Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

7 πράγματα να κάνεις όσο σπουδάζεις για να βοηθήσεις στην καριέρα σου

Τα φοιτητικά χρόνια σημαίνουν ανεξαρτησία, ελευθερία, διασκέδαση αλλά και σκληρή δουλειά. Είναι όμως και η πρώτη περίοδος στη ζωή σου που μπορείς να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου αλλά και να δημιουργήσεις ή να αξιοποιήσεις όλες τις ευκαιρίες που σου δίνονται για γνωριμίες, νέες εμπειρίες και γνώσεις που θα σε βοηθήσουν πολύ στην καριέρα και το μέλλον σου.

Δες παρακάτω επτά πράγματα που μπορείς εύκολα να δοκιμάσεις πριν πάρεις το πτυχίο σου για να αυξήσεις στο μέγιστο όλα όσα μπορεί να σου δώσει η φοιτητική σου ζωή τώρα αλλά και στο μέλλον!
 

1. Μίλησε με τα "είδωλά" σου!
Αν υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στο πεδίο σου που θαυμάζεις και θέλεις να τους κάνεις ερωτήσεις για την επιστήμη ή τη δουλειά τους, απλά στείλε τους ένα e-mail και μίλησέ τους. Δεν χρειάζεται να τους γνωρίζεις από πριν και σίγουρα δεν είναι ενόχληση για τους περισσότερους όταν ένας νέος φοιτητής έχει ενδιαφέρον για την έρευνα, τη δουλειά τους και όλα όσα κάνουν για την επιστήμη τους.

Ακόμη κι αν δεν γίνετε "φίλοι" όπως σίγουρα θα ονειρευόσουν, όσα μάθεις από εκείνους μέσα από τις συνομιλίες σας, θα είναι μια πολύ χρήσιμη γνώση που ελάχιστοι συμφοιτητές σου θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν! Βέβαια, στην καλύτερη περίπτωση, η σχέση σου με τους κορυφαίους του πεδίου σου θα είναι πολύ καλύτερη από πολλούς και ίσως σου δημιουργήσει ευκαιρίες που ποτέ δεν θα ονειρευόσουν.


2. Δοκίμασε τις δυνάμεις σου
Όσο σπουδάζεις, δοκίμασε τις δυνάμεις σου ως entrepreneur και φτιάξε τη δική σου πρώτη επιχείρηση. Πλέον με τις νέες τεχνολογίες, το κόστος θα είναι ελάχιστο ενώ μπορείς να το μοιραστείς με συμφοιτητές σου.

Τί καλό μπορείς να αποκομίσεις από κάτι τέτοιο; Πρώτον, θα δεις τις ιδέες σου να γίνονται πράξη και να δοκιμάζονται στον πραγματικό κόσμο σε μία εποχή που η απόκτηση νέων επαγγελματικών εμπειριών θα είναι παραπάνω από πολύτιμη. Ακόμη, θα αποκτήσεις διασυνδέσεις, θα δεις πως είναι να συνεργάζεσαι σε ομάδα ενώ δεν θα σε φοβίζει η αποτυχία καθώς θα είναι μόλις η πρώτη σου προσπάθεια. Και ένα τελευταίο πλεονέκτημα: μπορεί η επιχείρησή σου να πετύχει.  

 

3. Μάθε κάτι πρακτικό
Επίλεξε να παρακολουθήσεις μαθήματα που θα σου δώσουν μερικές πρακτικές γνώσεις. Μπορεί για παράδειγμα, οι γνώσεις html ή γραφικών τεχνών να σου φαίνονται περιττός φόρτος αν σπουδάζεις για παράδειγμα νομική, όμως όσες περισσότερες πρακτικές γνώσεις έχεις, τόσο περισσότερες ευκαιρίες σου ανοίγονται στο μέλλον. 

Κι αν διαθέτεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο, τότε δεκάδες ιστοσελίδες προσφέρουν διαδικτυακά μαθήματα εντελώς δωρεάν (ή εν μέρει δωρεάν) για όλους, σε όλες τις κατηγορίες θεμάτων, όπου ο καθένας μπορεί να εγγραφεί και να τα παρακολουθήσει με το δικό του ρυθμό. Δες εδώ 45 ιστοσελίδες με δωρεάν μαθήματα για να μάθεις ό,τι θελήσεις!

 

4. Βρες έναν μέντορα
Για τους πιο πολλούς φοιτητές, οι καθηγητές βρίσκονται εκεί με μοναδικό σκοπό να τους διδάξουν την ύλη. Όμως ένας καθηγητής μπορεί να είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Φρόντισε λοιπόν να ψάξεις καλά και να βρεις έναν καθηγητή που θα λειτουργήσει ως μέντοράς σου.

Για να τον αναγνωρίσεις, παρατήρησε το μάθημά του. Είναι εκείνος ο καθηγητής που κρατά πάντα ψηλά το ενδιαφέρον των φοιτητών και είναι πάντοτε πολύ παθιασμένος με το αντικείμενο του. Δεν βαριέται ποτέ και απαντά με χαρά σε κάθε ερώτησή σου. Ο καθηγητής-μέντορας θα σε εμψυχώνει, θα σε βοηθήσει να έχεις πάντα κίνητρο ακόμη κι εκείνες τις φορές που η κούραση  θα σε καταβάλλει, ενώ θα σε βοηθήσει και πρακτικά, δίνοντάς σου όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις τις σπουδές σου. 

 

5. Ταξίδεψε!
Η περιπέτεια ενός ταξιδιού είναι ίσως το πρώτο πράγμα που επιβάλλεται να κάνεις στα φοιτητικά σου χρόνια, έτσι κι αλλιώς. Είναι η κατάλληλη εποχή να γνωρίσεις νέες κουλτούρες και πολιτισμούς και να επισκεφθείς μέρη που πάντοτε ήθελες. 

Κι αν σκέφτεσαι το κόστος, υπάρχει και το Discover EU, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σου δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψεις δωρεάν και να ανακαλύψεις την Ευρώπη μέσα από μαθησιακές εμπειρίες. Δες εδώ όλες τις πληροφορίες για να ταξιδέψεις κι εσύ!

 

6. Απόκτησε όση εργασιακή εμπειρία μπορείς!
Όση περισσότερη είναι η πρακτική σου εμπειρία από το εργασιακό περιβάλλον, τόσο καλύτερα θα είναι για την καριέρα και τη σταδιοδρομία σου στο μέλλον. Αυτό, διότι θα γνωρίζεις από πριν πώς να ανταπεξέλθεις σε ποικίλα καθήκοντα, θα εμπλουτίσεις τις γνώσεις και τις δεξιότητές σου, ενώ εάν η θέση πρακτικής είναι αμειβόμενη θα συμπληρώσεις και το εισόδημά σου.

Το κυριότερο όμως είναι πως θα εξασκήσεις τα soft skills σου (τα οποία είναι σημαντικότερα από τα hard skills) όπως η δημιουργικότητα, η πειθώ, η συνεργασία, η προσαρμοστικότητα και η διαχείριση χρόνου, που είναι τα κυριότερα soft skills σύμφωνα με το LinkedIn για το 2019.

Μπορείς να βλέπεις εδώ όλες τις ανοικτές θέσεις πρακτικής άσκησης, αμειβόμενες ή μη, σε μεγάλες εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

7. Γίνε εθελοντής
O εθελοντισμός είναι ίσως ο μόνος τρόπος να κερδίσεις πολλαπλά όσο λίγο χρόνο κι αν διαθέτεις, διότι θα κάνεις νέες γνωριμίες και networking, θα μάθεις νέες δεξιότητες, θα κερδίσεις αυτοπεποίθηση και θα ανακαλύψεις τους στόχους σου. Είναι ίσως το καλύτερο που μπορείς να κάνεις ως άνθρωπος αλλά και ως δυνητικός επαγγελματίας, καθώς το 76% των συμβούλων επαγγελματικού προσανατολισμού θεωρούν πως ένας υποψήφιος με προϋπηρεσία εθελοντισμού στο βιογραφικό του, έχει πολλές περισσότερες πιθανότητες να πάρει μία θέση εργασίας.

Διάβασε περισσότερα και δες τις επιλογές εθελοντισμού που σου προτείνουμε, στο σχετικό μας άρθρο εδώ.

 

Διάβασε ακόμη:

Erasmus+ «Προγράμματα Ανταλλαγής Νέων»
Θέλεις να κάνεις κάτι δημιουργικό για ένα σύντομο χρονικό διάστημα; Θέλεις να ταξιδέψεις σε μια νέα χώρα, να γνωρίσεις ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο και να εργαστείς πάνω σε κάτι ενδιαφέρον; Αν ναι, ο τρόπος να το κάνεις είναι οι ανταλλαγές νέων μέσω του προγράμματος Erasmus+.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο