Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Υποτροφίες για 120 Erasmus-Mundus μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών 2016-2017

Εκατόν είκοσι (120) Erasmus Mundus μεταπτυχιακά προγράμματα προσφέρουν υποτροφίες για σπουδές μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη λίστα των προγραμμάτων σπουδών που θα προσφέρουν υποτροφίες σε Ευρωπαίους και πολίτες τρίτων χωρών για σπουδές σε μεταπτυχιακά προγράμματα που οργανώνονται με τη συνεργασία 3 ή περισσοτέρων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Στη λίστα περιλαμβάνονται 103 μεταπτυχιακά και 17 διδακτορικά προγράμματα σπουδών που καλύπτουν όλα τα επιστημονικά αντικείμενα.

 

Τι είναι το Erasmus-Mundus

Το Erasmus Mundus είναι μέρος του  Erasmus + (Erasmus plus),  δηλαδή του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία  και τον αθλητισμό για το διάστημα 2014-2020.  Ειδικότερα, ειναι πρόγραμμα συνεργασίας και κινητικότητας που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης και την προώθηση του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ λαών και πολιτισμών, μέσω της συνεργασίας και με τρίτες χώρες. Παρέχει υποστήριξη σε Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης που επιθυμούν να υλοποιήσουν κοινά  προγράμματα σπουδών σε συνεργασία με αντίστοιχα ιδρύματα της Ευρώπης και τρίτων χωρών καθώς και υποτροφίες σε φοιτητές, ερευνητές και ακαδημαϊκό προσωπικό που θέλουν να διανύσουν περίοδο σπουδών/έρευνα/διδασκαλία στα συνεργαζόμενα ιδρύματα.

Τα Erasmus Mundus μεταπτυχιακά προγράμματα

  • έχουν διάρκεια 1-2 έτη (60-120 ECTS)
  • διοργανώνονται με τη συνεργασία 3 τουλάχιστον Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και σε αρκετές περιπτώσεις και Πανεπιστημίων Τρίτων Χωρών,
  • Περιλαμβάνουν υποχρεωτική περίοδο σπουδών σε 2 τουλάχιστον από τα Πανεπιστήμια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα,
  • Οδηγούν στην απονομή κοινού, διπλού ή και πολλαπλού τίτλου σπουδών, από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια

Κάθε υποψήφιος μπορεί να υποβάλει αίτηση σε 3 το πολύ μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

 

Τι περιλαμβάνουν οι υποτροφίες Erasmus-Mundus

Οι υποτροφίες που χορηγούνται σε φοιτητές Erasmus Mundus Κοινών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, καλύπτουν πλήρως τα δίδακτρα καθώς και  οποιεσδήποτε άλλες υποχρεωτικές δαπάνες σχετίζονται με τη συμμετοχή των φοιτητών στο πρόγραμμα. Επίσης, στους υπότροφους προσφέρεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, συνεισφορά στις δαπάνες ταξιδίου και εγκατάστασης και μηνιαίο επίδομα διαβίωσης 1000 ευρώ για όλη τη διάρκεια του προγράμματος φοίτησης, που είναι συνήθως 2 έτη. Το ελάχιστο ποσό που δίνεται ως υποτροφία σε κάθε υπότροφο (δίδακτρα, ασφαλιστική κάλυψη, δαπάνες ταξιδίου, μηνιαίο επίδομα) ξεπερνά  συνολικά τα 30.000 ευρώ.

 

Πόσοι Έλληνες και Κύπριοι πολίτες έχουν πάρει μέχρι σήμερα υποτροφία

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του προγράμματος την περίοδο 2010-2015, 145 φοιτητές από την Ελλάδα (135 για μάστερ και 10 για διδακτορικό) και 22 φοιτητές (20 για μάστερ και 2 για διδακτορικό) από την Κύπρο, έχουν λάβει υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές σε κάποιο από τα προγράμματα Erasmus-Mundus.

 

Σε ποιά προγράμματα συμμετέχουν Ελληνικά Πανεπιστήμια

Σε 4 από τα 103 Erasmus Mundus προγράμματα σπουδών, που θα λειτουργήσουν το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, συμμετέχουν και Ελληνικά Πανεπιστήμια. Τα προγράμματα είναι τα παρακάτω:

1. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Erasmus Mundus Master in Archaeological Materials Science−ARCHMAT (Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Επιστήμη Υλικών Αρχαιολογικού Ενδιαφέροντος)

Συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο-Τμήμα Χημείας, Πανεπιστημιο Έβορα, Πορτογαλία, Πανεπιστήμιο La Sapienza Roma-Ιταλία.

Διαβάστε περισσότερα για το μεταπτυχιακό εδώ

 

2. Erasmus Mundus Master Course in European Literary Cultures (Ευρωπαϊκοί Πολιτισμοί και Λογοτεχνίες)

Συνεργαζόμενα πανεπιστήμια: Alma Mater Studiorum - Universita Di Bologna, Ιταλία, Universite Cheikh Anta Diop De Dakar, Σενεγάλη, Universite De Haute Alsace, Γαλλία,  Universite De Strasbourg, Γαλλία , Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελλάδα

 

3. Erasmus Mundus Master of Science in Earthquake Engineering and Engineering Seismology-MEES (Αντισεισμική Μηχανική και Τεχνική Σεισμολογία)

​Συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια: Πανεπιστήμιο Πατρών-Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, the ROSE School of the Institute for Advanced Study Pavia (Italy), the University Joseph Fourier-Grenoble 1, Middle East Technical University (Turkey)

 

4. ACES - Joint Masters Degree in Aquaculture, Environment and Society (Υδατοκαλλιέργειες, Περιβάλλον και Κοινωνία).

Συνεργαζόμενα πανεπιστήμια: University Of The Highlands And Islands Lbg, Μεγάλη Βρετανία, Universite De Nantes, Γαλλία, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ελλάδα.

 

Προθεσμίες αιτήσεων- Πληροφορίες

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την πλειοψηφία των προγραμμάτων είναι μέχρι τον Ιανουάριο του 2016.  Τα αποτελέσματα επιλογής ανακοινώνονται στο διάστημα Μαρτίου- Ιουνίου και τα προγράμματα ξεκινούν από το Σεπτέμβριο-Νοέμβριο του 2016.

Από τη σελίδα της Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορείτε να δείτε τη λίστα με όλα τα προγράμματα που θα προσφέρουν υποτροφίες το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, και να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες για αυτά.  Για μεγαλύτερη διευκόλυνση στην αναζήτηση πληροφοριών, ταξινομήστε τα αποτελέσματα ανά επιστημονικό-γνωστικό αντικείμενο.

 

Για να δείτε τα 103 μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρουν υποτροφίες πατήστε εδώ

Για να δείτε τα 17 διδακτορικά προγράμματα που προσφέρουν υποτροφίες πατήστε εδώ

 

Μαρία Αλεξίου,

Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Επαγγελματικού Προσανατολισμού,

Founder- www.eduguide.gr

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο