Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Όχι άλλα ίδια βιογραφικά! Κάνε το CV σου να μη χαθεί στο πλήθος

Πώς θα ξεφύγεις από την «πεπατημένη» των βιογραφικών; Πώς θα κερδίσεις την προσοχή ενός υπευθύνου πρόσληψης όταν όλα τα βιογραφικά που βλέπει είναι σχεδόν πανομοιότυπα;

Ένας μάνατζερ ή ένας υπεύθυνος πρόσληψης, για κάθε θέση εργασίας που θέλει καλύψει, παίρνει στα χέρια του δεκάδες ή εκατοντάδες βιογραφικά υποψηφίων. Και σκέψου πόσα έχει δει στη ζωή του. Από κάποιο σημείο και έπειτα, τα βιογραφικά αυτά αρχίζουν να του φαίνονται ίδια: ακολουθούν το ίδιο μοτίβο, έχουν τις ίδιες εκφράσεις, είναι σχεδόν τυποποιημένα. Βλέπεις ποιο είναι το «στοίχημα» εδώ; Με μικρές λεπτομέρειες να κάνεις το βιογραφικό σου να ξεχωρίσει σε σχέση με τα υπόλοιπα. Τι μπορείς να κάνεις:

1. Αρχικά χρησιμοποίησε ένα ωραίο πρότυπο βιογραφικού

Δεν χρειάζεται να έχουμε όλοι το ίδιο βιογραφικό του Word, ούτε του Europass. Θα βρεις έτοιμα για χρήση (και δωρεάν) εναλλακτικά πρότυπα βιογραφικών, ή templates όπως τα λένε, σε διάφορα site όπως το Canva, το Novoresume κ.ά. Το πρότυπο που θα διαλέξεις, μπορείς να το διαμορφώσεις ακόμα πιο εξατομικευμένα σύμφωνα με το γούστο σου, να αλλάξεις τη δομή, τη γραμματοσειρά, τα χρώματα ή ό,τι άλλο θες.

Μπορείτε να δείτε πιο κάτω 2 παραδείγματα/templates:

CV Template: Canva

 

CV Template: Novoresume

Δείτε περισσότερα templates εδώ: https://novoresume.com/cv-templates

2. Κάνε δυνατό ξεκίνημα

Τα σημαντικά στοιχεία του βιογραφικού σου βάλε τα από την αρχή. Κατά προτίμηση, φτιάξε μια μικρή, συνοπτική και στοχευμένη παράγραφο που θα λες ποιος/α είσαι, τι ακαδημαϊκό background έχεις, και πώς θα μπορέσεις να προσφέρεις στην εταιρεία αν προσληφθείς. Σε δυο-τρεις γραμμές. Έτσι θα είναι σαν να συστήνεσαι με μια «ζεστή χειραψία».

3. Γράψε κάτι που ο recruiter δεν βλέπει συχνά

Έτσι θα τον αιφνιδιάσεις ευχάριστα, τραβώντας του την προσοχή. Βάλε κάτι ανεπαίσθητα χιουμοριστικό (π.χ. «Πτυχιούχος της σχολής ΧΧΧ, με προϋπηρεσία στο ναδίρ αλλά προθυμία για επαγγελματικές περιπέτειες στο ζενίθ!»). Ή στο σημείο που αναφέρεις τις δεξιότητές σου, κάτω από τις σοβαρές δεξιότητες όπως τα Εργαλεία Office, οι ξένες γλώσσες κλπ, βάλε κάτι αναπάντεχο π.χ. «Δεξιοτέχνης gamer! (Assassin’s Creed expert)» - ειδικά αν το βιογραφικό σου απευθύνεται σε νεοφυή επιχείρηση με πιο μοντέρνο εργατικό δυναμικό.

4. Όταν γράφεις τα soft skills που έχεις, απόφυγε τα πολλά κλισέ

Σου θυμίζουμε ότι τα soft skills είναι τα προσωπικά χαρακτηριστικά σου που σε κάνουν καλό συνεργάτη (π.χ. να είσαι οργανωτικός, να έχεις καλή διαχείριση χρόνου, να είσαι ομαδικός κλπ). Όσο κι αν εκτιμούν οι recruiters αυτά τα χαρακτηριστικά (και πράγματι, τα εκτιμούν πολύ!), έχουν βαρεθεί να τα βλέπουν σαν copy-paste από το ένα βιογραφικό στο άλλο. Μπορείς να τα αναφέρεις με διαφοροποιημένο τρόπο, όπως π.χ. «Αναδεικνύω τα δυνατά σημεία μιας ομάδας» ή «Αποδίδω μέσα σε στενά χρονικά πλαίσια».

5. Πρόσθεσε λεπτομέρειες που ενδιαφέρουν τον recruiter

Οι υπεύθυνοι πρόσληψης θέλουν να δουν σε ένα βιογραφικό λέξεις και πληροφορίες που τους αφορούν άμεσα, πράγματα που μιλούν κατευθείαν «στην καρδούλα τους». Πώς θα ανακαλύψεις τι τους αφορά; Το αποκαλύπτουν οι ίδιοι όταν ποστάρουν μια ανοικτή θέση εργασίας. Δείξε τους λοιπόν ότι αφουγκράστηκες τις ανάγκες τους. 

6. Τέλος, δείξε ζωηράδα

Το καταλαβαίνουμε απόλυτα, μπορεί η διαδικασία δημιουργίας και αποστολής βιογραφικών να σε έχει κουράσει, όμως μην αφήσεις αυτό να φανεί στο CV σου. Δείξε ότι ποτέ δεν τα παρατάς, δείξε ότι το ψάχνεις, ότι παρακολουθείς εκπαιδεύσεις σχετικές με τη δουλειά σου, ότι αναλαμβάνεις project και δοκιμάζεσαι, ότι είσαι άνθρωπος με τεντωμένες τις κεραίες σου, ότι έχεις ενδιαφέροντα και χόμπι (ναι, πρόσθεσε 3-4!). Τίποτα δεν κερδίζει τις εντυπώσεις τόσο, όσο το να δείξεις ότι είσαι ζωηρός/ή και αεικίνητος/η! 

Συντάκτης: Δημήτρης Φαλλιέρος

Εικόνα: Unsplash

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο