Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Η φράση «κλειδί» με την οποία πρέπει να ξεκινάς τα cover letter σου και άλλες δύο (2) χρήσιμες συμβουλές

Ίσως μία από τις πιο απαιτητικές διαδικασίες κατά την αναζήτηση εργασίας για όλους: η σύνταξη συνοδευτικών επιστολών (cover letters). Είτε θεωρούνται προαπαιτούμενο της θέσης που σε ενδιαφέρει είτε όχι, έρευνες έχουν αποδείξει πως τα βιογραφικά που συνοδεύονται από σωστά δομημένα και ενδιαφέροντα cover letters έχουν διπλάσιες πιθανότητες να επιλεγούν για το επόμενο στάδιο. 

Πώς όμως θα καταφέρεις να κάνεις το δικό σου cover letter να ξεχωρίζει;
Δυστυχώς οι περισσότεροι υποψήφιοι εγκλωβίζονται σε παλαιότερα πρότυπα, τα οποία σχεδόν επαναλαμβάνουν πληροφορίες που αναγράφονται και στο βιογραφικό τους, με αποτέλεσμα να μην προσδίδουν κανένα επιπλέον στοιχείο στο προφίλ τους και να… καταντούν βαρετά. Αν ανήκεις κι εσύ σε αυτή την κατηγορία, ήρθε η ώρα να πάρεις χαρτί και μολύβι και να ξεκινήσεις και πάλι από την αρχή!

Αρχικά, ξεκινάμε με την πρώτη και ίσως πιο σημαντική συμβουλή:

  1. Μην ξεκινήσεις το cover letter σου μιλώντας για τον εαυτό σου. Αντίθετα, στρέψε την προσοχή σου στην εταιρία στην οποία απευθύνεσαι. Η πρόταση «κλειδί» σε αυτό το σημείο είναι «Θα ήθελα να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου για τη συγκεκριμένη θέση γιατί…». Με τον τρόπο αυτό, προσδίδεις θετική και ενθουσιώδη ενέργεια, η οποία μπορεί να παρασύρει τους hiring managers, ώστε να θέλουν να σε γνωρίσουν από κοντά. Επιπλέον, σου δίνει την ευκαιρία να δείξεις πόσο καλά γνωρίζεις την εταιρία και πως έχεις κάνει την σχετική έρευνα που χρειάζεται, διαχωρίζοντας τον εαυτό σου από τους υπόλοιπους υποψήφιους. 
  2. Φρόντισε το cover letter σου να αποπνέει ζωντάνια και να καθρεπτίζει την προσωπικότητά σου. Προσπάθησε να το δομήσεις με τρόπο που να «αφηγείται» τη δική σου ιστορία, και όχι απλά να παραθέτει σκόρπιες πληροφορίες. Αυτό το χαρακτηριστικό, καθιστά το προφίλ σου αξιομνημόνευτο, γεγονός πολύ χρήσιμο, ειδικά σε θέσεις που προσελκύουν μεγάλο αριθμό υποψηφίων.
  3. Μην ξεχάσεις να αναφέρεις τι μοναδικό θα προσφέρεις εσύ στη διαθέσιμη θέση. Με τον τρόπο αυτό, προτρέπεις αμέσως τους hiring managers να σκεφτούν πως θα ήταν αν σε επέλεγαν, πριν καν επικοινωνήσουν μαζί σου. Επιπλέον, προσθέτοντας αυτή τη λεπτομέρεια στη συνοδευτική σου επιστολή, απαντάς σε μία από τις δυσκολότερες ερωτήσεις που γίνονται συχνά κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης: «Γιατί να επιλέξουμε εσένα;» ή « Τι νέο θα προσφέρεις εσύ σε αυτή τη θέση/ομάδα;».

Μπορείς, επίσης, να συμβουλευτείς το άρθρο μας «Όσα θες να ξέρεις και δεν σου έχουν πει για τη συνοδευτική επιστολή (cover letter)» για περισσότερες πληροφορίες, ενώ στο άρθρο μας «Όχι άλλα ίδια βιογραφικά! Κάνε το CV σου να μην χαθεί στο πλήθος» θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες για το πως να συντάξεις ένα επιτυχημένο βιογραφικό.

Κείμενο: Βάλια Κοντού
Εικόνα: Unsplash
 

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο