Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Φορέας
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Τμήμα
Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας
Τίτλος Προγράμματος
Περιβαλλοντική Επικοινωνία και Προαγωγή Υγείας (Environmental Communication and Health Promotion)
Δίδακτρα
2250 ευρώ
Πρόσθετες Πληροφορίες

Σκοπός του ΠΜΣ είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο επιστημονικό πεδίο της Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Προαγωγής Υγείας παρέχοντας τους συγκεκριμένες πληροφορίες και ικανότητες κριτικής αξιολόγησης ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αδιαμφησβήτητα προκαλούν ποικίλες επιπτώσεις στην δημόσια υγεία. Αυτές οι δεξιότητες θα τους καταστήσουν ικανούς να συμμετάσχουν και να ηγηθούν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, καθορίζοντας έτσι την ποιότητα της υγείας και του περιβάλλοντος  στις επόμενες δεκαετίες.

Το ΠΜΣ στοχεύει στην: 
1.    Παροχή ακαδημαϊκών γνώσεων στον τομέα της Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και περαιτέρω ανάπτυξη του γνωστικού κεφαλαίου στον τομέα της Οικοθεραπείας και της Προαγωγής Υγείας. 
2.    Διεξαγωγή ερευνητικών μελετών στο γνωστικό αντικείμενο και προώθηση εισαγωγής καινοτόμων επιδημιολογικών ερευνητικών προγραμμάτων. 
3.    Ανάδειξη των εφαρμογών της Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας στους τομείς της Οικοθεραπείας και της Προαγωγής Υγείας. 
4.    Ανάπτυξη της έρευνας στον τομέα των νέων τεχνολογιών που σχετίζονται με την Οικοθεραπεία και την Προαγωγή της Υγείας. 
5.    Αξιολόγηση προηγμένων και πολύπλοκων εννοιών, προσεγγίσεων και μεθόδων από την επιστήμη της επικοινωνίας, με ιδιαίτερη αναφορά στα δια- και διεπιστημονικά προβλήματα και προσεγγίσεις που εντοπίζονται στην επιστημονική βιβλιογραφία. 
6.    Εφαρμογή κατάλληλου σχεδιασμού για ποσοτική και ποιοτική εμπειρική έρευνα, επιλέγοντας κατάλληλες μεθόδους έρευνας για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων και δείχνοντας την ικανότητα εντοπισμού αναγκών για νέες θεωρητικές, μεθοδολογικές και πρακτικές προσεγγίσεις. 
7.    Προώθηση συνεργασίας των εκπαιδευόμενων σε σχέση με τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής και το ευρύ κοινό και υλοποίηση  προφορικών και γραπτών εργασιών με βάση το έργο σε μια διεπιστημονική ομάδα. 
8.    Προώθηση εκκίνησης εποικοδομητικών διακλαδικών και διεπιστημονικών συζητήσεων και συνεργασιών εντός και μεταξύ διαφόρων κοινωνικών και επιστημονικών οργανώσεων και επαγγελμάτων. 
9.    Κριτική ανάλυση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται διαφορετικές γνώσεις, επικοινωνίες και πρακτικές υγείας, ευεξίας και υγειονομικής περίθαλψης για τη διαμόρφωση και οργάνωση της ζωής των ατόμων, των ομάδων και πληθυσμών. 
10.     Αξιολόγηση των μέσων που χρησιμοποιούνται στις επιστημονικές και κοινωνικές προσεγγίσεις για την κατανόηση, τη διαμεσολάβηση, την προάσπιση της υγείας και της ευημερίας και τον σχεδιασμό καινοτόμων οδών για τη γεφύρωση αυτών των προσεγγίσεων. 
11.    Δημιουργία επιστημόνων με τις απαιτούμενες δεξιότητες για επιτυχή σταδιοδρομία στον ιδιωτικό, δημόσιο και ακαδημαϊκό τομέα, στην πρόληψη και την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας. 
12.    Συμβολή στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας και στην συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα. 
13.    Προετοιμασία για μεταπτυχιακές σπουδές διδακτορικού επιπέδου. 

Το επιστημονικό αντικείμενο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (Μ.Π.Σ.) καλύπτει τα γνωστικό αντικείμενο της Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας εισάγοντας την έννοια της επικοινωνίας με στόχο την εκπαίδευση για θέματα περιβαλλοντικής υγείας. Μέσω του οικολογικού μοντέλου ως  ένα πλαίσιο προγραμματισμού επικοινωνίας για την δημόσια υγεία, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές εξοικειώνονται με τα εργαλεία αξιολόγησης του αλφαβητισμού για την υγεία στην έρευνα και στην πρακτική με απώτερο σκοπό την δημιουργία και εφαρμογή επικοινωνιακών στρατηγικών για την προάσπιση του περιβάλλοντος ως αναπόσπαστο στοιχείο για την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού.  

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 3 εξάμηνα. Ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών και φοιτητριών είναι 30. Δίνονται 10 μαθήματα και συνολικά 90 ECTS. 

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι και διπλωματούχοι όλων των τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών, πτυχιούχοι Περιβαλλοντικών Επιστημών των Πανεπιστημίων, πτυχιούχοι του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Τμημάτων Ιατρικής, Νοσηλευτικής, καθώς και πτυχιούχοι όλων των συναφών επιστημών υγείας  της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής. καθώς και απόφοιτοι άλλων Τμημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων της αλλοδαπής.

Ο αριθμός εισακτέων δεν πρέπει να είναι κατώτερος του δέκα (10) και ανώτερος του τριάντα(30). Σε περίπτωση που ο αριθμός των υποψηφίων φοιτητών ξεπερνά σημαντικά των αριθμό των προς πλήρωση θέσεων ή οι υποψήφιοι φοιτητές έχουν διαπιστωμένα σημαντικό ερευνητικό ενδιαφέρον για την παρακολούθηση του ΠΜΣ, τότε με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων μέχρι και το διπλάσιο του ανώτατου προβλεπόμενου αριθμού.

Ιστοσελίδα: https://pchenv.uniwa.gr/ 
 

Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr


Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο