Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πώς είναι να είσαι Φαρμακοποιός

Η Φαρμακοποιός Χριστίνα Τράντου απαντάει σε ερωτήσεις του eduguide και μας δίνει μια εικόνα για το επάγγελμά της.

1. Ποιες είναι οι βασικές αρμοδιότητες ενός/μίας φαρμακοποιού μέσα σε μια μέρα;

Είναι αλήθεια ότι οι αρμοδιότητες των σύγχρονων φαρμακοποιών είναι εκτεταμένες και σημαντικά περισσότερες σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές. Πλέον, οι φαρμακοποιοί είναι οι πιο κοντινοί μας σύμβουλοι υγείας. Φυσικά, εξακολουθεί να υπάρχει η παραδοσιακή εκτέλεση συνταγής, η οποία περιλαμβάνει έλεγχο για τυχόν αλληλεπιδράσεις με άλλες αγωγές, απλή και κατανοητή επεξήγηση της αγωγής στον ασθενή ώστε να την ακολουθήσει σωστά, αλλά και  ενημέρωση για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες (παρενέργειες) που μπορεί να συναντήσει. Όμως πλέον ο/η φαρμακοποιός καλείται επίσης να συμβουλεύσει και να αντιμετωπίσει καθημερινά ήπια προβλήματα υγείας, να εξηγήσει τη σωστή χρήση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αλλά και να παραπέμψει στον κατάλληλο γιατρό όταν είναι απαραίτητο. Επίσης, στη φαρέτρα μας έχει προστεθεί και η παροχή υπηρεσιών, με αρχή την διενέργεια Rapid Test για τη Covid-19, που στη συνέχεια ακολουθήθηκε από τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τον αντιτετανικό ορό, αλλά και τη συμμετοχή του κλάδου στην επερχόμενη ενέργεια για τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ σύντομα αναμένεται η προσθήκη περισσοτέρων υπηρεσιών. Τέλος, το φαρμακείο πια δεν είναι συνυφασμένο καθαρά με την ασθένεια, αλλά με τη διατήρηση της υγείας. Οπότε καλούμαστε να συμβουλεύσουμε και να κατευθύνουμε προς έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής, με την πρόταση κατάλληλων δερμοκαλλυντικών, αντηλιακών αλλά και συμπληρωμάτων διατροφής όταν κρίνεται απαραίτητο. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και όλα τα γραφειοκρατικά διατήρησης μία επιχείρησης όπως παραγγελίες, συναντήσεις με προμηθευτές αλλά και το βασανιστικό κυνήγι των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη, με επικοινωνία με προμηθευτές αλλά και συναδέλφους προκειμένου να καλύψουμε την αγωγή των ασθενών μας σε πραγματικά δυσεύρετα ελλειπτικά φάρμακα. 

2. Ποια είναι τα πιο συνήθη «κωμικά» και μη που συμβαίνουν στις εφημερίες;

Το «πάρτι» των κωμικών περιστατικών είναι πάντοτε η εφημερία και η διανυκτέρευση. Συχνά θα μας ζητήσουν «εκείνο το κόκκινο», «αυτό που είναι σε λευκό κουτί» ή «αυτό που μου φέρνεις από ένα ψηλό συρτάρι για την πίεση». Επίσης, λόγω αμεσότητας αλλά και διαθεσιμότητας καλούμαστε να απαντήσουμε σε κάθε είδους ερώτηση και να λύσουμε ποικίλες απορίες, σε όλο το εύρος του ιατρικού και φαρμακευτικού αντικειμένου, να καθησυχάσουμε ή να επιστήσουμε την προσοχή σε κάτι όταν χρειάζεται. Η θέση μας ωστόσο γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη όταν οι ασθενείς, προκειμένου να αποφύγουν την επίσκεψη στο νοσοκομείο, έρχονται στο εφημερεύον ή διανυκτερεύον φαρμακείο με δύσκολα επείγοντα ιατρικά περιστατικά αναμένοντας πρώτες βοήθειες και χάνοντας πολύτιμο χρόνο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους. Παράλληλα συχνά μπορεί να αρνούνται να επισκεφθούν το νοσοκομείο ώστε να λάβουν την αρμόζουσα φροντίδα. Αυτό μπορεί να αφορά ανάγκη για ράμματα, πιθανά κατάγματα και σπασίματα, οξέα αναφυλακτικά σοκ κ.ά. Εκεί εμείς θα πρέπει να προσφέρουμε την περίθαλψη που μπορούμε και να πείσουμε τον ασθενή να μεταβεί στο νοσοκομείο. 

3. Τι πρέπει να προσέξει όποιος θέλει να ακολουθήσει αυτό τον κλάδο;

Ο κλάδος της φαρμακευτικής, και ειδικά αυτός του κοινοτικού φαρμακείου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την επαφή με τον άνθρωπο, την προσφορά, τη φροντίδα και την εξυπηρέτηση.  Σε αυτό περιλαμβάνεται λοιπόν στενή και διαρκής επαφή με τον ασθενή, απαιτεί πολύ καλές επικοινωνιακές δεξιότητες, ευγένεια και υπομονή. Παράλληλα, είναι αναγκαίο ο/η φαρμακοποιός να εκπαιδεύεται συνεχώς και να  παραμένει ενήμερος/η για όλες τις ιατρικές και φαρμακευτικές εξελίξεις, ώστε να είναι κατάλληλα καταρτισμένος/η να συμβουλεύσει τον ασθενή σε ό,τι χρειαστεί. Τέλος, έχει γίνει τόσο πολυδιάστατος ο ρόλος μας, που ο/η σύγχρονος/η φαρμακοποιός πρέπει να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τον χρόνο του/της, να διαθέτει την ικανότητα multi-tasking αλλά και γνώσεις management και οικονομικής διαχείρισης του φαρμακείου ως επιχείρησης.

Η Χριστίνα Τράντου έχει σπουδάσει Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο Πατρών και εργάζεται από το 2016 ως φαρμακοποιός στο Μαρούσι. Παράλληλα μετεκπαιδεύεται στο κομμάτι του δερμοκαλλυντικού αλλά και στο φαρμακευτικό management. 

................................................................

#Σπουδές στη Φαρμακευτική

Αν η Φαρμακευτική είναι ο τομέας που σε συναρπάζει, εδώ μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για αυτή την επιστήμη ενώ μπορείς να ενημερωθείς εδώ για όλα τα προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στην Ελλάδα.

Από την άλλη, αν έχεις ήδη ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές σου και αναζητάς ευκαιρίες για μεταπτυχιακή εξειδίκευση, μπορείς να ψάξεις το μεταπτυχιακό που σε ενδιαφέρει από τη μηχανή αναζήτησης του eduguide, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά όπως «Φαρμακευτική» κ.λπ.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο