Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Είναι τα logistics κλάδος του μέλλοντος;

Γιατί τόσοι στρέφονται προς τα logistics και τη Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας;

Πριν μερικά χρόνια αν ένα παιδί έλεγε ότι θέλει να ασχοληθεί ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά με την εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics, θα του έλεγαν: «γιατί θες να γίνεις αποθηκάριος;».

Το κλισέ αυτό όμως, γκρεμίζεται σταδιακά σαν στοίβα από άδειες κούτες (sorry for the logistics pun) και η εντύπωση για την εκπαίδευση και την ενασχόληση με τα logistics και εν γένει την εφοδιαστική αλυσίδα, έχει αλλάξει επίπεδο. 

Τι σημαίνει να ασχολείσαι με τα logistics;

Σημαίνει να ξέρεις πώς να χρησιμοποιείς εργαλεία πρόβλεψης της ζήτησης, να προγραμματίζεις χρονικά και ποσοτικά τους διαθέσιμους πόρους σου, να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά το απόθεμά σου, να προμηθεύεσαι εγκαίρως και να λαμβάνεις καίριες και συμφέρουσες αποφάσεις. Κυρίως όμως τα τελευταία χρόνια εποχή, εφοδιαστική αλυσίδα και logistics, απαιτούν από τους νέους να είναι πιο ευπροσάρμοστοι. Γιατί; Μα επειδή είδαμε ότι σε μια έκτακτη περίσταση (όπως η πανδημία, όπως το κλείσιμο της Διώρυγας του Σουέζ, το Brexit κ.ά), τα logistics μια εταιρείας μπορούν να πληγούν ανεπανόρθωτα. Άρα οι νέοι εκπαιδεύονται και με βάση το νέο δυναμικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε, με τα νέα δεδομένα και την εκτίναξη των e-shops και του e-commerce. 

Πώς τα logistics βλέπουν το μέλλον;

Την απάντηση έδωσαν σε πρόσφατη εκδήλωση, καθηγητές του Cranfield University της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και ειδικοί της εφοδιαστικής αλυσίδας από την εταιρεία EY: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει τον χώρο των logistics. Και θα συνεχίσει να τον αλλάζει. Μέχρι στιγμής η artificial intelligence βρίσκει εφαρμογή σε όλες τις φάσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, π.χ. στη φάση του σχεδιασμού, όπου μπορεί να βελτιωθεί η ακρίβεια πρόβλεψης της επιχείρησης όσον αφορά την αποθεματοποίηση, μειώνοντας τα αποθέματα έως και 35%. Μεγάλα οφέλη βλέπουμε και στον τομέα των προμηθειών, στον χρόνο διεκπεραίωσης, στον χρόνο παραλαβής πρώτων υλών, αλλά και στη διανομή, με το κόστος των logistics να βελτιώνεται κατά 15%.

Πράσινα logistics ολοταχώς

Μια ακόμα νέα τάση που έχει αναδειχθεί σε αναγκαιότητα, είναι τα πράσινα logistics. Όσο η κλιματική κρίση γίνεται πιο ορατή, οι εταιρείες αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο την ευθύνη τους να υιοθετήσουν πρακτικές εφοδιαστικής αλυσίδας πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό επιλέγουν ανθρώπους με γνώσεις αειφορίας που θα εφαρμόσουν πιο βιώσιμες πρακτικές και θα βοηθήσουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα (π.χ. με ηλεκτρικά οχήματα (EVs) ή εναλλακτικά καύσιμα, με καλύτερη οργάνωση των αποστολών, κ.λπ.)

Πώς μπορείς να σπουδάσεις Logistics και ΔΕΑ (Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας)

Σε προπτυχιακό επίπεδο, μπορείς να δεις το Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας στην Κατερίνη. Επίσης, στο ίδιο Πανεπιστήμιο υπάρχει το αντίστοιχο Μεταπτυχιακό. Ένα πολύ καλό μεταπτυχιακό - το οποίο δίνει τη δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης για άτομα που εργάζονται εκτός Θεσσαλονίκης - είναι και το Master in Logistics & Supply Chain Management (Logistics και Διοίκηση Αλυσίδας Εφοδιασμού) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ακόμα δύο Μεταπτυχιακά θα βρεις στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Αν θες κάτι πιο σύντομο, υπάρχουν και προγράμματα e-learning λίγων μηνών όπως Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ό,τι κι αν επιλέξεις, η αυξανόμενη ζήτηση νέων «ταλέντων» σε αυτό τον κλάδο, έχει διόλου ευκαταφρόνητες προοπτικές, και σε συνδυασμό με την Τεχνολογία, φτιάχνουν ένα πεδίο που δεν θα σταματήσει να μας απασχολεί στο μέλλον.


Κείμενο: Δημήτρης Φαλλιέρος
Εικόνες: Canva

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο