Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Συνέντευξη: Γιώργος Σκούρας. Μια ισχυρή οινική προσωπικότητα της Ελλάδας, μας μιλά για τις μεταπτυχιακές σπουδές στην Οινολογία

Ο Γιώργος Σκούρας, ο δημιουργός της εμβληματικής ετικέτας Μέγας Οίνος, διατηρεί το κτήμα Σκούρα ήδη από το 1986, ενώ πλέον δημιούργησε και ένα νέο εντυπωσιακό οινοποιείο στο Μαλαδρένι με υπερσύγχρονες υποδομές. Μεταξύ άλλων, 80 ανοξείδωτες δεξαμενές, κελάρια με 1.000 δρύινα βαρέλια και η δυνατότητα εμφιάλωσης 3.000 φιαλών την ώρα, δίνουν μια ιδέα για το μέγεθος και την επιτυχία των ετικετών του.

Ο Γιώργος Σκούρας, πέρα από την προσφορά του στον τόπο και στον κλάδο της οινολογίας, προσφέρει ενεργά και στο μέλλον του κλάδου, επιλέγοντας να συνεργαστεί με απόφοιτους της από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Σύγχρονη Τεχνολογία Τροφίμων με κατεύθυνση στην Οινολογία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Απόφοιτοι του Προγράμματος εργάζονται στις εγκαταστάσεις του Κτήματος Σκούρα και του οινοποιείου του, αποκτώντας μια μοναδική πρώτη εργασιακή εμπειρία στις σύγχρονες συνθήκες του επαγγέλματος. Φυσικά, και την τύχη να εργάζονται δίπλα σε έναν πραγματικά επιτυχημένο οινολόγο και οινοποιό.

Το γεγονός πως ο Γιώργος Σκούρας επέλεξε να συνεργαστεί με απόφοιτους από το κορυφαίο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στην Οινολογία, ήταν η αφορμή για εμάς στο eduguide.gr ώστε να του θέσουμε μερικές ερωτήσεις για τον κλάδο, τις σπουδές, τους απόφοιτους του μεταπτυχιακού και το μέλλον της οινολογίας. 

Κύριε Σκούρα, πείτε μας λίγα λόγια για την εμπειρία σας από τη συνεργασία με τους απόφοιτους του Εργαστηρίου Οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πόσο έτοιμοι είναι για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του επαγγέλματος τους;

Ξαφνικά αρχίσαμε να γεμίζουμε με παιδιά απόφοιτους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα του εργαστηρίου Οινολογίας. Με χαρά είδαμε πολύ γρήγορα ένα πολύ υψηλό επιστημονικό επίπεδο και γνώσεις βαθιές που προέρχονταν είτε από την χημεία είτε από την γεωπονία. Εννοείται ότι τα παιδιά αυτά ήταν προετοιμασμένα εξαιρετικά για να εργαστούν στο οινοποιείο και πως έμεινα πολύ ευχαριστημένος από αυτό το επίπεδο συνεργασίας.

Ποιο θεωρείτε το μέλλον του κλάδου και κατά πόσο υπάρχουν δυνατότητες για τους νέους απόφοιτους να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας;

Ο κλάδος είναι ένας κλάδος ο οποίος αναπτύσσεται. Όταν ξεκίνησα το 1986 υπήρχαν 70 οινοποιεία. Σήμερα ξεπερνούν τα 1400 και δεν είναι μυστικό πως η επάνδρωση των οινοποιείων με παιδιά από το τμήμα της Οινολογίας όσο και από το Γεωπονικό  Πανεπιστήμιο Αθηνών, άλλαξαν τον χάρτη της ποιότητας του ελληνικού κρασιού και το αμπέλι. Το κρασί έχει ανάγκη από πολλούς ανθρώπους.

Πόσο σημαντικό είναι το marketing γύρω από τον κλάδο της οινολογίας; Θεωρείτε πως ένας οινολόγος οφείλει να γνωρίζει και πώς να είναι manager ενός οινοποιείου;

Εννοείται ότι το marketing είναι πολύ σπουδαίο για το κρασί. Συνήθως οι οινοποιοί είναι μονόχνωτοι και καλοί στο να φτιάχνουν κρασιά αλλά δεν ξέρουν πως να τα πουλήσουν. Ξέρουμε ότι οινολόγοι οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκαν με τις πωλήσεις έδωσαν μια σοβαρή χροιά γνώσης και παιδείας στο εμπόριο του κρασιού.

Το eduguide.gr ευχαριστεί θερμά τον κύριο Γιώργο Σκούρα για την ανταπόκριση και τον χρόνο του.

Εάν ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σύγχρονη Τεχνολογία Τροφίμων με κατεύθυνση την Οινολογία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σχετική ιστοσελίδα του μεταπτυχιακού www.oenology.aua.gr.

Το Πρόγραμμα θα δέχεται αιτήσεις έως 15 Σεπτεμβρίου 2021.
 

Διαβάστε, επίσης, το σχετικό μας άρθρο Γίνε επιστήμονας Οινολόγος σπουδάζοντας στο κορυφαίο μεταπτυχιακό Οινολογίας της χώρας

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο