Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Erasmus+ «Προγράμματα Ανταλλαγής Νέων»

Θέλεις να κάνεις κάτι δημιουργικό για ένα σύντομο χρονικό διάστημα; Θέλεις να ταξιδέψεις σε μια νέα χώρα, να γνωρίσεις ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο και να εργαστείς πάνω σε κάτι ενδιαφέρον; Αν ναι, ο τρόπος να το κάνεις είναι οι ανταλλαγές νέων μέσω του προγράμματος Erasmus+.

Το γνωστό σε όλους μας πρόγραμμα Erasmus+ δεν προσφέρει δυνατότητες μόνο σε φοιτητές να σπουδάσουν σε άλλα Πανεπιστήμια της Ε.Ε. και να επιμορφωθούν, αλλά δίνει την ευκαιρία σε ομάδες νέων 18-30 ετών από δύο τουλάχιστον χώρες να συμβιώσουν για λίγες μέρες και να συνεργαστούν σε ένα project, να ανταλλάξουν γνώσεις, εμπειρίες και απόψεις. Υπάρχουν, επίσης, και προγράμματα ανταλλαγής εφήβων για ηλικίες 13 έως 17 ετών. Τα προγράμματα αυτά προωθούν την κινητικότητα των νέων σε όλη την Ευρώπη! 

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα έχουν διάφορες θεματικές και περιλαμβάνουν πληθώρα δραστηριότητων, όπως για παράδειγμα εργαστήρια, συζητήσεις, ασκήσεις, εργασίες σε μεικτές ομάδες, ερμηνείες ρόλων, workshops στην ύπαιθρο και πολλά άλλα! Η γλώσσα επικοινωνίας στα προγράμματα είναι η αγγλική, ενώ χρησιμοποιούνται κυρίως μεθόδοι μη-τυπικής μάθησης. Οι εμπειρίες των ατόμων αλλά και το γεγονός ότι συμμετείχαν σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, επιβεβαιώνονται μέσα από το πιστοποιητικό Youthpass, το οποίο αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και χορηγείται σε όλους τους συμμετέχοντες μετά το τέλος του προγράμματος.

Οι ανταλλαγές αυτές έχουν συνήθως διάρκεια 5 μέχρι 21 ημέρες ανάλογα με το πρόγραμμα και σε αυτό το διάστημα δεν περιλαμβάνεται ο χρόνος ταξιδίου. Οι ανταλλαγές αυτές οργανώνονται από διάφορες οργανώσεις νέων, άτυπες ομάδες ή αλλες οργανώσεις. Απευθύνονται σε νέους 18-30 ετών. Για τους αρχηγούς (leaders) των ομάδων νέων συνήθως δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας  (εξαρτάται από το πρόγραμμα).  Για να συμμετάσχει κανείς σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων θα πρέπει να υποβάλει αίτηση μέσω μιας οργάνωσης νεολαίας.

Οι ανταλλαγές νέων χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς καλύπτουν μέρος των εξόδων του ταξιδιού. Συνήθως η οργάνωση που διαχειρίζεται την ανταλλαγή λαμβάνει οικονομική ενίσχυση για τα έξοδα, που καλύπτει είτε πρακτικές ανάγκες και άλλα έξοδα που σχετίζονται με το πρόγραμμα. Για παράδειγμα, σε κάποια προγράμματα τα έξοδα διαμονής και διατροφής καλύπτονται πλήρως, ενώ επιστρέφεται πίσω κάποιο συγκεκριμένο ποσό για τα έξοδα ταξιδιού. Περισσότερες πληροφορίες ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει στο infopack του κάθε προγράμματος, όπου υπάρχουν πιο αναλυτικά η περιγραφή και οι στόχοι του προγράμματος, ο χώρος διεξαγωγής, οι χώρες που συμμετέχουν, οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν κ.α. Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες καλούνται να φυλάξουν το πρωτότυπο εισιτήριο ή άλλες αποδείξεις που αποδεικνύουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα από την πόλη τους έως και τον τελικό τους προορισμό, ούτως ώστε να τους επιστραφούν πίσω τα χρήματα που τους αναλογούν.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο υπάρχουν πολλές οργανώσεις που είναι ενεργές και εμπλέκονται σε προγράμματα ανταλλαγής! Μέχρι σήμερα χιλιάδες νέοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε τέτοια προγράμματα και να αποκτήσουν νέες ιδέες και μοναδικές εμπειρίες τόσο για τους ίδιους όσο και για τους οργανισμούς που εκπροσωπούν! 

Μάθε περισσότερα και δες αναλυτικά μερικές από τις οργανώσεις που ασχολούνται και προσφέρουν τέτοια ευρωπαϊκά προγράμματα σε Ελλάδα και Κύπρο:

Η προσωπική μου εμπειρία!

Σε πιο προσωπικό επίπεδο, ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια και λάτρης των ταξιδιών, μου άρεσε πολύ να μαθαίνω συνεχώς καινούργια πράγματα και να γνωρίζω νέες πρακτικές στον τομέα μου. Το πρώτο πρόγραμμα που συμμετείχα ήταν σε μια πανέμορφη χώρα και μία από τις Σκανδιναβικές Χώρες, την Εσθονία! Το πρόγραμμα είχε ως στόχο να εκπαιδεύσει τα άτομα που ασχολούνται με τους νέους, να σκεφτούν και να δημιουργήσουν νέους τρόπους για πιο ενεργή συμμετοχή της νεολαίας στην κοινωνία. Τα οφέλη από την εμπειρία αμέτρητα! Νέες γνωριμίες, νέες πρακτικές, νέες ιδέες, νέα πρόσωπα και βεβαίως δεν έχασα την ευκαιρία να γνωρίσω το πανέμορφο Ταλίν και την αρχαιότερη πόλη της χώρας, το Tαρτου!

Tο δεύτερο πρόγραμμα που συμμετείχα ήταν στο European Youth Event (EYE 2018). Το event φιλοξενείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Βρέθηκα λοιπόν, στο εκπληκτικό Στρασβούργο της Γαλλίας, στην τρίτη ευρωπαϊκή εκδήλωση για τη νεολαία. Ότι και να περιγράψω θα είναι πολύ λίγο. Στο event συμμετείχαν περισσότεροι από 8.000 νέοι από όλοι την Ευρώπη, ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μου στο Κοινοβούλιο είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω συζητήσεις και να εμπλακώ σε διάλογο για επίκαιρα ζητήματα της Ευρώπης και της κοινωνίας γενικότερα!

Τι περιμένεις λοιπόν; Άρπαξε την ευκαιρία! Ψάξε και βρες προγράμματα στους τομείς που σε ενδιαφέρουν, ταξίδεψε, γνώρισε νέους ανθρώπους και χώρες και απέκτησε νέες γνώσεις και ιδέες εμπλουτίζοντας το βιογραφικό σου με νέες ανεπανάληπτες εμπειρίες!

 

Επιμέλεια άρθρου:

Μαρία Διακουρτή, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο