Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών απαιτείται η παρακολούθηση και η επιτυχής εξέταση σε όλα τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών καθώς και η επιτυχής εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας (ΜΔΕ).

Πιο συγκεκριμένα, απαιτείται η παρακολούθηση και η επιτυχής εξέταση σε οκτώ (8) υποχρεωτικά μαθήματα (7,5 ECTS το καθένα και συνολικά 60 ECTS=1500 ώρες) και η εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας (30 ECTS=750 ώρες). Ο συνολικός φόρτος εργασίας αντιστοιχεί σε 90 ECTS (2250 ώρες, 1 ECTS=25 ώρες).

Το κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει δεκατρείς (13) τρίωρες ενότητες εκπαίδευσης για κάθε μάθημα. Οι διδακτικές ώρες για κάθε μάθημα ανά εξάμηνο είναι τριάντα εννέα (39), δηλαδή συνολικά 156 ώρες διδασκαλίας ανά εξάμηνο. Τα μαθήματα δύναται να διεξάγονται όλες τις ημέρες της εβδομάδας καθώς και σε κύκλους ενοτήτων.

Ο ανώτατος αριθμός μαθημάτων στα οποία μπορεί να εγγραφεί κάθε μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/τρια ανά εξάμηνο είναι τέσσερα (4). Οι μεταπτυχιακοί/ές φοιτητές/τριες, μετά το τέλος του Β΄ εξαμήνου εφόσον έχουν εξετασθεί επιτυχώς σε όλα τα μαθήματα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

Η διδασκαλία μαθημάτων γίνεται δια ζώσης. Επίσης μπορεί να διεξαχθεί με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε ποσοστό τριάντα πέντε τοις εκατό (35%), σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται στο άρθρο 30, παρ. 2 του ν.4485/2017.

Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εξαμήνων μπορεί να διοργανώνονται ειδικά σεμινάρια με στόχο την προετοιμασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών για την εκπόνηση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας. Ως γλώσσα διδασκαλίας των μαθημάτων και συγγραφής της ΜΔΕ ορίζεται η ελληνική και η αγγλική  για τις διαλέξεις ειδικών επιστημόνων – καθηγητών του εξωτερικού.

Στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών εφαρμόζονται το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων (ECTS), η μεθοδολογία “TUNING” αναφορικά με τα μαθησιακά αποτελέσματα και τη δομή του ΠΜΣ και χορηγείται Παράρτημα Διπλώματος (Diploma Supplement).

Το αναλυτικό ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών διαμορφώνεται ως εξής:

Α' ΕΞΑΜΗΝΟ

  • Ισλάμ. Η Ιστορία του στη σύγχρονη παγκόσμια προοπτική (7,5 ECTS)
  • Διαχείριση ανθρωπίνων πόρων και επικοινωνία σε διαπολιτισμικά περιβάλλοντα (7,5 ECTS)
  • Εθνικές ταυτότητες, θρησκευτικές συγκρούσεις και διεθνής ασφάλεια (7,5 ECTS)
  • Διαθρησκειακές σχέσεις, διεθνείς θρησκευτικοί οργανισμοί, και σύγχρονες γεωπολιτικές προκλήσεις (7,5 ECTS)

Β' ΕΞΑΜΗΝΟ

  • Ισλάμ, Κράτος και Οικονομία (7,5 ECTS)
  • H διαχρονική Ελληνορθόδοξη παρουσία στη Μέση Ανατολή και ο σύγχρονος γεωπολιτισμικός ρόλος της (7,5 ECTS)
  • Κοινωνίες, Θρησκεία και πολιτική στη Μέση Ανατολή και τη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη (7,5 ECTS)
  • Θρησκευτική ελευθερία, θρησκευτικός εξτρεμισμός, διεθνείς οργανισμοί και ασφάλεια (7,5 ECTS)

Γ' ΕΞΑΜΗΝΟ

  • Εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας (30 ECTS)

Με απόφαση Συνέλευσης, ύστερα από πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής δύναται να γίνει τροποποίηση του εξαμήνου στο οποίο προσφέρεται το μάθημα ή  και αντικατάσταση μαθήματος με άλλο σχετικού γνωστικού αντικειμένου με αυτό που θεραπεύει το ΠΜΣ, για λόγους διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργία του ΠΜΣ.

Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Σχετικά Προγράμματα

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο