Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Φορέας
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Τμήμα
Νοσηλευτικής
Τίτλος Προγράμματος
Διαχείριση Χρόνιων Νοσημάτων
Δίδακτρα
3500 ευρώ
Κατευθύνσεις

1. Ογκολογική και Ανακουφιστική Φροντίδα
2. Εκπαίδευση και Φροντίδα στο Διαβήτη
3. Γαστρεντερολογική – Ενδοσκοπική Νοσηλευτική

Πρόσθετες Πληροφορίες

Τα Χρόνια Νοσήματα περιλαμβάνουν τις παρατεταμένης διάρκειας καταστάσεις εκτροπής του οργανισμού από τη φυσιολογική του λειτουργία. Έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα τη νοσηλευτική επιστήμη, καθώς ένας στους δύο ενήλικες θα έρθει κάποια στιγμή αντιμέτωπος στη ζωή του με κάποιο Χρόνιο Νόσημα. Σύμφωνα με τον W.H.O. (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), στις κατηγορίες Χρόνιων Νοσημάτων συγκαταλέγονται οι κακοήθεις νεοπλασίες, ο σακχαρώδης διαβήτης και άλλες παθήσεις που περιλαμβάνουν και τις νευρολογικές διαταραχές.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις του IARC (International Agency for Research on Cancer), διαγιγνώσκονται σχεδόν 37.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου ετησίως, ενώ οι θάνατοι από τη νόσο υπολογίζονται σε 24.000 ετησίως. Αλλά και οι διαβητικοί στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΥΚΑ, ανέρχονται στο 1 εκατομμύριο, ενώ υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη και δεν το γνωρίζουν ξεπερνά τις 500.000. Ομοίως, οι νευρολογικές διαταραχές ευθύνονται για το 10,8% της συνολικής επιβάρυνσης από νόσους, ενώ το ποσοστό αυτό θα βαίνει αυξανόμενο μέχρι το 2030.

Ο υψηλός επιπολασμός των συγκεκριμένων χρόνιων νοσημάτων αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Διαχείριση Χρόνιων Νοσημάτων» (Π.Μ.Σ.).

Αντικείμενο του προγράμματος είναι η εκπαίδευση, η προαγωγή της γνώσης και η έρευνα στο πεδίο της Διαχείρισης των Χρoνίων Νοσημάτων, με έμφαση στην ολοκληρωμένη προηγμένη και τεκμηριωμένη κλινική πρακτική, με σκοπό την υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου παροχή μεταπτυχιακής ειδίκευσης στη φροντίδα υγείας χρονίων πασχόντων στα πεδία της Ογκολογικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας, του Διαβήτη και των Νευροεπιστημών, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες υγείας.

Ειδικότερα, σκοπός του ΠΜΣ είναι η στελέχωση των υπηρεσιών υγείας με εξειδικευμένους νοσηλευτές ή με εξειδικευμένα στελέχη-επαγγελματίες υγείας, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και η προετοιμασία των πτυχιούχων για τρίτο κύκλο σπουδών (διδακτορική διατριβή).

Για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών Διαχείρισης Χρονίων Νοσημάτων απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση των μαθημάτων που ορίζονται από το Π.Μ.Σ., καθώς αυτό οργανώνεται με βάση το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων (120 ECTS).

Η χρονική διάρκεια για την απονομή του τίτλου σπουδών ορίζεται σε τέσσερα (4) διδακτικά εξάμηνα.

Τροποποίηση της υπ’  αρ. 6821/6-7-2018 απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής «Έγκριση Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο "Διαχείριση Χρόνιων Νοσημάτων" του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας» (Β’ 3310)

Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr


Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο