Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Αρχαιολογία και Ιστορία του Αρχαίου Κόσμου: από την Απώτατη Προϊστορία έως την Ύστερη Αρχαιότητα (2023-2024)

Το ΠΜΣ: «Αρχαιολογία και Ιστορία του Αρχαίου Κόσμου: από την Απώτατη Προϊστορία έως την Ύστερη Αρχαιότητα–Archaeology and History of the Ancient World: from the Early Prehistory to Late Antiquity» του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που ιδρύθηκε με την απόφαση 676/24-04-2018 (ΦΕΚ 1729/Β ́/17-05-2018) και λειτουργεί βάσει του Κανονισμού του (ΦΕΚ 3491/Β’/25-05-2023) προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 διαγωνισμό εισαγωγής 39 σπουδαστών/στριών.

Η διάρκεια φοίτησης στο ΠΜΣ ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα ή σε έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα (μόνο για αποδεδειγμένα εργαζόμενους μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες ή για ειδικές περιπτώσεις φοιτητών/τριών που αναφέρονται στον Κανονισμό του Προγράμματος).

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις ειδικεύσεις:

  1.  Προϊστορική Αρχαιολογία
  2. Κλασική Αρχαιολογία
  3. Αρχαία Ιστορία

Ο αριθμός των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 ανά ειδίκευση ορίζεται ως εξής:

  • Προϊστορική Αρχαιολογία - 15
  • Κλασική Αρχαιολογία - 15
  • Αρχαία Ιστορία - 9

1. ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ/ΕΣ
Στο ΠΜΣ «Αρχαιολογία και Ιστορία του Αρχαίου Κόσμου: από την Απώτατη Προϊστορία έως την Ύστερη Αρχαιότητα – Archaeology and History of the Ancient World: from the Early Prehistory to Late Antiquity» γίνονται δεκτοί/ές μετά από εξετάσεις:

  • οι κάτοχοι πτυχίου των τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και
  • απόφοιτοι άλλων Τμημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων της αλλοδαπής.
  • Γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΤ σύμφωνα με την παρ. 8, αρ. 34 του Ν. 4485/2017

2. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Οι ενδιαφερόμενοι/ες οφείλουν να υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική αίτηση κατά το χρονικό διάστημα: Από 7-6-2023 έως και 7-7-2023
Οι υποψηφιότητες μπορούν να υποβληθούν ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά. Αιτήσεις που θα υποβληθούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο δεν θα γίνονται δεκτές. Κατά την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης απαιτούνται:

  1. Βιογραφικό σημείωμα
  2. Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών. Υποψήφιοι/ες που κατά το διάστημα υποβολής της αίτησης δεν είναι ακόμη κάτοχοι πτυχίου ή δεν έχουν περατώσει τις σπουδές τους, μπορούν να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση ότι: «Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις (3), που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986, δηλώνω ότι: Αναμένω να αποφοιτήσω κατά την επόμενη εξεταστική περίοδο (Ιουνίου ή Σεπτεμβρίου 2022-2023) και σε περίπτωση που επιτύχω στις εξετάσεις ένταξης στο ΠΜΣ, θα καταθέσω υποχρεωτικά βεβαίωση περάτωσης σπουδών πριν από την εγγραφή μου, διαφορετικά δεν θα είναι δυνατή η εγγραφή μου στο Πρόγραμμα».
  3. Αίτηση συμμετοχής
  4. Βιογραφικό σημείωμα
  5. Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
  6. Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών.
  7. Αναλυτική βαθμολογία προπτυχιακών μαθημάτων
  8. Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας αγγλικής γλώσσας , επιπέδου τουλάχιστον Β2, ή περισσοτέρων γλωσσών, εάν υπάρχουν.
  9. Σεμιναριακές εργασίες, εάν υπάρχουν, ιδιαίτερα εκείνες που σχετίζονται με το γνωστικό αντικείμενο της ειδίκευσης.
  10. Επιστημονικές δημοσιεύσεις, εάν υπάρχουν
  11. Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν
  12. Πιστοποιητικό ελληνομάθειας ή επαρκής, διαπιστωμένη από την Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων του Π.Μ.Σ., γνώση της ελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς υποψήφιους
  13. Αναγνώριση ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών της αλλοδαπής.

Οι φοιτητές/ήτριες από ιδρύματα της αλλοδαπής οφείλουν να προσκομίσουν πιστοποιητικό αντιστοιχίας και ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ σύμφωνα με τον ν. 3328/2005 ή πιστοποιητικό ακαδημαϊκής ισοδυναμίας σύμφωνα με τον ν. 4957/2022.

Για τους/τις φοιτητές/ήτριες από ιδρύματα της αλλοδαπής, που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό αναγνώρισης ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται στον Κανονισμό Λειτουργίας του ΠΜΣ.

Αίτηση υποψηφιότητας
Όλα τα δικαιολογητικά τα οποία θα υποβληθούν κατά την διαδικασία της αίτησης θα πρέπει να είναι σε μορφή αρχείου pdf (ή zip εάν πρόκειται για αρχεία μεγάλης χωρητικότητας)

ΠΡΟΣΟΧΗ: Με την ολοκλήρωση υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης, οι υποψήφιοι/ιες οφείλουν να εκτυπώσουν το μήνυμα επιτυχούς υποβολής με τον αριθμό πρωτοκόλλου που έλαβε η αίτηση και να τον κρατήσουν για μεταγενέστερη χρήση (εξετάσεις, εγγραφή).

3. ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

  1. Η επιλογή των μεταπτυχιακών σπουδαστών/στριών γίνεται ύστερα από γραπτή και προφορική εξέταση, βάσει της σχετικής με την ειδίκευση αναρτημένης βιβλιογραφίας. Ο βαθμός της γραπτής εξέτασης είναι τελικός. Δεν προβλέπεται διαδικασία αναβαθμολόγησης.
  2. Απαραίτητο προσόν για την επιλογή αποτελεί η πιστοποιημένη γνώση της αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο τουλάχιστον Β2.
  3. Συνυπολογίζεται ο βαθμός του πτυχίου και των σεμιναριακών εργασιών που σχετίζονται με το γνωστικό αντικείμενο ειδίκευσης, η συμμετοχή σε ανασκαφές ή πρακτικές ασκήσεις, το πιστοποιημένο επίπεδο γνώσης άλλων γλωσσών εκτός της αγγλικής, οι δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές και αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν.

Η αξιολόγηση των υποψηφίων και η επιλογή των εισακτέων γίνεται με βάση την επίδοση στις εισαγωγικές γραπτές εξετάσεις για το Π.Μ.Σ. σε ποσοστό 50% και με προφορική συνέντευξη σε ποσοστό 50%. Προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα ο/η υποψήφιος/α οφείλει να συγκεντρώσει μέσον όρο βαθμολογίας τουλάχιστον επτά (7).

Σε περίπτωση ισοβαθμίας (με μαθηματική στρογγυλοποίηση στην ακέραιη μονάδα της κλίμακας 100), εισάγονται οι ισοβαθμήσαντες υποψήφιοι, σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10% του ανώτατου αριθμού εισακτέων.

Με βάση τα συνολικά κριτήρια, η ΣΕ (Συντονιστική Επιτροπή) καταρτίζει τον Πίνακα Αξιολόγησης των υποψηφίων και τον καταθέτει προς έγκριση στη Συνέλευση του Τμήματος.

Ο πίνακας των επιτυχόντων δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, βάσει του αρ. πρωτ. των αιτήσεων υποψηφιότητας.
Κατά την εγγραφή τους οι επιτυχόντες/ούσες θα κληθούν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τα οποία είχαν υποβάλει σε ψηφιακή μορφή, μαζί με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους.

Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων υποψηφίων, θα κληθούν να εγγραφούν στο Πρόγραμμα, οι επιλαχόντες/σες, εάν υπάρχουν, με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα.

Η γραπτή και η προφορική εξέταση θα διενεργηθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν.

Προκήρυξη


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Σχετικά Προγράμματα

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο