρχείων και της αστυνομικής ταυτότητας, παρακαλούμε, αφού αποθηκευτούν σε ένα ενιαίο συμπιεσμένο αρχείο με τη μορφή zip, να μεταφορτωθούν στο πεδίο «επιπλέον στοιχείο»:

ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ
Η επιλογή των εισακτέων βασίζεται:

  1. στην εξέταση των προσόντων των υποψηφίων σύμφωνα με τους φακέλους υποψηφιότητας και
  2. εφόσον πληρούνται τα τυπικά προσόντα, στην προφορική συνέντευξη.

Για τον καθορισμό της σειράς επιτυχίας λαμβάνονται υπόψη τα εξής (με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας) σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΠΜΣ «Κρίση και Ιστορική Αλλαγή»:

  1. Προφορική συνέντευξη σε ποσοστό 45% β) Βαθμός πτυχίου σε ποσοστό 20%
  2. Συνάφεια επιστημονικού κλάδου, όπως αυτή προκύπτει από τον τίτλο σπουδών, σε ποσοστό 10%
  3. Κατοχή δεύτερου πτυχίου σε ποσοστό 5%
  4. Κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σε ποσοστό 7%
  5. στ) Κατά συνεκτίμηση, επίδοση, κατά μέσο όρο, σε προπτυχιακά μαθήματα που σχετίζονται με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ ή/και επίδοση στη συγγραφή διπλωματικής εργασίας που σχετίζεται με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ σε ποσοστό 3%
  6. Πιστοποιημένη γνώση της αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο Γ1 ή Γ2 σε ποσοστό 2% (η γνώση της αγγλικής σε επίπεδο Β2 είναι προαπαιτούμενη)
  7. Πιστοποιημένη γνώση άλλης ξένης γλώσσας επιπλέον της αγγλικής σε ποσοστό 3%
  8. Κατά συνεκτίμηση, δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές ή άλλες, επαγγελματική/ ερευνητική εμπειρία και συστατικές επιστολές σε ποσοστό 5%

Η προφορική συνέντευξη των υποψηφίων θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως κατά το διάστημα 14 έως 16 Σεπτεμβρίου 2024.

Το πρόγραμμα των συνεντεύξεων γνωστοποιείται αποκλειστικά με ανάρτηση του στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ: https://www.sah.aegean.gr/. Οι υποψήφιοι οφείλουν να ενημερώνονται σχετικά μέσω της παραπάνω ιστοσελίδας.

Η προτεινόμενη βιβλιογραφία προετοιμασίας των υποψηφίων για τη συνέντευξη έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση εδώ .

Για κάθε συμπληρωματική πληροφορία, οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία ΠΜΣ του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (Πληροφορίες: Αμανίδου Τούλα, τηλ. 22510-36331) και στο tamanidou@aegean.gr.

Προκήρυξη


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr


Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο