Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Υποτροφίες SYLFF σε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές του ΕΚΠΑ

Προκήρυξη:

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) προκηρύσσει, για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021,  τη χορήγηση πέντε (5) υποτροφιών, κάθε μία ύψους 10.000 δολαρίων, σε φοιτητές μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Οι υποτροφίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο συνεργασίας, που εγκαινιάστηκε το 1993, μεταξύ του Ε.Κ.Π.Α. και του  Ιαπωνικού Ιδρύματος Nippon Foundation για τη δημιουργία του Προγράμματος Υποτροφιών SYLFF (Sasakawa Young Leaders Fellowship Fund) στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προκειμένου να ενισχύει φοιτητές που πραγματοποιούν μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Διαχειριστής του Προγράμματος Υποτροφιών SYLFF είναι διεθνώς το Ιαπωνικό Ίδρυμα The Tokyo Foundation.

Σκοπός του Προγράμματος SYLFF

Βασική επιδίωξη του Προγράμματος Υποτροφιών SYLFF είναι να επιλέγει και να υποστηρίζει νέους φοιτητές με ηγετικές ικανότητες, οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σημαντικά ζητήματα στον τομέα τους. 

Έως σήμερα, πάνω από 15.000 φοιτητές από 69 Πανεπιστήμια σε 44 χώρες ανά τον κόσμο έχουν λάβει την Υποτροφία SYLFF. Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα SYLFF μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα: http://www.sylff.org

Εκτός από τη χορήγηση της υποτροφίας, οι φοιτητές που επιλέγονται αποκτούν το δικαίωμα συμμετοχής σε μία σειρά από δραστηριότητες και προγράμματα που προσφέρει το SYLFF. Για παράδειγμα, όσοι υπότροφοι SYLFF του Ε.Κ.Π.Α. εκπονούν διδακτορική διατριβή έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα SYLFF Research Abroad (SRA) προκειμένου να μεταβούν σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού για τους σκοπούς της έρευνάς τους. Επίσης, υπότροφοι SYLFF μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα SYLFF Leadership Initiatives (SLI) για επιχορήγηση έργων κοινωνικού σκοπού ή τη διοργάνωση φόρουμ, συνεδρίων ή σεμιναρίων πάνω σε κοινωνικά ζητήματα. 

Όλα τα προγράμματα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα εδώ

Προϋποθέσεις υποβολής αίτησης

1.    Φοιτητές/φοιτήτριες ηλικίας έως τριάντα (30) ετών  που έχουν γίνει δεκτοί/ές ή είναι εγγεγραμμένοι σε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) ή Διδακτορικό Πρόγραμμα (ΔΠ) των παρακάτω Σχολών ή Τμημάτων κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών του Ε.Κ.Π.Α.:

  • Νομική Σχολή
  • Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
  • Τμήμα Οικονομικών Επιστημών 
  • Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
  • Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης
  • Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας
  • Τμήμα Κοινωνιολογίας
  • Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου
  • Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
  • Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
  • Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
  • Τμήμα Θεατρικών Σπουδών 
  • Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
  • Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
  • Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
  • Τμήμα Μουσικών Σπουδών
  • Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών
  • Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών 
  • Τμήμα Φιλολογίας
  • Τμήμα Φιλοσοφίας
  • Τμήμα Ψυχολογίας
  • Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
  • Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης 
  • Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία
  • Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
  • Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης
  • Τμήμα Θεολογίας
  • Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας

2.    Ελάχιστος απαιτούμενος βαθμός βασικού πτυχίου 7,5/10.

3.    Ελάχιστος απαιτούμενος βαθμός διπλώματος ΠΜΣ (για υποψηφίους ΔΠ) ή διπλώματος ΠΜΣ κατά το πρώτο ακαδημαϊκό έτος σπουδών (για υποψήφιους που βρίσκονται στο δεύτερο έτος ΠΜΣ) είναι 8/10. 

4.    Απαιτείται η γνώση τουλάχιστον της αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο Β2, όπως αυτή αποδεικνύεται από σχετικό τίτλο σπουδών γλωσσομάθειας. Aντίστοιχες προϋποθέσεις ισχύουν και για τις άλλες ξένες γλώσσες. Πιστοποιημένη γνώση μιας ή περισσοτέρων άλλων ξένων γλωσσών (με κατάθεση των σχετικών αντιγράφων τίτλων σπουδών) θα συνεκτιμάται.

Απαραίτητα δικαιολογητικά

1.    Αίτηση υποβολής υποψηφιότητας - μπορείτε να την αναζητήσετε στην ιστοσελίδα εδώ.

2.    Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου

3.    Βεβαίωση εγγραφής ή αποδοχής σε ΠΜΣ ή ΔΠ του Ε.Κ.Π.Α..

4.    Αναλυτική βαθμολογία πτυχίου, από την οποία να προκύπτει ο μέσος όρος αριθμητικά.

5.    Δίπλωμα ΠΜΣ με τον τελικό μέσο όρο βαθμολογίας αριθμητικά (για υποψήφιους ΔΠ) ή αναλυτική βαθμολογία διπλώματος ΠΜΣ, από την οποία να προκύπτει ο μέσος όρος αριθμητικά κατά το τελευταίο έτος ακαδημαϊκών σπουδών (για υποψήφιους ΠΜΣ οι οποίοι έχουν διανύσει το πρώτο έτος σπουδών). 

6.    Απλά αντίγραφα πτυχίων ξένων γλωσσών. Ενδεικτικά αναφέρονται για τις 3 ευρύτερα διαδεδομένες γλώσσες τα εξής διπλώματα:
Αγγλικά: First Certificate in English (FCE) του Πανεπιστημίου Cambridge ή άλλο ισότιμο. 
Γαλλικά: DELF B2 ή DELF 1er Degré ή Sorbonne B2 ή άλλο ισότιμο.
Γερμανικά: Goethe-ZERTIFIKAT DEUTSCH FUR DEN BERUF (ZDFB) ή Goethe-ZERTIFIKAT Β2 ή Deutsches Sprachdiplom (DSD)-Δεύτερης βαθμίδας ή άλλο ισότιμο.

7.    Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα στα ελληνικά και αγγλικά.

8.    Δύο πρόσφατες συστατικές επιστολές από μέλη ΔΕΠ/ΕΠ ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που έχουν προσωπική γνώση της ακαδημαϊκής επίδοσης και εξέλιξης του υποψηφίου. 

9.    Συνοπτική έκθεση (μέχρι δύο σελίδες) του υποψηφίου, στην οποία περιγράφεται ο σκοπός χρήσης της Υποτροφίας SYLFF, σε σχέση με τις ακαδημαϊκές του σπουδές (ενδεικτικά: δαπάνες για παρακολούθηση συνεδρίων/σεμιναρίων στο εσωτερικό/εξωτερικό, μετάβαση στην αλλοδαπή για εκπόνηση έρευνας σχετικής με το αντικείμενο σπουδών, κλπ.). 

Διαδικασία και κριτήρια επιλογής

Η επιλογή των υποψηφίων για τη χορήγηση των πέντε (5) υποτροφιών SYLFF πραγματοποιείται από τη Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος SYLFF του Ε.Κ.Π.Α. Η Επιτροπή, αφού διαπιστώσει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις της προκήρυξης, καθώς και την πληρότητα και ακρίβεια των προσκομισθέντων στοιχείων, όπως αυτά προκύπτουν από τους φακέλους των υποψηφίων, θα προχωρήσει σε συγκριτική αξιολόγηση, λαμβάνοντας κυρίως υπ᾽όψιν:

1.    Ακαδημαϊκές επιδόσεις υποψηφίων (βαθμολογία/αριστεία, συστατικές επιστολές, ξένες γλώσσες, ακαδημαϊκές διακρίσεις, βραβεύσεις, κ.ά.). 
Εκτιμάται ότι ένας υποψήφιος που έχει ως κύρια ασχολία του το αντικείμενο των σπουδών του μπορεί να παράγει καλύτερα ακαδημαϊκά επιτεύγματα. 

2.    Ηγετικές ικανότητες του υποψηφίου (εξωστρέφεια, διεθνείς διακρίσεις,  συμμετοχή σε κοινωφελείς και ακαδημαϊκές δραστηριότητες, κ.ά.).

3.    Ποιότητα συνοπτικής έκθεσης που υποβάλλει ο/η υποψήφιος/α από την οποία να προκύπτει με ποιόν τρόπο ο υποψήφιος θα αξιοποιήσει την υποτροφία και πώς αυτή συνδέεται άμεσα με την επιτυχή ακαδημαϊκή του πορεία και την καινοτομία της έρευνας/μελέτης του.

4.    Η εκ παραλλήλου λήψη υποτροφιών  για το ίδιο αντικείμενο σπουδών ή/και το ίδιο χρονικό διάστημα το οποίο αφορά η παρούσα πρόσκληση ενδιαφέροντος, δύναται να εκτιμηθεί αρνητικά κατά τη συγκριτική διαδικασία επιλογής υποψηφίων.

Προκειμένου να προβεί στην τελική επιλογή των υποτρόφων, η Συντονιστική Επιτροπή του προγράμματος SYLFF του Ε.Κ.Π.Α. καλεί σε προσωπική συνέντευξη όσους υποψηφίους προκριθούν σε πρώτο στάδιο. Επίσης, δύναται να ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς τη διασταύρωση στοιχείων που περιέχονται στους φακέλους των υποψηφίων ή/και να ζητήσει διευκρινίσεις και επιπρόσθετα στοιχεία απο τους υποψηφίους.

Καταληκτική ημερομηνία και υποβολή δικαιολογητικών  

•    Τo σύνολο των δικαιολογητικών υποβάλλεται από τους υποψηφίους ηλεκτρονικά στην διεύθυνση sylff@uoa.gr σε ένα email με τίτλο "Υποβολή αίτησης για την υποτροφία SYLFF του/της .... (ονοματεπώνυμο)". Η υποβολή αιτήσεων θα πρέπει να γίνεται από το Ιδρυματικό email του υποψηφίου, θα πρέπει να είναι υπογεγραμμένη και σκαναρισμένη. Σε περίπτωση που δεν έχετε τη δυνατότητα υπογραφής της, θα το αναφέρετε στο σώμα του email αποδεχόμενοι ότι όσα δηλώνετε είναι αληθή. 

•    Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δικαιολογητικών είναι η  Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 24:00.

Όλα τα έγγραφα, τα οποία έχει τυχόν προσκομίσει με δική του πρωτοβουλία ο υποψήφιος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και τα καταθέσει στην Επιτροπή, παραμένουν ως αποδεικτικά αξιολόγησης στον φάκελο του υποψηφίου, μαζί με όσα δικαιολογητικά/έγγραφα είχε εξ αρχής καταθέσει με την αίτηση και δεν επιστρέφονται.

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων και καταβολή Υποτροφίας SYLFF

•    Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων επιλογής τόσο για τη διαδικασία της συνέντευξης των υποψηφίων που θα έχουν προκριθεί, όσο και των τελικών έξι (6) υποτρόφων SYLFF θα γίνεται από την Συντονιστική Επιτροπή SYLFF, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Προγράμματος στο Ε.Κ.Π.Α. http://www.interel.uoa.gr/dpt-intern-eu/inter-bil/programma-sylff.html 
Θα ενημερωθούν προσωπικά μόνο οι υποψήφιοι που θα έχουν προκριθεί για κάθε μία από τις δύο ανωτέρω φάσεις. Οι υποψήφιοι οφείλουν να παρακολουθούν την σχετική ιστοσελίδα του προγράμματος και να ενημερώνονται για την πορεία της διαδικασίας. 

•    Η καταβολή του χρηματικού ποσού της Υποτροφίας SYLFF θα γίνει απευθείας από το Ιαπωνικό Ίδρυμα, εφάπαξ, τον Μάρτιο 2021, σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό των υποτρόφων στην Ελλάδα, σε απευθείας συνεννόηση με την υπεύθυνη του Tokyo Foundation.

Υποχρεώσεις υποτρόφων SYLFF

•    Μετά την επιλογή τους, οι υπότροφοι θα κληθούν να υπογράψουν ένα Μνημόνιο Συνεννόησης με το Tokyo Foundation, το Ιαπωνικό Ίδρυμα που χειρίζεται την υποτροφία. Επίσης, θα πρέπει να συμπληρώσουν έντυπο με πληροφορίες για το ακαδημαϊκό τους αντικείμενο. (Υπόδειγμα MOU είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

•    Μετά την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους, κατά το οποίο έλαβαν την υποτροφία, οι υπότροφοι έχουν την υποχρέωση να αποστείλουν στο Tokyo Foundation έκθεση προόδου των σπουδών τους στα αγγλικά. Η έκθεση θα κοινοποιείται και στη Συντονιστική Επιτροπή SYLFF του Ε.Κ.Π.Α..
 
•    Οι υπότροφοι SYLFF υποχρεούνται να αναφέρουν στη μεταπτυχιακή ή διδακτορική τους διατριβή, καθώς και σε επιστημονικές τους δημοσιεύσεις ή εργασίες, την ιδιότητά τους ως υποτρόφων του «Sasakawa Young Leaders Fellowship Fund (SYLFF) για το Ε.Κ.Π.Α.».

•    Οι υπότροφοι SYLFF υποχρεούνται να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, συναντήσεις ή άλλες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από το Ε.Κ.Π.Α. στο πλαίσιο του Προγράμματος SYLFF.  

•    Σε περίπτωση διακοπής ή μη επιτυχούς ολοκλήρωσης των σπουδών τους, οι υπότροφοι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν άμεσα τη Συντονιστική Επιτροπή SYLFF και να επιστρέψουν το ποσό της υποτροφίας που τους έχει καταβληθεί. 

•    Εάν οι υπότροφοι δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν με το Μνημόνιο Συνεννόησης (MOU), το Ιαπωνικό Ίδρυμα διατηρεί το δικαίωμα ανάκλησης της υποτροφίας.

Ερωτήματα υποβάλλονται με την ένδειξη θέματος "ερώτημα" στο sylff@uoa.gr  και στις κατά περίπτωση γραμματείες Τμημάτων/Σχολών/Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων.

Δείτε τις Οδηγίες εδώ και την Αίτηση εδώ.


Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο