Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Συνέντευξη: Άγγελος Ιατρίδης. Ένας κορυφαίος οινολόγος και οινοποιός του τόπου, μας μιλά για τις μεταπτυχιακές σπουδές στην Οινολογία

Ο κόσμος του κρασιού, γνωρίζει τον διακεκριμένο οινολόγο και οινοποιό Άγγελο Ιατρίδη από το Κτήμα Άλφα και τις υποδειγματικές ετικέτες του. Το Κτήμα Άλφα, έκτασης 1.200 στρεμμάτων και με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, παράγει σήμερα παγκοσμίως βραβευμένα κρασιά που δημιουργούν γευστικές τάσεις στην αγορά.

Ο Άγγελος Ιατρίδης είναι ακόμη, ο καινοτόμος οινοποιός που κατάφερε να προβάλλει το Ξινόμαυρο Αμυνταίου, μια αρχαία παραδοσιακή ποικιλία αμπέλου κατακτώντας μια κορυφαία θέση στην μοντέρνα αγορά κρασιού.

Με το ασίγαστο πνεύμα προόδου και με στόχο διαρκώς να πρωτοπορεί και όχι απλώς να αναπαράγει τα ήδη υπάρχοντα κρασιά, ο Άγγελος Ιατρίδης, συμμετέχει ενεργά στο μέλλον του κλάδου και επιλέγει να συνεργαστεί με απόφοιτους του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Σύγχρονη Τεχνολογία Τροφίμων με κατεύθυνση στην Οινολογία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι απόφοιτοι του Προγράμματος που απασχολούνται σήμερα στο Κτήμα Άλφα, εργάζονται σε μια από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις του τόπου μας και συμμετέχουν σε όλη τη σύγχρονη διαδικασία δημιουργίας ποιοτικών κρασιών.

Με ευκαιρία την επιλογή του Άγγελου Ιατρίδη, να συνεργαστεί με απόφοιτους από το κορυφαίο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Οινολογία, το eduguide.gr επικοινώνησε μαζί του, θέτοντας μερικές ερωτήσεις για τον κλάδο, τις σπουδές, τους απόφοιτους του προγράμματος και το μέλλον της οινολογίας. 

 

Κύριε Ιατρίδη, πείτε μας λίγα λόγια για την εμπειρία σας από τη συνεργασία με τους απόφοιτους του Εργαστηρίου Οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πόσο έτοιμοι είναι για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του επαγγέλματος τους;

Η συνεργασία με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα περιλαμβάνεται στις βασικές αρχές της πολιτικής μας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή της συνεργασίας με το Εργαστήριο Οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, με έχει εκπλήξει θετικά το υψηλό επίπεδο των αποφοίτων και ο σχετικά γρήγορος εγκλιματισμός τους στις πολύ υψηλές απαιτήσεις του κτήματος.

Εκτελούν με μεγάλη ακρίβεια και μεθοδικότητα τις εντολές που λαμβάνουν από τη διοίκηση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα κατακτούν το δικαίωμα να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, οι οποίες συνετέλεσαν στη βελτίωση (ποιοτικά και ποσοτικά) παραγωγικών διαδικασιών και κατά συνέπεια στην ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων μας.

 

Ποιο θεωρείτε το μέλλον του κλάδου και κατά πόσο υπάρχουν δυνατότητες για τους νέους απόφοιτους να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας;

Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στον αμπελοοινικό κλάδο με κυρίαρχο, κατά την άποψή μου, τη συνεχόμενη συρρίκνωση της πρωτογενούς παραγωγής. Η μεγάλη αύξηση του παραγωγικού και φορολογικού κόστους σε συνδυασμό με τη διατήρηση χαμηλών τιμών για τον αμπελουργό, μαζί με την έλλειψη σχεδίου για την οργάνωση της παραγωγής, έχει αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της αμπελοκαλλιέργειας ή τη στροφή του σε άλλες γεωργικές παραγωγές.


Η ανάπτυξη των ελληνικών, μεσαίας δυναμικότητας, καθετοποιημένων αμπελοοινικών εκμεταλλεύσεων σε αναγνωρισμένα brand στο παγκόσμιο οινικό περιβάλλον, θα μπορεί σίγουρα να προδιαγράψει νέες θέσεις εργασίας εξειδικευμένων επιστημόνων του κλάδου. Επίσης, πρόκληση αποτελεί και η εμφάνιση πολλών μικρών οινοποιείων που όμως λειτουργούν κυρίως βασισμένα σε οικογενειακή εργασία και διαχείριση. Η εξέλιξη σε ποσότητα αλλά και ποιότητα και άρα σε εμπορική προοπτική αυτών των μονάδων, σίγουρα θα μπορεί να απορροφήσει ένα σημαντικό αριθμό επιστημόνων.


Αξίζει νομίζω να σημειωθεί, ότι η προοπτική επιλογής ενός ατόμου γίνεται με κριτήριο την εμπειρία, την εξειδίκευση σε τομέα ενδιαφέροντος του οινοποιείου, με τη γνώση τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας σε πολύ καλό επίπεδο και τη σύσταση προς το οινοποιείο από επιβλέποντα καθηγητή του, ο οποίος απολαύει εμπιστοσύνης της επιχείρησης.

 

Πόσο σημαντικό είναι το marketing γύρω από τον κλάδο της οινολογίας; Θεωρείτε πως ένας οινολόγος οφείλει να γνωρίζει και πώς να είναι manager ενός οινοποιείου;

Πιστεύω ότι το marketing αποτελεί μία υψηλή αναγκαιότητα στον αμπελοοινικό κλάδο και θα πρέπει να αποτελεί απαραίτητο γνωστικό συστατικό ενός ατόμου που ασχολείται με την οινολογία. Στη δημιουργικότητά του οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες τάσεις σε ότι αφορούν τις προωθητικές εμπορικές ενέργειες, βασισμένες πάνω στις αντιλήψεις για την κατανάλωση και τους καταναλωτές κρασιού, σε καμία όμως περίπτωση δεν θα πρέπει να οδηγείται σε παραγωγικές αποφάσεις που έχουν ως κριτήριο μόνο τα παραπάνω.

Σίγουρα, η προσωπική του άποψη και η ανάδειξη της ιδιαιτερότητας της δουλειάς του αμπελώνα και της οινοποίησης αποτελούν στοιχεία μοναδικότητας/ταυτότητας. Το marketing δεν δημιουργεί ποιότητα αλλά την αναδεικνύει. Σε ό,τι αφορά τη δεινότητα ενός οινολόγου να είναι manager, πιστεύω ότι αποτελεί μία ιδανική (ολοκληρωμένη) προσωπικότητα μέσα σε οποιαδήποτε αμπελοοινική εκμετάλλευση.

Το eduguide.gr ευχαριστεί θερμά τον κύριο Άγγελο Ιατρίδη για την ανταπόκριση και τον χρόνο του.

 

Εάν ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σύγχρονη Τεχνολογία Τροφίμων με κατεύθυνση την Οινολογία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σχετική ιστοσελίδα του μεταπτυχιακού www.oenology.aua.gr

Το Πρόγραμμα θα δέχεται αιτήσεις έως 15 Σεπτεμβρίου 2021. 


Διαβάστε, επίσης, το σχετικό μας άρθρο Γίνε επιστήμονας Οινολόγος σπουδάζοντας στο κορυφαίο μεταπτυχιακό Οινολογίας της χώρας . 
 

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο