Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Υποτροφίες για προπτυχιακές σπουδές στην Ιαπωνία

Προκήρυξη:

H Κυβέρνηση της Ιαπωνίας (ΜΕΧΤ) χορηγεί την υποτροφία «Undergraduate Students» για το 2025 σε Έλληνες πολίτες ηλικίας 17-24 ετών (ημερομηνία γέννησης από 2 Απριλίου 2000 και μετά), που έχουν ολοκληρώσει 12 χρόνια σχολικής εκπαίδευσης και επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ιαπωνικά πανεπιστήμια ως προπτυχιακοί φοιτητές.

Διάστημα χορήγησης υποτροφιών και κάλυψη

Η περίοδος φοίτησης ξεκινά από τον Απρίλιο του 2025 και διαρκεί για πέντε (5) ή επτά (7) χρόνια ανάλογα με τη σχολή. Περιλαμβάνει και ένα χρόνο προετοιμασίας- κυρίως εκμάθησης της ιαπωνικής γλώσσας και των μαθημάτων κατεύθυνσης. Τα πανεπιστήμια ορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας της Ιαπωνίας.

Η υποτροφία καλύπτει τη δαπάνη μεταφοράς προς/από την Ιαπωνία, τα δίδακτρα, την εγγραφή, την έκδοση βίζας σπουδών και ένα μηνιαίο χρηματικό ποσό από το οποίο καλύπτεται και η διαμονή. Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 117.000 ΓΕΝ (περίπου 715 ΕΥΡΩ) .

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών με επιτυχία, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες που ακολουθούν.

 1. Κατεβάστε το έγγραφο APPLICATION GUIDELINES και τις φόρμες από εδώ.
 2. Σχετικά με την παράγραφο 10.APPLICATION DOCUMENTS, τα δικαιολογητικά (πρωτότυπα και αντίγραφα) που θα πρέπει να κατατεθούν, αναγράφονται αναλυτικά παρακάτω:
 • Application form 
 • Direct Placement Preference Form
 • Academic transcript(s) for all school years of school/university  attended
 • Certificate(s) of graduation of school / university attended
 • Recommendation letter from either a class teacher or principal or  last school attended
 • Medical certificate
 • Certificate of enrollment
 • Certificate of university enrollment qualification examination
 • Certificate of language proficiency

Υποβολή αιτήσεων

Καταληκτική ημερομηνία παραλαβής αιτήσεων : 17 Μαΐου 2024 (καμία αίτηση δεν θα γίνει δεκτή μετά την καταληκτική ημερομηνία).

Οι αιτήσεις υποβάλλονται δια ζώσης αυτοπροσώπως (ΜΟΝΟ με ραντεβού στο cultural@at.mofa.go.jp)  ή ταχυδρομικά στο Μορφωτικό Τμήμα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας (Εθνικής Αντιστάσεως 46, 152 31 Χαλάνδρι – Αθήνα).

Διαδικασία Αξιολόγησης και Επιλογής

Αρχικά γίνεται έλεγχος των υποβληθέντων δικαιολογητικών (ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ πλήρης και ορθή συμπλήρωση). Τον Ιούνιο 2024, οι επιλεχθέντες προχωρούν σε υποχρεωτικές γραπτές εξετάσεις στην αγγλική γλώσσα, την ιαπωνική γλώσσα (ανεξαρτήτως γνώσεων) και τα Μαθηματικά, ενώ στη συνέχεια οι επιτυχόντες καλούνται σε προσωπική συνέντευξη, καθώς και σε γραπτές εξετάσεις σε μαθήματα επιλογής. (Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο 2024).

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη προτεινόμενη εξεταστέα ύλη, ωστόσο μπορείτε να δείτε θέματα εξετάσεων προηγούμενων ετών εδώ.

Αιτήσεις-πληροφορίες

Μορφωτικό Τμήμα-Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα 
Εθνικής Αντιστάσεως 46, 152 31 Χαλάνδρι – Αθήνα
τηλ: 210 670 9902  e-mail: cultural@at.mofa.go.jp

▶ Σπουδές στην Ιαπωνία και προγράμματα υποτροφιών της Ιαπωνικής Κυβέρνησης  (MEXT)  (Video)

Περισσότερες Πληροφορίες


Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο