Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

9 σπουδαίοι λόγοι να ξεκινήσεις ένα μεταπτυχιακό!

Ένα πτυχίο πανεπιστημίου είναι ένα επίτευγμα που αξίζει να το γιορτάσεις. Πρόκειται για ένα σπουδαίο ορόσημο που θα σημάνει την έναρξη της καριέρας σου. Εάν όμως πραγματικά θέλεις να εμβαθύνεις περισσότερο στις σπουδές σου και να αποκτήσεις ένα ανταγωνιστικό πτυχίο που θα σου δώσει προβάδισμα στην αγορά εργασίας, τότε ίσως ένα μεταπτυχιακό να είναι ακόμη καλύτερη λύση. Αν ακόμη το σκέφτεσαι, δες παρακάτω 9 σοβαρούς λόγους που θα σε κάνουν να το τολμήσεις!


1. Γίνε Ειδικός
Η απόκτηση ενός master, σου δίνει μια πιο εμπεριστατωμένη κατανόηση της ειδικότητας και του αντικειμένου σου. Αποκτάς έτσι τεχνογνωσία, εξειδίκευση και αξιοπιστία σε ένα συγκεκριμένο τομέα. Αυτή η εξειδικευμένη γνώση αυξάνει τις ικανότητές σου σε έναν συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο και σου δίνει πλεονέκτημα σε μια εποχή που πολλοί εργοδότες αυξάνουν τις εκπαιδευτικές απαιτήσεις για τις νέες θέσεις.


2. Απόκτησε μια δυναμική καριέρα με γρήγορη ανέλιξη
Όσοι αποκτούν έναν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, συχνά συμβαίνει να εξελίσσονται γρηγορότερα στην καριέρα τους. Μπορεί να ξεκινούν από μία entry θέση εργασίας, μα σύντομα προάγονται σε θέσεις υψηλότερων απαιτήσεων και απολαβών. Γι' αυτό άλλωστε, ο αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών στη χώρα μας έχει αυξηθεί κατά 25% συγκριτικά με την ακαδημαϊκή χρονιά 2015-16, καθώς οι περισσότεροι απόφοιτοι συνειδητοποιούν πως ένα πτυχίο δεν αρκεί για να βρουν μια αξιόλογη εργασία.


3. Μεγαλύτερες απολαβές - μεγαλύτερη ελευθερία
Ένα μεταπτυχιακό είναι μια επένδυση στο οικονομικό σου μέλλον. Ένας εργαζόμενος με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, συνήθως κερδίζει περισσότερα χρήματα από όσους έχουν μόνο πτυχίο πανεπιστημίου. Το επιπλέον εισόδημα λόγω του μεταπτυχιακού κατά τη διάρκεια της καριέρας σου, θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερη εξοικονόμηση χρημάτων, μία πιο άνετη ζωή, καλύτερες διακοπές ή ακόμη και περισσότερη ασφάλεια σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Η απόκτηση ενός μεταπτυχιακού διπλώματος μπορεί επίσης να σου ανοίξει μονοπάτια σε πρόσθετες ευκαιρίες απασχόλησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με ένα μεταπτυχιακό μπορείς να διδάξεις στον τομέα της εξειδίκευσής σου, σε ένα κολλέγιο ή πανεπιστήμιο. Η διδασκαλία με μερική απασχόληση είναι μια ακόμη πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος που θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις τις γνώσεις σου και να είσαι πάντοτε ενημερωμένος/η στο πεδίο σου.

Ακόμη, αν σε ενθουσιάζει η έρευνα και το αντικείμενο σπουδών σου, μπορείς να συνεχίσεις τις σπουδές σου σε διδακτορικό επίπεδο και να αποκτήσεις επιπλέον τη δυνατότητα να ακολουθήσεις ακαδημαϊκή καριέρα.


4. Απόκτησε εμπειρία από πρώτο χέρι
Οι μεταπτυχιακές σπουδές εστιάζουν στο αντικείμενο που θα επιλέξεις. Δεν υπάρχει πια η ανάγκη γενικών εκπαιδευτικών απαιτήσεων, αντίθετα πλέον μπορείς να εστιάσεις αποκλειστικά στον τομέα των σπουδών σου. Σου δίνεται ακόμη η ευκαιρία να δοκιμάσεις αρκετές περιοχές της ειδικότητάς σου σε σύντομο χρονικό διάστημα, και έτσι αντιλαμβάνεσαι καλύτερα το πώς επιθυμείς να κινηθείς στη σταδιοδρομία σου ή ακόμη και να ορίσεις ακριβώς το μονοπάτι που θέλεις να ακολουθήσεις στην καριέρα σου.

Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών σου δεν χάνεις απαραίτητα επαφή με την εργασία. Πολλές εταιρείες επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους. Επιπλέον, πολλά πανεπιστήμια θα υποστηρίξουν την απόκτηση ενός μεταπτυχιακού διπλώματος μέσω διδακτορικών ή ερευνητικών καθηκόντων. Θα έχεις την ευκαιρία να εφαρμόσεις τη θεωρία στην πράξη, ενώ ταυτόχρονα θα  εκπαιδευτείς μέσω μαθητείας, πρακτικής εξάσκησης και έργων.


5. Γίνε δια βίου μαθητής
Πολλοί ξεκινούν ένα μεταπτυχιακό αποκλειστικά για να καλύψουν κάποιες μικρές απαιτήσεις στο πεδίο τους. Όμως, επιλέγοντας να προχωρήσεις κι άλλο την εκπαίδευσή σου και να αποκτήσεις ένα μεταπτυχιακό, αποκτάς πολύτιμες διασυνδέσεις και τις απαραίτητες επαγγελματικές δεξιότητες ενώ προωθείς την προσωπική σου ανάπτυξη.

Όσο σπούδαζες για το πτυχίο σου απόκτησες ήδη μια αίσθηση του πώς μαθαίνεις καλύτερα και ανέπτυξες μια αγάπη για το αντικείμενό σου. Τώρα όμως, έχεις την ευκαιρία να εξελίξεις τις γνώσεις σου με τις επιστημονικές και τεχνολογικές καινοτομίες που επηρεάζουν όλους μας, καθημερινά. Η εθελοντική σου δέσμευση να συνεχίσεις μαθαίνεις, θα ενισχύσει όχι μόνο την προσωπική και επαγγελματική σου εξέλιξη αλλά και τη ζήτηση και την απασχολησιμότητά σου.


6. Εξασφάλισε μια ασφαλή αλλαγή καριέρας

Οι περισσότερες έρευνες για το μέλλον της εργασίας εκτιμούν γενικά ότι ο μέσος ενήλικας αλλάζει θέσεις απασχόλησης περίπου 12 φορές και σταδιοδρομία από 3 έως 7 φορές στη διάρκεια της ζωής του. Άρα το θέμα αλλαγής καριέρας μάλλον αφορά το πότε και όχι το αν. Κάποιες καριέρες έτσι, είναι δυσκολότερες να τις ακολουθήσεις χωρίς τα κατάλληλα προσόντα.

Η κατοχή ενός μεταπτυχιακού μπορεί να προσφέρει ασφάλεια στον τομέα της εξειδίκευσής σου, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμεύσει και ως διαβεβαίωση ότι είσαι ένας σοβαρός υποψήφιος με υψηλό βαθμό επαγγελματισμού όταν αποφασίζεις να κάνετε μια αλλαγή στη σταδιοδρομία σου. Έτσι, εάν αποφασίσεις να δοκιμαστείς σε ένα εντελώς νέο πεδίο, το μεταπτυχιακό μπορεί να αντισταθμίσει την εμπειρία που μπορεί να σου λείπει.


7. Άνοιξε τους ορίζοντές σου
Η παρακολούθηση ενός μεταπτυχιακού, συχνά σου δίνει την ευκαιρία να αλλάξεις πόλη ή ακόμη και χώρα και να σπουδάσεις σε ένα νέο περιβάλλον. Μπορείς να παρακολουθήσεις μεταπτυχιακά σε δημόσια ή ιδιωτικά πανεπιστήμια στο εσωτερικό ή εξωτερικό, με σημαντικά μειωμένο κόστος ή και δωρεάν. Ψάξε τί υπάρχει καθώς όσο μεγαλύτερο το εύρος των επιλογών σου τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι επαγγελματικές σου προοπτικές.

Ακόμη, υπάρχουν πολλές επιλογές για να σπουδάσεις εξ αποστάσεως σε ένα εύρος επιστημονικών αντικειμένων. Δες όλα τα εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά προγράμματα εδώ.


8. Απόκτησε τις βασικές απαιτήσεις μιας θέσης
Σε πολλά πεδία και σε μεγάλες εταιρείες, απαιτείται μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών είτε για να προσληφθείς είτε για να πάρεις προαγωγή σε μια θέση ανώτερης διοίκησης. Η απόκτηση μεταπτυχιακού, σου παρέχει ασφάλεια στα προσόντα σου καθώς προχωράς στην καριέρα σου.

Ακόμη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 90% των θέσεων εργασίας (μέχρι το 2020) θα απαιτεί αυξημένες ψηφιακές δεξιότητες, λόγω της διείσδυσης των τεχνολογιών σε κάθε τομέα της ζωής. Έτσι, ένα μεταπτυχιακό θα σου προσφέρει ασφάλεια στο ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον.


9. Απόκτησε τη μοναδική αίσθηση της προσωπικής ολοκλήρωσης
Αν και η προσωπική σου ανάπτυξη δεν χαρακτηρίζεται μόνο από το επίπεδο εκπαίδευσης ή την καριέρα σου, εντούτοις, ένα μεταπτυχιακό είναι σίγουρα ένα επίτευγμα για το οποίο θα πρέπει να νιώθεις περηφάνεια. Όταν αποκτάς ένα πτυχίο, έχεις κερδίσει επιπλέον αξία και αξιοπιστία που προκαλεί τον σεβασμό των άλλων.


Τώρα που γνωρίζεις όλα τα μοναδικά πλεονεκτήματα ενός μεταπτυχιακού, ίσως να σε ενδιαφέρει ακόμη να δεις όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα σε Ελλάδα και Κύπρο που δέχονται αιτήσεις και ακόμη πώς να προετοιμαστείς κατάλληλα για τις σπουδές σου στο εξωτερικό. Και μην ξεχάσεις να κατεβάσεις 8 δωρεάν apps για να γλιτώσεις χρόνο, κόπο και να κάνεις ευκολότερες τις σπουδές σου!


Μπορείτε, επίσης, να κατεβάσετε το app του eduguide.gr, την καλύτερη δωρεάν εφαρμογή για να βρείτε το ιδανικό μεταπτυχιακό.

Eνημερωθείτε πρώτοι για κάθε σημαντικό νέο, εκδήλωση ή νέα προκήρυξη γύρω από το αντικείμενο σπουδών σας!
Κατεβάστε δωρεάν το eduguide App - έκδοση 1.1, την πλέον σύγχρονη εφαρμογή μας για κινητά (iOS & Android) που προσαρμόζεται απόλυτα στις δικές σου ανάγκες πληροφόρησης γύρω από τα μεταπτυχιακά, τις υποτροφίες και τα νέα των σπουδών σας!

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο