Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Υποτροφίες του ΙΣΝ για Ακαδημαϊκούς της Ελληνικής Διασποράς σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα

Προκήρυξη:

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και το Institute of International Education (IIE), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα, προσκαλούν Έλληνες ακαδημαϊκούς να υποβάλλουν αίτηση στο Greek Diaspora Fellowship Program (GDFP). 

Οι υπότροφοι θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν έρευνα, να καθοδηγήσουν προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές στο ερευνητικό έργο τους, και να σχεδιάσουν νέα προγράμματα σπουδών, προωθώντας την ακαδημαϊκή ανταλλαγή μεταξύ των Ελλήνων επιστημόνων διεθνώς. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται αποκλειστικά από το ΙΣΝ

Με το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008, η Ελλάδα γνώρισε ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης, ιδιαιτέρως ανάμεσα σε νέους υψηλού μορφωτικού επιπέδου που επιδίωκαν να βρουν μία διέξοδο από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Στα πρώτα χρόνια της κρίσης, το ποσοστό ανεργίας στους νέους ξεπερνούσε το 50% και υποχώρησε κάτω από το 40% μόλις πέρυσι, τον Ιούνιο του 2018, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή ΕΛΣΤΑΤ.

«Ένα από τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά της χώρας μας αποτελεί το αδιαμφισβήτητα υψηλό ποσοστό ταλαντούχων, με εύρος γνώσεων, και επαγγελματικά ώριμων Ελλήνων της διασποράς. Πλήθος πανεπιστημίων στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Αφρική φιλοξενεί έναν σημαντικό αριθμό Ελλήνων ακαδημαϊκών, οι οποίοι διαπρέπουν σε όλα τα πεδία, και παράλληλα επιθυμούν να συμβάλουν στον τομέα της εκπαίδευσης και έρευνας στην πατρίδα τους», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος. «Σε μία εποχή, όπου οι πόροι των ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι αρκετά περιορισμένοι, το GDFP ενεργοποιεί επισήμως μία σειρά άτυπων συνεργασιών που υπήρχαν ανέκαθεν με την Ελλάδα, ενθαρρύνοντας καταξιωμένους ακαδημαϊκούς να διδάξουν, να συνεργαστούν με φοιτητές, να παράξουν ερευνητικό έργο και να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα. Συνθήκες δηλαδή που εν τέλει αντιστρέφουν το φαινόμενο του brain drain, και ευνοούν τη δημιουργία μίας διεθνούς κινητικότητας του πνεύματος».

Από την ερευνητική συνεργασία μεταξύ των αποφοίτων του GDFP έχουν προκύψει δημοσιεύσεις άρθρων σε ακαδημαϊκά περιοδικά, παρουσιάσεις σε συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες. Τα εκάστοτε θέματα που έχουν τεθεί αφορούν μία ευρεία ποικιλία ζητημάτων, από τον σχεδιασμό υπολογιστικά καθοδηγούμενων εγχειρήσεων έως τη διερεύνηση των κοινωνικών δικτύων ανάμεσα στους επιζώντες του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος υποτροφιών, πολλοί υπότροφοι συνέχισαν να συνεργάζονται με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τους ακαδημαϊκούς που τους «φιλοξένησαν» στην Ελλάδα. Σχεδόν το 90% όλων των υποτρόφων εξακολουθεί να εργάζεται σε ερευνητικά προγράμματα με τους ομολόγους τους στα συνεργαζόμενα ιδρύματα.

«Παρά το γεγονός ότι, για τους περισσότερους από τους συμμετέχοντες Έλληνες ακαδημαϊκούς, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, ο επαναπατρισμός ενδεχομένως να μην είναι εφικτός, η ευκαιρία που μας δίνεται να καθοδηγήσουμε μεταπτυχιακούς φοιτητές, να συνεργαστούμε με πανεπιστημιακούς ερευνητές και να δημιουργήσουμε συμπράξεις που θα επιτρέψουν την εκατέρωθεν κινητικότητα των φοιτητών και διδασκόντων, έχει ιδιαίτερη σημασία», δήλωσε ο απόφοιτος του GDFP Δρ. Κωνσταντίνος Κ. Κουρσάρης, καθηγητής στο Michigan State University. «Στην ουσία του, πρόκειται για ένα μοναδικής αξίας πρόγραμμα, που λειτουργεί σαν ένα βότσαλο σε μία ήρεμη λίμνη που προκαλεί διαρκώς επεκτεινόμενους κυματισμούς».

Με σκοπό την ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ Ελλήνων ακαδημαϊκών και διεθνών ιδρυμάτων, το GDFP, όπως έχει αποδειχτεί, έχει ενισχύσει την ερευνητική ικανότητα των συνεργαζόμενων ιδρυμάτων ενώ παράλληλα «χτίζει» το επαγγελματικό δίκτυο των υποτρόφων. Στους δύο πρώτους κύκλους, το GDFP υποστήριξε 49 υποτροφίες, δημιουργώντας αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες μεταξύ ακαδημαϊκών και πανεπιστημίων της Ελλάδας και της Βόρειας Αμερικής. Στον νέο κύκλο, το πρόγραμμα θα συνεχίσει τη συνεργασία του με εκπαιδευτικά ιδρύματα της Βόρειας Αμερικής, ωστόσο πλέον θα είναι επίσης ανοιχτό σε Έλληνες ακαδημαϊκούς που ζουν στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Αφρική, διευρύνοντας έτσι την εμβέλειά του.

Για περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με τις προϋποθέσεις συμμετοχής, επισκεφθείτε τη σελίδα “How to Apply” της ιστοσελίδας του GDFP.

Απόφοιτοι του GDFP από τους δύο πρώτους κύκλους επιλογής έχουν δηλώσει ότι η εμπειρία τούς δημιούργησε νέα ερεθίσματα και ιδέες για έρευνα, σύμφωνα με την τελική έκθεση αξιολόγησης του ΙΙΕ και του GDFP για το 2017. Η πλειονότητα των αποφοίτων ανέφερε ότι επωφελήθηκε σημαντικά σε προσωπικό επίπεδο από το πρόγραμμα, καθώς έμαθε νέους τρόπους προσέγγισης του ερευνητικού έργου του, ενώ συνέβαλε στην ανάπτυξη του προγράμματος σπουδών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων μελετητών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2019. Ο επόμενος κύκλος αιτήσεων θα ανοίξει στις 15 Αυγούστου 2019 με προθεσμία έως τις 12 Ιανουαρίου 2020.

Το ΙΣΝ δεν εμπλέκεται στη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των υποψηφίων.


Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο